Restarts är ett av mina absoluta favoritband inom punken. Jag blev riktigt glad när Kieran bestämde sig för att svara på mina frågor så nu kör vi....mars-2023

 

Det var ett tag sedan ni startade Restarts. Hur, när och varför startade du Restarts?

K: Vi träffades alla och bildade bandet 1995 i Hackney, östra London. Jag antar att vi var uttråkade och inte ville jobba.

 

Ni är tre i gruppen nu om jag har rätt Kieran, Jeremy och Robin. Hur många av er har varit med i gruppen hela tiden och vilka andra medlemmar har gått igenom gruppen?

K: Jag är originalmedlem sedan 1995 och har haft 3 trummisar och 3 gitarrister

1995 – Kieran (bas/sång) – Darragh (trummor sång) – Mik (gitarr sång)

2002 – Kieran (bas/sång) – Darragh (trummor sång) – Alan Campbell (gitarr sång)

2003 – Kieran (bas/ sång) – Darragh (trummor sång) – Robin (gitarr sång)

2007 – Kieran (bas/ sång) – Bram (trummor sång) – Robin (gitarr sång)

2017 – Kieran (bas/ sång) – Jérémy (trummor sång) – Robin (gitarr sång)

 

Grupper innan för er tre eller har ni några grupper på sidan av Restarts?

Kieran: Armed and Hammered 1991-94 Toronto, Canada

-          Music in Our Underpants (nuvarande)

Robin: Short Bus Window Lickers, London UK

-          Butcher Baby (nuvarande)

Jérémy: Shot, London, UK

 

Er senaste skiva kom 2019 och hette Uprising, några planer på en ny skiva?

K: Ja vi har precis börjat turnera med  Uprising och blev förhindrade av pandemin. Utöver pandemin drabbades vi alla tre av fysiska skador som hindrade oss från att kunna spela fram till september 2022. Nu när vi är tillbaka i aktion och ja vi vill spela in något nytt!

 

Hur var covid-tiden för er som band, spelade ni streams eller gjorde bandet ingenting?

K: Ja i början streamade vi separata onlineprojekt. Vi gjorde en Restarts online-spelning i stället för att Punk Rock Bowling ställdes in. Alla band som var planerade att spela ombads att göra en livestream. Det gick okej men är inte samma sak som live och face to face-spelningar.

 

 

Ni har ju gjort många låtar genom åren, är det många låtar som ni har spelat in som inte finns med på skivor? Kan vi få oss en stor box med alla era låtar och en massa outgivna grejer?

K: Ja vi har egentligen inte outgiven musik eller outtakes tyvärr. Jag menar vi har ett par låtar bara ute på singlar som vi skulle kunna inkludera i en diskografi. Vi måste tänka på det där.

 

Era texter är alltid politiska tycker jag, vilken är er mest opolitiska låt ni har gjort?

K: Jag skulle vilja påstå att vår tidiga låt "Boozin" inte är särskilt politisk. Men det skrevs om en vän Eamon som brukade alltid skämta om att "Im giving up this Boozin lark" när han öppnade en annan flaska sprit. Vi skrattade åt det i början men tyvärr slutade det med att han dog väldigt ung av leversvikt så det innehåller nu ett mycket personligt förebådande meddelande.

 

Berätta gärna lite om att följande låtar?

First world problem: Denna skrevs av Robin och jag känner att det kom ut ur hans arbete i Calais Jungle (migrantläger) där han volontärarbetade i månader. När man ser så mycket desperation dagligen och sedan kommer hem och ser folk tjata sin skit över något trivialt besvär så gör det att man vill säga "kolla ditt privilegium".

20 years: Det här är personliga övergångsriter om när Robin flyttade till Storbritannien och sedan hans misstro när Brexit hände och alla EU-passinnehavares behörighet att bo i Storbritannien, ifrågasattes.

Shut doors: Jag skrev detta som en hyllning till den klassiska Demob-låten "No room for you" eftersom arenor tyvärr fortfarande stängs i en alarmerande takt. Det är själskrossande när din favoritmötesplats stängs.

 

När ni gör låtar, vad kommer först, texterna eller gör ni musiken först och gör ni låtarna tillsammans eller hur är det när ni gör en ny låt?

K: För egen del skriver jag alltid musiken först och lyssnar sedan på den om och om igen tills en text kommer in i mitt huvud. Jag vet att Robin har gjort tvärtom på Uprising (där han skrev texter först). Vi brukar skriva och komponera våra egna enskilda låtar och sedan presentera dem för resten av gruppen och de lägger till sin input. Vi brukar dela upp texterna så att vi båda (jag och Robin) kan leverera dem med full intensitet. Men på låten Black Dog skrev vi alla musiken tillsammans, vilket var en första för oss. Vi var väldigt nöjda med resultatet så vi hoppas kunna göra det igen.

 

Att göra nya låtar och bara släppa dem digitalt, är det något för er. Eller kan ni inte känna att ni har släppt något om ni inte får it det på CD/LP?

