Ganska lustigt hur jag fick tag på Lasse i Rude Kids egentligen. På grund av en chat så fick jag kontakt med honom, han försökte ladda ner en spelning med Rude Kids live på Fyran. Jag frågade honom där om det var möjligt att intervjua honom. Han gav mig sin mailadress och sedan visade det sig att det var hans 16-årige son som hade varit ute och skrivit detta, inte intervjun men att det gick bra att intervjua Lasse. Detta hände i november 2003 och här har ni resultatet med Lasse.

 

Hur kom det sig att ni började att spela egentligen?

- Jag och Lasse (Throw-it) trummisen växte upp som grannar och vi började lyssna på hårdrocken tidigt 70-tal typ Zeppelin,Sabbath,Uriah Heep,Alice Cooper etc etc. Redan då kände vi att faan vi måste börja spela själva. Det var väl runt 76-77 någonting. En annan polare hade precis upptäckt den nya punken som vi inte fattade ett skit av förrän han kom hem till mig med en sprillans ny

Ramones 1:a LP. Det räckte med EN lyssning så var vi totalsålda! Det bara växte och växte och vi började köpa punksinglar som galningar. typ Lurkers Shadow vill jag minnas var min första punksingel.

Throw-its polare Ola (space) hade varit med på språkresa till Brighton och var musikintresserad, han blev basist. Vi fick en rep-lokal i Hagsätra-skolan där vi började dra lite hårdrocks-riff blandat

med punk. Böna var en annan snubbe som var granne med oss och som visste ALLT om rockmusik, hade rest och sett det mesta redan då. Han hade verkligen stenkoll. Vi ville att han skulle hänga med och titta när vi repade en gång och det gjorde han. Jag började lira hey-ho lets go ,Ramones. Böna greppade micken direkt och började gapa. Då var det klart! Vi hade hittat våran sångare. Och vilken vokalist! HAHA!

 

Framförallt hur fick ni skivkontrakt med Polydor?

- Efter att ha skrivit Raggare is a bunch of motherfuckers i en studio i Örby som vi bekostade själva gav Böna sig faan på att vi skulle ha skivkontrakt. Han for runt med singeln på flera skivbolag som bara garvade och undrade va fan det var för jävla skit vi kom med. Men på Polydor träffade vi en vaken kille som hette Bengt Eklöf /Esa). Han gick in till skivbolagschefen och sa att här är någonting som kommer att slå! Bossen nappade och dom tog demon och tryckte upp singeln i jag tror 5000 ex. Den sålde och vi fick sen göra en singel + LP oxå.

 

Tyckte punkarna att ni hade sålt er bara för detta?

- Visst var det så att många typ proggpunkare tyckte vi hade sålt oss men vi sket i det. Vi fick spela på Oasen ändå. Det var ju Ebbas och Grisen Skrikers domäner. Men det fanns även engelsksjungande punkband mer åt glamrockhållet typ Pain,Cathy & the heat som aldrig gnällde.

 

Punken då var ju väldigt mycket sådan att det var viktigt att man inte skulle tjäna pengar på punken, fick ni höra det mycket , jobbade ni under denna tiden eller var musiken ert jobb?

-Musiken var självfallet inget vi kunde leva på då. Jag var rörmokare, Böna bagare, Throwit och Space gick i skolan.

 

Vad gör du idag och vad gör de andra medlemmarna?

- Du , vi är stadgade svennar hehehe. Jag och Space är säljare. Throwit har reklamfirma. Nisse som kom med 1980 har vi ingen kontakt med idag. Han blev Jehovas vittne och gick under jorden.

 

Var det någon som fortsatte med musik efter Rude Kids?

-Vi lirade faktiskt lite ihop 86-87 och spelade in en popig demo där jag sjöng. Halkan Hallquist var med i studion. Jag har musiken på CD hemma.

 

Ni var ett av de första svenska banden som fick uppmärksamhet i England(numera är det väldigt vanligt) berätta?

