Punky Tunes kommer från Frankrike och de spelar en riktigt bra typ av punkrock. Den här intervjun gjordes i januari-2024...

 

Berätta den korta eller långa historien om hur ni kom samman som band?

Matthias: Man skulle kunna säga att vi är ett Covid-lockdown-band och efter att ha avslutat en massa tv-spel, tittat på fler filmer än jag kan räkna och lämnat en märkbar kurva på min soffa, har jag bestämt mig för att det var dags att göra något, innan jag smälte in i den tidigare nämnda soffan! Att starta ett punkband var något vi hade diskuterat mycket med Loïc (gitarr), som var min rumskamrat på den tiden, men ord översattes inte till handling... tills dess! Eftersom jag tidigare hade ett hardcoreband med Matthieu (bas) så frågade jag honom om han kunde tänka sig att vara med, och det ville han! Sedan berättade jag av en slump för Laurent (gitarr) att vi hade startat ett band med Matthieu och Loïc, och boom, en andra gitarrist dyker upp! Loïc, som spelar i Beer Me Up med Giada, föreslog att hon skulle kunna bli vår sångerska, eftersom hon spelar bas och sjunger i Beer Me Up. Och det var de tre första åren med Punky Tunes. Giada och vi har gått skilda vägar sedan dess, och Marie är nu den nya rösten i Punky Tunes!

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb och något hemskt om varje medlem. Har ni några andra band vid sidan av Punky Tunes?

Matthias: Jag brukade spela i hardcoreband (Nonsense, Make It Worse), Loïc spelar också i Beer Me Up (Pop-punk), Matthieu spelar i The Manky Melters and the Moorings (Celtic-Folk-Punk), Matthieu och Laurent brukade spela i Sparkling Bombs (Glam-rock) tillsammans, och Laurent spelade i en massa band (Pitfall, Ahimsa, Epsilon, Bridewell Hospital, Secretos Del Corazon, Sparkling Bombs). Åldersmässigt täcker vi ett stort spektrum i bandet, men jag tänker inte ge någon specifik siffra Låt oss bara säga att några av oss är unga, och några av oss är lite mindre unga

 

Ni gör en 7 Seconds-cover på er skiva, spelar ni några andra covers?

Matthias: Vi började faktiskt som ett coverband. Det var nog det snabbaste sättet att börja spela musik tillsammans. Vi har fortfarande en hel del covers i vårt set, beroende på längden på det. Vi släppte även "Take back the power (The Interrupters)", "True Believers (The Bouncing Souls)", "Fall Back Down (Rancid)" och "Living Daylights (Kid Dynamite)" som singlar. Vår första 6-spårs EP med originallåtar släpptes i början av 2023 och vi kommer att spela in med Marie i slutet av året. Nästa EP kommer ut i början av 2024

 

Jag har  att ni har influenser av Rancid, Interrupters, folkpunk etc?

Loïc: Egentligen kommer våra huvudsakliga influenser från 90-talet och 2000-talets punk-rock och hardcore-scenerna. För Laurent, Matthias & Matthieu är detta den musik som de växte upp med som tonåringar/unga vuxna och de (speciellt Matthias) fick mig att gräva i dessa genrer och jag blev omedelbart förälskad i det. Så ja, Rancid är en stor influens, The Interrupters också, eftersom de är från den "nya skolan av punkrock". Men det finns så många andra band och artister att det skulle krävas en hel bok för att citera dem alla

 

Är Kanal Hysterik ett bra bolag? Har ni gjort något mer som ni har släppt på skiva?

Matthieu: Ja, det är ett bra oberoende bolag som släpper mestadels franska punkbandsskivor. De går på många spelningar med sin old-school distro, säljer vinyler och fanzines, det gillar vi. Steph och Moutch från skivbolaget promotar även spelningar och festivaler (Solar Punk Fest).

 

Vad betyder punk för dig, är det bara musik eller är det en livsstil? Hur har ditt sätt att se på punk förändrats under alla år du har varit med i rörelsen?

Marie: För mig är punk en helhet. Min punkiga livsstil kom med musiken. När jag upptäckte punken stötte jag på punkälskare, och det går inte att förneka att de flesta av dem är närmare att vara "mitt folk" än i någon annan miljö jag har varit i. Jag skulle säga att det handlar om att acceptera dig själv för den du verkligen är och ge så lite du kan, samtidigt som du respekterar alla runt omkring dig samtidigt, så att alla kan växa tillsammans och lära sig om varandra och sig själva. Det här är min syn på punk just nu, baserat på det faktum att jag nyligen gick med i rörelsen.

