Roger har gjort en hel del soloskivor och jag har hela tiden gillat det han gjort för han har en röst som står ut och det gör mycket för mig....april 2013

 

Berätta lite om dig själv....ålder, familj, arbete etc?

-Jag är 45 år, bor på landet strax söder om Stockholm med min familj bestående av fru och två barn. Förutom muciserandet så arbetar jag som fritidspedagog och musiklärare på en skola i Stuvsta.

 

Jag vet att du varit med i Tuk Tuk Rally vilka mer band har du varit med i?

-Diverse band då jag var riktigt ung. Det första seriösa bandet var Inferno och vi höll på mellan åren 1983-87 ungefär. Därefter bildade jag olika band konstellationer som till slut utmynnade i Tuk Tuk Rally.

 

Jag har svårt att förstå varför du inte är mer känd med tanke på att du låter som många andra i samma genre men du har en fräckare röst...vad tror du det beror på att du inte är större än typ Winnerbäck eller Hellstrand?

-Kul att du gillar min sångröst, den är nog mitt främsta triumfkort vad gäller min musik! Många har ställt samma fråga som du gör. Vad svarar man på det?! Vi var på gång ett tag att riktigt slå igenom med Tuk tuk rally. Därefter gjorde jag min första soloplatta som av många ses som en av de bättre i sin genre. Men den fick inget utrymme alls i den stora musikfloden. Jag hade inga som helst strategier för hur den skulle marknadsföras. Den liksom rann ut i sanden. Sen skaffade jag familj och var på väg att helt sluta med musiken. En lång paus följde vilket inte gynnade förutsättningarna  att nå ut till en större publik. Efter att Johan Johansson övertalade mig att spela på Nalen i Stockholm så kom jag ut på banan igen. Då förstod jag att det här med musiken inte är någon sidosysselsättning utan ett livsprojekt för mig. Det blev avstampet för kommande plattor fram till idag. Jag utvecklas hela tiden, prövar nya sätt att spela in musiken och uppträda live. Jag har hittat mitt band som är fantastiskt duktiga och vi trivs otroligt bra tillsammans, såväl musikaliskt som socialt. Den genre jag pysslar med är ganska bred och det tar ofta tid att övertyga, speciellt recensenter, om ens autenticitet och originalitet. Min musik har, åtminstone tidigare trivialiserats och generaliserats en del, typ “han vill låta som Winnerbäck, Staffan Hellstrand, Thåström….”. Det är först på senare år som jag sluppit såna  slentrianmässiga omdömen och bemötts mer personligt och förutsättningslöst. Med all respekt för ovannämnda artister, vi befinner ju oss i samma musikaliska sfär, så är jag inte det minsta influerad av dem i mitt skapande.

 

Vad brukar du jämföras med?

-Inte sällan trion jag nyss nämnde men som sagt, inte lika ofta nu som förr.

 

Vad är det konstigaste någon sagt eller skrivit om din musik?

-Jag kommer faktiskt inte på nåt specifikt märkligt.

 

Bryr du dig om recensioner egentligen? Är du en sådan som läser recensioner eller försöker du låta bli?

-Jag bryr mig absolut om recensioner, får förnyad energi och lust av goda sådana och blir oerhört illa berörd av negativa. Dock gäller detta bara några dagar efter att jag läst, i båda fallen. Sen är allt på noll igen, som vanligt.

Har du någon gång ändrat något efter en recension?

-Nej. Om man skulle påverkas på det sättet tappar man nog kursen och hamnar snett. Som sagt, det här är ett livsprojekt och jag har en plan för det här. Då funkar det inte att man låter sig påverkas av recensioner. Dock är jag lyhörd för tankar och tips från folk jag litar på i min omgivning.

 

Vad inspirerar dig till att skriva just de texter du gör?

-Jag blir alltmer intresserad av att berätta historier och att rapportera om mina inte och yttre iakttagelser. Sen har jag också blivit mer angelägen om att reflektera över samhällsutvecklingen, de ökande klyftorna, den försämrade välfärden. Sen jag fick egna barn har såna frågor blivit mer påtagliga och angelägna för mig. Dessutom tycker jag att det är roligare att skriva texter idag, det är mer lustfyllt och har tagit en allt större plats i låtskrivandets helhet.

 

Politik och musik, hör det ihop?

-Politik och musik kan höra ihop och de harmonierar med varandra. I bästa fall kan det politiska budskapet få ytterligare en dimension och musiken ytterligare energi. Dock kan det också få motsatt effekt, bli präktigt, stelt och osvängigt.

 

Bästa politiska band/artist?

-Dylan, Springsteen, Billy Bragg, Dead Kennedys, Timbuktu…., kommer inte på så många gör det bra.

 

Hur tycker du det är att leva i Sverige just nu...politiskt menar jag?

