Rövsvett har ju verkligen varit med länge i punkvärlden. Löken är den som spelar bas i gruppen och han var vänlig och svarade på en massa frågor från mig i april 2021.

Har det varit många medlemsbyten genom tiderna? Har ni haft några avbrott eller har ni varit ett aktivt band hela tiden?  Vilket var året ni började?
-Det har blivit några genom åren Rylle flyttade till Örebro 1996 efter "Burn the gaynuns" vår hyllnings CD till Poison Idea, 1997 året efter att vi spelat in "All makt åt mig" vår 2:a  CD på Birdnest Records så la Frank trumpinnarna åt sidan, allt har sin tid, nu är vi Jerker-sång, Löken-bas, Atti-gitarr&Ortman-trummor. Japp vi har harvat, inte alltid haft replokal, de första 5 åren låna vi lokal, hade bara en bas och mikrofon. det hela drog igång sommaren 1983.

Tranås-samling är ju en riktigt bra samling? Är det en bootleg eller var ni med på utgivningen?
-Nej vi har varit med och satt ihop den ihop med Criminal Attack Records i Brasilien. Daniel ETA har gjort omslaget som troligen kommer tryckas som t-shirt också, kan komma som LP återstår att se.

Hur är det att spela den här typen av punk/hardcore i Sverige idag? Om ni jämför med när ni började att spela? Saknar ni att spela live i dessa covidtider?
-Vem gör inte det, jazz som punk, man vill lira ute, träffa folk, mötas, blarra med andra band, det är väl det som är kul att spela med olika band, alla band gör sin grej som man själv gillar, så tänker vi, vi är ett HC band, kan inget annat, nä, men gillar att mangla, vore kul att lira för 8 personer men vi är 4 så det blir väl folktomt.

Vilken typ av publik drar ni live, är det bara gamla fans eller finns det nya förmågor i publiken?
-Bra fråga! troligtvis gamla stuvar, men visst nån yngre kanske har tagit till sig vår stil, ingen aning, "minns inte min punk längre" var så jävla längesen man lirade och blir galen, nä, men det var skitkul sist vi lirade i Klippan Nov 2019 med Beckmörkt (lill punkaren) gästade han oss i "Kaffe", Slaveriet med Bjurren&Jenz trevligt gäng, Världen Brinner och Sardo Numpsa. Man saknar mötena med folk, fans, andra band, den goda maten, lira live är ju det roligaste man kan göra, saknaden är enorm, den dagen man kan lira på ett gig då kommer vi att vara beredda, hoppas ni är det oxå...

Smeknamnet Löken var kommer det ifrån?
-Coste myntade det runt 1981 och det har hängt med, Boxholm och Tranås punkare var tajta och är fortfarande, vi gick på gig, festade, bilda band, vi hängde så var det bara, sånt man kan sakna idag, punken var en fin tid, kul som fan, visst oftast farlig med raggarsvin som jagade oss på gatorna men vi punkare höll ihop och håller ihop även idag.

Ni sjunger ju på Svenska för det mesta men slänger in en och annan engelsk låt ibland? Men ni föredrar Svenska eller? Vem gör texterna oftast? Vad influerar er till era texter?
-Ja det har blivit nån på Engelska, men det är på Svenska vi är Rövsvett, det är Jerker som skriver alla texter, vardagslivet, humor, politik, religion, det som faller in och dagsaktuellt.

En rolig upplevelse jag varit med om med ert band var när jag var och kollade skivor på Dolores för många år sedan och två poliser var där och de var verkligen fascinerade av ert namn? Har ni några roliga anekdoter att berätta om ett namnval?
-2:a giget vände dom på vårat namn och mixer killen gick därifrån när vi lirade, men det gick ju bra ändå!

Berätta lite om följande skivor och vad du tycker om den idag..
Första skivan du köpte eller fick?
-Clash 1:a LP fick på kassett 1977 är och förblir ett favvoband.
Albumet som förändrade ditt liv?
-Why 12", Pick your king 7" och Dischord 4 första 7" Minor Threat, S.O.A., Teen Idles och Government Issue.
Senaste albumet du köpte?
-Köper inte ofta skivor, oftast byter man med andra band eller med bolag.
Albumet du skäms för?
-Inget jag skäms över.
Albumet som gör att Rövsvett låter som ni gör?
-"Jesus var en tomte" 7" energin, manglet, humorn, där har ni oss Rövsvett.
Albumet som alltid måste finnas med i turnébussen?
-Crucifix, Bad Brains, DK, Poison Idea, Dag Nasty och Huvudtvätt.
Albumet som du skulle ha velat ha varit med och spelat på?
-Kommer inte på nåt.

