Hörde av mig till Rotten Flag i början av vecka 7, fick skivan hemlevererad och en vecka så är intervjun på plats. Allt detta hände i februari 2024.

 

Snälla berätta storyn om bandet?

-Det började med att Eddie ville spela in några låtar och göra en vinyl så han frågade Albin om han ville lira lite 77 gura och det tyckte han verkade ball. Albin kände John som har Storm studio så vi ringde honom och kollade om han kunde spela in oss. Albin spelar även bas på första skivan men vi hade en bild på en polare som håller i en bas så vi skrev att han spelade istället för att inte behöva svara på några frågor om basgrejer. Sen var Emil med på trummor på de två första skivorna men han hade annat för sig i livet så han körde ett live-gig sen efter det blev det inget mer. Inför andra skivan frågade vi John om han ville ta basen och det gjorde han. Vilket innebar att vi nu saknade en trummis istället. Då ringde Eddie till Dan som Albin kände... fast det visade sig att de inte kände varann, utan det blivit någon missuppfattning så tekniskt sett ringde vi en främling på andra sidan landet och frågade om han ville spela punk och han sa "javisst" av nån anledning och nu är vi här!

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, arbete, familj och något hemskt som ingen vet om varje medlem?

-Eddie. 37år och arbetsledare. Singelkung med hund i K-town. Jag är immun mot el och eld... nåt hemskt? Är hemsk dålig på att låtsas att jag lyssnar när någon pratar om något jag inte bryr mej om

Albin. 33, chaufför och fruktexpert bor själv men har en snygg tjej. Jag kommer inte på något hemskt om mig själv men jag önskar att Eddie hade haft toapapper hemma lite oftare så man slipper använda en gammal räkning.

Dan.30 bast Stockholmare, spelat hela mitt liv. dagknegar som kulvertråtta på ett sjukhus och tar så mycket musikjobb jag kan och hinner utöver det och familjeliv. Jag är nykterist och ren sen 2 år, det är (ofta) hemskt.

John. 35, ljudtekniker och musikproducent driver Storm Studio GBG (där plattorna är inspelade). Fru och barn. Jag fick tyvärr reda på för några år sedan att mina fötter sitter för långt ner.

 

Band före eller band vid sidan av Rotten Flag?

-DOOJIMAN and the exploders (Sveriges enda riktiga rockband), Lyckliga Gatan, Dead Wire, Double Knockout, Sputnik Monroes, Åskväder, Strindberg (inte punkbandet), The Studs, och Holmérz. De flesta innan, några aktiva

 

Hur gick tankarna när ni fick tog ert bandnamn? Var ni inte lite överraskade att inget band hette så innan?

-Det lät bara fräckt. Nä inte direkt, vi tänkte inte så mycket på det just då.

 

Du pratar om att det är lite vikingtema på nya skiva Northern Berserker, är det något som fascinerar? Är det svårt att ha ett vikingtema utan att bli kallad Vit Makt eller sådant eftersom du nämnde det?

-Det är det, men det har absolut inget med något att göra, det är inte vår grej alls. Vi bara tycker bara vikingar är ball. Alla som kan paddla träbåt över Atlanten är ganska tuffa ändå. Det är egentligen bara en låt om vikingar, sen är det mest symboliskt eller som synonymer till nutida saker. Det var en lirare som gjorde en väldigt radikal tolkning på omslaget, lite väl långt åt fel håll så att säga men det får stå för han. Det är bara tre arga djur. Vi tänker väl mer åt Scandinavian Jawbreaker hållet när det kommer till titeln men alla tänker ju olika. det är vad det är

 

Är det mer folk som förstår er musik i utlandet än i Sverige? Eller har ni bara släppt skivan i Sverige?

-Tror nog det är likadant men vet inte riktigt. Den är släppt på ett svenskt bolag men säljs nog lite här och var, har ingen riktig koll faktiskt

 

Ni har varit väldigt aktiva. Fyra släpp på ungefär lika många år? Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Känns det mer riktigt än att bara släppa det digital? Hur kan jag få tag på CD:n We Are?

-Viktigt vetifan men det är kul och spela in nya låtar. CDn går bara att få tag på I USA via OBS records

 

Vilken typ av människor kommer på era konserter? Finns det några som ni saknar?

-Det är lite olika men folk som gillar punk och rock n roll överlag. vi saknar alla som inte kommer

 

Vem gör låtarna eller rättare sagt texterna, vad influerar, kan de handla om vad som helst??

-Eddie skriver texterna och grunden till musiken, sen hjälps alla åt att finslipa grejerna när vi lirar.

Eddie: Texterna kan handla om precis vad som helst, bara det är något jag tycker är intressant/kul eller viktigt att skriva om, ibland ur ett mer seriöst perspektiv och ibland ur ett sarkastiskt eller ironiskt perspektiv.

 

Viktigt att få ut åsikter i musiken eller vad tycker ni?

-Eddie: Jag säger vad jag vill/tycker bara eller driver med något/någon om det är en rolig ide ́ sen får politikerna sköta politiken. Det finns redan alldeles för många som bara säger till andra vad som är rätt eller fel. Men en låt helt utan budskap eller poäng är rätt meningslös, egentligen kan jag tycka. då är det bara random ljud i slutändan

Dan. Njae jag gillar musik och sväng, det är det primära för mig. Men det är klart att om folk vill uttrycka en åsikt med sin musik så ska dom såklart få göra det.

Albin: Det är viktigt, en bra låt utan budskap är bara en ”bra låt” man vill att det ska vara 50/50

 

När ni spelar live, vilken typ av band spelar ni ihop med då?

-Oftast nåt punk/oi band men det kan bli lite random emellanåt.