- Böna var för jävlig på att kunna ta sig in i alla sammanhang. Han tågluffade till England med en bibba raggare-singlar som han lämnade på varenda jävla musikredaktion på Melody Maker, NME osv. Sen åkte vi alla över till England för en intervju med Tony Parsons på NME. Jag har själv kvar urklippet hemma. två helsidor och dunderkritik. Jag fattar knappt varför men raggare-singeln blev årets punk-singel i tidningen Bomp och möttes av strålande kritik i UK till skillnad från Sverige. Det är väl så att man blir inte profet i  sitt eget hemland.

 

Förstod de någon gång vad raggare var för något?

-.HE HE, vi försökte förklara för Tony P vad raggare vad för nåt. Tony skrev i NME: The raggare = imagine the ku klux klan without the omo man duds and instead tarted-up to resemble extras in Grease and you got it ! HE HE jävligt kul tycker jag!

 

Ni fick stryk en gång på öppen gata, eller var det flera gånger berätta?

-.Stryk på öppen gata var väl lite väl överdrivet. vi har blivit jagade av raggare ett flertal gånger. Vi fick inställa en konsert i Västervik för att polisen inte kunde garantera säkerheten.

 

Vad tyckte förresten Stranglers om er "hatlåt" till dem ? Vad sade Björn Borg om "hans " låt?

- Vad Stranglers beträffar har jag hört att Hugh Cornwell gillade oss som fan och ville ha oss som förband. Tyvärr blev det inget med det. Björn Borg var ju  i stort sett en ouppnåelig ikon redan då

men vi var på Stockholm Open -80 och lämnade över singeln till honom efter en match utanför kungliga tennishallen. Han reagerade inte nämnvärt.

 

Ni gjorde Safe Society, mini-LP:N och fyra singlar eller hur var det? Inga tankar på att få ut hela skiten på CD? Det skulle väl räcka med en dubbel CD för at få ut allt material?

- Det stämmer. Vi har gett ut en samlings CD. Worst of...a pardonless collection kom ut -98 på Dolores records i Göteborg. Nu är plattan svår att få tag på. Jag kan bränna den till dig om du vill. Vill du ha den i original med omslag får du nog leta på skivbörsar eller dylikt.

 

Nyss var det ju en punkgala i Göteborg Svensk Punk 25 år, ni var aldrig tillfrågade eller? Vad tycker du om sådana saker annars?

-Vi blev inte tillfrågade. Däremot ryktades det nånstans att vi skulle spela ett gig på Hultsfred med Ebbot Lundberg på sång. HAHA det hade varit kul !!! Ebbot e kung....

 

Vad var det roligaste med att vara ett punkband på den tiden?

- Det roligaste var att vi kunde göra egna låtar sen live-spelningar som var jävligt röjiga och svettiga. fy fan va kul vi hade.

 

Känns det inte lite orättvist för ungdomarna idag som måste ha väldigt svårt att chocka sin omgivning, förr räckte det med att stubba sig eller liknande för att alla skulle titta konstigt? Vad skall de göra idag för att chockera?

-Det går väl att chocka idag också men det var ju som sagt en helt annan tid då.

 

Vad betyder punk för dig idag och vad betydde den förr? Har den format ditt liv idag?

- Punken har betytt otroligt mycket för mig. Men jag måste erkänna att det i stort sett bara är musikaliskt. Det fanns ju så många fruktansvärt bra band. Jag är väl idag inte mer påverkad än att jag blir jävligt glad om mina ungar lyssnar på punkmusik.

 

Hur var en riktigt bra spelning med er?

-En riktigt bra spelning var när vi var riktigt tajta. Tyvärr krökade vi kanske för mycket före spelningarna men det var ofta ett duktigt röj framför scenen.

 

Ni betraktades som lite annorlunda eftersom ni sjöng på engelska, alla andra punkband på den tiden sjöng ju på svenska? Varför blev det engelska från början?

-Vi tyckte engelska passade oss bäst helt enkelt. Och vi var verkligen inte ensamma om det.

 

Vad hände sedan, ni började sjunga på svenska och lät nästan som Gyllene Tider?

