Pukes spelar punk med ukuleles och de gör det så bra så jag var så fascinerad så jag försökte få en intervju med dem och här är den nu. Oktober-2019

 

Berätta lite historien om gruppen?

CLARA: Jag plockade upp en ukulele 2010 och blev snabbt kär i den. Jag fick mina kompisar att börja med en också och sedan satte vi en förfrågan på Facebook där vi bad andra att gå med. Vi kallade gruppen The Pukes och träffades en gång i månaden på den lokala puben för att spela tillsammans. Strax efter att vi började bli erbjudna spelningar, så snöbollades det till den här stora saken där vi spelade massor spelningar och festivaler och då spelade vi in en EP för Damaged Goods Records. Vi tänkte aldrig bli ett scenband, det hände bara. På senare tid har vi sjunkit ner till en fem-manna grupp eftersom det var en mardröm som försökte få 15 människor att öva och komma till spelningar.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan?

DEBS: Hmmm ...  var man ska börja .... Saul är vår trummis, han brukade trumma för Haywire och Sporadics, nu när han sin bästa tid i sitt liv när han trummar med oss! Han älskar cider och hans favoritfärg är lila. Chris spelar bas .... han är en upptagen kille för han spelar också bas med Infa Riot och gitarr med Dogtown Rebels. Han utmärker sig med fruktansvärda uttryck och hans favoritfärg är blå. Sedan är det Emily, hon spelar semi-akustisk ukulele och sjunger backgrundssång. Hon är den yngsta bandmedlemmen, hon gör fantastisk vegansk mat och hennes favoritfärg är leopardfärgat. Clara spelar blyelektrisk ukulele och sjunger backgrundssång. Hon har spelat bas för flera band inklusive de mäktiga UK Subs och PMT. Hon är chef Pukes katt herde ... miaow .... aka Chiefy .... och hennes favoritfärg är röd. Jag sjunger och spelar elektrisk ukulele. Jag brukade sjunga med anarkobandet Lost Cherrees för många år sedan. Jag kan jonglera och min favoritfärg är svart.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mest punk men på ett annat sätt? Favoriter från förr?

EMILY: Det jag älskar med Pukes är att kunna återupptäcka punklåtar jag älskar genom våra covers. Jag älskade att spela Social Distortion - 'Ball and Chain' och gillade verkligen Dead Kennedys 'Holiday in Cambodia', vilka var så kul att spela på Rebellion. I framtiden skulle jag verkligen vilja att vi ska göra en del Rancid.

 

Pukes är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädd att något annat band skulle heta så här? Eller är det inte ett band som har kallats detta tidigare? Vilket är det bästa bandnamnet som finns?

CHRIS: Clara kom upp med namnet, förkortning för Punk Ukes. När vi började hade vi ingen aning om att vi skulle bli ett giggande band så vi trodde inte att det spelade någon roll om det hade funnits andra Pukes tidigare. Vi föreslog killen som ville stämma oss att vi skulle hålla en Pukes Fest och få alla band med det namnet från hela världen tillsammans för att spela en spelning. Han blev inte road!

 

Vad är det bästa med att spela live? Och spelar ni några covers live också eller (jag tänker på att ni har gjort några covers tidigare i er karriär på skiva)?

CLARA: Planen i början var att spela välkända punklåtar på ukulele så då var allt covers, men våra egna udda versioner av låtarna. Sedan när Damaged Goods bjöd in oss till ett EP trodde vi att det skulle vara bra att inkludera en original låt på den så jag skrev Will I Learn. Det är jättekul att vara ute på vägarna med bandet, vi gör det för skojs skull, inte för att tjäna pengar, så varje spelning känns som ett mini-äventyr. Det bästa med att spela live är att åka iväg på helgen med bra kompisar.

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

DEBS: Vi har haft tur att ha spelat på några fantastiska platser. Rebellion är alltid en höjdpunkt och jättekul ... det är som den största årliga släktträffen! Vi älskar att spela där och den har vackra arenor, plus vi får möjlighet att dela lite ukulele-kärlek på våra workshops.

För några år sedan hade vi en spelning på Monkeys Club i Hamburg. På eftermiddagen arrangerade Sam, som äger Monkeys så att vi kunde se St Pauli-matchen - väldigt spännande - och sedan fick vi spela en improviserad spelning på deras öppningssäsongsfest utanför arenan - det var hundratals människor där och vi hade det kul!

Det finns ingen värsta plats - alla spelningar ska vara kul var de än är. Jag minns dock en konstig en - vi spelade en gång på en tatueringsmässa. Scenen sattes ganska nära framför tatueringsbåsen ... medan vi spelade allt jag kunde se var en kille som låg och blev tatuerad ..... låt oss hoppas att han gillade ukuleles för annars kan det ha varit hans första och sista tatuering!