K: Ja jag tror att eftersom vi alltid har släppt en fysisk produkt skulle jag tycka att det var konstigt att ha den "bara vara digital". Plus att den ekonomiska verkligheten är att det skulle vara omöjligt att existera från de strömmande betalningarna vi får. Alla band måste ha merchandise på spelningar för att överleva. Du borde ha ta ett ord med din landsman, Daniel Ek, och säga till honom att betala oss artister mer!

 

Berätta gärna lite om tanken med split-singeln med Subhumans, de har en låt som heter 99% och ni har en som heter The One Percent, vad var tanken?

K: Det här var faktiskt ett vackert sammanträffande. Vårt skivbolag, Pirates Press Records, frågade oss om vi ville göra en splitsingel, vi svarade såklart ja. När vi hade spelat in vår låt (The One Percent) fick jag ett mail från Dick Lucas för att diskutera artwork (eftersom jag illustrerade EP-omslaget) nämnde jag vår låttitel. Han svarade rakt tillbaka i misstro och sa att deras låt hette 99%? Så det var verkligen speciellt att vi slumpmässigt hade valt samma ämne.

 

Punk är det vi kallar er musik, vad betyder punk för dig, är det bara en musikstil eller en livsstil? Har din tanke på punk förändrats under alla år du har spelat?

K: För mig har det blivit ett livsstilsval. Jag valde att hoppa av samhället så mycket jag kunde när jag var yngre eftersom jag ärligt talat inte ville vara en del av all denna korrumperade girighet. Så småningom blir vi komprometterade när vi blir äldre men jag tycker fortfarande att människor som har vuxit upp genom punkscenen tenderar att ha en mer medkännande syn på livet och politiken. I grund och botten kommer jag överens med de flesta som investerats i punkrörelsen (om de inte visar sig vara ett högerkonspirationsnötter).

 

Om ni jämför när ni började som band och nuförtiden, vad är den största skillnaden när ni spelar live?

K: Så om du menar vad var den största förändringen? Jag tycker att vi uppenbarligen är lite bättre på att spela våra instrument och gillar att se till att vi gör en bra soundcheck för att säkerställa att livespelningarna går bra.

 

Har ni varit i Sverige och spelat?

K: Ja, vi har spelat några gånger i Sverige. Vi gjorde Punk illegal-spelningarna i Stockholm och ett gäng andra som jag inte minns just nu. Men vi älskar det alltid där.

 

Vilka länder har ni varit och spelat i och vilket land är bäst att spela i?

K: Vi har spelat större delen av Europa. Skandinavien och Kanada, USA, Colombia, Brasilien, Buenos Aires, Chile, Indonesien, Malaysia, Singapore, Australien och Nya Zeeland. Det är väldigt svårt att säga vilken som är bäst att spela. Jag tycker att Tyskland har en av de bästa turnémöjlighter för punkband men jag personligen älskar alltid när vi spelar i ett nytt land som vi aldrig har spelat förut. Jag älskar den där fräscha spänningen och energin på de spelningarna.

 

Har ni hört några bra band i Sverige som ni gillar?

K: Ja genom åren har jag älskat mycket svensk punk. Anti Cimex förmodligen i toppen. Också No Security, Wolf Brigade, Disfear och nyligen Viagra boys. Jag hade Really Fast vol II samlings-LP och spelade skiten ur den skivan på 80-talet.

 

När ni spelar live, hur ser publiken ut, vilka åldrar? Saknar ni någon typ av folk på era konserter?

K: Detta beror verkligen på vilket land du spelar. I Storbritannien får man mycket av den äldre publiken och på platser som Sydamerika och Indonesien är det mest ungdomar. Men jag är inte kinkig, jag är bara glad om NÅGON vill träffa oss.

 

Spelar ni några covers live, om ni gör det, vilka?

K: Haha, inte så mycket egentligen. Vi brukar göra covers på våra album men de är gjorda med glimten i ögat och inte riktigt avsedda att spelas live. Jag antar att den som vi brukade spela mycket var Times Hard (Pioneers) som typ av kickstartade oss för att lägga till några ska-låtar till vår uppsättning. I början när vi fortfarande lärde oss att spela brukade vi spela Holocaust – Crisis, Paranoid – Sabbath, Don’t talk to me – GG Allin, ¾ Dead – Rudimentary Peni, Meanwhile – Discharge.

 

Hur är det att leva i England just nu, med rasister, Brexit och politiskt överlag?

K: Det blir tuffare runt om i världen när vi verkar glida åt höger och allt vänster avfärdas som "woke-kultur". Lyckligtvis bor jag i Londonoch där är det fortfarande ganska progressivt. Majoriteten av de som bor i London röstade för att stanna kvar i EU, det var i resten av landet som UKIP-partiet övertygade folk att rösta Torypartiet och brexit. Allt detta byggde en rasistisk lögn om att migranter kommer att översvämma Storbritannien och stjäla alla våra jobb och bostäder.

 

Tror du att era texter kan ändra folks sinne? Har du något exempel på det?

