Red London spelar en sorts streetpunkrocknroll som jag verkligen gillar. De har spelat i många år nu och här var Gaz så trevlig och svarade på många frågor från mig i september 2020.

 

Har ni spelat tillsammans sedan 1981 eller har det varit några pauser mellan 1981 och 2020?

-Bandet splittrades 2002 och bildades om för ett par år sedan.

 

Det har skett många förändringar i lineupen jag förstår under åren. Hur är uppställningen idag? Och vad jobbar ni med när ni inte spelar musik?

-Den nuvarande uppställningen är ...

Den ursprungliga sångaren Patty Smith är med i den nya upplagan. Gaz Stoker (original basist) är också med, tillsammans med trummisen John Forster som är bror till Matty Forster som tillbringade 14 år som trummis med bandet. Vi har precis lagt till två nya gitarrister. Danny Collings från ett Sunderland-band som heter Symbient och Marty Jackson. De är båda bra gitarristar och har gett bandet en ny dynamik.

Bandmedlemmarna har olika jobb. Jag kör skåpbil och samlar in och levererar möbler. Patty är universitetslektor vid en högskola på landsbygden som undervisar i skogs- och miljöstudier.

 

Kid Stoker är din bror, varför lämnade han gruppen? Men han skriver fortfarande låtar åt er? Jag såg i skivkonvolutet eller är det gamla låtar?

-Kid bestämde sig precis för att gå i pension från musiken. Han har bosatt sig i en annan stad och vi ser honom aldrig idag. Jag tror att han har skrivit några låtar med Steve Smith från Red Alert men han skriver inte låtar för Red London längre. Sångskrivkrediterna du såg var från gamla låtar som vi spelade in på nytt.

 

Låten ”This is England 2020”, finns det några förändringar i texten i den nya versionen?

-Nej, texterna är desamma och de är lika relevanta idag som de var när de ursprungligen skrevs. Det finns några gamla låtar vi ville spela in på nytt eftersom produktionen på originalversionerna inte var jättebra. Den nya versionen av 'This is England' är mycket kraftfullare och mer dynamisk.

 

När ni tog namnet Red London, menade ni något speciellt med Red i ditt namn?

-Vi tog bandnamnet från en Sham 69 B-sida men vi gillade den röda bindningen eftersom vi är socialister.

 

Nu är ni på Mad Butcher Records, hur som helst den senaste skivan, hur är det?

-Jag tycker personligen att det här nya albumet (Symphony for the Skins) är den bästa skivan vi någonsin har gjort. Det var ett stort tryck på oss med det här albumet eftersom vi skulle komma ihop igen efter ett 16-årigt uppehåll och det är det första Red London-albumet utan att Kid spelar och skriver låtar. Jag, John och Patty lade mycket tid och ansträngning på att skriva låtarna och få dem precisa. Vi visste att vi var tvungna att komma på något speciellt och jag tycker att vi har uppnått det.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor och inte bara vara på Spotify och så vidare?

-Jag tycker att det är väldigt viktigt. Spotify är bra för att kolla in band men det kan inte slå att spela en bra CD- eller vinylskiva och vrida volymen uppåt medan du läser informationen på omslaget.

 

Köper du fortfarande skivor själv? Det senaste du köpte?

-Jag köper inte CD-skivor så mycket som jag brukade.

De två sista albumen jag köpte var 'Easy Tiger' av Loudmouth och 'Blood' av Gimp Fist.

Pattys sista skivköp var en Northern Soul-samling och The Best of the Redskins.

 

Nu är det inte så mycket liveuppträdanden under covid-19-tiden. Men har ni gjort livestreamade konserter som många andra band gör?

-Vi har inte gjort det eftersom vi har varit för upptagna med att skriva och öva inför en ny E.P.

 

Jag förstår att ni älskar att spela i Tyskland och särskilt Berlin, hur kommer det sig? Några bra länder att spela i?

-Vi har spelat i många olika länder och de är alla bra på olika sätt men Tyskland är alltid speciellt för oss. Vi har spelat några fantastiska turnéer där och haft ett riktigt varmt välkomnande. Berlin är förmodligen vår favoritstad. Vi har haft några fantastiska spelningar och fantastiska tider där och har många vänner där som vi umgås med när vi kommer tillbaka.

 

I er publik kan jag föreställa mig att det är både punkare och skins, några personer du saknar på dina konserter? Är det bara gamla människor som kommer?