- Då hade jag hoppat av. Jag tröttnade -82 när grabbarna ville sjunga på svenska och poppa upp sig. Jag stack och Janne Strindlund kom in på gitarr och keyboard. Throw-it och space är INTE stolta över dom sista två åren.

 

Böna dog(det vare en bilolycka väl) och ni hade inga tankar på att fortsätta utan honom eller?

- När Böna dog -83 dog Rude Kids så enkelt var det.

 

Hur länge tror du annars att ni skulle hållit på om hans levt idag?

- Jag tror inte bandet hade fortsatt länge till. Plattorna sålde inte och ingen ville lyssna.

 

Många gamla rebeller har dött som Joe Strummer, Joey Ramone, Dee Dee Ramone osv, tror du att punkarna lever ett hårdare liv än andra?

- Jag tror inte punkarna lever hårdare än andra.

 

Snälla du ranka dina fem favoritskivor just nu? Fem favoritkonserter? Och de fem viktigaste sakerna i livet?

- Mina 5 bästa plattor genom tiderna utan inbördes ordning. Ramones-Ramones. Behind the music-Soundtrack of our lives. The Smiths- The Smiths. Never mind the bollocks- Sex Pistols.

Lust for life- Iggy Pop.

Mina 5 bästa konserter utan ordning. The Who-Wembley -80. Springsteen- Ullevi -85. Ramones- Domino-79. Iggy pop Domino-79. Jesus &  mary chain- Brixton Academy,London.

 

Första, senaste och dyraste skivan du någonsin köpt?

- Min första skiva var Deep Purple- Made in Japan. Min senaste Bo Kaspers orkester senaste. Dyraste?? En Aerosmith-box tror jag.

 

Vilken är den bästa svenska punklåten tycker du?

- Va skaru bli, Ebba grön. Vilken låt !!!

 

Den viktigaste svenska punkbandet genom tiderna förutom Rude Kids?

-.Ebba Grön!

 

Jag tänker på förr när ni spelade, vad gillade era föräldrar vad ni höll på med?

- Våra föräldrar tyckte nog det var OK. Jag har i alla fall alltid blivit uppmuntrad. Dom fattade att man var ung och arg.

 

Vad var skillnaden mellan stockholms-göteborgs-norrlands och skånepunken?

-.Svårt att säga. Göteborg har väl alltid varit ett litet "progg-fäste". Medan i Stockholm fanns glam-rock punkarna. Norrland har väl vaknat först på senare år. Wannadies och Sahara Hotnights gillar jag väldigt mycket.

 

Man kan ju tycka att era texter var lite naiva men det låg lite tanke bakom dem , eller?

- Visst var dom naiva. Och det för att det var så typiskt svengelska. Men Jag tycker Böna var en strålande textförfattare.

 

We got polarbears on our streets, var kom detta ifrån?

- Kul grej. Böna menade att man utomlands hade en viss bild av Sverige, därav titeln. Läser du vidare i texten kommer flera myter och skrönor om Sverige. "We got blond girls they never say no. Very high taxes and no beer !

 

Hur tycker du det är att bo i Sverige idag?

-.Visst vi har det bra.

 

Hur reagerade du på följande saker, Terrorattacken, Irakkriget, Mordet på Anna Lindh, Mordet på Sabina 5 år?

- Terrorattacken- grym, helt overklig. Irak- för jävligt att en stormakt tar sig vilka rättigheter som helst. Morden-vidriga, tyvärr händer det varje helg fast det inte uppmärksammas i media och tur är väl kanske det.

 

Vilka är dina framtidsplaner? Eller skall en gammal punkare alltid säga no future?

- He he- Mina framtidsplaner har jag bakom mig. Närå jag bara skojade. Jag har familj idag. Följer Djurgården fotboll Stenhårt. Lyssnar ofta och mycket på musik.

 

Visdomsord?

-Passa på att ha kul medan det går.

 

Nåt att tillägga?

-Kul att höra från dig och att du var så påläst på Rude Kids. Vi kanske ses i Göteborg någon gång när Gais gått upp i allsvenskan och DIF kommer på besök.  ROCK ON !!!