Riot Squad är en Mansfield-baserad punkgrupp som bildades i september-81. Originalsättningen var Dunk Mason(sång), Nigel Nello Nelson/gitarr) och Wayne Butler(bas). Intresse kom från Rondolet Records och de signade gruppen och släppte första singeln “Fuck The Tories” och efter det den andra singeln “Riots in the city”

Efter detta lämnade Nello gruppen och han ersattes med gitarristenStaz och efter det lämnade Dunk gruppen för att starta sitt eget skivbolag.  .

 Från 1983 blev det stora ändringar i sättningen. Wayne blev gitarrist och den nya basisten Chad kom till bandet och sången togs over av ex-roadien Lee(Waynes bror). Några veckor efter att den nya sättningen blivit etablerad signade Dunk gruppen som sin första grupp på sitt bolag.  

De gick in i studio tidigt 1983 och spelade in  “Don´t be denied” och “I´m OK Fuck you” som gick upp på andra plats på indielistan och den var endast slagen av PIL´s Death Disco.

1984 började dåligt när Lee blev skickad till GB Hoch bandet hade problem med skivbolaget eftersom det var finansiella problem och problem med royalties. Bandet lämnade Rot Records men inte före det att Dunk släppte alla singlar och en del osläppta låtar på LP:N No Potential Threat. Efter detta splittrades bandet och medlemmarna gick skilda vägar. Anagram släppte senare Riot Squads låtar på samlingen “Punk singles collection”.

20 år senare, Ched startade ett band som hade intentionerna att spela klassiska punkcovers bara på skoj. Pommi kom tillbaks till trumstolen och det skulle bli mer tur, en lokal annons besvarades av Staz som blev gitarrist. Sången togs över av  Mark Ainger, ex-sångare i  Ched´s förra band Rev. Ainger and the Arse Holes. Bandet fick ihop sitt set och var redo att spela när en vän till Pommi frågade om de inte kunde spela en spelning under namnet Riot Squad I Newcastle när han insåg att det ex-medlemmar från detta band. Killarna gick med på det och de började öva in några Squad-låtar och även lite nytt material som Ched och Pommi hade skrivit.

Första spelningen med det nya Riot Squad ägde rum den sextonde September 2003 med Drongos For Europe, Crashed out ochUK Subs. Efter detta blev det mera spelningar och de släppte en sjulåtars skiva som hette “No Escape”. Efter denna CD fick gruppen problem och Pommi slutade men i juli 2005 återvände han och samma sättning bestämde sig för att försöka igen. De märkte intresse från amerikanska bolaget SOS Records men efter några spelningar splittrades de igen efter några interna motgångar och Mark sade att han skulle sluta.  

Under den här tiden kontaktades  Pommi av en ung gitarrist som hette Luke. De hade pratat tidigare om att spela ihop men det hade inte blivit något, inte förrän nu. Ched ville också göra något annat och efter några samtal så började de tre repa ihop. Det dröjde inte länge tills nya låtar var skrivna och de kämpade för att hitta en ny sångare till Pommis vän Paul “Chiz” Shakespeare – ex-sångare i Chesterfield punkband som Septic Psychos och No Dead Meat gick med i bandet.

Från början startade de med nya låtar och nytt namn men promoters och vänner till bandet tyckte inte bandnamnet Riot Squad skulle ligga. Så i april 2006 spelade den senaste reinkarnation av Riot Squad sin första spelning på  The green room i Chesterfield och efter det har de spelat ute regelbundet och runtom i England. 2007 har redan varit mycket spelningar och de var och spelade på Punk & Disorderly i Berlin i mars och deras fullängdare Persecute the Weak, control the strong” på Suicide Circle Records släpptes.