K: Det är vanligt att höra feedback från fans som säger att vår musik verkligen hjälpte dem genom en svår tid i deras liv, vilket alltid är trevligt att höra. Men ja jag tror att texter kan hjälpa till att övertyga människor för en annan åsikt. Jag kan inte minnas några exakta exempel, men jag vet från mig själv att lyssna på band förändrade min syn på världen och vad jag trodde på.

 

Har några av era fans gjort något riktigt konstigt med er logo på kroppen eller något liknande? Tatueringar eller något annat?

K: Ja en person har hela ryggen tatuerad med ett Restarts-tema. Och naturligtvis baserade jag Outsider-teckningen från en London-punkare, som nu måste ta itu med människor runt om i världen som tatuerar hans ansikte på kroppen. Jag tänkte inte igenom det när jag valde hans foto som referensmaterial.

 

Finns det några bra band i England idag, både gamla och nya som är värda att nämna?

K: Caution Elderly People (nytt ungt band utanför London) Cabeças Cortadas (Brasiliansk hardcore bildad i London) Contract Killer (musikgrupp från Cambridge London)

 

Vilka är skivorna som ni måste ha i turnébussen?

K: Vanligtvis något INTE punk: Något som AC DC, ibland komediinspelningar (Doug Stanhope etc)

 

Vilken är skivan ...

–Som tog dig in i punken?

K: Never mind the Bollocks- Sex Pistols

-Som fick er att låta som ni gör?

K: Death Church - Rudimentary Peni

-Du hade velat spela på? (Förutom era egna)

K:Are we not men - Devo

-Som var den första skivan du någonsin köpte?

K: Heart of Glass singel - Blondie

-Du har men du skäms lite för men du gillar ändå?

K: Jesus Christ Super Star - Andrew Lloyd Webber

 

Om ni kunde välja fem band – både döda och levande för att ha en konsert med ert band, vilka fem hade ni valt då eller har ni redan spelat tillsammans med alla era favoritband?

K: AC/DC, Devo, Crass, Cramps och Anti Cimex

 

Att spela aggressiv musik som du gör, är det ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person?

K: Ja precis! Jag läste en studie nyligen som sa att människor som spelar aggressiv arg musik i allmänhet är mycket trevliga avslappnade människor!

 

Är det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

K: Vi gör kanske några om året. Nej jag skulle aldrig säga att det är tråkigt om någon är intresserad av ditt band.

 

Vilken är den tråkigaste frågan och vilken är frågan du vill ha men aldrig får?

K: Den tråkigaste (men mycket vanliga) frågan är "berätta om hur du började"

 

Ert namn är Restarts, har ni någonsin ångrat att ni heter så och var det några andra namn ni tänkte på då?

K: Nej jag kan inte komma ihåg några andra föreslagna namn. Det fanns en debatt om man skulle kalla det "Restart" eller "The Restarts" men vi gick med det senare. Jag känner att bandnamn tappar sin betydelse när bandet blir känt.

 

Öl är dyrt i Sverige, jag gör öl själv och älskar öl. Ni har inte tänkt på att göra en Restarts-öl. Om ni gör det, vilken typ skulle det vara och vad hade det hetat. Eller kanske ni är straight edge?

K: Jag gillar öl och brukade göra min egen hemma i Toronto. Jag gjorde en perfekt sommarbryggning med honung och fin humle för att göra en smakrik lager. Jag brukade också göra cider vilket är väldigt lätt att göra. Vi kunde kalla den för "Restarts OUT-cider".

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och den typen av saker att lyssna på musik? Någon bra skivaffär?

K: Det slutar med mycket byten av musik från spelningar och vi träffar nya band, vi upptäcker många band på det här sättet. Det finns en stor oberoende skivbutik i Camden som heter All Ages Records! Kolla alltid in dem när du besöker London.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

K: Jag tyckeratt Frustration är väldigt rolit att spela och det tar mig tillbaka till när vi startade bandet. Det är ganska populärt bland publiken. Outsider är populärt bland fansen också och rolig att spela, speciellt när publiken sjunger "Coz Im OUT of Cider!" haha

 

Framtidsplaner för bandet?

K: Att skriva lite nytt material och fortsätta turnera  

 

Framtidsplaner för dig själv?

K: Fortsätt göra Restarts och förhoppningsvis komma tillbaka USA och fortsätta gigga med min man som heter Music in Our Underpants (komedi punk covers duo) och ett nytt elektroniskt projekt som heter Junkyard Alchemists

 

Visdomsord?

K: Älska det du HAR, innan livet lär dig att älska det du har förlorat!  

 

Något mer att tillägga?

K:Tack för intervjun, Peter, och följ oss gärna online, skål Kieran

 

email@restarts.co.uk

 

https://www.restarts.co.uk

https://www.facebook.com/therestarts

https://twitter.com/the_restarts

https://www.youtube.com/@therestartschannel

https://www.instagram.com/the_restarts_official

https://open.spotify.com/artist/5kkZBvl9ELNIjDcHHAGIbZ