Royal Spirit är en riktigt bra polskt punkband med sina rötter i en lite äldre stil av punkrock och det är min typ av band. Det tog ett tag innan de svarade på mina frågor, men här är de nu! Januari-2017

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Royal Spirit, liksom massor av andra band tillkomav en slump. Vid tidpunkten var och en av oss var inblandade i andra musikprojekt. Vi möttes av misstag och som alla så letade vi efter nya utmaningar och inspiration och vi bestämde att det skulle vara en cool idé att försöka göra lite musik tillsammans. Det stod klart från början att det skulle fungera, kemin var där. Vi visste att vi skulle hålla på lång sikt.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Macio (Bas) är en programmerare i handel. Han är ständigt på språng, rusar runt frånvarande men när det gäller att festa han är alltid i centrum av det. Wito (gitarr) är en evig optimist och otrolig kompositör. Han kan skapa 3 låtar under en enda session och det blir alltid bra låtar. Aslan kan endast beskrivas som en liten djävul. Han är själen i bandet. Trummor är hans liv och han är en mycket positiv  typ av individ. Han kan dock vid behov (och ibland utan orsak) förvandlas till vrede och raseri. Jelon är en sångare. Han brukade spela gitarr men han skadade allvarlig sin arm och har aldrig återhämtat sig helt. Han säger skämtsamt att sjunga är allt som han har kvar. Han är alltid gör tusen saker samtidigt och fullbordar sällan det han startade.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest på punk från förr etc? Favoriter från det förflutna? Dezerter?

-Dezerter, Man kan enkelt säga att dess tidiga arbete starkt påverkade majoriteten av polska punkformationer. Idag är detta band nästan pop och spelar på stora arenor, men deras texter är fortfarande aktuella. Gemensamt för våra musikaliska intressen är klassiker i punkrock, från New York scen brittiska soundet från70-talseran. Ramones, Misfits, Plasmatics, Buzzcocks, Vibrators, Blondie, Dead Boys, Talking Heads är bland många andra som vi ser upp till och hämtar inspiration från.

 

Royal Spirit är ni nöjda med namnet? Hur kom det kom upp? Ni var inte rädda t rädd att något annat band skulle heta så här. Vilket är det bästa bandnamnet du vet? Varför ett engelskt namn?

-Namnet på vårt band låter engelskt men det är i själva verket en lek med ord. Ordet Spirytus är 96% alkohol volym på polska, Spiryt i  samtalstid mycket nära till engelska Spirit. Helat 90-talet under de politiska förändringarna i Polen kunde du köpa rysk alkohol som hette Royal. Jag har ingen aning om vad det där var gjort av, men konsumtionen ledde ofta till allvarliga konsekvenser för hälsan. Det var verkligen farligt ... så vi tyckte det skulle vara perfekt namn för oss. Royal Spirit. Den värsta namnet för bandet? Worst Band Ever låter riktigt bra.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Att vara på scenen, missöden som du behöver hitta en väg ut ur, fri alkohol och att träffa människor. Känslan av energi som flödar mellan bandet och publiken är som en drog.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Det spelar ingen roll var du spelar, men vilka du spelar för. Om publiken är där för att ha det bra och de rockar på så då behöver du inte något annat.

Hur är det att spela den här typen av musik i Polen just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Punkrock är inte en så populär musikgenre, men det finns några mycket anständiga polska grupper. Werwolf 77, Inhalators, Dumbs, Bulbalators, Profanacja, Zbeer, Cela nr 3, Satellites, Sex Bomba, Po Prostu, Karcer och några andra är värda att nämna.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Definitivt Punk rock’n roll.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk för oss är en form av frigörelse och ett uppror mot den etablerade verkligheten. Du måste vara din egen och inte låta någon bestämma över dig om din verksamhet och ditt liv. Detta är de element som inspirerar oss när vi gör musik. Men ha i åtanke att vi inte tar oss på för stort allvar och vi försöker inte vara mentorer. Du kan tolka oss hur du vill.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Virtual Streaming har blkivit den populäraste formen av att köpa musik på senare tid. Personligen föredrar jag original på CD-skivor och vinyler och jag äger en stor samling. När jag lyssnar på dem jag tycker om att läsa igenom häftena, det är en form av ritual.

 

Hur är det att leva i Polen just nu? Politiskt? Hur är det med fascismen?

-Det var aldrig lätt. Den nuvarande regeringen låtsas vara längst till höger, men är i själva verket fungerar de som kommunister. Landet är indelat mellan två grupper: en specifik typ av katoliker som tror att Jesus Kristus var polsk och resten av befolkningen. Den första som blint följer regeringen i utbyte mot förmåner att ge bort som förstör budgeten. Den andra gruppen är upprörd och trött på löjliga avgöranden från det ledande partiet.

Detta är en fråga bra för en separat intervju. Polsk politik har blivit vardagligt ämne för hetsiga diskussioner.

 

Finns det några bra band från Polen nu? Är punkscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

- Som jag sa tidigare finns det en hel del bra saker på gång men punken är inte på toppen av listorna. I vår stad finns kanske två andra punkrockband.

 

Vad vet du om Sverige?

