Rats Don't Sink kommer från Frankrike och spelar mest punk och hardcore men de har även rapmetalelement i sin musik. Jag tycker att de låter riktigt bra. Varför inte kolla in dem! OKT-2018

 

Rats Don't Sink :

Alex: ledsång, texter

Donovan: Trummor

Seb: Gitarr, sång, ytterligare texter

Vince: Bas, bakgrundssång

 

Snälla berätta en liten historia om gruppen?

Alex: Jag grundade bandet  2013 men Rats Don't Sink startade verkligen i januari 2014 när jag träffade Vince, vår basspelare. Vi gjorde massor av spelningar i södra Frankrike och släppte vår första EP i december 2015.

Men musiken som vi spelade lät för mycket metal för mig, och när vi var tvungna göra en lineupförändring under våren 2017, insisterade jag på att komma tillbaka till något mer Punk Rock, fortfarande med ett starkt NY Hardcore-inflytande, och jag  tycker det är vad du kan höra på vårt nya album "From Sewers They Come".

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av?

Alex: Jag är bandets sångare och lyriker. Jag är 30 år, jag bor med min flickvän och mina två katter, och jag arbetar i land i Marseille för ett japanskt rederi. Efter år som jag seglat runt i Europa, Mellanöstern och Asien.

Jag har alltid varit en del av den lokala Hardcore / Punk-scenen, sjunger i band som 13Fight, Taken By the Tide, Straight In Your Face, HSA eller Watch Your Back.

Donovan: Jag är trummisen, jag är 31 år gammal, jag är singel och jag jobbar som lageransvarig för ett tillbehör och sportklädesföretag. Jag spelade i flera band innan som inkluderade Metal, Stoner Rock, Grunge och Punk. Jag spelar för närvarande också i ett annat Hardcore Punk band som heter Apes Brigade.

Seb: Jag spelar gitarr och jag sjunger också. Jag är 32 och jag jobbar i en efterhandelsavdelning i ett litet (dysfunktionellt, galet) familjeföretag. Jag älskar grafisk design och jag strävar efter att bli frilans. Jag sjöng och spelade först gitarr i ett punkband som heter Lazy Bastards och sedan spelade jag bas i ett Hardcore-band med namnet Mal Barré.

Vince: Jag spelar basgitarr, jag är 42 år gammal, jag jobbar som snickare och ibland som en luthier. Jag brukade spela i ett band som heter Les Pingouins Verts och 2 eller 3 okända band men Rats Do not Sink är mitt första allvarliga projekt. 

 

Rats Don´t Sink är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Var ni inte rädda för att något annat band skulle heta så här? Vilket är den bästa bandnamnet du vet?

Alex: "Rats Don´t Sink " har både en maritim och social betydelse. Det kommer från uttrycket att man säger att råttor alltid är de första som överger ett sjunkande skepp och hänvisar också till det faktum att när du är en "råtta", så är du utstött från samhället, kan inte komma längre ner och behöver inte sjunka med systemet. Jag är säker på att vi är det enda bandet som heter detta, jag erkänner att jag gjort sökningar innan jag valde det haha.

Det bästa bandnamnet jag vet handlar också om råttor! Det är ett italienskt Hardcore-band som heter Council Of Rats, jag tror att det dödar det!

Donovan: Det bästa bandnamnet vet jag inte ... Kanske några Grindcore-band, de har alla roliga namn! Så om jag måste välja ett så säger jag Agorafobic Nosebleed, deras musik är bra även om det inte finns några trummor i den hahaha

Seb: Jag gillar Ultra Vomit haha ​​det är ett mycket bra, roligt franskt metallband.

 

Vad är det bästa med att spela live?

Donovan: Adrenalinet, kontakten med publiken när du är på scenen. Det är som om du är i trance! Att göra levande musik är målet för nästan alla musiker, varje show är annorlunda, det är väldigt intressant att dela din passion med människor.

 

Och var är bäst att spela? Och den värsta platsen?

