Adriano från Rotten Flies har ett skivbolag och han spelar i Rotten Flies. Här har han varit så snäll och pratat lite med mig om den brasilianska punkgruppen Rotten Flies. Feb-2018

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Well, Rotten Flies startade 1990, men jag var inte i bandet då. Innan jag gick med i bandet 1994 var det andra gitarrister. År 2013 var det tur att byta sångare och börja en ny era med kompositioner och fler spelningar. Vi spelade på platser som vi aldrig spelat förut, vi reste till flera städer i landet, vi deltog i festivalen som var högt ansedd i São Paulo, kallad Punk på påsken (Punk na Páscoa), en annan festival med GBH och Ratos de Porão.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band på sidan?

-Beto (trummis) och Cecilio (Bass) bildade bandet tillsammans för att de bodde i samma grannskap i åratal. Beto arbetar på ett musikaffär kallas Música Urbana (Urban Music), Cecilio är tekniker, Francisquinho (sång) är radiologitekniker och jag är redaktör för en oberoendetidning som jag skapade sedan 2010 och producerar ett radioprogram och spelningar . Beto är den enda som har ett annat band, helt annorlunda än Rotten Flies sound.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels hardcore UK82 etc? Favoriter från det förflutna?

-Ja, det finns mycket! GBH, Varukers, Exploited, Sick on the Bus, Ratos de Porão, Cólera, Olho Seco.

 

Rotten Flies är ni nöjda meda namnet? Hur kom det upp? Var ni inte rädd för att något annat band skulle heta så här? Varför ett engelskt namn när ni sjunger på portugisiska? Vilken är det bästa bandnamnet?

-Som jag sa att jag inte är där när bandet startade, så ... men det var en "våg" här att sätta engelska namn på band och sjunga på engelska också, men vi följde inte den "vågen" och killarna föredrar att sjunga på portugisiska, därför att texterna är mycket mer nära vår verklighet. Det verkar för mig att det då var det bästa namnet som kom upp.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Publiken, eftersom vi aldrig vet hur det går! Och vibrationen att spela live är inte jämförbar med någonting annat. Och det är alltid en överraskning, ibland bra, ibland inte så bra ...

 

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

-Jag tycker att det bästa var på Hangar 110 och en liten bar i en förort till Brasilia som heter "Bar da Paulinha", två ställen helt annorlunda men energin var  fantastisk!

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Brasilien just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Brasilien upplever ett osäkert och mycket komplicerat politiskt, socialt och ekonomiskt ögonblick. Vi har aldrig varit igenom detta tidigare, och vi har ingen aning om vad som kan hända. Och det finns inget bättre än punk / hardcore för att rensa det, men tyvärr är det inte massornas musik, det finns många bra band som gör den typen av sound men mest umderground. Vi har konserter tillsammans med Ratos de Porão, Cólera, Devotos, Mollotov Attack, N.T.E (ett bra punkband från Natal), GBH, Flicts, Ódiosocial, Karne Krua

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Arga på systemet

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk är attityd, jag känner folk utan punkoutfits som har mer attityd än många människor med extrem visuell punkstil. Punk utmanar etablissemanget, enligt min mening. Det är mitt liv!

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och de grejerna?

-Internet gav detta och i början var en mycket punkanarkistisk idé, tyvärr  har vi censur i nätverket idag och det är inte så spännande som i början, men fortfarande bra för att musiken når sfärer som vi aldrig kunde föreställa oss tidigare!

 

Hur är det att bo i Brasilien just nu? Politiskt? Fascister?

-Det är inte lätt. Som jag sa har vi aldrig levt så innan. Många arbetslösa, svältande och brottsligheten har vuxit till en skrämmande nivå. I år kommer det att bli val och jag kan inte se vem som ska stoppa allt som händer just nu. Mycket komplicerat och osäkert, folket är apatiska, utan handling. Jag vet verkligen inte vad som kan hända ...

 

Finns det några bra band från Brasilien nu? Är punkscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-I Brasilien finns det många bra punk / hardcore band, men de finns inte i mainstream. Massornas musik idag är något svår för mina öron och det är den typ av musik som spelas på de flesta radiostationer

 

Vad vet du om Sverige?

-Sverige har en bra scen!

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

-Oh ja! Anti Cimex, Fear of God, Abba, The Hellacopters,  Wolfbrigade...

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Aldrig på engelska?