-Vi Vet att ni finns :), att ni inte gillar finnar och ni har stor respekt för ekologi och jorden. Er mat är mycket bra (er Fisksoppa är utan diskussion bäst i världen) ... och naturligtvis Lättöl. Såvitt jag vet är att era affärer är dyra :).

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Men självklart!!! Perkele !!! Driller Killer, Misconduct, Refused ... er bakgård är fantastisk.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar? Är det lättare att göra texter nu eller var det är lättare att göra det när manvar yngre?

-Vi sjunger om alkohol, pinsamma frågor och saker som vi blir förbannade på. Våra texter är mycket nere på jorden-texter men saknar inte humor.

Det var naturligtvis mycket enklare att skriva när vi var yngre och man kunde använda olika äventyr som en inspiration, nuförtiden är det mer komplicerat.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Vi Kommer aldrig att skriva en låt som prisar varje politiskt system eller en sång som berättar hur du ska leva ditt liv. Vi är inte här för att predika och peka finger. Du har kyrkan och polisen som gör det :).

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Politik och musik är en dålig kombination om låtarna berättar om hur värdelös politikerna är. För inte så länge sedan skrev vi en rolig låt som beskriver polska verkligheten, men i allmänhet så förösker vi att undvika ämnet.

 

Bästa politiska band/artist?

-I denna fråga ingen kan slå Dead Kennedys…någonsin!

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Självklart kan musik påverka dina känslor men att livet förändras ... vi lämnar det till oss själva och våra vänner.

 

Ert omslag på er CD ser riktigt bra ut, är det viktigt att ha en skivomslag som visar folk vilken typ av musik man spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör omslagen? Och har ni några bra skivaffärer i din hemstad?

-Berättelsen om vårt skivomslag går så här: vi hade en idé att ha en soldat som har en eldkastare men i stället för lågor så skulle han kasta vodka. Vår vän Michal Arkusinski är en illustratör som har ritat många omslag för polska band och han tog konceptet och resten är hans egen skapelse. Jag tror att ett omslag ska attrahera ett öga, men musiken är naturligtvis det viktigaste inslaget.

Jag gillar grafiken i horrorpunkmodet men mitt favorit punkrockomslag tillfaller Ramones första album. Det är klart och enkelt.

När det gäller musikaffärer ... vi har butikskedjor men den bästa musiken kommer från små skivbolag eller artister själva släpper album med DIY metoder.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kunde välja vad?

-Det beror på vad du gillar. Själv föredrar jag att ha min favoritmusik på originalmedia som vinyl och cd.

 

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Hahahaha det händer faktiskt intressanta saker r varje gång vi är på turné. Berättelserna är vanligen kopplade till alkohol, men jag antar att det är det för många punkrockband . Någon säger något olämpligt och det roliga börjar.

 

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat ihop med?

-Det är mycket svårt att säga, vi skulle behöva stå på den andra sidan av scenen för att kunna säga något. Vi försöker att göra det roligare, mer musik mindre snack och så msåte vi naturligtvis vara berusade.

Vi hade en bra spelning med The Vibrators. Det fanns massor att dricka och killarna har lånat oss sin gitarr efter att vår hade skadats. Kalibern på bandet vilken som är bäst rankas av vilken typ av folk deras medlemmar är.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och de fem viktigaste sakerna i livet?

-Ramones- Ramones, Misfits- Collection I and II, Dead Kennedys- Fresh Fruits…, Bad Religion- Anti- nowhere League - de rockar bra :)

Den viktigaste sakerna livet? Hälsa, vänskap, förmåga att tänka och fatta beslut oberoende av varandra, positivt tänkande och alkohol :).

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Min första musik som jag köpte var Iron Maiden kassetten 1985. Jag har kavr den idag. Den dyraste måste vara Misfits kistan jag köpte från eBay för $ 230. Jag älskar begränsade utgåvor med mindre upplaga men för det mesta har jag inte råd med det.

 

Är detv jobbigt med intervjuer?

-Jag vet  inte ... det här är min fjärde intervjun. Jag njuter av det, men om jag var tvungen att göra det varje dagskulle  jag förmodligen inte skulle bli störd av det.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historisk och från idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Det här är enkelt: Ramones, Pork Dukes, Iggy Pop, GG Allin och Blondie (du vet Debbie Harry Hon är fortfarande hot.).

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Om du älskar musik så är det lite som luft och vatten för dig. Musik kan kanalisera och släppa iväg dåliga känslor och kan även positivt betala för veckor. Det är sinnesstämningens stämgaffel.

 

Vilken är den mest udda fråga du någonsin fått i en intervju?

-Någongång frågade någon oss om vi sätter piercingar på varandras intima delar. Vilken idiot.

 

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får. Ställ den och besvara den?

-Denna fråga är: Vet du hur populära ni är bland flickorna? Svaret: Jag tror inte det.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela, Spela in, släppa album, festa.

 

För dig själv?

-Att kunna leva på musiken. Det skulle vara en dröm.

 

Visdomsord?

-Kryptopaleontologia

 

Nåt att tillägga?

-Det var trevligt att prata med dig. Hälsning till alla läsare.