Alex: Jag älskar att spela på Secret Place nära Montpellier, det är en utmärkt plats med en fantastisk nivå av professionalism, men jag älskar också mindre DIY platser som KJBI, också i Montpellier, och ikoniska lokala platser i Marseille som Le Molotov eller La Machine En Coudre.

Jag tror att det värsta stället vi har spelat på var en bikerklubb i sydöstra Frankrike, där det var nästan bara "medlemmar" som inte alls var intresserade av showen.

Donovan: Jag har spelat på några bra ställen men också på några rikigt dåliga ställen....Inga namn, inga problem

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Frankrike just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Donovan: Kanske för några år sedan skulle jag säga att det var ganska svårt, men nu har du så många undergorundplatser att spela den här typen av musik på så det blir lättare att hitta spelningar än tidigare och spela den här musiken i Frankrike. Dessutom finns det många stora festivaler nu som Xtrem Fest som är en stor Hardcore/Punk festival i sydvästra Frankrike och uppenbarligen HellFest Festival som med sin berömmelse har gjort vår typ av musik mer tillgänglig och därför mer populär i Frankrike.

Vi brukar spela med Punkrock eller Hardcorepunk band som vi.

Alex: Men vi har redan delat scener med Death Metal, Grindcore, Black Metal och Garageband också!

 

Hur skulle du beskriva din musik i tre ord?

Seb: Arg, kul ... full!

Donovan: Vi är råttor!

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Alex: För mig betyder punk sinnesfrihet och avslag på regler, hierarki och någon form av fördomar. Det är mer än kläder, musik, annars är det ett sätt att leva.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sådana saker?

-Alex: Jag är personligen inte emot att ladda ner, jag tycker att det är bekvämt, platsbesparande (åt helvete med de tunga kartongerna du måste lyfta vid varje flytt!), Och vi måste acceptera framstegen.

Det betyder inte att jag inte längre köper CD-skivor och vinyler, men jag laddar oftare ned album, köper musik från okända band på Bandcamp till exempel.

Donovan: Jag brukade ladda ner mycket när jag var yngre och jag förstod aldrig stora band som klagade över nedladdning, särskilt när du redan är världsberömd och det är inte så mycket pengar äntligen. Hur som helst när du spelar punkrockmusik kan du inte vara emot nedladdning. Vi spelar undergroundmusik och gratis nedladdning är ett bra sätt att få lyssnare över hela världen. Och jag pratar inte om strömmande plattformar som egentligen är det bästa sättet att sprida din musik.

Seb: Generellt sett är nedladdning en bra sak för kultur. När du är pank ges du tillgång till professionella program, filmer, musik som du inte skulle kunna nå utan internet. Jag upptäckte många klassiska band på det sättet som jag inte kunde hitta i butikerna.

 

Hur är det att bo i Frankrike just nu? Politiskt? Fascister? Här har vi problem med att människor röstade på ett svenskt extremhögerparti (17,5%)

Donovan: Det är faktiskt lite svårt att leva i Frankrike nu om du inte har så mycket pengar. Saken är att vår president som var bankör för en stor och berömd bank gynnar de rika genom att beskatta de fattiga. Några av våra privilegier och socialt bistånd står i fara och priset på liv ständigt ökar. Med fascismen har det skett en ökning av rasismen de senaste åren. Det började 2002, valet hölls några månader efter terrorattacken på World Trade Center i USA och den extremhögra partiet slutade på andra platsen. Sedan dess växer rasismen mer och mer i Frankrike, särskilt mot muslimer, tills terrorattackerna i Paris i Charlie Hebdo och Bataclan, och ankomsten av invandrare från länder som förstördes av krig, som var en slags gåva för de längst till höger för att manipulera människor och påverkaa dem inför valet och de slutade på andra plats i fjol, tack vare medierna ... Mänskliga rättigheternas land verkar långt borta nu! Men jag tror att vi måste stå ihop för att utrota rasismen!

