Rites kommer från Holland och spelar en stil som ligger mellan hardcore och punkrock och det är ett av Nederländernas bästa band just nu. Här är en intervju med dem gjord i mars 2024.

 

Snälla berätta lite om historien om Rites?

Rick: Har du en minut över? Vi kan knappt tro det själva, men vi har varit tillsammans i över tio år nu. Under den tiden har vi släppt fyra skivor, spelat över 120 spelningar i olika länder och blivit nära vänner. Vi fortsätter att vidga vår horisont, för vårt senaste släpp 'No Change Without Me' (maj 2023) samarbetade vi med Shield Recordings (NL), Engineer Records (UK) och Sell The Heart Records (USA). Spännande grejer!

Nous: Vi kommer alla från samma område i Zeeland, där vi kände varandra från konserter tills vi bestämde oss för att det var en bra idé att starta ett band tillsammans. Vi gillar alla ganska olika musikstilar, men ett dåligt sinne för humor och kärlek till 80-talsnostalgi har hjälpt oss att hålla ihop.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, tidigare band etc? Är det bra att vara äldre i den här stilen?

Louisa: Rites består av Rick (trummor), jag själv (sång), Nous (bas), Chris (gitarr), Ronald (gitarr) och vår bonusmedlem Frank (bas/gitarr/sjuka danssteg/vad vi nu ber honom att göra). Ronald är den tysta kraften i bandet, som arbetar som manager för vem som helst som kan betala honom och alltid redo att skaka om saker och ting med ett nytt gitarrljud. Chris är redaktör/kommunikatör och en ivrig Star Wars-samlare. Han förde sin kärlek till punken vidare till sin dotter Brecht, som går på alla Rites-spelningar hon kan komma på. Jag gör marknadsföring för en stor arena och går på så många konserter jag kan, så jag antar att jag gjorde min hobby till en del av mitt dagliga liv.

Rick: Jag arbetar som lärare, undervisar i ett ämne som heter Maatschappijleer som har mycket att göra med politik, kulturer och att hitta sin plats i världen/samhället. Innan Rites spelade jag i en massa band. Mestadels hardcore eller punk men jag brukade också spela i ett postrockband som hette I Could Float Here Forever.

Nous: Innan jag startade mitt eget band har jag alltid varit ganska aktiv med att fotografera spelningar med band. Genom åren har det blivit en hel del fina kontakter över hela världen och att se dina bilder dyka upp i flyers, t-shirts, skivomslag och liknande är riktigt coolt.

Louisa: När det gäller ålder så tror jag att varje period i ditt liv har sin inverkan. När vi startade Rites var vi i tjugoårsåldern till trettioårsåldern och vi har vuxit ihop trots att det är ganska stor åldersskillnad mellan medlemmarna. Så definiera "äldre", jag tror inte att du någonsin är för ung eller för gammal för att spela hardcorepunk eller någon typ av musik för den delen.

 

Namnet Rites, var kommer det ifrån det låter lite som en medicin eller något sådant? Jag menar att det är ett kort namn så det skulle vara möjligt att vissa skulle ha tagit det tidigare

Louisa: Att hitta ett bandnamn visade sig vara mer utmanande än att skriva själva låtarna. Så tyvärr, det här är inte en berättelse om kreativa genier som kommer på något vilt symboliskt. Det är mer en "låt oss var och en skriva ner fem ord vi gillar och rösta på det bästa" typ av historia. Och Rites var bäst haha.

Rick: Louisa lade faktiskt till Rites till listan över namn, officiellt betyder det något i stil med "ritualer", men vi gillade mest att det var kort, starkt och att inget annat band i området som vi kände till hade ett liknande namn. Jag tror att vi hittade några band på nätet med ett liknande namn, men de var inte särskilt aktiva eller spelade en annan musikgenre. Jag undrar om de fortfarande finns kvar efter covid.

 

Ni kommer från Holland, hur är det att bo där nuförtiden, rasister och politik överlag?