- På den senaste turnén märkte vi att det var yngre människor som kom till spelningarna såväl som de gamla fansen så det är jättebra och väldigt uppmuntrande. Det är det enda sättet scenen kommer att överleva.

 

Hur är det att bo i England just nu? Covid, brexit och vad sägs om politik överlag?

-Det är lite fucked up men så är det i många länder. Vi är tillbaka med en skitregering som bara bryr sig om de rika så mycket har inte förändrats.

 

Ni kommer från Sunderland, och ni är fans till SAFC antar jag. Jag har sett Netflix-dokumentären Sunderland til I dieoch känner igen mig själv. Mitt lag GAIS är på väg att gå ner i tredje divisionen här i Sverige? Vad är fel med SAFC?

-Jag stöder faktiskt inte Sunderland men jag har sett båda dokumentärerna du pratar om och jag vet exakt vad du menar. Det är hjärtskärande för de riktiga  Sunderland-fansen. Klubben har haft några bra, respekterade tränare de senaste 20 åren men ingen kan göra dem framgångsrika. De har slösat mycket pengar på dåliga spelare genom åren men det går mycket djupare än så. Det är svårt att veta vad det är som fortsätter att gå fel?

 

Jag älskar verkligen öl och jag min egen öl. Om Red London ska göra en öl, vilken typ skulle det vara och vad kommer det att kallas?

-Detta är en bra fråga och jag måste tänka en del på svaret?

Det skulle förmodligen vara en stark premium lager som heter 'Days like These'

 

Ni gör en Chelsea-låt, 'I´m on fire' på er nya skiva, varför gjorde ni en cover när ni har så många egna låtar?

-Vi älskar Chelsea, de är ett fantastiskt band och vi har gjort några av deras låtar genom åren och jag tycker alltid att det är bra att inkludera en coverlåt då och då. Det passar verkligen resten av albumet också.¨

 

Några andra covers som ni spelar?

-Som jag sa tidigare har vi gjort några Chelsea-låtar genom åren. Vi har också gjort en coverversion av Attila the Stockbroker-låten "Sawdust and Empire" som dök upp på albumet "Days like These" och vi har spelat den live många gånger genom åren. Vår version skiljer sig mycket från hans. För vår version punkade vi upp det och gav den Red London-soundet men båda versionerna är fantastiska. Vi har haft några covers som dyker upp i liveuppsättningen genom åren och vi spelade in en version av 'The Harder they Come' som fanns på ett album men vi spelade aldrig den här live.

 

När ni spelar live, vilka är de låtar som alla vill höra förutom This is England?

-Det varierar från spelning till spelning men "Revolution Times" "Days Like These" och "48 Reasons" går alltid bra.

 

Du har spelat med Red Alert, Angelic Upstarts på några skivor och andra band du har spelat med och spelar du i något annat band just nu?

-Under åren har jag spelat med The Rebels, Red London, Red Alert, Angelic Upstarts och The Dipsomaniacs. Enligt min mening är de alla bra band men mitt hjärta har alltid varit med Red London.

 

Jag är 57 år nu. Ni blir också äldre, vad är den största skillnaden med att spela punk om du jämför när du var ung punkare/skin? Jag menar med konserter och så vidare?

-Jag var ett fan av punkmusik från början och gick på punkspelningar redan 1977 när jag var 17 år. Jag såg The Jam, The Vibrators, The Saints och Penetration live 1977 i Sunderland.

Det är omöjligt att bli bättre än den ursprungliga andan av punk när den slog Storbritannien 1977. Den första punkplattan jag någonsin köpte var 'Remote Control' av The Clash och det förändrade mig för alltid. Punk är fortfarande bra och den varade mycket längre än någon trodde att det skulle göra, men den aldra tidigaste tiden var så speciell att du inte kan slå den. Missförstå mig inte, jag älskar fortfarande att spela spelningar och göra skivor men det blir mycket svårare när du blir äldre, särskilt resandet.

 

Meningen med punk idag om du jämför hur du såg på det när du var yngre?

-Punk kommer alltid att betyda en hel del för alla som har varit inblandade i det. Oavsett om det är att köpa skivor, gå till spelningar eller bilda ett band och skriva egna låtar. Det var en rörelse för arbetarklassen och talade till min generation. Det inspirerade så många människor och gör det fortfarande. Det var vår musik då och det är fortfarande vår musik nu.

 

 

Är det viktigt att få ut åsikter i musiken? Politik och musik hör det samman?