Seb: Ja, med de senaste terroristattackerna är det som att alla förlorade sina hjärnor. Det sista presidentvalet, National Front fick 33,9%. Vi kunde se skiftet och folk skäms inte längre för att dela rasistiska tankar på sociala medier. Den höga högeruppgången i Europa på sistone är verkligen alarmerande.

 

Finns det några bra band från Frankrike nu? Är punkscenen/ hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

Alex: Det finns många begåvade band i Frankrike, även om scenen inte är så stor! I Marseille har vi för närvarande stora Hardcore-band som Wake The Dead, xInquisitionx, Butcher Project, Dirty Wheels, Downhill, Walk Away ... och punkrock som Nun's Violent Dance, Nebraska, Hyperactive eller The Muddy Paws.

Donovan: Det finns naturligtvis bra band i Frankrike som Gojira, Inspector Cluzo, Black Bomb A, Tagada Jones och många fler ...

 

Vad vet du om Sverige?

Alex: Ikea och Zlatan? Ahah skojar bara!

Donovan: Vackra blonda tjejer och jag skojar inte!

Seb: Långtifrån ser det ut som ett vackert land befolket av vänliga vikingar

Så mycket klichéer i så lite rader, ledsen.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Donovan: Helvete ja !! Nästan hela min diskografi är fylld av svenska band! Bara några av de jag älskar:Soilwork, The Hellacopters, Opeth, The Hives, Truckfighters, Backyard Babies, Ghost, Katatonia, Arch Enemy, Graveyard, Meshuggah, In Flames, Entombed....

Seb : Jag lägger till Satanic Surfers och Millencollin.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Är det lättare att göra texter nu eller var det lättare att göra det när ni var yngre? Aldrig på franska?

Alex: Jag är den mesta låtskrivaren, men Seb, vår gitarrist, hjälper mig ofta och lägger till hans egna sångdelar.

Våra texter påverkas av vår vardag, så det sjungs om social orättvisa, alkohol och vårt sätt att se vad som finns omkring oss.

Seb: Med mina tidigare band var det enbart franska texter. Med RDS var jag tvungen att anpassa sig och jag tycker engelskan är lättare nu.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

Alex: Jag är inte riktigt bekväm med kärlekssånger ahah! Och jag gillar inte att skriva negativa, hatfulla texter heller, eller åtminstone lägger jag alltid på humor som i vår sång "Daily Hate Dose".

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska sång?

Alex: Jag tycker att när du spelar Punkrock, inte Skatepunk eller Poppunk men äkta Streetpunk, så kan du inte undvika politik. Vi är inte flaggade under ett politiskt parti eller så, men vi kämpar klart för vår klass och för våra åsikter.

Vår mest politiska sång är Pay Again, som handlar om att betala skatt för att stödja den ledande klassens lyxiga livsstil.

 

Bästa politiska band / artist?

Donovan: Förmodligen Dead Kennedys eller Rage Against The Machine.

Seb: För mig är CRASS en bra modell för etik och integritet. De innefattade en riktig anarkistisk anda på den tiden och fortfarande kan man nu se arvet med DIY och alternativa livsstilar i punkscenen. Jag gillar det men deras musik var ganska dålig tyvärr haha

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

Donovan: Jag blir glad om vår musik gör det! Musik kan påverka ditt humör, så det hjälper men jag tror inte att det verkligen kan förändra ditt liv.

Seb: Texter kommer ofta med meddelanden som kommer från sätt att tänka. Bra musik kan tända  ger dig självförtroende eller hjälper dig att släppa taget. Och om du är nyfiken nog, så får det dig för att leta efter mer i andra band, böcker, filmer, ... Det kan förändra sättet att se saker. Så klart ja!

 

Omslaget på er CD ser väldigt coolt ut, är det viktigt att ha ett skivomslag som visar vilken typ av musik man spelar? Ditt favoritomslag? Vem gör era? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

Alex: Jag tycker att omslag är väldigt viktiga eftersom det är det första du ser.