-Det har skett en enorm förändring i vårt land de senaste tjugo åren. Klimatet är mer självcentrerat, egoistiskt och cyniskt; satsa på dig själv och skit i andra. Moderaterna kallar sig arbetarparti och sossarna famlar i intet. Det politiska landskapet har förskjutits åt höger och det har vi nog alla en del i. Man måste nog vara självkritisk också, även jag som röstar vänster, anammar vissa effekter av den här samhällsutvecklingen. Jag befinner mig väl nånstans i lägre medelklass på skalan och vakar som en hök över fondkurser och  ränteförändringar. Jag småsparare och kryssar köplystet ibland mellan butikerna i det inbyggda köpcentret här hemma. Klasskillnaderna ser också annorlunda ut idag jämfört med tidigare. Förr var det arbetarklassen som stod längst ner på skalan. Nu är det invandrarna, de ensamstående kvinnorna, de arbetslösa och sjuka som står lägst. Skyddsnätet för dem har försämrats kraftigt.

 

Vad är bäst respektive sämst med Sverige tycker du?

-Bäst är att det, trots allt, finns någon sorts solidarisk grundtanke hos de flesta av oss.  Sämst är utvecklingen jag svarade på i förra frågan samt att Sverigedemokraterna tillåts rumstera som de gör utan att ifrågasättas ordentligt.

 

Finns det någon bra musik i Sverige just nu?

-Jag är helt övertygad om att det finns gott om bra ny musik i Sverige. Jag är dålig på att kolla upp vad som händer. Min 12-åriga dotter gillar Den svenska björnstammen, Veronica Maggio, Daniel Adams Ray och det är ju inget jag köper skivor av själv men som jag tycker är bra i sin genre.The Hives är ett fantastiskt bra live band liksom Bob hund. Tomas Andersson Wij gör lysande bra låtar emellanåt och Stefan Sundstöms senaste platta gillar jag.

 

Vad tycker du om Spoitfy, nedladdning etc? Hjälper det dig nåt?

-Jag gillar att tillgängligheten artisten och bandet är mer demokratisk, det är inte skivbolagens plånböcker som avgör. Tror att vi är många som tjänat på att finnas på t.ex. Spotfy. Dock tycker jag att den fysiska skivans presentation är oslagbar med textbooklet och ett låtmässigt helhetstänk. Sörjer faktiskt rätt åt att cd:n är på god väg att försvinna.

Köper du några fysiska skivor själv?

-Nej, jag köper sällan skivor. Då jag får nåt nytt beror det oftast på att man byter med artister och band som man spelar tillsammans med på festivaler och annat.

 

När vi ändå pratar om skivor , första, senaste och dyraste du köpt?

-Första skivan var en singel med Dr Hook tror jag. Senaste nåt med Ron Sexsmith kanske. Dyraste, säkert någon dubbel-lp på 80-talet.

 

Bästa skivan att ha sex till?

-Sofia dansar go-go med Stefan Rüden, tyska marscher, finsk jenka……, nej, skoja bara. Där får du inget seriöst svar.

 

Du har varit på Beat Butchers, hur tror du det hade varit om du varit på typ EMI eller liknande...hade du varit känd nu då?

-Tror inte att det hade varit så värst annorlunda om man inte hade högprioriterats förstås. Då hade ju musiken fått en helt annan spridning.

 

Beskriv din egen musik med tre ord?

-Energisk, målerisk, melodiös.

 

Vad är det för typ av folk som kommer till dina konserter?

-Väldigt blandat med brett åldersspann. Punkare, svenssons, kostymnissar, trashankar, musiker, svetsare och arbetslösa. Jag är mycket stolt över denna mix!

 

Är det någon typ av människor som du saknar på konserterna?

-Nej, karaktärsfördelningen är komplett!

 

Blir det mycket intervjuer nuförtiden?

-Det blir en del intervjuer i samband med skivsläpp. Som nu t.ex. då jag släpper nya plattan Tecken & spår i mitten av april.

 

Vilken är den konstigaste frågan du någonsin fått?

-Kommer inte på nåt speciellt.

 

Framtidsplanerna för dig med musiken?

-Nu ska vi försöka spela så mycket som möjligt efter skivsläppet. Därefter får vi se om man blir sugen på en ny platta. I så fall tar vi ytterligare ett steg med inspelningen. Den nya skivan som kommer nu spelades in i en by utanför Sundsvall där jag bodde i tio dagar. Vi spelade in med hela bandet utan förberedande rep vilket var en helt ny erfarenhet för oss som gav mersmak. Vid eventuell ny inspelning kommer vi nog att driva det inspelningssättet ytterligare till sin spets.

 

För dig själv?

-Att renodla och förädla mitt låtskrivande, att skala bort oväsentligheter, att slussa mina barn ut i livet.

 

Visdomsord?

-Kommer inte på nåt.