Punk från Malta har jag inte hört förut men den här gruppen Rage Against Society låter oss göra det. Så här kör vi ... September 2014

 

Snälla berätta lite historia om gruppen?

-Rage Against Society historia går tillbaka till 1995 Även om jag började lyssna på punk 1982, jag kom med i punkbandet ABSTRASS omkring 1987 .1995 bildade jag RAS och år efter år har bandmedlemmarna förändrats och musiken utvecklats en bit. Sedan fanns det en tid när jag spelade med många punkband som Spirit of '77, Subculture, Disobedience, Underground Sect, Abstrass, Publikwaste, och RAGE AGAINST SOCIETY.

Under alla dessa år har RAS gjort 2 DIY demos kallas Jingle bells och Shamless musiv . De finns inte någonstans eftersom det bara finns en handfull demos hos mina vänner. Sedan 2010 min vän Patti Pattex från Berlin punkarna CUT MY SKIN ville göra en låt eller två med oss. Det tog mig runt en helg för att skriva nya låtar och tillsammans med andra som vi brukade göra, kom jag på idén att spela in cd 15 YEARS OF KAOS med Patti och mig och Denis på sång. Inspelningen gjordes i cirka 14 timmar på HELL NEXT DOOR studio som drivs av vår trummis Steve Lombardo. Efteråt började vi göra fler spelningar för att promota cd:n tills den blev slutsåld. Vi gjorde bara en mycket begränsad upplaga på cirka 250 skivor. Du måste ta hänsyn till att vi lever på en mycket liten ö som består av cirka 400.000 människor varav en väldigt liten del lyssnar på punkrock. Senare gick bandet i ide och intresset var förlorat tills jag hittade Genzora Riot som ville spela bas och Selene som ville prova några sånger. Och fram tills nu lyckades vi göra en bra låtlista och har haft några spelningar och vi ser fram emot att spela in nytt material.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla?

-Jo vad kan jag säga om våra bandmedlemmar? Tro mig det finns inget dåligt att säga. De är mycket engagerade och jag är mest tacksam mot Steve vår trummis för sitt aldrig sinande engagemang på grund av hans långa arbetsdagar. Steve är 35 år gammal och han är ljudingenjör, han reser i filosofi (när han har tid) och han är inne på många musikstilar.

Deby (Genzora Riot) är vår basist och hon är verkligen inne i äventyr och resor till exotiska platser. Hon är 27 år gammal och arbetar på telefirma. Hon tycker mycket om främmande kulturer och allmän folklore. Hon studerade teologi och är också lärare.

Selene är den yngsta medlemmen. Vår fronttjej och sångare är fortfarande 21 år, varit i punkvärlden sedan 15 års ålder Hon är arbetslös men har tagit en examen i psykologi. Hon sportar(kampsport) och hon gillar också att resa utomlands och lyssna på musik.

Jag är Ray, gitarristen i bandet, och jag delar sången med Selene. Jag är den äldsta .50 jävla år av kaos och oordning.

Jag arbetar på ett marmor/kael/lager, riktigt hårt jobb.  Jag gillar buller, fyrverkerier (den maltesiska stilen), fotboll Ultras (antirasistiska förstås). Jag är inne på anarkism och protester, jag är emot de korrumperande system som försöker slå ner oss. Jag försöker så mycket som möjligt för att hjälpa nya musiker som frågar om Punk.

 

Rage against Society? Är det viktigt med ett bra bandnamn? Vilket är det bästa namnet du vet?

-För Steve, är ett bra bandnamn inte så viktigt eftersom han säger att du kan bedöma bandet från deras musik. För mig, Selene och Deby, anser vi att vissa namn speglar bandets riktning. Till exempel när jag kom med vårt bands namn hade jag börjat tänka på låttitlar och eftersom jag visste vad jag ville göra i framtiden. Det bästa bandnamnet, då väljer vi Maltesiska punkduon VIXAW.

 

Era influenser går långt tillbaka i tiden, jag kan höra både Crass och Vice Squad har jag rätt?