Min flickvän, som är en tatueringskonstnär och grafisk designer (Gakirules), gjorde detta omslag och nästan alla våra konstverk. Seb jobbar också med konstverk för oss, han gjorde vårt sista flygblad och designade vår senaste t-shirt visuellt.

I Marseille har vi två huvudsakliga alt skivbutiker: Sabertooth (Metal / Punk / lite Hardcore) och Lollipop (främst Garage / Punk).

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du kan välja vad som helst?

Donovan: Ja det är viktigt att jag släpper ut fysiska saker, för att vissa människor tycker om att samla album eller bandtshirts också. Om jag skulle kunna välja, skulle jag vilja släppa en vinyl eftersom jag tycker att det är den perfekta ljudkvaliteten och det är jättesnyggt!

 

Snälla berätta för mig nåt roligt som har hänt under er karriär och under någon spelning?

Donovan: Är den tidningen rankad R ??!

Vince: När vår sångare Alex gled och föll på en pöl öl under vår första spelning! Dessutom var hans allra första ord till publiken "Hej, vi är Rats Don't Sink och vi är ganska fulla" ahah

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på er konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

Alex: Vår publik är ganska eklektisk, från 16 till 60 år, pojkar, tjejer, Metalheads, Punks, "vanliga människor" ...

Vissa av dem spelar i lokala band, andra är inte alls inne i musikscenen.

Det största bandet vi spelade med är Bishops Green (Street Punk, Kanada), förra våren på Secret Place nära Montpellier.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Donovan: Det första albumet med Rage Against The Machine, "Animals" med Pink Floyd, "Songs for the deaf" med Queens Of The Stone Age, "If you want blood you've got it" med AC DC, "Party Animals" med Turbonegro. Mina 5 favoritkonserter 'r Dream Theater, Chemical Brothers, Muse, Kiss och Sick Of It All. Och de 5 viktigaste sakerna i livet är familj, kärlek, sex, sprit och rock'n roll!

Vince: How Could Hell Be Any Worse ?" aav Bad Religion, the första skivan med Rage Against The Machine, "From Anger And Rage" av Verse, "Ace Of Spades" med Motorhead och "Blue In Green" med Miles Davis. Mina bästa konserter är Motorhead, ZZ Top, Suicidal Tendencies, FFF och Queens of the Stone Age. De viktigaste sakerna för mig är min flickvän, mina vänner, musik, fester och mitt jobb!

 

Första, sista och dyraste skivan du någonsin köpt?

Alex: Jag tror att den första skivan jag någonsin köpte med mina egna pengar när jag var barn är "Nevermind" av Nirvana, och den sista är "God of slaves" ettPurgen, ett hardcore punkband från Moskva, Ryssland. Och den dyraste var "Voice of a generation" av engelska legender Blitz, jag köpte den i en dammig skivbutik i London.

Donovan: Jag är inte säker på den första skivan jag köpte, det var nog "Bloody Kisses" av Type  O Negative eller "Rising" med Stuck Mojo, jag är inte säker. Den senaste är "Wilderness Heart" av Black Mountain och den dyraste var en samlarutgåva av "The Hunter" med Mastodon.

Seb: Min första skiva någonsin var "Roots Bloody Roots" singel med Sepultura, den sista var "POST" med Jeff Rosenstock och den dyraste, definitivt en av Machine Head LP-skivorna.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket intervjuer ??

Alex: Intervjuer är alltid intressanta eftersom det tvingar oss att ifrågasätta oss själva, våra rötter och motivation och låter oss visa alla våra åsikter och vem vi är som personer.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade ni valt?

Motorhead, Led Zeppelin, A Wilhelm Scream, The Casualties and The Ramones.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ?

Donovan: När du spelar trummor ibland hjälper det! Men jag tror inte att jag är en trevligare person utanför det!

 

Vilken är den mest udda frågan ni någonsin har haft i en intervju?

Alex: "Vad är märket för den sista öl du har druckit?" ahah, fick mig att undra om den här intervjun handlade om musik eller var av kommersiell karaktär, eller bara om killen redan visste att jag är en barfluga.