 

Detta var en lång historia om gruppen och när jag frågar de matt berätta om dagens medlemmar säger Pommi:-– OK Chiz 43, Sång-Har spelat i Septic Psychos(som ahde med låtar på The punks dead, nah mate…samlings LP för länge sedan). Han spelade senare i No Dead Meat. Som spelade in låtar men aldrig släppte dem, Det är bra saker också. Han har barn och är byggare, en ljudkille, fantastisk frontperson, punkrockare och han gillar en drink.

Ched 43, bas, kom med i bandet sent 82. Spelat i några olika band. Han har familj och han är en sällskaplig person. Gillar att dricka också. Pratar lettiska när han är full. Det dåliga med honom är att han inte kör vår van när vi ska spela.  

Luke 25, gitarr- kom med i bandet förra året. Han har spelat i andra band också, han jobbar på kontor. Han har en flickvän och han är riktigt cool. Gav bandet en spark i arslet också. Han har kört skateboard en del, BMX, rugby…har inga dåliga sidor.  

Pommi 42, trummor- ursprunglig medlem sedan 80/81. galning, ingen familj, ingen flickvän, han är postis och går på spelningar och samlar skivor.

 

Jag fick skivan från bandet och jag gillar den verkligen och de låter inte som trötta medelålders män precis utan mer som ett ungt nytt band:- Tack för recensionen, låter bra. Jag gillar faktumet att tre av oss är over 40 och spelar snabb hård punkrock. Vi brukade jämföras med Exploited en del och det är okej för min del. Vi har alla ganska olika musiksmak så vi slänger in lite av varje.  

 

Pommi tycker att det är mycket roligare att spela nu än om man jämför med de gamla tiderna och den största skillnaden är att de kan spela bättre. Så är spelningarna bättre organiserade. Det är inga problem på spelningarna numera som det brukade vara. Punkrock har funnit sin nivå nu och det är något han gillar, skrapa på ytan och du hittar så mycket.. Fuck MTV punk rock sager han. Det finns mer band som heter Riot Squad. Runtom i världen, är det ett faktum som stör honom? -- Yeah, jag hörde att det fanns ett Riot Squad i Texas och ett i Belgien. Original Riot Squad var ett band på 60-talet. Jag bryr mig inte alls, det kan vara lite förvirrande ibland bara…men jag tror ingen har rätt till namnet. Riot Squad tm, jag tror inte det.  

 

De har släppt det nya albumet på sin egna label  the Suicide Circle Label. Han gilalr DIY attityden. De tittar efter andra band att släppa på bolaget också. Ingen metal/poppunk tack säger han. De sände sin demo till några olika bolag men det var dålig respons. Dr Strange var intresserat men upptagna just då och bandet vill få saker att hända.Och efter hur de blev behandlade av bolagen förr i tiden så är de glada för DIY. Jag tycker de låter mer arga nu än de gjorde förr i tiden.   – Spelandet bar blivit mycket bättre och faktum är att jag(vi) är mycket mer arga nu än vi var tidigare – titta bara på tillståndet i världen just nu. Det gör mig riktigt arg.

 

Det handlar om personlig smak säger Pommi när vi snackar om albumrecensioner och vi gillar inte alla samma band. Han tycker bra recensioner är skitroligt men de dåliga är inte lika bra. Han litar på båda eftersom de talar om hur individen känner för dem. Den konstigaste recensionen är den som lät såhär och jag inte kan översätta känns det som “Bluster” – like wind, we can sure trump.

Snabb arg punk är de tre orden som dyker upp först i Pommis huvud när jag ber honom beskriva deras musik. Pommi tycker annars att England är ett dyrt land att leva men om man ser ur punkrockens synvinkel är England jättebra:- Vi har en uppfuckad regering , men det kanske alla regeringar är? Kliché kanske men Blair är bara Bushs knähund. Alla dessa människor som dör i krigen….varför?  

 

Pommi tycker att politik och musik går hand i hand och det är en av orsakerna till varför han kom in i punken från börja. Ta ställning mot orättvisa, rasism, krig, kapitalism etc…han älskar detta och anser att Subhumans(UK) är det bästa politiska bandet.