Finns det några andra bra band i Sverige idag som ni tycker är värda att nämnas?
-No Idea, First In Line, Isotope Soap, känns som det blev mycket Östgöta punk här, men så får det bli!

Ni ger ut era skivor på många olika bolag? Är ni på något skivbolag just nu?
-Nä inte nåt skrivet, vi ger ut våra skivor på bolag som gillar oss och vi gillar dom så enkelt är det!

Vad är det dyraste ni har hört att er någon skiva med er har sålts för?
-500 kr för en 7" kanske vet inte säkert gått för mer.

Vad betyder punk för er idag om ni jämför med när ni började?
-Har aldrig lämnat punken, gillar fortfarande punk, HC, finns så mycket punk Polsk, Japansk, Italiensk, Finsk, Amerikansk, Norsk visst det mesta är väl tiden då man lyssnade mest som håller än idag 80-86, punken har väl den betydelsen att du kan uttrycka dig, du har rätt att säga din mening

Politik och musik hör det alltid ihop? Eller säg några band som du gillar som inte är politiska? Vilket är det bästa politiska bandet?
-Politisk punk, ja mycket är väl politik, det är klart, Crass blir det utländska och från Sverige får det bli Ebba Grön och Slobobans Undergång.

Vem var Boll-Mats? Vi har en kille här i Mölndal som också kallas så…
-Han är hemlig, vill inte avslöja hans identitet, en fin kille helt enkelt, kul att hans namn går i arv.

Är det något fans till er som gjort något riktigt hängivet, typ tatuerat in någon logo eller något sådant?
-Jo en del har hört av sig och frågat om det varit ok, klart bara kul, en i stan har Rövsvett tatuerat på hela ryggen, även Jerker har Rövsvett i nacken.

Har ni gjort några låtar som varit hyllningar till något, som fotbollsklubbar eller något annat som ni gillar och vill stödja? Ni har ju gjort Iron Fist, andra covers ni har gjort?
-Nej inga hyllningar förutom till Poison Idea, blivit en del covers genom åren, just Iron Fist körde vi faktiskt samma dag som Motorhead gjorde sitt sista gig, vi gjorde låten som en hyllning först till Filthy, sen gav vi ut "Ryssen kommer" 7" samma dag som Lemmy gick bort, var tungt, först glada att skivan kom ut, sen deppigt när en hjälte som förenade punken och metal scenen.
 
Är det mycket att göra med Just 4 Fun Records? Du har en liten distro också eller hur är det?
-Just4Fun Records är Snuffe´s bolag, själv ger jag ut skivor på Röv Records och Fetvadd Records, byter lite skivor som man gjorde förr, trades.

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag med politiken, corona , musiklivet etc? Hur ser du på hur Sverige utvecklas politiskt, vad kan vi göra åt idioterna?
-Sverige är väl ganska bra om man tänker på sjukvården, tandvård, A kassa, mm, tyvärr har mycket blivit opersonligt med all teknik, man kan ju aldrig prata med folk, sitta i kö system till allting, posten sabbades av Maud Olofsson, ja vi har sakta monterat ner allt vi byggt upp, sålt allt, politiker är dumma och kommer undan med allt, ja folk är dumma i huvudet och förnekar corona, de skulle kunna ta ett besök på någon IVA på ett sjukhus och förstå vilket jobb de gör, fan man blir mörkrädd, så många som är blåsta, men vi har ju internet idag och du kan se allt och tro på allt, den siste idioten är inte född.

Har ni spelat mycket utomlands genom åren, isåfall, var har varit bäst?
-Blivit några turnéer i bl.a Brasilien 2016, Finland 2015, USA/Kanada 2013 även Danmark och Norge. Brasilien var så jävla kul och lyckat, Josi ordnade turnén så bra, träffa fans, lira med goa band, då förstod man att Svensk HC är stor i Brasilien.