Vince: Frågan ovan!

 

Vilken är frågan ni vill ha men ni aldrig får. Snälla fråga och svara på den?

-Donovan: How do you call a fish without an eye ? Fsh !

 

Framtida planer för bandet?

Alex: Jag jobbar för närvarande på en turné i Spanien nästa vår och en annan i Italien i juni 2019.

Donovan: Spela in fler låtar och naturligtvis turnera mycket! Spela i Sverige

Vince: Göra ett split-album med det amerikanska punkrockbandet Johnny Cab nästa år.

 

För dig själv?

Vince: Jag skulle vilja utveckla mitt träföretag "Dino T & S", och även framgången med "Ici Marseille", den kooperativa platsen där jag jobbar.

 

Visdomsord?

Alex: Borsta alltid tänderna när du är på turné. Om du inte gör det själv gör du det för de andra.

 

Något att tillägga?

Alex: Gå på spelningar, stödj din lokala scen, det är det enda sättet att hålla punkrocken vid liv!

Och lyssna på Rats Don´t Sink !

 

Rats Don´t Sink comes from France and plays mostly punk and hardcore but they also have elements of rapmetal in their music. I think they sound really good. Why don´t check out them! Okt-2018

 

Rats Don't Sink are:

Alex: Lead vocals, lyrics

Donovan: Drums

Seb: Guitar, vocals, additional lyrics

Vince: Bass, back vocals

 

Please tell me a little bit history of the group?

Alex: I founded the band late 2013 but Rats Don't Sink really started in January 2014 when I met Vince, our bass player. We made a lot of shows in the South of France and released our first EP in December 2015.

However the music we played sounded too much Metal to me, and when we had to face an important line-up change during spring 2017, I insisted to come back to something more Punk Rock, still with a strong NY Hardcore influence, and I that's what you can ear with our new album "From Sewers They Come".

 

Please tell me a little about every member in the group right now, age, family, work, interests and something bad about everyone? Earlier bands?  Other bands on the side?

Alex: I am the singer and lyricist of the band. I'm 30yo, I live with my girlfriend and my two cats, and I work ashore in Marseille for a Japanese shipping company, after years spent sailing around Europe, Middle-East and Asia. 

I have always been part of the local Hardcore/Punk scene, singing in bands like 13Fight, Taken By The Tide, Straight In Your Face, HSA or Watch Your Back.

Donovan: I'm the drummer, I'm 31 years old, I'm single and I work as a storekeeper for an accessories and sportswear company. I played in several bands before including Metal, Stoner Rock, Grunge and Punk bands. I currently also play in another Hardcore Punk band called Apes Brigade.

Seb: I play guitar and I sing too. I'm 32 and I work in a after-sales department in a little (dysfunctional, crazy) familial company. I love graphic design and I aspire to become freelance. I first sang and played guitar in a punk band called Lazy Bastards and then I played bass in a Hardcore band named Mal Barré.

Vince : I play bass guitar, I'm 42 years old, I work as a carpenter and occasionally as a luthier. I used to play in a band called Les Pingouins Verts and 2 or 3 ephemeral bands but Rats Don't Sink is my first serious project.

 

 

I can hear much different influences but mostly punk and and some hardcore(almost some rapmetal in Rats among snakes) etc? Favorites from the past?

Donovan : Yes we all have many influences and I guess it makes the band's identity.

Seb : Each of us listen to many different genres and when we compose, we try to not stick to just one style. In a way that's why we do Hardcore Punk. It has a broad spectrum and it allows us to be creative.

 

 

Rats Don´t Sink are you satisfied with the name? How did it came up?  You weren’t afraid that some other band would be named like this? Which is the best bandname you know?

Alex: "Rats Don't Sink" has both a maritime and social meaning. It comes from the phrase telling that rats are always the first ones to abandon a sinking ship, and also refers to the fact that when you're a "rat", outcast from society, you cannot go downer and do not have to sink with the system. I am sure we are the only band named like this, I admit I made searches before choosing it ahah.