-De medlemmar som bidragit till skapandet av 15 år av kaos är alla inne på oldschoolpunkrock. Ja jag är påverkad väldigt mycket av Crass och Conflicts texter. Jag gillar Vice Squads musik och Bekis röst, men för att säga vad vi tycker så ser vi verkligen inte någon likhet med dessa band i vår musik.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Vi spelar alltid live. I min musikkarriär sedan 1983 har jag alltid spelat live. Det är normen för oss. Det bästa som kan hända är när du ser att publiken reagerar på vad du säger. Till exempel när vi var på en festival och publiken var efter barrikaderna. Och jag uppmanade dem att ha stake och trycka ner de barriärerna så att de kunde komma under scenen och omedelbart när de gjort så skapades panik på scenen.

 

Och var är bäst att spela?

-De bästa spelningarna för mig är inomhus på små ställen där publiken mixas med bandet och musikerna pogar med punkarna.

 

Hur är det att spela den här sortens musik på Malta?

-Jag har spelat många typer av musik här på Malta med mitt andra band X-vandals. Vi började i speedmetal och fortsatte att klättra upp för stegen med thrash, hardcore grind och death metal. Med mina punkband spelade jag allt från punkrock till anarchopunk, street punk och Oi! Så vad jag försöker säga är att du kan spela vad du vill här. Tillbaka på det tidiga 80-talet var det konstigt att spela speedmetal eftersom nästan hela publiken var stenade och vi var för snabba för deras hjärnor.

Steve är också trummis i ett annat punkband som heter BNI Han var också med mig i Spirit of 77 och den första Subculture lineupen. Steve är också trummis i många andra band som behöver hans trummande. Deby har spelat streetpunk med RIOTOUS FUTURE. Och Selene har bara börjat sin karriär.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Vår Musik är IYF (i ditt ansikte (påsvenska)). Det är en engelsk fras som betyder att vi är direkt, rakt på sak.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-För Steve  innebär det att göra det du vill göra. För Selene och Deby betyder det deras attityd. För mig betyder PUNK allt, mitt liv. Utan PUNK är jag ingenting. Punk gjorde mig till vad jag är idag. Jag lärde mig av tidigare misstag, jag gör fortfarande en del och kommer att fortsätta att göra, men PUNK har alltid de rätta svaren för att vägleda mig till ett bättre liv.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Vi tycker nedladdning coolt eftersom alla kan höra din musik, oavsett om de har pengar eller inte. För större band är det ett problem eftersom det påverkar deras vinst. Men för oss betyder det ingenting. Vi spelar många välgörenhetsspelningar och ger bort cds. Den enda vinsten som vi gör, den använder vi för våra inspelningskostnader.

 

Hur är det att bo på Malta nu? Politiskt?

-Att bo på Malta är beroende om du kommer som turist eller om du är bosatt. För turister är det mycket trevligt att slappna av och du kommer att hitta något att köpa som alla länder har. Vi har en fantastisk historia och många arkeologiska platser som går tillbaka till 5000 f.Kr. Vi saknar gröna fält eftersom vår sommar är allvarlig och varmt med mycket fukt. Vi har mycket fina små trånga stränder. Det politiska klimatet är bra (vilket innebär att många människor styr regeringen och allt de gör är tjatar.) Det politiska systemet i Malta är uppdelat mellan Labour partiet (som brukade vara på vänsterkanten till sent 80-talet), det nationalistiska partiet (som bruakde vara bra medarbetare i den katolska kyrkan), Alternativa Demokratika (miljöparti bildat av ex-medlemmar i Labour och de Nationella) och nazistiska/fascistiska avskum Imperium Europa (som utnyttjar människor och får de att frukta att invandrarna tar över Malta). Sedan finns det en annan stor grupp människor som är bildade av jägare/fågeldödare som deltog i EU-valet, men inte i de nationella valen.

 

Finns det några bra band från Malta nu? Är punkscenen stor?