-Det här är knepigt eftersom jag tycker att politik och musik går hand i hand i viss utsträckning men någon form av extrem politik är fucked up. Det är inget fel i att få fram dina åsikter i musik, men försök inte skjuta politik ner i halsen på någon. Din åsikt är ju din åsikt och vissa människor kan ha en annan åsikt. Politiska situationer kan inspirera människor att reagera mot dåliga politiska tider och svårigheter och orättvisa. I sin kärna är punk en form av protestmusik och några fantastiska låtar har kommit ut ur punkupproret.

 

Bästa politiska bandet/artisten?

-Det har funnitsnågra fantastiska politiska band/artister under punkåren.

Band som The Clash, The Jam, Angelic Upstarts, Stiff Little Fingers, Tom Robinson Band, Ruts, Attila the Stockbroker, Redskins, Newtown Neurotics etc. Allt bra. Listan fortsätter.

Jag skulle vilja tro att vi också är på listan.

 

Finns det några nya bra band i England idag? Några bra gamla band som fortfarande finns kvar?

-Symbient är ett bra nytt band från vår hemstad Sunderland. Det finns också ett bra band inte långt ifrån oss i Darlington som heter Boilermaker, men det finns inte många kommande punkband som jag känner till. Loudmouth är ett fantastiskt band men de har funnits länge nu. Detsamma gäller Gimp Fist. När det gäller de gamla banden, tycker jag att Chelsea fortfarande låter bra.

 

Vad tycker du om Rebellion Festival och den typen av större evenemang med så många band? Är det som ett familjeåterförening?

-Ja, för mig är det precis som det är. När vi spelar Rebellion älskar jag att gå hela helgen. Det är fantastiskt att träffa band du känner och band du älskar. Också för att kolla in nya band och träffa gamla vänner, några av dem som du bara ser en gång om året på Rebellion.

 

Vad vet du om Sverige, vad sade/säger folk om vårt sätt att hantera Coronaviruset?

-Jag vet inte mycket om Sverige för att vara ärlig. Jag vet att Stranglers hade en sång som heter 'Sweden' på deras svartvita album men texterna gjorde inte Sverige någon tjänst. I Storbritannien när du tänker på Sverige tänker du på vackra blonda kvinnor haha, jag vet att det är en kliché men det är fortfarande sant i Storbritannien. Hela detta coronavirus är åt helvete och jag vet att Sverige kommer att göra ett bättre jobb med att sköta det än här i Storbritannien ,där de är jävligt hopplösa och inte riktigt vet vad de gör?

 

Har du någonsin varit här och spelat? Känner du till några bra svenska band?

-Jag spelade en festival i Sverige med Angelic Upstarts för några år sedan och det var fantastiskt.

Jag tror att festivalen hette “Pretty Shitty Town” eller något liknande. En del av spelningen spelades in och kom ut på en samlings-dvd. Det är den bästa kvaliteten på Angelic Upstarts som jag någonsin sett och jag har fått hela Upstarts-spelningen på dvd som jag är stolt över. Ledsen men jag känner inte till många svenska band.

 

Vilka är framtidsplanerna med bandet?

-Vi har skrivit och övat för en ny E.P. som vi spelar in i mitten av oktober. Den kommer på Mad Butcher Records. Som alla andra kan vi inte vänta med att komma ut och börja spela live igen. Vi har inte ens gjort en spelning ännu med den nya lineupen men repetitionerna har låtit bra. Det har gått upp en nivå sedan avskedet med 'Rap man and Nothin'. De två nya gitarristarna har verkligen gjort skillnad för live-ljudet. Vi har bokat några spelningar till början av nästa år och hoppas kunna göra en Europaturné 2021 om det blir normalt igen.

 

För dig själv?

-Så länge Red London finns tillsammans är jag där.

 

Om det finns några frågor jag har glömt att ställa och du vill ha, vänligen ställ den och svara på den?

-För att kolla in bandet, gå till ”Red London punkband facebook-sida” För att köpa merchandise eller de nya inspelningarna, gå till Mad Butcher Records webbplats. Det finns det senaste albumet 'Symphony for the Skins, the' Kings of the Streets 'E.P. och den nya E.P. kommer att finnas på Mad Butcher-etiketten förmodligen tidigt 2021.

 

Visdomsord?

-'Ät inte gul snö '(det är en gammal. Har du gjort det ännu?)

 

Några sista ord?

-Om du känner till några bra bokare som skulle flyga oss till Sverige för att spela några spelningar 2021 be dem att ta kontakt via Red London-punkband facebook-sida.

Med vänliga hälsningar,Gaz Stoker.