Det finns en hel del bra band i Brasilien just nu och Questions är ett av de bästa hardcorebandenjust nu ... november 2014

 

Snälla berätta lite historia i gruppen?

-Hej Peter, tack för att vi fick chansen. Vi växte upp i samma område, i en förort till São Paulo, den största staden i Brasilien och den fjärde i världen. Enorm stad, stora problem, men en hel del kultur och undergroundkultur. Vi blev vänner som tonåringar i början av 90-talet, lyssnade till rock, sedan metal, punk och hardcore. Vi alla var inne i skate och musik, och vi insåg snart att vi inte behövde vara de bästa instrumentalisterna för att starta vår eget band. Tack vare den D.I.Y. punk moralen, började vi att göra saker på vårt sätt. Vi hade band på den tiden, men kunde inte hålla dem igång av olika orsakar alla försökte att hitta ett sätt att försörja sig på något sätt. Några år senare, år 2000, började vi med Questions med en mer bestämd mentalitet: "Vi vill göra skivor och ge ut dem, vi vill turnéra Europa, vi vill åka till Ryssland ... vi vill höras". Det är vad vi gjort sedan dess, ganska mycket.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har ni varit i några andra band innan?

 -Shit! Det var  kluriga frågor ! Jag ska hålla det kort: vi är alla runt 40 (vissa mer, vissa mindre, jag ska låta er gissa, haha). Duzinho är en trumlärare, Helio är journalist, Edu jobbar på en merch / etikett heter Seven Eight Life(de släpper ut våra skivor) och jag är redaktör / video kille. Våra gemensamma intressen är relaterade till den underjordiska kulturen i allmänhet, hardcore naturligtvis, men också till många andra stilar av musik, konst och gatukonst speciellt, skate, fotboll, serier, filmer och så vidare. När vi har blivit äldre så försöker vi hålla ett öppet sinne för att kolla in nya saker, vi vill inte vara de gamla jävlarna som hävdar att de bästa tiderna var förr. Jag kommer inte att berätta något hemskt om mina killar, hah ... Vi har säkert våra argument och skillnader , men vi lyckas hålla det inom familjen. Vi har  upp-och nedgångar som alla andra, ibland en av oss behöver lite uppmuntran, eller lite hjälp och de andra håller ihop det. Det är vad vänner är till för, eller hur? Vi har varit i band när vi var yngre, men Questions är där all vår tid och engagemang går till.

 

 Influenser går tillbaka en tid jag förstår jag, jaghör gamla sxe band? Har jag rätt där?

 -Ja Säkert.Minor Threat, Youth of Today, Judge, hela den eran har ett stort inflytande i det vi gör. Inte bara ljudet skulle jag säga, men energin och intensiteten som de hade. Det är något inspirerande.

 

Målningarna av dina mammor? Varför?

-Vår sångare Edu kom med idén. Vi ville prata om kampen för att leva våra liv som vi ville, för att hålla vid liv i ett hardcoreband på en plats som inte erbjuder många möjligheter. Du vet, musiker, i allmänhet, får inte den respekt de förtjänar i Brasilien. För ett underjordisk hardcoreband, är det ännu värre. Så vi väljer denna titel "Livet är en kamp". Vad är en bättre bild för att representera det än våra mammor? Eftersom ingen av oss bestämde sig för att ha en solid karriär som ingenjör, advokat eller nåt sånt .. De är de stridande, och vi försöker lära oss det från dem.

 

 Vad är det bästa med att spela live?

 -Det bästa är när publiken blir involverad och har spelningen ihop oss. Det spelar ingen roll om det är 5 eller 500 personer, så länge de är med i den. Denna känsla har fört oss till hardcore, denna jämlikhet och engagemang mellan band och människor. Att spela live är ett samspel, i princip. Annars är bara en som en repetition med människor som tittar på.

 

Och var är bäst att spela?