 

Nu släpper ni en ny skiva, Northern Berserker, vad är ni mest nöjda med på den? Kunde ni gjort något bättre, isåfall vad?

-Dan.Jag skulle nog säga The Boar, det är inte ofta jag får spela snabb punk längre, och den var rolig att spela in

Albin: Jag tycker att vår senaste platta är det bästa vi gjort hittills, vi har lärt känna varandra bättre musikaliskt och tänker efter ett steg innan vi bara dönar in låtarna.

Eddie: man kan alltid leta fel om man vill men jag tycker denna blev kanon. Var kul att få ihop en akustisk låt också, det är svårare än man tror att få till en som inte skär sig för mycket mot de övriga låtarna.

 

Berätta lite om följande låtar?

-Moron Conspiracy: Handlar om olika konspirationsteorier som är så bananaz att man blir förvånad över att folk tror på dem.

-Holmgang: Handlar om den eskalerande våldsvågen som sköljt över Sverige de senaste åren

-Remember the working class är en reflektion över om arbetarklassen ens kommer att finnas kvar i framtiden med tanke på att lönerna inte höjs i takt med att omkostnaderna för att kunna leva ett hyfsat bra liv. och om det är värt att slava ett helt liv för att sen bli fattigpensionär tills man trillar av pinn.

 

Punk verkar vara en del en stor del i era liv, vad betyder punk för er, musik, livsstil eller allt tillsammans? Hur kom ni in i punkens underbara värld?

-Eddie: Har alltid varit punkare och kommer alltid vara det. inget annat känns rätt

Dan:Jag halkade in i en punk psykos när jag var 12 som varade till 18 kanske. Sen har jag efter en lång och krokig väg hittat tillbaka till rocken. Jag slår ett slag för rocken.

Albin: Punken för mig är väl en sorts frihetskänsla att man kan spela vad man vill, säga ”nästan” vad man vill och det ska bara vara kul. Jag gled in i punkens värld på en bränd CD-skiva med 22 Ramones låtar som jag fick utav min granne i sjätte klass. Det fanns även en låt med Per Gessle när han spelade Sheena is a punkrocker.. inte hört sen dess men det var säkert bra?

 

Nya och gamla svenska favoritband?

-Dan: Fan jag lyssnar ju inte punk längre, jag har ingen aning, Men får väl säga Attityd Boys, för att jag aldrig lyckas komma iväg och se när dom lirar

Eddie: Ebba Grön är väl det gamla sen får jag nog säga att just nu är väl On the job det jag lyssnat på mest senaste tiden i alla fall.

John: The Bones, Ebba Grön, Raised Fist.

Albin: Ebba Grön och Kal P Dal

 

Om ni kunde välja fem band som ska spela på en liten minifestival tillsammans med er, om ni kunde vilka band som hels(döda och levande) vilka fem band hade medverkat på den festivalen med er?

-Kenta, Motörhead, Kal P Dal, Ramones, Ebba Grön

 

Om någon skulle betala en fyra-låtars coverskiva, vilka covers kan ni tänka er att ha med på den skivan?

-Dead ringer for love, Såssialdemokraterna, Born to lose, Born to be wild

 

Har ni fått några riktigt konstiga recensioner av era skivor? Är det viktigt med recensioner eller skiter ni dem?

-Inte konstiga direkt kanske men kanske blivit lite missförstådda hahaha men det är alltid kul om någon vill recensera

 

Att bo i Sverige idag, hur tycker ni det är idag, politisikt, ekonomiskt etc etc?

-Dan: Vi har kaffe snus och knäckebröd, alla andra länder är U-länder.

Eddie: Sverige har sina issues men skulle nog inte vilja bo någon annanstans heller. vi har det ändå rätt bra om man jämför med stora delar av världen

 

Jag tycker mig höra många influenser och det är både Rancid, oi, City Saints…andra band ni jämförs med?

-Skulle inte säga att vare sig Rancid eller City Saints är några influenser för oss men vi hamnar väl i samma fack kanske på nåt sätt. The Business och tidiga Dropkick är nog mer influenserna samt ganska mycket från 77 punken men helt klart även en del oi.

 

Ni känns som ett band som älskar öl, vad skulle ert eget öl heta om ni gjorde ett och vilken sorts öl skulle det vara?

Dan: Pripps blå tror jag 2,8% stark. skulle bli en hit

Albin: Beerserker, vanlig lager med inslag av flugsvamp och hampa

John: Retard Punkrock Mongoloid, vanlig jävla arbetar pilsner

Eddie: The Öl en droppe öl, 65cl whiskey och 5cl LSD.

 

Om ni åker på turné och bara får ta med fem skivor i turnebussen, vilka fem skivor tar ni med?

-Lynyrd Skynard - The pronounce, Motörhead - Bastards Ebba Grön - Boxen Ramones - Anthology och nånting med Dio så Albin inte blir åksjuk

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

-Inte överdrivet många, det har blivit ett par stycken och nej det är ganska kul

 

Konstigaste frågan ni fått i en intervju(förutom denna då)?

-Kan nog vara det där med att berätta nåt hemskt kanske:)

 

Frågan ni saknar och vill ha? Ställ den och svara på den?

-4 gubbar utan en aning så alla frågor är väl lika bra som inga frågor är nog slutsatsen vi får dra

 

Framtidsplanerna för bandet?

-Vi vill spela live så mycket det går så behövs ett punkrockband någonstans så får man gärna höra av sig.

 

Visdomsord?

-"Gör om det du inte gjorde!"

 

Nåt att tillägga? Tack för intervjun och om man vill köpa plattan kan man göra det via Hard and Smart - Rotten Flag - Northern Berserker- LP, (PRE-ORDER) eller dm till Galgbacken Records på Instagram eller av bandet…. peace!