Laurent: Marie har på ett underbart sätt sammanfattat essensen av min punkfilosofi och punkrockmusiken, jag skulle bara vilja tillägga att jag har inom mig ilskan som byggde denna hämndlystna punkrörelse 1977. Punkattityden är en proteströrelse och kommer att förbli det så länge det finns diskriminering.

 

Finns det några bra punkband i Frankrike just nu?

Matthias: De första jag kommer att tänka på är Dead Krazukies, P.O. Box for Ska-Punk och naturligtvis våra vänner i Escape!

Laurent: Det finns en scen i Frankrike som överallt annars! Det finns 100% autonoma och oberoende band, men också bokare som ROCKIN' DOGS BOOKING, KICKING BOOKING, vårt bolag KANAL HYSTERIK eller RAGE TOUR BOOKING som utvecklar scenen.

 

Har ni några svenska favoriter?

Matthias: Jag tror att jag är lika mycket uppväxt med den svenska Punk-Hardcore scenen som på den amerikanska, om inte mer! Här är några jag gillar: 59 Times The Pain, Abhinanda, Adhesive, Another Year, The Kind That Kills, Millencolin, No Fun At All, Outlast, Section 8, Raised Fist, Randy, Refused, Satanic Surfers, Skumdum, Venerea, Within Reach. Jag har lyssnat mycket på Hardcore For The Masses Vol. II samlingen, från Burning Heart records.

Matthieu: I stort sett alla band från bolag som Burning Heart, Bad Taste, Ampersand, Desperate Fight, och även glampunkband som The Baboon Show, Backyard Babies, Hardcore Superstar, Hellacopters, Crucified Barbara, Babylon Bombs, Crashdiet... L

aurent: Samma band som Matthias och Matthieu men den svenska HxC-scenen på 90-talet var en uppenbarelse för mig.

 

Har ni varit här och spelat någon gång?

Matthias: Nej, men det gör jag gärna!

Matthieu: Nej, men jag var utbytesstudent i Uppsala 2005. Jag promade en spelning på min nation (Kalmar), Stockholms glam-pop-punk akt "Starlett Suicide".

Loïc: Nej, men det här är något jag skulle vilja kolla på min bucket list

Laurent: Nej, men... Pleaaassseeee!!

 

Hur kom namnet upp? Vilket är ert favoritbandnamn genom tiderna?

Loïc: Namnet kom upp när vi började som ett enkelt punkrockcoverband. Vi spelar punkrocklåtar, punklåtar, punkiga låtar, punkiga låtar! Så enkelt är det också en liten anspelning på Millencolins första album: Tiny Tunes/Same Old Tunes

 

Kan ni känna att ni har släppt en skiva om ni bara ger ut den digitalt?

Laurent: Till en början, ja, för det är vad man gör idag, men sedan måste man absolut släppa ett objekt som en CD och speciellt en LP.

 

Köper du mycket skivor själv? Har ni någon skivaffär kvar i er hemstad?

Marie: Jag köper skivor, jag ber mina vänner att ge bort några till mig och det händer ibland att jag fyndar gamla godingar. I Strasbourg finns det fortfarande 2 eller 3 skivaffärer.

Loïc: Jag köper fortfarande LP-skivor från band på deras spelningar och ibland i skivaffärer. I vår hemstad Sélestat finns det en skivaffär, vi spelade till och med in några delar av Punky Familys musikvideo där!

Laurent: Jag köper fortfarande en massa LP-skivor och jag stöttar ofta band genom att köpa deras skivor.

 

Lyssnar ni på någon annan musik än punk? Något band du verkligen gillar men inte "borde" gilla?

Matthias: Jag tror att man kan hitta bra band i (nästan? alla genrer. Från punken kan jag lyssna på allt från Ska till Metalcore antar jag. Jag lyssnar också på Hip-Hop och elektronisk musik. När det gäller min guilty pleasure, låt oss säga att det kan bli lite fransk core/uptempo sent på kvällen

Marie: Jag skulle säga att jag också lyssnar mycket på metal, instrumentell gitarr och indierock. Jag antar att min guilty pleasure är Elton John...

Loïc: Jag har lyssnat på en hel del emomusik på sistone, från mellanvästern emo till emo-punk/emo-hardcore, men jag antar att man kan placera det i punk/hardcore-spektrumet fortfarande. Jag är också ett stort fan av skamusik, vilket orsakar en hel del desperation hos mina musikkompisar ^^ Och för min guilty pleasure (även om ska redan skulle kunna räcka) skulle jag säga att countrymusik är svaret.

Laurent: Jag lyssnar på många musikstilar, inklusive punkrock, HxC, rock, pop-rock, reggae, hip-hop, metal, rhythm and blues, elektronisk musik och jag tror att Shakira är mitt guilty pleasure

 

Vilken är din personliga Punky Tunes favoritlåt och vilken är publikens val?