 -Vi har spelat några minnesvärda spelningar på många ställen. Naturligtvis i vår hemstad São Paulo och några andra städer i Brasilien, som Jundiaí (nära SP), ner till söder om Joinville eller Porto Alegre, eller norrut i Natal och João Pessoa, vårt land har passionerade människor. I Europa fick vi ett bra mottagande överallt, särskilt i de östra delarna, som i Rumänien, Ungern .. Jag måste säga att vi hade en av våra bästa stunder i Ryssland och Ukraina , det är något med dessa platser, en unik energi, som vi inte upplevt någon annanstans!

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Brasilien?

-Det är, och har alltid varit, en mycket underjordisk sak. Rock i allmänhet är inte så populär, hardcore och andra extrema musikstilar får inte mycket uppmärksamhet i stora medier, eller ingen uppmärksamhet alls. Men det överlever genom insatser från många passionerade människor, det är det häftiga med det. Den främsta orsaken till att vi och andra fortsätter göra det är viljan att göra något som vi älskar. Detta går också till människor som har klubbar eller platser som bokar hardcoreband, bloggare och zine beslutsfattare (ja, de finns fortfarande!), skivbolag och så vidare. Att göra det i Brasilien ... du är galen, eller väldigt passionerad, förmodligen båda!

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Rå, hög, sann.

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

 -Det är ord och språk  som utvecklas och innebörden av saker förvandlas ibland till något helt annat. Som sagt, vår tolkning av punk är: "om du vill att något ska hända i ditt liv, gå vidare och göra det, förvänta dig inte att andra göra det åt dig.". Det är den grundläggande D.I.Y. idén. Det är mer av en attityd än en viss musikstil.

  

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-På ett bra sätt, visst. Musik är tänkt att höras. Åtminstone är vår musik! Så verktygen för att dela den är välkomna. Återigen, det är inte hardcore som betalar våra räkningar, om vi gjorde det för pengarna, skulle vi inte vara mer än sex månader. Så vi inte tycker synd om kollapsen av skivbranschen och alla de stora företagen som förlorat sin vinst. Konstnärerna fick aldrig vad de förtjänade, i första hand. D.I.Y. etiketter finns fortfarande där, kulten med vinyl och k7 är tillbaka, allt är bra.

 

Hur är det att bo i Brasilien nu? Politiskt? Eller vill du inte ge ett dugg?
Hur är det att bo i Brasilien nu? Politiskt? Eller bryr du inte  ett dugg?

 -Vi bryr oss, var så säker! Vi lever i tuffa tider. Efter 20 år av militärdiktatur, vi lever i en "demokratiskt" land sedan 85 och vi får rösta sedan 89. Vår president Dilma (första kvinnan någonsin på jobbet) omvaldes fram till 2018. Men valet var svårt för hon vann med en liten skillnad på rösterna. Landet delas mellan de som stödde henne, i teorin mer vänsterkantenorienterade och nästan hälften av folket, som röstade mot henne. Det var det första valet med miljontals människor som deltar mer på debatterna genom sociala nätverk. Det är lite skrämmande, mycket hatpropaganda pågår. En extremistisk minoritet försöker förvandla valet till ett krig. Vissa högergalningar hävdar en militär intervention, vilket är helt nonsens. Hur som helst, som band stöder vi inte någon specifikt politiskt parti, men det är väldigt tydligt för oss att hardcorerörelsen alltid ska stå upp mot varje form av nationalistiska naziskitgrejor. Och har ingenting att göra med högeridéer. Vi anammar "ingen rasism, ingen sexism, ingen homofobi" mentalitet. I São Paulo, där vi bor, det är det rikaste länet i landet, röstar de på konservativa kandidater traditionellt. Vi har samma parti som har styrt staten i 20 + år. Det suger, men de valdes, så vi fick  respektera det. Å andra sidan, har vår borgmästare en mer progressiv agenda. Han har mer uppmärksamhet åt kollektivtrafik, till cykelvägar, han är inne på intressanta idéer.

 

Finns det några bra band från Brasilien nu? ?

