Det här bandet kommer från Equador och jag tror att det är min första intervju med ett band från Equador. De spelar en riktigt bra punk/hardcore och ni måste lyssna på dem. November 2022

 

Berätta gärna lite om gruppens och medlemmarnas historia just nu. Ålder, familj, band före och vid sidan om

– Vi började 1996, vi var elever på en kommunal skola i Quito, vi var i snitt 16 år när vi började som hobby med instrument gjorda av oss själva, vi började komponera ljud med budskap mot regeringen och den tidens situation.

 

Har det varit många lineupändringar?

– Ja, vi har spelat i 26 år nu, det är svårt att upprätthålla en enda line-up, som latinskt folk måste man jobba mycket ibland på olika ställen för att överleva med sin familj, tiden är en begränsning med att ha ett band, speciellt i punk, där allt är DIY.

 

Retaque hur kom det namnet upp? Vad betyder det? Ni var aldrig rädda för att ett annat band redan kunde heta så?

Retaque är  colombiansk slang som betyder att be om pengar gatorna. Något som liknade tiggeri, vi var tonåringar som inte hade egna instrument och vi lånade allt för att kunna fortsätta med bandet. I Ecuador fanns det punkband det var väldigt svårt för namn att upprepas

 

Är det fortfarande viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Varför en kassett och inte en skiva med Musica de barrio... hur kan jag tag på era tidigare releaser?

-Vi har inte de tidigare skivorna i lager, det är svårt att hitta fysiska versioner, vi har inte ens dem, vi gillar de fysiska versionerna, vi har fortfarande inte vant oss vid den digitala tidsåldern, det är därför vi bestämde oss för att göra det senaste arbetet "Música de Barrio" kassett, den ursprungliga tanken var att göra det vinyl, Men kostnaderna är mycket höga för att göra det, men vi letar fortfarande efter ett bolag som kan hjälpa oss med detta projekt.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller? Om ni inte har det när kommer ni?

– Nej, vi har aldrig kunnat spela i Europa, vi vill åka vi är väldigt sugna på att göra det, men det måste vara med våra egna pengar, det är svårt på grund av tid och framför allt pengar, men vi planeraratt  om två-tre år att åka till Europa.

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

-Vi har spelat vår musik i Mexiko (2 turnéer), Kuba, Venezuela, Colombia (många gånger), Peru (2 tillfällen), Chile och Brasilien.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och någon med musiken eller hur gör ni era låtar?

 – Det är inspiration för stunden, vi brukar jobba var för sig med texterna, på repetitionen sätter vi musiken och så vi putsar på temat.

 

Det verkar som att era texter är viktiga, är det något ni inte kommer att skriva en låt om?

– De är viktiga för oss, de är våra känslor, vårt sätt att kämpa, vårt uttryck. Vi skriver enligt situationen och verkligheten för vårt folk. Vi skulle aldrig skriva ämnen med rasistiska eller diskriminerande budskap

 

Berätta lite om följande texter -Fascismo Nunca Mas(Ingen mar fascism) Me refugio en el punk(Jag tar min tillflykt till punken) Nos quiren callar( De vill tysta oss )

Fascismo Nunca Mas: Mot fascistisk ideologi och dess indoktrinering av unga människor. Fascismen kan inte fortsätta att reproducera sig och ännu värre med människorna i vår scen

Me refugio en el punk: En låt som gjordes i tonåren. Även rutinen för arbete, studier, familjeproblem etc. Det finns alltid en väg ut, det finns alltid en fristad i punken

Nos quiren callar: Vad regeringar gör när någon vill ge sin röst av protest eller är missnöjd med något, tystar eller förtrycker de dem helt enkelt. Det är en sorglig verklighet i Latinamerika

 

Hur är det att leva i Ecuador nuförtiden, rasister, politik, covid etc?

Landets situation är svår: det finns inget arbete, det finns inga möjligheter. Under förevändning av COVID finns det mycket arbetskraftsflexibilitet där arbetstagarnas rättigheter inte respekteras. Att migrera igen är alternativet för många föräldrar som riskerar sina liv för att komma till USA eller Europa för att leta efter arbete och skicka pengar till sin familj. För närvarande är Ecuador inte längre "fredens ö" nu finns organiserad brottslighet överallt inom polisen, i politiken, gatan. Rasism är fortfarande ett problem, särskilt mot ursprungsbefolkningen och befolkningen med afrikansk härkomst, för dem är det mycket svårare att tillgång till sysselsättning, utbildning och hälsa.

 

Kallar ni er sjävla för ett punkband, hardcoreband, metalcoreband eller kallar ni er bara ett rockband? Är det viktigt att nämna punk samtidigt som ni pratar om ert band? Vad tänker ni om punken när ni började och om ni jämför med punken idag?

Vi är ett punkband med olika influenser som är väldigt svåra att omsluta i en enda stil, vi blandar mycket med Oi, Hardcore, ska osv. Vi tror att det viktiga är texterna och känslan som vi lägger in i våra låtar. Punken har förändrats mycket. Vi startade 1996 och då var det en mindre grupp, men plötsligt mer enad och mer känslosam. Nu är det fler till antalet men lite mer övertygelse saknas för att mer för ideologin än att bara vara en musikalisk rörelse.

 

Har du något favoritlag i fotboll(jag supportar Arsenal(England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)?

