Red Eyes kommer från Skottland. Jag fick en skiva av Peter på Dala Destroi Records och då kom jag i kontakt med gruppen. Män i min ålder som spelar punk... måste vara bra. Läs och njut när Alan svarar på mina frågor. April-2023

 

Berätta lite om varje medlem och bandets historia? Ålder, arbete, band innan?

 -Bandet bildades 1997 i Glasgow, Skottland så 26 år nu. Vi har gjort 5 album, 2 ep's och har giggat över hela Storbritannien, Irland och spelat 2 spelningar i Tyskland. Vi har supportat många av de större banden och har spelat på Rebellion Festival samt många andra festivaler.

Alan (jag själv) - sång, kompgitarr

Alex - gitarr, bakgrundssång

Mark - bas, bakgrundssång

Jan - trummor, bakgrundssång

Vi är mellan 50 - 60 år

Jag har min egen replokal/inspelningsstudio... Alex arbetar för ett järnvägsföretag ... Mark arbetar för en cancervälgörenhet och Jan arbetar för ett färjeföretag ... Vi har alla spelat i band tidigare men bandet du bör kolla in är Alex eget band Hateful (precis på väg att släppa sitt sjätte album).... Hateful | Facebook

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, det är mycket 77-punk i er musik, jag kan tänka mig att ni som jag har vuxit upp med samma musik (jag är 60)?

-Ja, vi är influerade och det mesta av vårt sound/stil kommer från alla punkband från slutet av 70-talet.

 

Namnet Red Eyes, var kom det ifrån? Ni vra inte rädda för att inte något tidigare band skulle heta så tidigare? Ditt absoluta favoritbandnamn?

-Namnet kommer från Studion jag äger... Red Eye Studios... vi namngav bandet innan jag ägde stället eftersom vi alltid repeterade där. Trodde aldrig att jag skulle äga det en dag (-har gått 12 år nu). Det finns ett australiskt reggaeband som heter The Red Eyes men de bildades några år efter oss. De verkar vara ganska framgångsrika men tror inte att ha samma namn är ett problem. Har egentligen inget favoritbandnamn. De flesta bandnamn är konstiga och då vänjer man sig bara.

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan du känna att ni har gjort en skiva om ni bara släpper den digitalt? Hur kan jag få tag på On Prescription (tack för de andra skivorna)?

-Allt vi har släppt har funnits på CD (tyvärr inte vinyl men förhoppningsvis en dag)... Det finns inga kopior av "On Prescription" kvar... Det var vårt 2: a album. Du kan lyssna på den på vår bandcamp eller så kan jag "bränna" dig en kopia och skicka den över ... On Prescription | The Red Eyes (bandcamp.com)

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turist? Om inte när kommer ni?

-Vi har aldrig varit i Sverige. Skulle älska att komma över och spela om någon kunde få det att hända. Det skulle vara fantastiskt.

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

-Skottland, England, Wales, Nordirland, Irland och Tyskland.

 

När ni gör låtar, hur gör ni, jammar ni ihop eller kommer någon med en text och lite med musiken eller hur gör ni eraa låtar?

-Jag skriver hela låttexten och musiken. Jag spelar antingen in den på akustisk gitarr eller bara spelar den för bandet. Vi arbetar sedan upp låten tillsammans och ändrar saker när det behövs. De andra killarna har kommit med 3 eller 4 låtar genom åren men jag har skrivit de flesta texterna till dessa.

 

Ni har spelat på en hel del festivaler genom tiderna, vilken är roligast att spela på?

-Ja vi har spelt på massor av festivaler. Rebellion är bäst på grund av exponeringen du får men de mindre festivalerna kan vara lika bra. Njuter av dem alla.

 

Berätta lite om följande texter....och vem skrev den och varför?

The grass is always greener
Lie, Deflect & Spin
All dressed up(nowhere to go)

-Jag skrev texterna till de 3 låtarna

The Grass Is Always Greener handlar om en ex-flickvän som ville gå vidare men år senare fick jag reda på att hennes val i livet inte riktigt hade fungerat. Det kan handla om vänner eller familj som också gör fel val i livet.

Lie, Deflect &; Spin handlar bara om korrupta politiker ... bara i det för sig själva ... karriärpolitiker som de kallas ... skräp!

All Dressed Up handlar faktiskt om en hemlös kille jag träffade i San Francisco när jag var på semester där för flera år sedan. Han berättade att han brukade arbeta för NASA och massor av andra konstiga historier. Jag skrev de flesta texterna på den resan.

 

Hur är det att leva i Storbritannien nuförtiden, rasister, politik, att Skottland vill vara fria, ekonomi etc?

-Tja, Brexit har fuckat upp en massa saker (lämnat EU). Storbritannien är värre än jag kan minnas. Den genomsnittliga personen kämpar verkligen med levnadskostnaderna. Vi är den "fattige mannen" i Europa nu. Personligen vill jag att Skottland ska vara ett självständigt land. Jag tror att 2 av de andra bandmedlemmarna gör det också men vår trummis Jan är tysk så han bryr sig nog inte haha.

 

Har ni något favoritfotbollslag (jag supportar Arsenal (England) och ett svenskt lag som heter GAIS själv)?

-Jag och Mark stöder Celtic ... Alex stöttar Rangers och Jan stöttar Hamburg, Rangers & West Ham.

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv? Din favoritölstil? Har ni ingen egen Red Eyes-öl? Eller kanske är ni straightedge?