The best bandname I know is also about rats! It's an Italian Hardcore band named Council Of Rats, I think it kills it!

Donovan : For the best band name, I don't know...Maybe any Grindcore bands, they all have funny names ! So if I have to choose one I'll say Agoraphobic Nosebleed, their music is good even if there's no drums in it hahaha 

Seb : I like Ultra Vomit haha it's a very good, funny french metal band.

 

What´s the best thing with playing live?

Donovan : The adrenaline, the contact with the crowd when you're on stage. It's like you're in a trance ! Making live music is the goal for almost all the musicians, every show is different, that's very interesting to share your passion with people.

 

And where is best to play? And the worst place?

Alex: I love playing at the Secret Place near Montpellier, it's a great venue with an amazing level of professionalism, but I also love smaller DIY places like the KJBI, also in Montpellier, and iconic local venues in Marseille like Le Molotov or La Machine A Coudre.

I think the worst place we played was a biker club in the South-East of France, where there was almost only "members" who were not interested at all by the show.

Donovan : I played in some good places but also in shitty ones...No names, no problem!

 

How is to play this sort of music in France right now? Which types of bands do you have concerts together with?

Donovan : Maybe some years ago I would say that was quite hard, but now you have so many underground places to play this kind of music so it's becoming easier to find gigs than before and play this music in France. Moreover there's a lot of big festivals now like the Xtrem Fest which is a big Hardcore Punk festival in the south west of France and obviously the Hellfest festival which by its fame, has made our kind of music more accessible and therefore more popular in France.

We are mainly used to playing with Punk Rock or Hardcore Punk bands like us.

Alex: But we have already shared stages with Death Metal, Grindcore, Black Metal or Garage bands as well!
 

How would you describe your music in three words?

Seb : Angry, fun... drunk!

Donovan : We are rats!

 

What does punk mean to you, is it only a word or is it a lifestyle?

Alex: To me Punk means freedom of mind and rejection of rules, hierarchy and any sort of prejudice. It is more than clothes, music, or else, it's a way of living.
 

How do you see on downloading, mp3 and that stuff?

-Alex: I am personally not against downloading, I think it's convenient, space-saving (fuck those huge and heavy cartons you must lug at each relocation!), and we have to accept the progress.

This doesn't mean I don't buy CDs and vinyls anymore, of course, but I more often download albums, buying music from unknown bands on Bandcamp for example.

Donovan : I used to download a lot when I was younger and I never understood big bands who complained about downloading especially when you're already world famous and that's not such a loss of money finally. Anyway when you play punk rock music you can't be against downloading. We're playing underground music and the free downloading is a good way to get listened all around the world. And I'm not talking about streaming platforms which is actually the best way to broadcast your music.

Seb : Generally speaking, downloading is a great thing for culture. When you're broke it gives you access to professional softwares, movies, music that you wouldn't be able to reach without internet. I discovered many classic bands that way that I couldn't find in stores.

 

How is it to live in France right now? Politically?   Fascists? Here we have problem with that people voted here for a Swedish right wing party(17,5 %)

Donovan : It's actually a bit hard to live in France now if you don't have so much money. The thing is our president who was banker for a big and famous bank favors the rich by taxing the poor. Some of our privileges and social assistance are in danger and the price of life is constantly increasing. About fascism there's a rise of racism in recent years. It started in 2002, the elections were held a few months after the terror attack on the World Trade Center in the US and the far right party finished at the second place. Since that, racism grew more and more in France especially against Muslims until the terror attacks in Paris in Charlie Hebdo and the Bataclan, and the arrival of migrants from countries destroyed by wars which were a kind of gift for the far right to manipulate people and influencing them for the elections and they finished second again last year, thanks to the medias...The country of the human rights seems far away right now ! But I think we must stand together to find and eradicate racism !

Seb : Yeah, with the recent terrorist attacks it's like everybody lost their minds. The last presidential election, the national front scored 33,9 %. We could see the shift and people are not ashamed anymore to share racist thoughts on social medias. The far-right rising in Europe lately is really concerning.

