Steve Cast Iron  Smith från den underbara Red Alert har tagit sig tid här i januari 2015 för att svara på en massa frågor från mig. Red Alert har varit inspirationen för många punkband runt om i världen kan jag tänka och jag är verkligen glad att presentera dem här.

 

Snälla berätta lite historia om gruppen? Har ni spelat hela tiden?

-Bandet började tidigt 1979.Efter 5 års släppande av skivor på skivbolaget No Future och turnerade runt Storbritannien beslutade vi att splittras 1984.Det var på grund av ett antal orsaker, 3 av oss blev fäder etc och vi kände vi hade gjort allt vi kunde, intresset var borta. År 1989 bestämde vi oss för att göra en engångs spelning i vår hemstad Sunderland och det gick så bra att vi beslutade att fortsätta och har gjort ända sedan dess, släppt fler album och turnerat världen över.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Är du i andra band på sidan?

-Jag är Steve Cast Iron  Smith, sångare och enda originalmedlem. Jag är 51 med vuxna barn, en har nyligen gjort mig till farfar för första gången. Jag är gift med Cath, i 7 år, då och jag jobbar som målare och dekoratör. Mina största intressen är musik, fotboll och min Xbox. Det enda dåliga jag kan tänka mig är att jag ibland dricker för mycket, men jag är säker på att resten av bandet kunde hitta på mer saker! Gitarrist är Mick Jones, han är 33 år gammal, han jobbar som byggnadsarbetare. Förutom musik tror jag inte att han verkligen gillar mycket annat. Han delar samma dåliga drag som mig ibland dricker han för mycket och blir ett riktig hot. Basisten är Micks bror, Dave Jones, arbetar han också med byggnader med Mick och främsta intresset är också musik och dricka lite utanför kontroll. Trummis är Andy Wilkinson men ibland är han otillgänglig och då har vi en tysk kille från Kiel som tar hans plats. Båda är verkligen inne i musik och igen är det drickande utan kontroll, jag har lärt dessa pojkar väl !!

 

Vad är skillnaden med att spela nuförtiden om man jämför med att spela i början av er karriär?

-Det är egentligen inte stor skillnad förutom det faktum att vi inte är nya längre. Spelningarna är liknande med att vissa är stora några är små men vi spelar i olika länder nu och det gjorde vi inte då. Den njutning och spänning som fortfarande existerar och så länge det är så, så kommer vi att fortsätta.

 

Har du någonsin få klagar från spelbolaget som gör/gjorde dataspelet med samma namn?

-Nej, Aldrig, och i slutet av dagen hade vi namnet först. Det finns några band med namnet också men ingen som har släppt så många skivor eller turnerat så mycket som vi har så jag tror att vi har ganska mycket ett namn som är vårt eget.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-nerven som vi kallar det. Total flykt från skitliv och en nivå av spänning som bara folk i band skulle förstå. Publiken är en viktig del av det också, oavsett om det är 5 personer eller 5000 så är de lika viktiga för oss, stora spelningar och små spelningar är alla samma för oss, det är trevligt att göra de stora festivalerna med massor av människor där, men vi föredrar de mindre spelningarna med en bättre atmosfär.

 

Och var är bäst att spela? Och där är det värsta stället?

-Det finns många bra ställen att spela men vi har haft mest framgång under åren i Tyskland, särskilt i mitten av 90-talet och det är fortfarande vårt favorit land att turnera i. Det finns egentligen inte en "värsta" plats eftersom vi blir väl behandlade i alla länder vi spelar och människorna är alltid bra.

 

Hur är det att spela den här typen av musik nuförtiden. Är det någon som är intresserad?

-Det verkar gå i cykler, några år var den stor och andra år lugnare och det finns mindre intresse. Jag tror att om du skriver bra låtar, som vi gör, så är de tidlösa så kommer denna typ av musik kommer alltid att ha en publik. Jag tycker det är fortfarande spännande att sjunga sånger jag skrev för 35 år sedan, de betyder fortfarande mycket.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Riktig Punk Rock.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det är en livsstil, en attityd. Om du är i det på riktigt kan du aldrig lämna det och det kan aldrig lämna dig . Jag är 51 år gammal, sett en hel del, mer klok men har fortfarande ett rebellisk frö i mig som har funnits där sedan jag först hörde Sex Pistols. En massa saker har kommit och gått i mitt liv, men punk har varit med hela resan.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Utveckling, det händer. Jag har inte  ett problem med det men personligen föredrar jag att ha den fysiska produkten, vare sig det vinyl, kassetter eller cd. Det är coolt att du kan ha tusentals låtar på en iPod, speciellt när du turnerar med bandet, det är bra att du kan fly och lyssna på din egen favoritmusik när du vill.