-Vi är definitivt inte raka. Jag dricker Guinness liksom Mark. De andra 2 dricker bara lager. Ingen Red Eyes-öl (ännu)

 

Finns det några bra band från Skottland som är värda att nämna? Och hur lever punk/hardcore/oi-scenen vidare i Skottland just nu?

-Hateful, 2 Sevens, The Eddies, Buzzbomb, Fire Exit är några som vi spelar med men det finns massor av band nu och verkar tillräckligt friska. Jag får inte gå på många spelningar nu på grund av att jag jobbar i studion.

 

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är den största skillnaden mellan att spela nuförtiden och om du jämför när du började spela?

-Bara våra låtar är starka och alla i bandet är väldigt bra på det de gör. Vi var tvungna att göra många egna spelningar när vi började vilket var bra och fungerade bra men nu är det lite mer organiserat och vi försöker få bra förbandsgig med större band eftersom du får spela för fler människor.

 

Vilken typ av människor kommer till era konserter? Vilken typ av människor saknar du?

-Eftersom vi är ett ganska melodiskt punkband får vi alla möjliga som kommer till våra spelningar, inte bara punkare, vilket är bra. Tyvärr inte säker på vad du menar med 2: a delen av frågan.

 

Köper du mycket skivor, eller är det bara Spotify och sådana saker som gäller för att lyssna på musik? Någon bra skivaffär i din stad?

-Jag köper fortfarande cd-skivor och ibland vinyl. Inga skivaffärer där jag bor så måste åka in till Glasgow (ca 5 mil)

 

Säljer ni någon merch på era spelningar, köper folk det? Vad säljer bäst?

-Vi säljer CD-skivor och t-shirts... Vi säljer bra av båda men gör lite mer av T-shirts.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Det är en väldigt svår fråga... Jag gillar verkligen de flesta av dem ... Jag njuter av "When The Last Note Died" från vårt senaste album. Det handlar om Miami Showband-massakern i Irland 1975 (det finns en Netflix-dokumentär som är en fantastisk film). En av de överlevande medlemmarna i bandet lade ut den på sin Facebook-sida och tackade mig för att jag skrivit den. Var väldigt ödmjuk. Om du kände till historien skulle du förstå varför. De människor som kommer för att se oss verkar gilla de flesta av våra låtar men "This Is My Life" verkar vara en favorit

 

Falling down Records, är det en bra skivbolag? Har de något mer på skivbolaget? Eller är det ert eget?

-"Falling Down Records" är verkligen ett bandskämt. Det är inget riktigt skivbolag. Vi satte den på 1: a albumet på skoj och har bara hållit igång den genom alla album. Vi har inget skivbolag eftersom vi är helt DIY .... Jag har fått folk att skriva till mig och be oss att signa deras band haha....

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

-Ja personligen bryr jag mig om recensioner ... kan inte hjälpa det egentligen eftersom jag skriver majoriteten av låtarna. Jag tycker att det är naturligt att du hoppas att recensenten gillar ditt album. Vi har haft mycket tur genom åren eftersom vi mestadels har fått bra recensioner. Vi hade en tjej som recensera vårt 1: a album över 20 år sedan och hon absolut slaktade det som faktiskt var roligt att det var så illa. Jag träffade henne ungefär 6 månader senare och hon bad om ursäkt och sa att hon hade haft en riktigt dålig dag och hon tyckte inte att det var så illa trots allt haha ...

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem have ni valt? Eller har ni redan delat scen med alla dessa band? –

-The Clash, The Ruts, The Jam, Rancid, SLF ... Uppenbarligen kommer de andra killarna förmodligen att ha en annan femma ... Vi spelade Ruts DC för några år sedan och har spelat med SLF ca 10 gånger...

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Definitivt bra för att få ut frustration och hoppas att jag är en anständig person ändå.

 

Politik och musik, hör det ihop? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i er musik?

-Det kan det göra om det är så du vill uttrycka dig. Det finns några politiska låtar på varje album vi har gett ut. Som nämnts tidigare ... Lie, Deflect &; Spin är förmodligen vår mest politiska låt

 

Några bra svenska band du gillar?

-Tyvärr inte särskilt kunnig om svenska band just nu.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer? Vad föredrar du Telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

-Gör inte så många. Vanligtvis när vi har ett nytt album ute gör jag några. Jag bryr mig inte. Några av frågorna kan vara desamma, men i rättvisans namn måste de vara eftersom läsaren behöver veta grundläggande fakta om bandet. Har inget emot e-post och ansikte mot ansikte radiointervjuer kan vara bra.

 

Framtidsplaner för bandet?

–Vi har en festival att spela i slutet av maj... Punk On The Peninsula som ligger i Dunoon (Skottlands västkust och mycket trevligt ställe) ... Den är över 4 dagar och vi spelar första kvällen. Det är Ian från bandet "Control" som fixar den. Jag hoppas kunna spela in ett akustiskt album med kanske 12 av våra låtar (jag spelar en hel del akustiska shower när bandet inte kan göra det) och hoppas också kunna spela in låtar från våra första 2 album och lägga ut dem och få ut dem på Spotify etc....

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Som ovan... Det akustiska albumet

 

Visdomsord?

-"Haud din wheesht".... Skotskt ordspråk som betyder "om du inte har något bra att säga, säg ingenting"

 

Något mer att tillägga?

-Tack för intervjun Peter och tack för recensionen av vårt senaste album "Falling Thru' The Cracks" Hoppas du gillar de andra albumen jag skickade dig och skulle vara intresserad av dina tankar om dem.