Titeln på senaste albumet är ju “Sorgedödaren” Vad var tanken bakom namnet?
-Jerker´s ide´. en figur, kanske han skulle förklarat bättre, go låt förövrigt, vi spelade faktiskt hela skivan när den gavs ut 2008, kul, vet inte om folk uppskattade det, nu har man testat det också.

Är det viktigt för er att släppa ut fysiska skivor, varför eller varför inte?
-Ja jag gillar fortfarande att ge ut vinyl, CD, kassett och må vara old fashion, är nåt visst med skiva, skivsläpp man skapar något och ger ut det och folk vill ha det, saknar tiden när man var i skivaffär och lyssnade på nya skivor, det var tider gott folk.

Vilka band jämförs ni med när ni får recensioner? Vilket är det mest udda som ni har jämförts med och inte förstår alls?
-Du säger Discharge, nä jag vet inte, vi är Rövsvett och som alla andra band gör man sin grej och hoppas att nån gillar det. När vi lirade i stan på 80-talet så skrev dom att vi var hårdrock, ok, var de hittade den jämförelsen vet jag inte.

Vilka tre ord beskriver er musik?
-Kaffe, mangel å humor.

Blir det mycket intervjuer nuförtiden? Tråkigt eller kul?
-Det händer då och då, inte lika mycket som förr när fanzine fanns varje stad, då alla i band gjorde egna fanzine också, alltid lika kul att svara på frågor.

Konstigaste frågan ni någonsin fått?(förutom denna då)?
-Finns det några konstiga frågor, helt ok! Var kommer namnet Skrutt fanzine ifrån ?(tyckte väl att det lät tufft för 37 år sedan/red)

Framtisdplaner för bandet?
-Hoppas på gig, är bokade för 3 gigs, 2 med Attentat i Kalmar och Linköping i September och även ett gig på en hoj klubb i Tranås, annars är mest fokus på att göra nya låtar för ett kommande album, vårt 6:e. Vi går in i studio i höst i Studio Underjord för att spela in under arbetstema "Småland".

För dig själv?
-Har 3 projekt bl.a Jarruketju med folk från Rövsvett, Driller Killer, A.R.D. och Bob Malmström gav ut en 7" 2020 på Fetvadd Records och lirar bas, Unbearable Error (med hela 16 B.U.H.) punk/HC i diktform folk från Colombia, Irland, Wales, Serbien, Kroatien, Puerto Rico har spelat in 22-27 låtar ger ut en LP under 2021 lira gitarr, mitt senaste projekt är Aversao folk från Brasilien och Spanien som var tänkt att ge ut en 7"men tyvärr så gick Alex från Rot, Cruel Face och Bucho Discos bort i covid 19 i Torsdags där jag lirade trummor, hann bara lägga gitarr och trummor, är väldigt ledsen, så trevlig kille, Rövsvett gav ut 3 7" på hans bolag och lirade med hans band i Brasilien och bodde hemma hos honom, en stor man och viktig för grindcore scenen i Brasilien har gått bort.

Dagens visdomsord?
-Pogo, stagedive å slamdance eller var det river dance, minns inte.

Något att tillägga?
-Tack Peter för goa frågor och liksom oss, du gör din grej bra och vi gör vår i hopp om också vara bra, tack återigen var rädda om er, tills vi ses vid en scen inom snar framtid.

En rolig anekdot, när vi var i studion för att spela in "Den falske kakaoinspektören" så dök vår gamle sjungande lokale polis upp mitt i mixningen och säger "jasså är det bandet som börjar på R och slutar med T, jag tar det inte i min mun" raljerar "halleluja, halleluja" vi störtgarvar allihop. Även det med saker som förändrade måste säga Radio One med John Peel i England och Radio Luxemburg som båda spelade mycket punk, man blev lycklig som 12-13 åring, för att inte glömma "Ny Våg", då var radion viktig. Skäms över: ja man kan fråga sig hur tänkte band som Bitch Boys till 2:a LP'n, Rude Kids på Svenska, Discharge "Grave New World", Bad Religion "Into the unknown" LP, det var väl så en tid då metal och synth fanns och band testade nya stilar, bara lite tankar runt vissa skivsläpp.