-Ja En massa band, i många stilar. Det är fantastiskt att se nytt blod på scenen. För att nämna några:Bayside Kings, DPR, Refutare, FARPA, One True Reason, Institution, Chacal.

 

Vad vet du om Sverige?

-Mindre än vi borde, säkert! Vi bör definitivt spela där för att se det med egna ögon. För oss är Sverige och hela Skandinavien alltid kallat den "första världen", eller "den mest utvecklade" eller "rikaste länderna" i världen. Förutom utbildningsnivå, så tror jag att den största skillnaden är avståndet mellan rika och fattiga. I Brasilien,är de rika skandalöst rika och vi har fortfarande miljontals människor som lever i komplett eländiga förhållanden. Det leder till en hel del problem. Jag tror att ni lever på mer jämlika villkor, och bra. Jag tror att Sveriges folk i allmänhet har mer tillgång till grundläggande behov, som en plats att leva, ett jobb och anständiga sjukhus och skolor.

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-De band vi vet är klassikerna, Anti Cimex och Wolfbrigade.Raised Fist också. Och naturligtvis så gillar vi Refused. Men det har finns mer bra musik att kolla in.

 

Era texter, vem gör dem och vad  påverkar er? Varför inte på portugisiska?

-De flesta av texterna är skrivna av Edu och mig. De andra kommer med förslag eller hjälper till med några sista saker. Vi vill skriva om den dagliga kampen för att leva våra liv som vi vill, för att stå emot det sociala trycket för att bli det eller det, inte omfamna den gemensamma mentaliteten, där respekten du får är baserad på hur mycket pengar du har. Vi valde att skriva på engelska och orsaka är att banden vi gillar mest av allt sjunger på detta språk, så det var naturligt för oss att försöka låta lite som dem. Vi har också alltid övervägt att se oss som världsmedborgare, vi tror att fler människor kan relatera till texterna, även i Brasilien, eftersom vi skriver på en mycket grundläggande nivå. Och vi ser på Sepultura i början, de hade en enorm inverkan på oss också. Det betyder inte att vi inte kan sjunga på portugisiska när som helst, varför inte? Om det känns rätt någon gång, så ska vi göra det.

 

 Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

 -Ja, vi har aldrig gjort en kärlekssång, på ett "romantiskt" sätt, haha. Vi kanske pratar om kärlek till vår familj och vänner hela tiden, dock. Hittills har vi inte kännt ett behov av att göra det, men vem vet? Aldrig säga aldrig, eller hur?

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

-Allt du tänker eller gör har en politisk aspekt , vare sig du vill det eller inte. Det sätt du möter livet och de val du gör, orsakerna du försvarar och de tdu ignorera, det är politik. Att spela i ett hardcoreband i Brasilien, och att fortsätta att göra det i flera år, är på sätt och vis, vårt politiska uttalande. Vi vill inte engagera sig i traditionella organisationer eller partier, men det betyder inte att vi inte bryr oss. Några av våra låtar har en mer direkt politisk uppfattning, som "Consume". Titelspåret på vår senaste release, "Out of Society" är ganska rakt på sak också. Den var inspirerad av, bland andra ämnen, att regeringen behandlat Fifa att göra VM i Brasilien, var det en sådan en elit händelse med anknytning till så många problem, vräkningar, korruption. Vi var tvungna att uttrycka vad vi tyckte om det.

 

Bästa politiska band / artist?

-Det var en svår en! Jag skulle nog säga Jello Biafra. Vi är inte överens med alla de saker han säger, men den ironiska / provocerande stil i hans tal är häftigt, och killen för dig verkligen att tänka. Och han har denna jättekunskap, han vet säkert mer om brasiliansk musik och historia än oss fyra tillsammans!

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag folk som lyssnar på musik?