 

Hur är det att bo i England just nu? Politiskt?

-Tja, det är 16 månader sedan jag flyttade tillBarcelona, men från vad jag hör har inte mycket förändrats. Jag har aldrig särskilt mycket gillat att bo där, särskilt inte efter jag började besöka andra länder. Politiskt antar jag att det är samma sak som på de flesta platser, det kommer alltid att finnas en regering vid makten som alla skyller på allt fel i deras liv, det är så det är. Det är intressant här nu med katalanerna som strävar efter självständighet, något som blir starkare för varje dag, tiden får utvisa om det händer.

 

Finns det några bra band från ditt hemland nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

 -Ja, det finns massor av bra band i England, för många för att nämna. Scenen är ok men de flesta människor tenderar att bara gå till större spelningar och festivaler, det är en tuff plats att turnera på för ett band som oss, inte så många människor dyker upp och gästfriheten från arenorna är inte så stor. I Sunderland, som ursprungligen är min hemstad är scenen ok men inte många ställen att spela på och du vet vem som kommer att vara där och hur många.

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här och spelat?

-Vet lite om Sverige, jag brukade ha kontakt där i början av 80-talet och har en hel del oi och punk kassetter som jag fick, några bra saker också. Vi spelade där en gång, ca 10 år tillbaka. Inte så säker på namnet på platsen, spelningen var organiserad av Pretty Shitty Town killar. Det var en bra kväll. Vi kommer att spela där igen i maj i år, i Malmö, detta är fortfarande inte riktigt klart men det senaste jag har är att det är den 23 maj på en ganska liten festival med några andra band.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Mina gamla kassetter finns ett i lager efter min flytt till Barcelona, men jag såg Agent Bulldog här för några månader sedan, det är fortfarande ett bra band.

 

Era texter, vem gör dem och påverkar dig? -Jag Skriver alla Red Alert texter, alltid har jag gjort det sedan dag ett. Samma saker påverkar mig nu som de gjorde då, vardag, mina iakttagelser och upplevelser. Några är allvarliga, arga grejer medan andra är bara historier om bandet och fyllesaker.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Troligtvis Inte, jag har aldrig varit en som håller tyst tyst om något som stör mig.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Trpkigt nog Ja. Det är oundvikligt när du är i ett punk / oi-band. Vissa band föredrar det här sättet och vi har förknippats med anti rasism mer eller mindre sedan starten, mer så efter '89 när vi reformerade verkar det som politik tycks spela en större roll i scenen nu. Även om vi är 100% anti rasistiska / antifascistiska etc sä år vi i första hand ett band som är igång för att ha roligt, bli fulla och bara ha roligt. Jag är en punk rocksångare inte en politiker.

 

Bästa politiska band / artist?

-Måste vara Angelic Upstarts. Ja, de här killarna är goda vänner och jag har varit i band med de flesta av dem, men Mensis åsikter är äkta, ingen dold agenda, och jag respekterar de en massa.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar folk som lyssnar på musik?

-De flesta säkert, jag tror att detta kan gälla för alla typer av musik och alla typer av person. Vi lyssnar på viss musik vid vissa tidpunkter beroende på hur vi känner oss just då. Viss musik hjälper dig att slappna av medan vissa kan få dig att eldas upp om det är hur du vill känna just då. Textmässigt gäller även detta, alltid när jag hör en lyrisk text och tänker "man, jag önskar att jag hade skrivit det" De kan vara lämpligt att vem som helst när som helst, oavsett om det är bra eller dåligt, då kan texter har en kraftfull effekt på människor, jag vet detta själv, även från några av mina egna texter. Folk säger ofta hur de kan hålla med om vad jag har skrivit ibland, det är en skön känsla att höra det, speciellt när det är positivt,  jag vill inte vara ansvarig för nästa seriemördare, hahahahaha.