 

Is there any good bands from France now?  Is the punkscene/hardcorescene big? How is it in your hometown?

Alex: There is a lot of talented bands in France, even if the scene is not this big! In Marseille we currently have great Hardcore bands like Wake The Dead, xInquisitionx, Butcher Project, Dirty Wheels, Downhill, Walk Away... and Punk Rock ones like Nun's Violent Dance, Nebraska, Hyperactive or The Muddy Paws.

Donovan : Of course there are good bands in France like Gojira, Inspector Cluzo, Black Bomb A, Tagada Jones and many more...

 

What do you know about Sweden?

Alex: Ikea and Zlatan? Ahah just joking!

Donovan : Beautiful blonde girls and I'm not joking !

Seb : From afar it looks like a beautiful land populated by friendly Vikings

So much clichés in so few lines, sorry.

  

Have you heard any good bands from Sweden?

Donovan : Hell yeah !! Almost all my discography is made of Swedish bands ! Just a few of them I love, Soilwork, The Hellacopters, Opeth, The Hives, Truckfighters, Backyard Babies, Ghost, Katatonia, Arch Enemy, Graveyard, Meshuggah, In Flames, Entombed....

Seb : I'll add Satanic Surfers and Millencollin.

 

Your lyrics, who does them and what influences you?  Is it easier to do lyrics now or was its easier to do it when you was younger?  Never in French?

Alex: I am the main songwriter but Seb, our guitar player, often helps me and adds his own singing parts.

Our lyrics are influenced by our everyday life, so it talks about social injustice, alcohol, and our way of seeing what's around us.

Seb : With my previous bands it was exclusively french. With RDS I had to adapt and I find English writing easier now.

 

Is there any subject that you never will write anything about??

Alex: I am not really comfortable with love songs ahah! And I don't like to write negative, hateful lyrics too, or at least I always add a touch of humor like in our song "Daily Hate Dose".

 

Politic and music, does it goes hand in hand?  Which is your most political song?

Alex: I think that when you're playing Punk Rock, not Skate Punk or Pop Punk but genuine Street Punk, you cannot avoid politics. We are not flagged under a political party or whatever, but we clearly fight for our class and our opinions.

Our most political song is Pay Again, which is about paying taxes to support the luxurious lifestyle of the governing class.

 

Best political band/artist?

Donovan : Probably Dead Kennedys or Rage Against The Machine.

Seb : For me CRASS is a good model of ethics and integrity. They embodied a real anarchist spirit at the time and still now you can see the inheritance with DIY and alternative lifestyles in the punk scene. I like it but their music was pretty bad though haha

 

Do you think that music(lyrics and so on) can change anyones life, I mean people who listens to music?

Donovan : I'll be happy if our music does ! Music can affect your mood, so it helps but I don't think it can really change your life.

Seb : Lyrics comes often with messages that comes from ways of thinking. Good music can fire you, gives you confidence or helps you to let go. And if you are curious enough it pushes you to look for more in other bands, books, movies,... It can change your way of seeing things. So clearly yes !

 

Your cover on your CD looks really nice, is it important to have a record cover which shows people which type of music you play? Your favorite recordcover?  Who does your covers?  And do you have any good recordstores in your hometown?

Alex: I think covers are really important because it's the first thing you see.

My girlfriend, who is a tattoo artist and graphic designer (Gakirules), made this cover and almost all our artworks. Seb is also working on artworks for us, he did our last flyers and designed our last shirt visual.

In Marseille we have two main alt recordstores: Sabertooth (Metal/Punk/a bit of Hardcore) and Lollipop (mainly Garage/Punk).

 

Is it important to get out physical records of your stuff? Why or why not? Vinyl, CD, cassette, what do you prefer if you could choose whatever ?

Donovan : Yeah to me it's important to release physical stuff, because some people like to gather albums or band t-shirts as well. If I could choose, I would like to release a vinyl because I think that's the perfect sound quality and that's fucking beautiful !