-Jag tror att det kan det, säkert! Jag vill gärna tro att musik kan vara inspirerande. Det var det för oss åtminstone. Som när du växer upp, du försöker förstå hur samhället fungerar, vem du är och vad vill du göra med ditt liv. All kultur är viktig, men särskilt undergroundkultur och hardcore musik har öppnat våra sinnen till en massa saker som inte var tänkt när man gick i skolan, eller inte visas på de traditionella medierna. Det fick oss till att vilja mer för oss än den vanliga standarden: skola, kanske college, få ett vanligt jobb, bilda familj. Många tror att det är bra nog för dem, det är okej, men hardcore har hjälpt oss att se världen i ett annat perspektiv. Musik är mycket kraftfullt.

 

Questions är ert namn, var ni inte rädd aatt någon hder tagit namnet innan du ??

-Vi valde namnet främst på grund av innebörden, ni vet, försöka hålla en kritisk attityd, ifrågasätta myndigheter, ifrågasätta makten .. och vi ville ha en vanligt ord, något universellt och lätt att förstå. Så det kom naturligt. Vi trodde aldrig att någon skulle ta det innan, faktiskt inte.

 

Är det viktigt för er att få ut fysiska skivor?

 -Oh Yeah! Det är äkta vara!! Något du kan röra. Vinyl är ännu mer specieltl, eftersom vi växte upp lyssnade på alla dessa skivorr, det stora omslaget, textarket ... Digitalt är bra, men fysiskt är nödvändigt.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under nån spelning? Jag kan tänka mig att det är vilt...

-Livet på vägarna är alltid fullt av överraskningar, några bra och några ... ja, vi kan skratta åt dem nu. På senaste turné gick vår van sönder i mitten av vägen i Kaliningrad. Plötsligt kom en hel del rök ut från motorn. Första reaktionen var att stoppa den omedelbart och springa ifrån det, som om det skulle explodera eller något! Det var inte självklart .. Då skulle vår försäkringsbil ta för lång tid att komma in Kaliningrad, på grund av visum byråkratin. Så lösningen var att dra oss fram gränsen, sedan passera genom den skjuta på vanen till fots (bokstavligen!) För att möta nästa bärgningsbil i Polen. Det var ett helvete när det hände, men när vi minns de människor som ser på oss på gränsen skjuta på en van, då är det roligt, haha!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Är det samma typ av människor som på era gamla konserter?

 -Det beror på men oftast finns det fler ungdomar som går på våra spealnigar men jag skulle säga att genomsnittet är tonår eller tidiga 20-talet. . Det häftiga är att människor tycks förstå att vår uppfattning om en hardcore show där alla är välkomna: sxes, fyllon, punkare, metallhuvuden och så vidare. Så länge respekten finns där, borde det vara naturligt att vi alla kan ha roligt tillsammans. Ibland spelar vi för en äldre publik, vilket är coolt också, om folk är med i den. Vi förstår att, när människor blir äldre, är det ofta svårare att komma till spelningarna. Så vi saknar några gamla vänner som brukade komma för några år sedan. Men det är fantastiskt att se de nya ansiktena också, det håller oss vid liv! Det är en fantastisk känsla när någon i halva din ålder och som inte var där i början, kan relatera till vad du gör. Det visar att vi är den typ av band som inte står fast i det förflutna. Vissa människor från det gamla tiderna dyker fortfarande upp, det är bra att ha dem också!

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Listor är alltid knepigt, men här kör vi!

Skivor: Sick of it All - Just Look Around, det är skivan  som förde oss in i hardcore, det ska alltid vara min favorit. Sepultura - Beneath the Remains, så mycket energi, en jävla bomb! Agnostic Front - Victim in Pain, råa låtar. Ratos de Porão - Brasil, om du inte känner till det klassiska brasilianska punk / hardcore-bandet, borde du lyssna till denna skiva . Minor Threat - Complete Discography, behöver ingen kommentar.

Spelningarna du kollar in när du är  ung är de som har en enorm inverkan antar jag, så jag ska plocka 3 från den gamla goda tiden:

 Metallica i 89 - And justice for all turnén, det var mycket ovanligt att ha en stor show som den i Brasilien, folk var galna. Fugazi i São Paulo,  94, på en klubb för 1000 personer. 2 utsålda nätter, otroligt. Agnostic Front för första gången i São Paulo,  98, spelade de på en liten klubb för 200 personer, det var intensivt! Och jag ska plocka 2 från vår Europaturné förra året: Madball på Leper och Sick of it All i Freiburg, de två bästa livebanden idag.