Rick: Scenen går bra! Massor av nya band gör coola saker här borta som Swell, Dogma, Tigerknife och Curselifter. Och det finns fortfarande en massa band som har hållit ihop mycket längre och som fortfarande finns kvar som No Turning Back, Antillectual och All For Nothing. Politiken i Nederländerna är ganska fucked just nu. I förra valet blev ett rasistiskt parti långt ut på högerkanten det största. Fuck PVV. Vi har i alla fall en hel del att vara arga på så förhoppningsvis kommer en massa ungar att starta band på grund av det.

Nous: Jag känner att vi politiskt befinner oss i en stor nedåtgående spiral och det skrämmer mig. Jag hoppas att det - som Rick säger - är en katalysator för yngre människor att bli mer aktiva, både politiskt och kreativt. Jag känner att det är ett lyft som vår lokala scen skulle behöva.

 

När ni gör era texter, vad handlar de om, när det gäller politik eller är politik inget att ha med musik att göra? Är det värt att göra musik utan att vara politisk?

Louisa: Varje konstnär bidrar med sin egen historia. Jag är en ganska positivt sinnad person, men Rites ger mig utrymme att dela med mig av min frustration över det nuvarande tillståndet i världen. Våra texter kan vara personliga, men också fånga en bredare berättelse. Textmässigt är vi ofta ett samhällskritiskt band. Men jag känner att det alltid är värt att göra musik, oavsett om det är politiskt eller inte. Vi gillar att få fram ett budskap, men det budskapet kan också handla om att uttrycka sig.

Rick: Jag hjälper ofta Louisa med texter om hon behöver idéer eller inspiration. Tidigare skrev jag en hel del texter till mina tidigare band och jag skrev även texterna till Echo på vårt senaste släpp. Det är ganska personligt, om att ta sig igenom en tuff period i mitt liv där jag kämpade med mina känslor efter att min fru fick missfall.

 

Hur skulle ni beskriva er egen musik med tre ord för de som inte har hört er?

Rick: Melodisk hardcore punk

 

Finns det några grupper som ni har jämförts med? Är det bra eller dåligt att bli jämförd?

Rick: Jag älskar att vi en gång i tiden beskrevs som hardcore Paramore. Förutom det hör folk en massa saker i vår musik. En vän till mig sa en gång att vi påminner honom om Tsunami Bomb. Jag tyckte det var roligt eftersom Andy (från Tsunami Bomb) släppte vår skiva i USA på sitt skivbolag Sell The Heart Record. Jag tycker att det är bra att folk jämför oss med andra band. Det betyder att folk är intresserade av ditt band och att de letar efter referenser.

 

Har ni lyssnat mycket på gamla holländska punk/hardcoregrupper och har ni några favoriter från förr?

Rick: Det finns en massa coola gamla holländska band som jag fortfarande lyssnar på. Band som Seein Red, Mainstrike och Reaching Forward. Det finns också nyare band (men gamla godingar till några av de nya barnen) som jag fortfarande älskar att lyssna på som Justice (från Belgien men de hade några holländska medlemmar), Omission, A Step Apart och Razor Crusade

 

Vilket är det bästa formatet att ge ut skivor på?

Rick: Vinyl. Inte det mest praktiska, men man... Jag älskar vinyl.

Nous: Vad säger han! Stora vackra saker för att titta på konstverket.

Louisa: Vinyl alltid, även om jag också älskar att vi har några på kassett.

 

Kan ni känna att ni har gjort en skiva om ni bara skulle släppa den digitalt?

Rick: Visst, men det känns inte som att du är klar med det. Alla våra utgåvor hamnar så småningom på vinyl och kassett. NCWM kommer ut på band om några veckor.

Louisa: Att släppa musik digitalt är det bästa sättet att nå en bredare publik, så underskatta aldrig vikten av det. Det finns dock inget bättre än att hålla något du skapat i dina egna händer.

 

När ni lyssnar på musik, vilket är ert favoritsätt att lyssna på musik, Spotify, vinyl, CD eller vad föredrar ni?

Rick: Hemma föredrar jag vinyl. Ute på vägarna är det Spotify.

Louisa: Jag älskar att lyssna på musik när jag är ute och reser, så Spotify är det. Men hemma försöker jag alltid snurra en vinyl eftersom det är en mer autentisk upplevelse.