-Jo vi har många bra band här i Malta. Många av dem har turnerat i Europa. Självklart att de mest populära är de traditionella banden som får gratis promotion på musikprogram och i media och inbjuds att spela live eller spela på stora evenemang.

Punkscenen brukade vara mycket bra för denna lilla ö med sådana begränsade arenor och besökare. Tyvärr numera finns det några band som flirtar med punk och endast RAS och BNI är fortfarande lojala mot vår punkscen.

 

Vad vet du om Sverige?

-Jag vet inget om Sverige.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Jag tror inte att jag har hört några band från Sverige eller om jag har gjort kommer jag inte ihåg vilka.

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Du sa att ni kommer att sjunga på maltesiska nästa gång?

-Låttexterna är skrivna av mig. Många saker påverkar mig att skriva. Mestadels politiska eller religiösa. Jag påverkas av negativitet. Ju mer ledsen och frustrerad ju bättre låtar som kommer ut. Jag tycker inte jag känner behov av att skriva om något som redan är bra eller trevligt. Jag gillar att skriva om djurens rättigheter. Förhoppningsvis kommer nästa RAS cd kommer att bli på maltesiska språket. Den kommer att ha titeln REZISTENZA (motstånd). Min erfarenhet visar mig att låtarna gör vi på maltesiska går bättre till vår publik eftersom de känner sig mer relaterade till dem.

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Jag kommer att skriva om ämnen som intresserar mig. I år har jag skrivit ett album för mitt thrash band X-vandals. Det kallas The truth Exhumed. Det ifrågasätter vår mänskliga existens, vilka vi är, var vi kommer ifrån, och i vilket syfte vi är här. Jag tror att vi föddes av en främmande ras för tusentals år sedan. Jag tänker på detta eftersom vi har många historier som visar oss händelser och saker som inte borde ha funnits för tusentals år sedan.

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Politik och musik går inte hand i hand. Musik är antingen konst eller underhållning ... MEN för mig är musik det medium jag använder för att marknadsföra min anarkistiska idéer, med. Så jag är motsägelsefull närjag sagt att musik och politik inte hör ihop. I vårt fall och i massor av andra band, JA, kommer de att gå hand i hand. Du kan attackera politik med musik, en del skulle kunna ändra viss politik med sina musik/texter och ibland politiker använder musik för att komma närmare folket.

 

 Bästa politiska band/artist?

-För mig är de bästa politiska banden Crass och Conflict. Jag gillar också de politiska texter som Roger Waters/Pink Floyd gör, och texterna från Paul Marriot (Burnt Cross uk anarko-bandet).

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag människor som lyssnar på musik?

-Jag vet inte om musik och text kan förändra ens liv. I mitt fall hjälpte mig anarko punk rörelsen mycket och öppnade portarna för mig att utforska det jag inte var intresserad av tidigare.

 

Ni har två andra tjejer på sång nu, har er musikstil förändrats mycket eller vad?

-Vi har två tjejer i bandet. Endast Selene är vokalist bredvid mig. Deby spelar bas. Vår musikstil är fortfarande den samma tror jag.

 

Berätta för mig om den första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Jag köper inte skivor eftersom jag inte har en spelare och jag är inte inne i det. Jag köper cds . Senast jag köpte något var när jag var i Kreuzberg, Berlin. Jag tror att jag köpte något från Cress, OMEGA TRIBE, Buzzcocks LIVE och några tyska punkband.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Den roligaste som jag minns just nu är att jag hade en spelning med ett sidoprojekt band. Vi var på punkfestivalen som heter FESTAHWEED (som betyder kaosfest). Och vi avslutar festivalen med den sista låten och jag såg att basisten inte känner sig så bra. Han såg konstig ut. Helt plötsligt hoppar ett dussintal punkare upp på scenen och slänger sig i en hög över honom. Efter att spelning var slut han berättade att han hade skitit i byxorna halvvägs igenom spelningen. Kan ni föreställa er röran!!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-Vår publik är en blandning av människor från alla samhällsskikt. Det finns några punkare som du vet vem vilka de är på grund av deras kläder, det finns berusade som bär fina modekläder, det finns djurälskare, de som organiserar protester, de som är inne på punk, ska och reggae, våra vänner som kommer för att tjata och några som är musiker från andra band, en del motorcyklister, en mycket bra blandning jag säga. Men jag saknar de människor som hjälpte mig regenerera punkscenen här på Malta. De flesta av dem är inne på fester och annat.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritekonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Utan inbördes ordning: Troops for tomorrow (Exploited), Bleach (Nirvana), Nevermind the bullocks (Sex Pistols), Reign in blood (Slayer)   Ungovernable force (Conflict).  Jo jag har för många favorit spelningar och konserter för att nämna bara några. Merparten av dessa är bra.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Vilken är den mest korkade frågan du har fått?