Det viktigaste i livet är att försöka göra det bättre, för dig själv och för de du älskar. De relationer som du byggt leder till respekt som du får. Ah, och inte ta sig själv på för stort allvar.

 

 Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

 -Det kan vara tråkigt om den som gör det har ingen aning om oss eller vår musik och idéer. Lyckligtvishar det nästan aldrig hänt. Vanligtvis är det människor som vill prata med oss som är involverade i scenen och har ett verkligt intresse av vad vi gör. Ibland fick vi några på linjen och vi tar mer tid att vi skulle vilja att besvara dem. Men, så länge det finns ett verkligt intresse där, så är allt bra.

 

Fråga de frågor du aldrig får men vill ha, ställ de och besvara dem?

 -Ja då skulle jag vilja nämna två ämnen. Första frågan skulle vara något i stil med "vad är din relation med konst?" Vi tycker att det är en viktig del av bandet, det är ett kraftfullt verktyg. Det sätt vi visuellt presenterar våra idéer, skivomslagen, etc. Det är alla anslutna, tack vare vår sångare Edu, som är en självlärd konstnär. Han har utvecklat sin stil genom åren och gör alla konstverk. En annan är: "vad är historien bakom er relation med One Thousand Questions, Hardcore Help Foundation  och Arco?" på vår 2013 turné, uttryckte vi vår syn om VM. Förberedelserna för händelsen ägde rum i Brasilien och det fanns en hel del problem på gång. Som jag nämnde tidigare, byggandet av onyttiga miljonäresarenor, vräkningar, korruption, all sorters skit. Många människor lyssnade till de saker Edu sa på scenen. Några månader efter turnén fick vi ett mail från Irene, som var på vår spelning i Freiburg. Hon motiverade oss att göra en show för att skänka några pengar till en allvarlig NGO i Brasilien. Hon var redan nyfiken på hur saker och ting var här och var inspirerad av vårt tal att göra något. Det utvecklades för att starta en NGO som heter  One Thousand Questions. Vi kände oss nöja med det!!! Så vi nådde Arco, en icke-statlig organisation som gör ett fantastiskt jobb med barn i ett av de mest nädkrävande stadsdelarna i São Paulo, Jd. Ângela. Den showen ägde rum i juni i år, och när Hardcore Help Foundation fick reda på det ville de också engagera sig. Så vi gjorde en Questions tshirt i samarbetemed OTQ, HHF och Arco på den, och alla pengar från försäljningen skänktes till Arco. Lite senare besökte vi Arco att göra en kort dokumentär om deras arbete, det kommer att komma ut snart.

 

Framtidsplaner för bandet?

 -2015, firar vi15 år nonstop. Vi vill göra en ny skiva, en dvd, en bok och en till Europaturné.  Vi ska vara upptagna!

 

För dig själv?

-Tja, jag vet att vi kommer att hålla Questions vid liv så länge som vi kan. Jag vill fortsätta lära mig saker och försöker att förbättra mina videokunskaper, det är en aldrig sinande process. Det är på tiden att tänka på barnen också.

 

Visdomord?

 -Vi gjorde vårförsta cd "Resista!", för 10 år sedan. "Om du motstå som en fråga om vana, vänder du motståndet till konst". En holländsk arkitekt, Rem Koolhaas, sa det. Jag vet ärligt talat inte i vilket sammanhang han sa det, men det passar perfekt i vårt koncept, inte bara för albumet, utan också för bandet.

 

Nåt att tillägga?

-Tack För intervjun, den var fördjupad, haha! Hoppas att träffa dig i Sverige någon gång. Fortsätt att stödja hardcorebandeb och din lokala scen. Kom alltid ihåg, hardcore det finns  ingen plats för rasism, sexism och homofobi. Förbli positiv och fortsätta att kämpa!