 

Köper du mycket skivor själv?

Rick: Ja. Enligt min sambo är det mer än vad som är acceptabelt.

Louisa: Jag, Nous, Rick och Chris har en ganska stor vinylsamling tillsammans.

 

Finns det några bra skivaffärer kvar i er hemstad?

Rick: Det finns en massa skivaffärer i vårt område. Ingen av dem är riktigt inne på punk/hardcore men vi har ett trevligt gäng butiker som säljer second hand och ny vinyl.

Louisa: Dvrukkery i Middelburg har vår vinyl, så gå definitivt och kolla in dem.

 

Finns det några bra band från er stad och i Holland överlag?

Rick: Middelburg har några aktiva punkband vid sidan av Rites som Scallywags med vår egen Chris. Tarzan and the Beachwaiters och Bierwolf. Zeeland (området som Middelburg är en del av) har också ett nytt skatepunkband som heter Hexndheving. Nederländerna har en massa coola band. Jag har redan nämnt ett gäng av dem. Dogma, Swell, Antillectual, No Turning Back, Lone Wolf, The Real Danger, Tusky, Pressure Pact, Video Store, Tigerknife, Angstgegner, ...

 

Vad betyder punk för dig, är det bara en musikstil, ett ord eller är det en livsstil?

Rick: Näst efter musik är det en del av tankesättet och tänkandet för mig. DIY-mentaliteten och att vara kritisk, självmedveten och social är en stor del av det. Enligt min mening har högern inget med punk att göra förutom något som vi måste kämpa mot.

 

Berätta lite om följande låt och vad de handlar om? Vem gjorde den och berätta lite om historien?

a/ No change without me

Louisa: Titelspåret på vår skiva handlar om den mänskliga tendensen att blunda för det nuvarande tillståndet i världen. Det är lätt att vänta på att andra ska initiera förändring, men varje person kan göra skillnad. Det finns ingen förändring utan att du tar det första steget.

b/ Low Love

Louisa: De här texterna skrevs utifrån en känsla, ungefär handlar de om känslan av frihet du får när du gör val som resonerar med dig. Det kan vara läskigt att gå sin egen väg, men samtidigt spännande.

c/Echo

Rick: Jag skrev texten till den här. Det har att göra med perioden efter att min fru fick missfall. Det var en tuff period och missfallet var väldigt svårt. Vi behövde nästan åka till sjukhuset. Mitt sinne var fullt av känslor. Jag sörjde och försökte hitta ett sätt att vara stark för min fru. Det var väldigt terapeutiskt att skriva ner alla de känslorna. Jag är glad att Louisa ville använda och sjunga den texten på en Rites-låt. Låten slutar med hjärtslagen från min dotter som är två år gammal just nu. Det hjärtslaget är inspelat med det knytnävseko vi hade. Det är det perfekta ljudet som betyder slutet på en mycket mörk period.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

Rick: Vi säljer merch och folk som är exalterade över vår musik köper den. Det är trevligt att se att folk gillar det vi gör och stöttar vårt band. Vinyl och t-shirts säljer bäst. Just nu har vi även med oss lite midjeväskor, långärmade tröjor och cd-skivor.

Nous: Och det verkar som att vi har en bra smak när det gäller design, ganska ofta stöter vi på folk som har på sig våra t-shirts när vi går på spelningar.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

Rick: Jag älskar att spela alla låtar från vår No Change Without Me EP och en ny (outgiven) låt som är en del av vårt live-set. Mest för att de låtarna känns starkast och mer varierade jämfört med våra tidigare alster. Och jag älskar trummorna på dem. Vi skrev de låtarna delvis under pandemin så jag hade mer än tillräckligt med tid för att prova olika tillvägagångssätt med trummorna.

Louisa: Inte direkt min favoritlåt med Rites, men jag älskar energin vi får när vi avslutar vår setlist med "Overdose".

 

När ni gör låtar, är det någon i gruppen som gör dem eller hur komponerar ni en låt?