Matthias: Jag gillar verkligen Posi Care Bears Anthem, för dess allsångsdel, atypiska struktur och positiva texter!

Marie : HomoPoliticus är min favorit, väldigt hardcore

Loïc : Efterdyningarna eftersom det börjar med ett gitarrsolo

Laurent: HomoPoliticus

 

Vilket var.... albumet som fick dig att vilja göra musik och spela själv?

Laurent: Minor Threat  

 

Hur är det att bo i Frankrike just nu, politiskt, dålig ekonomi, rasister etc?

Marie: Vårt samhälle anammar i allt högre grad högerns idéer, våra politiker misstänks för våldtäktsmän, rasism och sexism och det är ganska dåligt... Det verkar som om vi som samhälle inte är redo för en verklig förändring, tyvärr. Vissa alternativa grupper och rörelser bildas för att bekämpa det sociala förtryck vi utsätts för, men nationellt räcker det inte.

Laurent: Vi är inte på väg i rätt riktning, och det gör mig väldigt ledsen eftersom vårt samhälle blir allt mer radikaliserat.

 

Om du fick chansen att styra Frankrike i en vecka, vad har varit det första du har ändrat?

Marie: Jag skulle ha undertryckt tanken på att styra människor.

 

Tycker du att politik ska finnas i musiken? Vilken är er mest politiska låt?

Matthieu: Ja, jag håller inte med folk som skriker att punkrock/musik inte ska blandas med politik. Konst i allmänhet kan hjälpa till att sprida ordet, och varför inte med ett politiskt budskap. Vi har en låt som heter "Homo-Politicus" och en ny låt som kommer att släppas nästa år, som heter "Eco-Anxiety", som handlar om miljön.

Loïc: För mig är allt i konsten politiskt. Och att säga att man inte vill föra in politik i sin konst är ett politiskt ställningstagande. Så eftersom det finns människor som lyssnar på vår musik och kommer till våra spelningar, tycker vi att det är viktigt att sprida våra övertygelser som är: anti-fascism, anti-sexism, anti-homo/transfobi, pro-feminism och många fler.

Laurent: Om vi talar om vårt samhälle kommer det med nödvändighet att vara en politisk diskussion.

 

Bästa politiska band/artist?

Matthieu: Propagandhi

Laurent: Dead Kennedys med Jello Biafra och Propagandhi

 

Ni sjunger mest på engelska, varför inte på franska? Är det lättare att skriva låtar på engelska?

Matthias: Jag vet inte om det är likadant för alla språk, men jag tror att låtar på franska kan låta riktigt töntigt väldigt snabbt. Dessutom är det mesta av musiken jag lyssnar på  engelska, så det var liksom ett självklart val när jag började skriva texter. .

 

Har ni några nya låtar på gång?

Matthieu: Ja, en ny 6-spårs EP är på gång. Den kommer att släppas våren 2024.

 

Snälla berätta lite om följande låtar?

-Punky family

Matthias: Det är en typisk punkrockig vänskapslåt!

-Posi Care Bears hymn

Loïc : Den här låten handlar om att ta hand om andra människor och förkasta individualism

-Homo politicus

Matthias: Den här låten handlar om den överdrivna ambitionen hos politiker, som skulle lova dig vad som helst, bara de kan samla röster från det.

 

Framtidsplaner för bandet?

Matthias: Vi ska spela in en ny EP om några veckor, och självklart så mycket spelningar vi kan!

 

Jag gör öl själv och jag gillar verkligen öl. Ni har inga tankar på att göra en Punky Tunes-öl, vad skulle det heta isåfall och vilken typ av öl hade det varit? Eller kanske ni är straight edge?

Matthias: Haha, Drunky Tunes, kanske? Jag skulle välja en tysk Hefeweizen eller en IPA.

Marie : Drunky Tunes är ett MYCKET bra namn på en öl. Älskar det. Jag skulle gärna vilja ha en vit fruktig öl.

Loïc: Vi är bara straight edge fram till 11 på förmiddagen ja, Drunky Tunes är ett bra namn, och jag skulle också föreslå "Posi Care Beers Anthem". En blandning mellan en IPA och en vit öl och lite syrligt skulle vara det bästa för mig.

 

Visdomsord?

Yoda: Gör eller gör inte, det finns inget försöka

 

Nåt att tillägga?

Laurent: Tack för dina mycket rika och relevanta frågor, det var långt men vi älskar det! Tack så mycket. Kärlek & respekt!

 

Bilder: Xavier Guiot