Från Tjecken har det kommit en hel del bra punkband det senaste och Punk Floid är ett i raden av alla dem och här har Floutek gjort Skrutts första intervju för 2011. Han fick lite hjälp med översättningen så ibland har det blivit lite udda men här kör vi...

 

Historia?

-Bandet startade I början av 2000 men vi började spela på riktigt 2002. Efter två demos så har vi släppt tre fullängdare och en split-CD.  

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, arbete, intresse och något hemskt om varje medlem?

-Ingen av oss har familj och nu tar vi en och en och låt oss börja med den yngste:  

Vasak, ålder 24, är intresserad av bandet och sin telefon, han är hel förvirrad och han blandar till och med ihop namnen på medlemmarna i bandet.  

Boule, ålder 33, hans intressen är bandet och öl, han brukar somna på bord. .

Floutek (jag), ålder 33, mina intressen är bandet och ibland att sporta(varje gang jag behöver att tappa vikt)

Andrew, ålder 34, är intresserad av bandet och mat, han är ibland för mycket och han är den ende punkaren som stoppar sina kläder  i en skorsten.

Synd att du inte frågade om våra positive sidor för nu verkar vi vara några riktiga idioter J

 

Har ni spelat i band innan ni kom med i Punk Floid?

-Nej, jag har varit med I några studentband och alla lärde sig att spela då men inget av dessa band gjorde någonsin en livespelning så Punk Floid är mitt första riktiga band.  

 

Hur kom ni på ett så bra namn som Punk Floid?

-Det vare ett practical joke, jag kommer inte ihåg det så väl- det vara bara en slump

 

Hur är det att spela punk i Tjeckien?

-Vi ser det så här

Den första gruppen av band som finns här är de ortodoxa banden, de spelar rå politisk punk. Vi går inte på de spelningarna längre, de är inte så tekniskt skickliga och….det är för smutsigt för oss. De spelningarna är det inte så många som går på.

Den andra gruppen är vi och många av våra bandvänner. Det är mer eller mindre melodiskt men ändå autentisk punk rock och vi försöker att spola på bra klubbar och göra spelningar med hög standard. Det är ganska mycket folk på spelningarna och de som kommer och tittar gillar musik och bryr sig inte så mycket om sin punkimage.

Den tredje gruppen är poppunkarna. Det spelas professionellt av bara ett band som till och med har mediasupport och de kan spela musik och leva på det. Resten av poppunkbanden har inte den supporten och många gånger inte ens en proffessionell inställning så de gör inte så många spelningar och det kommer inte så mycket folk och tittar på dem.  

 

Finns det några bra band i ert hemland?

-det finns det verkligen. Det handlar bara om olika smak. Jag skall nämna mina favoriter.  Houba, Volant, SPS, Totální nasazení, det är våra vänners band som vi gör spelningar och även turnerar med. Och det finsn en grupp som är galen Tleskač som spelar mer SKA och självklart Pipes and Pints, enda tjeckiska bandet som är känt i hela Europa.

 

Gör PHR(skivbolag) mycket för punken i Tjeckien?

-Jag vill inte vara en sådan som verkar slicka vårt bolags arsle, men visst. PHR har en massa tjeckiska och utländska CD,s , vinylskivor och en massa t-shirts, bälten och andra punk saker i sin e-shop. Så som vi ser på det eftersom vi har dem som bolag så är vi nöjda med det, Farbror Papagáj bryr sig om oss som att vi var hans egna J

 

Snälla berätta namnet på era utgåvor?

-…a tak my si tady žijem ( r.99 demo) , Blbouni z východu (r.01 demo), Promo (r. 04 demo)

Pop Is Dead (r. 2005 Cecek Rec.), Tvůj boj (r.2007 Cecek Rec.), Houba/Punk Floid Split CD (r.2010 PHR), Underground (r. 2010 PHR) 

 

Har ni spelat utanför Tjeckien någon gång?

-Ja, ibland har vi spelat i Slovakien och i Polen några gånger.  

 

Har ni gjort många spelningar?

-Jag tror vi har det. Vi spelade 70 stycken förra året och det är ganska mycket för att vara ett tjeckiskt band. Vi har gjort ungefär 500 sammanlagt.

 

Vad för ett att hålla på?

-Bandet, min tjej och mina vänner.

Jag vill inte låta som en kliché men bandet och allt runtomkring tar tid och energi. Vi är ganska bra på att komma igång så spelningarna ger oss energe(men vi tar ut den energin i baren samma kväll)

Well, du kan vara de hårdaste hardcoregrisen eller den mest illaluktande punkaren men bara du är glad i din flickvän på kvällen. Vänner- är viktiga.

 

Varför valde ni att sjunga på tjeckiska istället för Engelska? Vad handlar era låtar om?  