Alla har sina preferenser för fotbollslag, de flesta killarna gillar sporten som sådan men de är inte fans av ett visst lag. Personligen (Fabri) Jag är ett av El Nacional sportklubb  fans som i år uppnådde uppflyttning till första divisionen, vi vill inte att denna rivalitet ska sprida sig till gatorna eller konserterna eftersom vi är fans ett av ett fotbollslag. Vi har spelat för evenemang av olika fans utan att ha några problem och i våra shower finns fans av olika lag där den antifascistiska känslan är enhet oavsett våra färger. Vi tror föreningen av antifascistiska huliganer. Vi är också involverade i sociala projekt med människor som gillar och utövar andra sporter som rugby och brottning.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil? Ni har ingen egen Retaque-öl? Eller kanske ni är straightedge?

-Öl i Ecuador är mycket tillgängligt, det finns flera märken och kvaliteter. När vi fyllde 20 år 2016 lanserade vi ett eget märke av hantverksöl, det är väldigt bra, vi har blont, rött och svart. Sedan gjorde vi också vår egen sprit: rom, vodka, tequila, whisky, amaretto, det är bättre att bli full med något som utförs av ett lokalt band, ett mycket underhållande sätt att hjälpa självhantering.

 

Finns det några bra band från Ecuador värda att nämna? Och hur lever punken vidare i Ecuador?

Descontrolados var pionjärbandet inom den nationella punken, ett band som föddes i en tid förtrycket var väldigt högt i vårt land. Nu lever alla punk sitt eget sätt. Det viktiga är att ge oss tid för allt, att komponera, göra aktiviteter, hantera projekt, ut med vänner. I den sociala och politiska delen finns också de som fortsätter att vara en del av motståndet med direkt aktion i demonstrationer, till exempel i strejker vid upploppens frontlinje.

 

Vad är er styrka när ni spelar live?

Vi spelar med mycket känsla eftersom vi i våra texter uttrycker vad vi känner, vi har haft turen att spela i många städer, ibland stora scener, andra gånger i garage, terrasser, barer, det bryr vi oss inte om, vi spelar alltid med samma lust och energi att vårt budskap når ett mottagligt öra.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du?

  Alla möjliga människor, punkare, skinheads, rockers, huliganer, vi har människor som stöttar oss i allt, vi är alla vänner, vi förenas med det antirasistiska idealet och de tycker om vår musik.

 

Köper mi mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker du lyssnar på musik?

-Jag har alltid föredragit att göra utbyten, när vi hade radioprogrammet på FM (People of Oi) fick vi via post, cd-skivor med punk eller hardcoregrupper från många länder och vi fick ut de i radion, det var något överraskande att sätta på dem och att folk lyssnar på grupper från Indonesien eller latinamerikanska oberoende band på FM, Vi har några skivor och kassetter hemma.

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

-Vi har ett brett utbud av varor: t-shirts, tröjor, strumpor, sprit, öl, hattar, patches och människor samarbetar mycket eftersom vi säljer nästan till självkostnadspris och de är alltid medvetna om vad som är nytt som vi kommer att ha.

 

Vilken är egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Jag gillar flera ,nästan alla, jag gillar verkligen de från det senaste släppet Música de Barrio, också de första eftersom de påminner mig mycket om bandets början, låten Lo Mejor också för att den handlar om vänner och familj , jag tror att varje låt har sin magi. Allmänheten gillar verkligen Me refugio en el Punk och från senaste albumet är Música de Barrio den låt som får mest acceptans.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band? Eller är det här ditt första band kanske?

-Retaque är mitt enda och första band, skillnaden mellan de första spelningarna och de nu, är att innan folk gick till evenemangen oavsett avstånd, ljudkvalitet, de kom dit utan att ha kartor på internet, de gick för att njuta och lyssna på de nya banden, nu måste det göras på centrala platser med enkel transport, Jag tror att med internets ankomst har kärnan i scenen gått förlorad lite.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin haft, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

– Jag gillar verkligen recensioner, det är ett väldigt viktigt sätt för ditt band att bli känt på andra ställen. Vi har medverkat i flera fanzines och oberoende tidskrifter på flera språk. Vi tror att den här typen av ytor är viktiga för att nå fler med budskapet.

 

Om du kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

– Vi har delat scen med välkända band som: Boikot och Non Servium i Bogotá och med GBH i Manizales på colombianska festivaler. Jag skulle vilja dela scen med Kaos Urbano och spela på festivaler i England, Sverige, Tyskland med band därifrån.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

– Musik är den bästa medicinen för att eliminera all frustration, all stress i arbetet och i livet självt, det är den tillflykt som vi alla söker. JAG BLIR INTE AVSKRÄCKT, JAG TAR MIN TILLFLYKT TILL PUNKEN

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt ?

– Som föräldrar är det skrämmande eftersom farorna fortsätter att öka speciellt för latinamerikanska ungdomar, försvinnanden, rånen, nya droger, nya faror har ökat och man tänker på det och försöker skydda dem mycket mer.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

– Jag gillar verkligen att svara på alla typer av intervjuer, det är bättre personligen eller via telefon när man kan ha interaktion. Jag började svara på intervjuer eftersom när de gjordes via vanlig post var det väldigt roligt att svara för hand och skicka svaret per brev. Alla medier är viktiga som kommunikationskanal.

 

Framtidsplaner för bandet?

 -Fortsätta marknadsföra vårt arbete Música de Barrio, turnera i Europa och/eller USA, fortsätta i sociala projekt och fortsätta skriva låtar för att göra splittar med band från andra breddgrader.

 

Några svenska band du gillar?

-Vi har inte lyssnat på band därifrån, från och med nu kommer vi att börja göra det

 

Visdomsord?

-Jag blir inte avskräckt jag tar min tillflykt till punken

 

Något mer att tillägga?

-Tack så mycket för den här möjligheten, en broderlig kram, vi hoppas att vi ses snart, dela musik, det var en trevlig intervju.