Rick: För det mesta är det någon av oss (Ronald eller Chris) som kommer med en eller flera gitarrdelar. Vi börjar jamma lite och när vi har en solid bas gör vi en grov demo av den och skickar den till Louisa. Om hon gillar det kommer hon att börja utforska några sångidéer och när det känns klart gör vi en ordentlig demo av det. Vi började arbeta på det här sättet under pandemin. Innan pandemin jobbade vi ihop alla stämmor i replokalen.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor? Fem bästa konserterna du varit på? Och de fem viktigaste sakerna i livet? R

ick: Wow. Det är en svår fråga. Nu kör vi. Bästa fem skivan (utan inbördes ordning):

Hot Water Music - Caution Quicksand - Slip The Get Up Kids - Something To Write Home About Deftones - White Pony Wu Tang Clan - 36 chambers

Bästa konserter: Modern Life Is War - Reflections fest, Hengelo 2006 Mewithoutyou - 't Beest, Goes 2001? Kanske 2002 Den sista Lintfabriek-spelningen, Kontich 2007 Quicksand - Dessertfest, Antwerpen 2023

Viktigaste sakerna i livet är Min dotter Min fru Vänner och familj Musik

Louisa: Jag är glad att Rick svarade på den här frågan eftersom jag har svårt att välja. För att nämna något: allt Drug Church ger ut är gediget, Thrice är alltid en klassiker men det är för många konserter för att nämna haha.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det konstigaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

Rick: Ja, recensioner är alltid subjektiva men jag älskar att läsa vad folk tycker om vår musik. Louisa: Jag älskar när folk tar sig tid och anstränger sig för att lyssna på vår musik eller gå på en spelning och skriva om den. Som kvinna inom hardcorepunken beskrivs jag ofta som "söt tills hon börjar sjunga" vilket jag börjar bli lite trött på. Utöver det är vi alltid mycket tacksamma.

 

Om du kunde välja fem band från förr och historiska band och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

Rick: Taylor Swift, Wu Tang Clan (med alla medlemmar från de 36 chambers), Minor Threat, Inside Out och The Get Up Kids.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

Rick: Det fungerar. Ibland hjälper lite terapi också.

 

Ni har aldrig haft några tankar på att sjunga på holländska?

Louisa: Inte med Rites haha, vem vet vad framtiden kan föra med sig.

 

Finns det några bra svenska band du gillar?

Rick: Ja! Jag älskar Satanic Surfers, Anchor (mest Norge men några av deras medlemmar var svenska), Hårda Tider och Balance. Jag ville lägga till Damage Control och Death Is Not Glamorous men de är från Norge. Tillräckligt nära?

Nous: Jag måste lägga till Venerea och No Fun At All och Rick har förmodligen glömt Refused

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket intervjuer? Vad föredrar du telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

Rick: Vi gör inte så många intervjuer, men jag har inget emot att göra dem. Jag älskar att göra dem mest ansikte mot ansikte (eller via skype och sånt) men e-post är också okej.

Louisa: Jag uppskattar verkligen när någon tar sig tid att lära sig mer om oss, så fråga vidare.

 

Framtidsplaner för bandet?

Rick: Vi har några planer på att göra några korta turnéer. Vi är helgens krigarband. De flesta av oss har ett bra jobb och familj så vi försöker vara ansvarsfulla på den biten. Vi har också börjat jobba på ett gäng nya låtar för ett nytt släpp men det kommer att ta lite tid.

Louisa: Skriva mer musik, spela coola spelningar, ha det bra.

 

Framtidsplaner för dig själv?

Rick: Försöka att vara en bra pappa och make och person i allmänhet.

Louisa: Rick är en så hälsosam man. Jag antar att jag ser lite mer av världen, förbättra mitt gitarrspel, vara en bra person och skapa goda minnen.

 

Visdomsord?

Rick: Ta ansvar för din omgivning och människorna runt omkring dig. Fuck rasism!

 

Nåt att tillägga?

Rick: Tack för din insats och uppmärksamhet för vårt band. Kolla in alla band vi nämnt, allt som Shield recordings, Sell The Heart records och Engineer Records gör!

Louisa: Tack för frågorna och haka gärna på en spelning i Sverige, vi kommer gärna över. 😉

 

2 sista fotona :Isabell Allaert