-jag började med att skriva mina låtar på tjeckiska efetrsom jag inte pratar något annat språk. Våra låtar handlar om många saker men regeln är att det skall vara en kombination av ord eller gömda skämt i varje text. Jag kan inte tänka mig hur det skulle vara att skriva texter på något annat språk än tjeckiska. Jag tror att jag skulle vara tvungen att bo i ett annat land länge för att förstå språket. Men jag skulle nog ändå inte hja modet att skriva på ett annat språk

 

Har ni gjort något på engelska?

-Nej.
 

Har ni gjort några covers?

-Ja. På vår andra skiva har vi en låt „Má jí šedou“, som är Mike Oldfield’s “Moonlight Shadow” cover. Vi har våldfört oss på musiken så det har blivit snabb punkrock och texten handlar om en vän som gifte sig med en kvinna som var 20 år äldre än honom. Sann historia. Titeln på låten är densamma men Oldfield sjunger om de romantiska skuggorna av månen och vi är taskiga mot vår vän för att han gifte sig med en gammal mus med grå vagina.  J

Hur är det att bo i Tjeckien?

-Krisen känns av. Det är svårt att hitta arbete i vår region och när du har ett så är det svårt att kombinera ihop med ett band. Å andra sidan så har vårt band aldrig varit bättre än nu så vi klagar inte.

 

Vad vet du om Sverige?

-Visst jag skulle kunna googla detta men jag tror inte att det är det du frågar efter. Jag försöker komma ihåg och det blir säkert kul när jag har fel.  

Huvudstaden heter Stockholm, Er flagga är gul och blå med tre kronor, ni är lite bättre i ishockey än era finska rivaler och när vi ändå snackar hockey så är ni en av våra värsta rivaler. Ni har en bra punkrockbas och jag tror ni har en bra metalbas också. Och den tjeckiska termen “Swedish threesome” brukar användas vid sexuella relationer med kvinna-man-kvinna kanske inte kommer från er och även “Det svesnka bordet”(Tjeckisk term för buffé)

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Den här frågan är som gjord för vår trummis för han känner till en massa svenska band. Jag känner till några jag också men de flesta är jag inte säker på varifrån de kommer men jag tror att Bombshell rocks kommer från Sverige,  

 

Vad säger kritikerna om er nya CD?

-Kritiken har varit mestadels positive sedan vi har gjort våra demos, det är ungefär 4 gjorda för nya CD.n hittills.  

 

Vilken är den mest udda recensionen ni har fått?

-Jo, en var riktigt rolig, den började med “ Jag kommer hem från skolan, sätter min väska i hornet och lyssnar till nya Punk Floid CD.n….”  Vi kom på att en del onlinekritiker kan vara 15 åriga ungar. J

 

Påverkar recensioner er?

-Vi gillar att läsa dem och när de är vettiga så tanker vi på dem men annars så bryr vi oss inte

 

Nämn fem favoritskivor?
-Bad Religion – Recipe For Hate

NOFX - Coaster

Bombshell Rocks – From Here and On

Ska-P - El vals del obrero

Anti-Flag – Terror State

 

Berätta lite om din första skiva och din senaste?

-Tror du jag har lyckats att köpa två original i mitt korta liv? J

 

Vilken är den mest pinsamma skivan/låten i din samling(Jag menade om han hade någon pinsam skivan hemma i sin skivsamling …hahaha)

-Det finns inget pinsamt på våra skivor, hoppas jag, men på youtube, där finns en massa videos J

 

Vad betyder punk för dej, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Det betyder att det är en livsstil men jag är inte del av den. Många ideér är nära mig – som frihet eller en del protester men jag är emot en del slogans som No Future – om det nu betyder att man inte kan planera att släppa ett album eller att göra ett album framåt i tiden J Och jag vill inte leva i en kloak eller dricka billigt vin när jag kan sitta på en pizzeria och dricka gott vin med min tjej. J

 

Hur är framtidsplanerna för bandet?

-Försöka spela en hel del, göra promo när vi kan, vi skulle vilja göra en officiell video..och förberad mer material och sedan släppa ett nytt album, när den tiden kommer.

 

Och vilka är dina planer?

-Tappa i vikt, få ett jobb, bli rik...och gå upp i vikt igen.

 

Har du något motto?

-Jag har hör ett roligt i ett tjeckist bands text. „Fucking in the ass is not fucking fun“ men jag tror inte det kan bli översatt J. Men för att ta ett riktigt visdomsord som jag hört. „Det gör inget om du förlorar eller vinner, det viktiga är hur hårt du kämpar“  

 

Har du något att tillägga?

-Tack så mycket. Jag är glad att jag fått utrymme förutom å min födelsedag. J

Ha en bra dag och tack så mycket Peter .