Burn Subvert Destroy, Drongos for Europe, Homebrew, Hyeans, Arguments, One Man Stand, Criminal Sex , Certfied är bland banden han nämner när jag frågar honom om bra band i England just nu.

Vad vet han om Sverige då….bar band och så?– Det vanliga svaret !? Cold, IKEA, Volvo. En vän till mig bor där, har glömt vilken del men han säger att det är ett bra ställe att5 bo på men dyrt. Jag har aldrig varit där men vi kanske spelar där en dag. Jag känner till Backyard Babies, jag har sett dem några gånger, riktigt bra. Jag har sett några “Burning Heart” band också. . No Fun at All, Millencollin etc…Hur bra spelar dem?

 

För Pommi är punk en livsstil och det får honom att möta bra människor och band hela tiden. Han spelar punkrock varje dag. En gång tog han en icke punkvän till en spelning och hon sade.- Det var en  “aquired taste”, jag talade om för henne. Nej du får det med en gång eller inte alls.  .

 

Jag ber honom ranka de fem bästa skivorna, konserter och viktigaste sakerna i livet men han tycker det är tufft men att höra en skiva som bara blåser iväg en första gången man hör den, känner du igen den känslan?  Det kan bli lite så här:

Youth Brigade- Sound and fury LP

Ruts-The Crack LP

Big Boys-Lullabies…LP

Penetration-Moving Targets LP….

Jag skulle kunna ta 100 till. Konserter är det för många för att lista men det bästa livebandet är Dickies för mig…alltid bra! …Viktiga saker- Min faster och farbror, vänner , skivsamling och punkrock.

Min första skiva var en Alice Cooper 7 I mitten av 70-talet. Kommer inte ihåg titeln men det var inte Schools Out. Den senaste var Dickies Live in Belfast 1999 boot LP på färgad vinyl just får någon dag sedan- Den dyraste måste vara Big Boys-Frast Cars 7 ep 5 00 dollar. Den mest pinsamma måste vara Andy Williams-Greatest Hits? Jag gillar den!

 

De gör en Wire och en Black Flaglåt på nya skivan och det är 12XU och Wasted. Wirelåten gjorde deras basist i en massa föregående band och Pommi tycker det är en skitrolig låt att spela och de gjorde Wasted av Black Flag för Wasted Festival i Blackpool och den har funnits med sedan dess. Det är en tribut till det tidiga Black Flag, det senare är ….aaahhh(säger Pommi)

Det blir inte så många intervjuer så han tycker inte att det är tråkigt…men han skulle kunna prata om skivor hela dagarna om någon vill prata om det. När jag ber honom att säga en fråga de aldrig får säger han.: -Varför ser vår gitarrist(Luke) ut som en fisk? Ingen vet!!

 

De har aldrig varit i Sverige men de skulle verkligen vilja komma hit och spela. Derby Vic, Notts, St Albans, Blackpool är bland de bästa ställena att spela sager Pommi  och en bra spelning är när de spelar så hart som de kan. De måste ha roligt och få fram sina åsikter. Koppla av och ta några öl. Deras public är väldigt mixad eftersom de har de äldre punkarna men även de yngre. Det är en väldigt mixad blandning av folk när det gäller ålder. Det är trevligt att de titta på ett föråldrat band och inte följer vad MTV har lagt fram på tallriken för dem.  

Pommi har ett bra recept för rasister – Göm dem och återutbilda dem!!

 

Ruts eller The Dickies är de bästa punkbanden i historien tycker Pommi och hans all-time favoritpunklåt är  New Law by Kraut och deras bästa låt är……pressure?

De skall försöka göra så många spelningar som möjligt och även försöka komma till Europa….de skall börja göra nya låtar och kolla på andra band i Mansfield och Chesterfield och kanske släppa några av dessa på sitt bolag.

Han visdomsord är tolerans och Pommi säger som sista ord: - Tack för intresset peter….någon som vill ha en CD eller t-shirt(hör av er!)