 

Många gamla punkband spelar fortfarande/ eller har börjat spela igen? Några favoriter från de banden nuförtiden och vilka band gör det bäst?

-Det här är den musik som jag växte upp med, den musik som formade mitt liv så det är svårt att sätta fingret ner det till ett. Jag är en stor beundrare av de flesta av dem och de flesta gör det fortfarande bra. Om jag var tvungen att säga något så skulle jag säga the Damned och UK Subs gör det bäst.

 

Är det viktigt för dig att få ut era skivor fysiskt också ? Något nytt på gång?

-Ja, Mycket viktigt. När jag var liten fanns det inget mer spännande än att ha att vinyl i dina händer, ta med den hem från skivaffären, läsa varje bit av konstverket, det var trevliga tider. Jag hoppas det här alternativet finns alltid även om det inte känns så när jag var tvungen att transportera tusentals av dem från Sunderland till Barcelona, haha. Det kommer så småningom att bli något nytt från oss. Vi arbetar ständigt med att skriva nytt material och en ny release bör inte vara alltför långt borta men inget är inspelat ännu.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-EnmMassa saker,  tillbaka till vår allra första spelning  '79. Vi spelade på en utomhus karneval i Sunderland, var det mer lite med stånd som säljer saker, lite av nöjesfältsatmosfär med bara oss i en liten remsa i mitten av det hela. Under vår konsert kom en grupp berusade killar kom från en närliggande bar och började ge oss stryk som jag återgäldade i massor. Utan att vi viste om något så gick de runt baksidan av tältet och lossade alla pinnar och rep som höll upp det. Rätt i mitten av en låt såg jag bara den stora timmer stocken som började att svaja och då det började falla. Alla sprang för sina liv. När jag ser tillbaka kan jag skratta åt det nu, men någon kunde ha dödats den dagen, galet.

 

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Vår publik varierar men det är främst människor runt min ålder som har följt punk hela sitt liv. Vi har yngre människor också, vilket är viktigt för framtiden för scenen. Det finns ingen jag saknar på våra konserter,  Red Alert har alltid varit en öppen dörr för alla, antingen gå igenom den eller gå med, det är så enkelt.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Att nämna endast fem är tufft men album som har haft mest inflytande på mig är Never Mind the Bollocks-Sex Pistols, The Clash första två album, It´s Alive-The Ramones och Another Kind of Blues-UK Subs. Favoritkonserter från när jag var liten var huvudsakligen 1978 i Newcastle City Hall, The Jam, The Buzzcocks, The Ramones var minnesvärda, en annan var första gången jag såg Angelic Upstarts runt den tiden och på senare tid var första gången jag såg Dropkick Murphys runt 2000, blev som bortblåst, de har varit mitt favoritband sedan dess. Viktigaste sakerna i mitt liv är min fru, mina barn, min Jack Russell Terrior, Charlie, familj och vänner, fotboll, musik och min Xbox.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ?? Vilken är den mest korkade frågan du har fått?

-Vissa intervjuer är intressanta och vissa inte så intressanta med samma gamla frågor om när vi bildades, diskografi osv som finns på internet överallt. Jag gillar att göra dem ändå, det håller folk medvetna om att man fortfarande är runt där och spelar och informerar dem vad som händer. Svårt att välja den mest dumma frågan, har det funnits några.

 

Om du fick välja fem band från det förflutna och historien och idag och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem har du varit valde?

-The Clash är förmodligen det enda bandet vi har inte spelat med som jag skulle vilja ha spelat med. Vi har spelat med de flesta av de band jag ville att vi skulle spela med.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vanliga grejor, turnera och spela in nya saker.

 

För dig själv?

-Jag Lever ett mycket lyckligt liv här i Barcelona, ett mycket lyckligt liv också så för att det ska fortsätta är mer än tillräckligt för mig.

 

Visdomsord?

-För alla som tänker  att bilda ett band får aldrig glömma att det är tänkt att vara roligt, glöm pengarna, jag har sett girighet som dödat många bra band.

 

Nåt att tillägga?

-Tack för du lät oss säga vår mening och till alla fans av bandet som läser detta, tack för de år av lycka och allt roligt vi har haft, vi ses nästa gång, RED ALERT