Med medlemmar från  88 Fingers reste sig Rise Against från deras grav och här är en intervju gjord med dem i maj 2001.

History? - Rise Against började spela i januari 2000. dan och Joe från 88 Fingers Louie började att leta efter nya medlemmar för att starta ett nytt band snart efter det att 88 Fingers Louie slutade att spela. Efter ungefär 7 månader hittade vi Tom (som sjöng i ett lokalt Chicago emo band som hette Baxter) och Brandon( trummis för ett punkrockband som hette Pinhead Circus) 

Snälla berätta något om varje medlem, familjeförhållanden, förhållanden och något hemskt om varje medlem? -Tim McIlrath sjunger och är 22 år och Brandon Burnes spelar trummor och är också 22.   Dan Wleklinski spelar gitarr och är 27 och jag Joe Principle spelar bas och är 26 år. Vårt stora intresse är musik och våra liv kretsar runt det. Om vi skall parata om familj då är ingen av oss gift. Jag kan inte säga något illa om någon för då kanske någon blir arg på mig. 

Jag har The Unraveling, har ni gjort någonting annat och ifall ni har det hur kan jag få tag på dem?   -The Unraveling är den enda skiva som vi har släppt hittills.

Hur kom det sig att ni kom på  Fat Wreck, är de bra?     -Fat Wreck Chords är en av de största punkbolagen. Vi känner oss hedrade och glada för att få jobba med ett bolag med det goda ryktet. 

Hur är det att bo i USA är det våldsamt?   -Jag gillar att bo här. Vissa områden är bättre än andra. Men jag försöker att hålla mig ifrån dem områdena. Jag tror att de flesta länder har dåliga områden, tror  du inte det.

Finns det några bra band här just nu? -Hmmm, The Enemy (ett chicago hardcore band) är riktigt bra, Strike Anywhere från Virginia spelar excellent melodisk hardcore, och Death By Stereo är ett skitbra hardcoreband och jag vet att det finns mer men det är de som jag först kommer på.

Vad skall ni resa er upp emot? -Vi reser oss upp emot att folk ställer oss den frågan, hahaha. Men det är så vi känner med våra texter, att vi reser upp emot någonting. 

Är det viktigt att ha ett bra namn på sin grupp, tog det lång tid för er att komma på detta namn? Vilket är det bästa bandnamnet i Sverige tycker ni?   -Det tog lång tid att komma överens om namnet. Rise Against
är inte det bästa bandnamnet med det tar i alla fall ställning för någonting. Det är viktigt för oss, du vet....att få upp ungarnas ögon för saker som är helt ur led. Det bästa bandnamnet... jag tror inte det finns något som riktigt sticker ut just nu. 


Vad är viktigast när ni skriver en låt, är det att ha en bra melodi, en bra text eller en bra refräng som folk kommer ihåg?
-Det är viktigt att ha bra texter och sedan skriva en bra melodi så att folk har lättare att komma ihåg våra texter och vad vi vill säga. 

Snälla beskriv er musik i tre ords? -Energisk melodisk hardcore. 


Första, dyraste och dyraste skivan du har köpt? -Den första var AC/DC - Highway to Hell, senaste var No Motiv - Diagram for Healing, och den dyraste var en Articles of faith 7:a för 15 dollar. 

Idoler när du var liten?  - Min stora idol var David Lee Roth från Van Halen

Trror ni att musik kan ändra någon liv, på vilket sätt isåfall? -Ja ,musik kan ändra männsikors liv. Jag vet ett oräkneligt antal människor som har blivit straight edge efter att ha lyssnat till Minor Threat och Youth of Today eller blivit politiskt intresserade efter att ha lyssnat till Dead Kennedys. 

Vad betyder punk för dej? -Att vara en individ.

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?- Jag gillar intervjuer, det ger folk en chans att låta folk lära känna oss.

Har ni hört några svenska band värda att nämna? -Jag älskar en massa svenska band som Raised Fist Raised Fist, Refused, At The Gates, Bombshell Rocks, och  Satanic Surfers , det är bara några av dem.

Hur är en bra konsert med Rise Against? -Vi försöker att ha en energisk show. Tim, våran sångare är en riktigt bra frontfigur.

Vad är det konstigaste som har hänt er under en spelning, i publiken eller på scen? -I det tidiga 90-talet brukade Screechin Weasel spela en låt som hette "I wanna be naked" och oftast var nästan hela publiken naken. Det var en udda och cool grej. 

Har ni bra kontakt med era fans, på vilket sätt?- Ja, vi försöker att prata med våra fans så fort vi får chansen.

Vad är ert råd till ett ungt band som vill ha ett kontrakt med något bolag så fort som möjligt?  -Hasta inte för mycket och gör inte för mycket halvgjort. Jobba hårt med att spela in en bra demo också. 

Vad tycker du om det nya sättet att kommunicera med email och internet och allt det där?-Jag tycker det är underbart, det sparar en massa tid och pengar.

Någon favoritsida själv? -www.supersphere.com

Ni har en egen hemsida, varför?- www.riseagainst.com. det ger information om bandet, saker som turnédatum och liknande saker., t
 

Vad tycker ni om er nye president om ni jämför med Clintonn? Vilka är skillnaderna mellan dem?- Jag hatar politik, jag litar inte på några politiker.

Går musik och politik hand i hand, och vem skriver de bästa politiska texterna tycker ni? -Jag tycker att man kan använda musiken som ett sätt att få ut sin politik, det är bra. Jag tycker att Bad Religion och Dead Kennedys var skitbra på det. 

Berätta om Arlington Heights? -Det är staden som vår sångare har växt upp i..

Framtidsplaner för er som personer? -Att fortsätta med vår musik.

Framtidsplaner för bandet? -Samma som ovan.

Nåt att tillägga?   - Tack så mycket för intervjun.