-Texternas påverkan kommer från min stad, min gata, mitt grannskap. Jag pratar om vad som händer här för att spela till världen om de lokala problem som på något vis skiljer sig från Sverige eller något annat hörn av världen. Jag tror att när jag var yngre skrev jag allt utan att tänka för mycket, jag tror jag tänker mer idag, så det är svårare att skriva nu. Vi har aldrig gjort texter på engelska, ironiskt, eftersom bandets namn är på engelska.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Futilitet ser bra ut för andra band. Rotten Flies har inte tid för nonsens.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

-Indignering är ett bra bränsle för vår musik! Så vi har naturligtvis många skäl att vara upprörda av politiken i vårt land och i världen. I det allmänna sammanhanget har texterna ett politiskt tillvägagångssätt, så jag kan inte säga vilken som är den mest politiska.

 

Bästa politiska band / artist?

-Det är svårt att säga, för jag tycker om de band som bryter den paradigm som etableras av samhället. Punk är det.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Ja, verkligen! Musik är attityd! Både för författaren och lyssnaren.

 

Omslaget på er CD ser väldigt bra ut, är det viktigt att ha ett omslag som visar vilken typ av musik du spelar? Vem gjorde det? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-Vi tänker alltid på hela uppsättningen, bra låtar och ett bra omslag. Idag arbetar vi med en designkonstnär från Natal (RN) som heter Maxwell Sousa. Han förstår mycket av konceptet som vi letar efter. Svar på frågan om skivbolag, vi har 3 etiketter i vår stad som arbetar med många rockstilar.

 

Och du har ett eget skivbolag, berätta om det?

-Ja, förmodligen vet du den berättelsen att när du skickar din musik till många etiketter och ingen bryr sig? Så var det! Så jag skapade en egen etikett för att släppa ut mina låtar och stödja några band med vänner i. Därför har vi idag många människor, inte bara från min stad, till exempel Mollotov Attack. Vi har 16 utgåvor och vi är inte intresserade av att sluta.

 

Är det viktigt att få ut fysiska rskivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

-Jag är en samlare, jag gillar verkligen sakerna, men jag gillar också musik, och för mig spelar det ingen roll hur den kommer, LP, CD, Kassett, Streaming, vad som är viktigt är musiken.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under några spelningar?

-Det är mycket, spelningar har avbrutits när vi kom fram till platsen på grund av magvärk på scenen, bilen bröt ihop i mitten av ingenstans ... vi skrattar mycket åt dessa typ av problem.

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på dina konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Det ändras från spelning till spelning. Vår publik är en blandning av 40-åringar och 18-20-åringar. Det finns alltid någon ny på konserterna. Jag tror att det största bandet är GBH.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Fem favoritskivor:

1. GBH -City Baby Attacked by Rats

2. Anti Cimex - Country of Sweden

3. Ratos de Porão - Crucificados pelo Sistema

4. Cólera - Tente Mudar o Amanhã

5. Terveet Kädet - The Horse

 

Fem favoritkonserter:

1. GBH

2. Ratos de Porão

3. Cólera

4. Invasores de Cérebros

5. Exploited

 

Fem viktigaste sakerna i livet:

1. Dotter och son

2. Firebird Epiphone

3. Marshall förstärkare

4. Resor

5. Bra öl

 

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpte?

-Terveet Kädet - The Horse

 

Är du intresserad av fotboll, vad tror du om världsmästerskapet i sommar?

-Jag är brasiliansk men jag har inget intresse av fotboll, jag skulle ha varit född i Sverige.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

-Jag skulle vilja ge fler intervjuer, det är alltid bra att avslöja idéer. Tack för möjligheten.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nuförtiden och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Det enda som kom upp i mitt sinne just nu är Motorhead och Anti Cimex, det vore sensationellt att se dessa band tillsammans.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Ja, ibland fungerar denna typ av terapi. Ibland är det svårt att prata om saker som hänt i hela mitt liv, jag menar att det är upprepningen av samma situationer med olika människor. Det är ett slags ekorrhjul, men det är aldrig tråkigt.

 

Vilken är den mest udda frågan du någonsin har fått i en intervju?

-Jag kommer inte ihåg något just nu

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Snälla fråga och svara på den?

-Varför valde du punk / hardcore? Eftersom det inte finns något bättre!

 

Framtida planer för bandet?

-Vi ska lansera en dokumentär-dvd med lite av vår historia, en split med två band i Tyskland, en kassett med ett amerikanskt band och några spelningar, det är naturligtvis alltid välkommet!

 

För dig själv?

-Köpa ännu en elektrisk gitarr och en akustisk gitarr!

 

Visdomsord?

-Koppla av

 

Något att lägga till?

-Livet kommer aldrig att vara komplett tills du förlorar ditt beat