-Nej det är inte tråkigt att göra intervjuer eftersom det innebär att någon är intresserad av att höra vad vi har att säga. Jag gjort många intervjuer. Vissa är mer intressant än andra. Jag kan inte säga att det är dumma frågor, men när någon frågade mig vad är din favorit mat eller film eller den typen av skit ... Jag står inte ut med det.

 

Förstår du att recensenter alltid jämför band med andra band? Är det störande när man försöker göra något eget?

-Jag tycker att jämföra band är så naturligt. Även jag gör det ofta. När jag hör nya band försöker jag föreställa dem i en stil och jämföra dem med band som jag gillar eller jag känner till. Jag tycker inte att den störande alls. Ärligt talat tror jag att det inte är lätt nu för tiden att komma med något nytt och originellt och på samma gång vara lojal till musiken vars stil som du förknippar dig med. Det mesta av musiken återvinns och görs i olika stilar men den grundläggande idén skapades för länge sedan. Jag återanvänder även vårt egna gamla material och kommer med något annorlunda, men rötterna kommer att stanna kvar där de först fanns.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Åh Framtidsplaner !! Vi vet inte riktigt eftersom det ändras beroende på de situationerna som är just nu. Det vi planerar nu är att avsluta en demo innan vi går in i studion för att spela in REZISTENZA som blir vår nya cd på maltesiska språket. Sedan har vi börjat arbeta på en engelsk cd. Vi har redan två låtar till den. Ibland har vi tillräckligt med tid att repa så vi lär oss snabbt, men sedan kommer en tid där vi saktar ner på grund av andra prioriteringar, men på det hela är jag väldigt gladöver denhär laguppställningen. Tjejerna kom med energi och kommer, tillsammans med dem så måste jag och Steve  ge dem låtar att lära sig så att de inte kommer att falla in i apati som händemed den andra lineupen.

 

För dig själv?

-Min framtid bryr jag mig inte om. Jag är 50 år gammal och jag försöker hålla på att göra det jag gör nu så länge som möjligt. PUNK är allt för mig så jag kommer att vara evigt PUNK.

 

Visdomsord?

-Jag bryr mig inte om visdomsord. Jag gör precis vad min hjärna säger till mig att göra.

 

Nåt att tillägga?

-Mina sista ord går till läsarna av Skrutt magazine. Håll lågan brinnande. Promota punk till den nya generationen av ungdomar. Vi kan inte bara hålla PUNK för oss själva. PUNKEN ÄR INTE DÖD. Den lyckades överleva efter den första vågen av den sena 70-talet. OK det  förblev inteexakt punkrock, men rötterna finns kvar. Stötta din lokala band, och försök att bilda nya band. Vi måste hålla igång det. PUNK är fortfarande relevant. Vi gör fortfarande uppror mot etablering,  vi kan fortfarande protestera med våra låtar och med vår musik. Världen är återigen i kaos på grund av tanklösa dårar som har makten. Vårt krig är inte med vapen. Vi måste använda våra hjärnor att tänka, våra pennor skriva och våra händer för att spela PUNK och förvandla vår ilska till energi.

 

Tack så mycket Peter för att du ger oss det utrymme i Skrutt magazine. Välkommen till oss på Facebook, på RAGE AGAINST SOCIETY sidan och på MALTAPUNK band sidan.