 

Please tell me a funny thing which have happened during your career and under some gig?

Donovan : Is that magazine rated R ??!

Vince : When our singer Alex slipped and fell on a puddle of beer during our first gig! Moreover his very first words to the crowd were "Hi we're Rats Don't Sink and we're pretty drunk" ahah

 

How does your audience look like? Which people do you miss on your concerts? Which is the biggest band you ever have played together with? 

Alex: Our audience is quite eclectic, from 16 to 60yo, boys, girls, Metalheads, Punks, "normal guys"...

Some of them play in local bands, others are not at all into the musical scene.

The biggest band we played with is Bishops Green (Street Punk, Canada), last spring at the Secret Place near Montpellier.

 

Please rank your five favoriterecords, five favorite concerts and five most important things in life?

Donovan : The first album of Rage Against The Machine, "Animals" by Pink Floyd, "Songs for the deaf" by Queens Of The Stone Age, "If you want blood you've got it" by AC DC, "Party Animals" by Turbonegro. My 5 fav concerts were Dream Theater, Chemical Brothers, Muse, Kiss and Sick Of It All. And the 5 most important things in life are family, love, sex, booze and rock'n' roll !

Vince : "How Could Hell Be Any Worse ?" by Bad Religion, the first album of Rage Against The Machine, "From Anger And Rage" by Verse, "Ace Of Spades" by Motorhead and "Blue In Green" by Miles Davis. My best concerts were Motorhead, ZZ Top, Suicidal Tendencies, FFF and Queens Of The Stone Age. The most important things to me are my girlfriend, my friends, music, parties and my job !

 

First, last and most expensive record ever bought?

Alex: I think the first record I've ever bought with my own money when I was a kid is "Nevermind" by Nirvana, and last one is "God Of Slaves" by Purgen, a Hardcore Punk band from Moscow, Russia. And the most expensive was "Voice of a generation" by English legends Blitz, I bought it in a dusty recordstore in London.

Donovan : I'm not sure about the first record I bought, it was probably "Bloody Kisses" by Type O Negative or "Rising" by Stuck Mojo, I'm not sure. The last one is "Wilderness Heart" by Black Mountain and the most expensive was a collector edition of "The Hunter" by Mastodon.

Seb : My first record ever was the "Roots Bloody Roots" single by Sepultura, the last one was "POST-" by Jeff Rosenstock and the most expensive, certainly one of the Machine Head LPs.

 

Is it boring with interviews? Is it much interviews??

Alex: Interviews are always interesting because it forces us to question ourselves, our roots and motivations, and allow us to show everyone our opinions and who we are as persons.

 

If you could choose five bands from the past and the history and nowadays and both dead and living bands to have a concert together with your band. Which five have you been chosen?

Motorhead, Led Zeppelin, A Wilhelm Scream, The Casualties and The Ramones.

 

Is music a good way to get out frustration and become a nicer person outside the music??

Donovan : When you play drums sometimes it helps! But I don't think I'm a nicer person outside!

 

Which is the most odd question you ever have got in an interview?

Alex: "What is the brand of the last beer you have drunk?" ahah, made me wonder whether this interview was about music or of commercial nature, or just if the guy already knew that I'm a barfly.

Vince : The question above !

 

Which is the question you want to have but you never get. Please ask it and answer it?

-Donovan : How do you call a fish without an eye ? Fsh !

 

Future plans for the band?

Alex: I am currently working on a tour in Spain next Spring, and another one in Italy on June 2019.

Donovan : Record more songs and of course touring a lot ! Play in Sweden ?

Vince : Make a split album with the american punk rock band Johnny Cab next year.

 

For yourself?

Vince : I'd like to develop my woodwork company "Dino T&S", and also the success of "Ici Marseille", the cooperative place where I work.

 

Wisdomword?

Alex: Always brush your teeth when you're touring. If you don't do it for yourself, please do it for the others.

 

Something to add?

Alex: Go to shows, support your local scene, it's the only way to keep Punk Rock alive!

And listen to Rats Don't Sink guys!