 

Hur är det att spela den här typen av musik i England just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Ni spelade på Rebellion, hur var det? Och ni spelar som Ukesparrer (eller vad det heter) hur kom den idén upp?

EMILY: Vi blir ombedda att spela alla slags spelningar och och på ovanliga arenor, från Tate Modern till en mycket ovanlig husbåt. Och med en mix av band,  vi spelar med några andra ukulele-band i helgen, vilket alltid är kul. Jag tror att eftersom Pukes är ganska unika kan vi passa in i alla slags show, inte bara på traditionella punkspelningar.

CLARA: Rebellion är alltid kul att spela på. I år var vi i Operahuset som har det bästa ljudet på alla arenor. Vi gick på scenen redo att köra vår första låt, men det var ingen där. Inte en person ... det visade sig att de har glömt att låsa upp dörren! Tack och lov var det en lång rad människor som väntade på att komma in, så vi lämnade scenen och kom tillbaka när publiken hade kommit. Phew! Uke Sparrer var ett kort projekt som jag, Debs och Emily gjorde medan The Pukes hade en paus. Cock Sparrer-låtar är skitbra på ukulele för de är alla i C F och G.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

CHRIS: UPPLYFTANDE, ROLIG, PUNKASFUCK

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

CLARA: Det har förändrats mycket under åren, det har blivit en mycket vänligare plats. Jag gick först in i punk som tonåring eftersom det var farligt och upproriskt och var fullt av missfoster som jag. Nu är det en stor familj av människor som är förenade i sin kärlek till musik, spelningar, öl och trevliga stunder.

 

Vilken låt / album eller grupp var det som tog dig till punken?

DEBS: Killing Joke, Ian Dury, Siouxsie och Banshees ... de var mitt tidiga soundtrack.

 

Vad ska en ung människa göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var små? De har redan sett allt?

EMILY: Jag och min man skämtar mycket om detta nu när vi har en son ... Jag tror att det skulle vara om han inte gillade musik !!! Musik är en så stor del av våra liv men barn tenderar att göra uppror mot sina förälders intressen!

 

Hur är det att bo i England just nu? Politiskt? Fascister? Brexit?

CLARA: Om du har turen att äga ditt eget hus och ha ett välbetalt jobb är det ganska bra, men för alla andra som har låg inkomst, eller är funktionshindrade, eller har psykiska problem osv är det skit. Vi har fått mer hemlösa människor på våra gator än jag någonsin sett förut och till och med personer med jobb förlitar sig på matbankerna eftersom hyrorna är så höga jämfört med lönerna. Vi har haft åtstramningar i mer än tio år nu, viktiga supporttjänster har stängts av och minskningar av förmåner har rövknullat folk. Under tiden har parlamentet gått på en jävla semester i sex veckor. Våra politiker är  fullständigt utskämda.

CHRIS: Det är väldigt förvirrande. Ingen vet vad som kommer att hända med hela Brexit-saken. Politiker har ingen tid för något annat än Brexit Brexit Brexit. Det är väldigt delande.

 

Finns det några bra band från England just nu? Är punkscenen/ metallcenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

CLARA: Jag bor i Norwich nära östkusten med band som Serious Drinking, Disrupters, Goober Patrol, Braindance, Short’n’Curlies och några andra. Det är ett bra ställe att bo, tydligen är det en av de mest tatuerade och veganvänliga städerna i Storbritannien och det är bara två timmar från London. Vi har en liten men spännande punkscen här. Många av våra arenor har stängts av - antingen förvandlas till snygga pubar eller hus så det finns inte många platser för DIY-spelningar. Det är inte bara  iNorwich, detta händer över hela Storbritannien. Mina favoritband just nu är Lovely Eggs, Dream Nails, Wonk Unit.

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit här någon gång?

DEBS: Jag har aldrig varit i Sverige men skulle gärna besöka och spela några spelningar ... kan du fixa det för oss snälla :-)

 

Har ni hört några bra band från Sverige?

CLARA: Hmm The Hives? Ledsen att jag definitivt bör kolla in fler band från Sverige !!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er? Berätta lite mer om Google the bitch, Angel of the North och O.A.I.T.W.

CHRIS: Clara och jag har skrivit huvuddelen av texterna men Debs och Adam, vår fantastiska merchandiseman, har bidragit med texter. I synnerhet skrev Debs orden och musiken för All About You och Adam skrev texterna till Google it Bitch. När vi talar om det, så handlar den låten om en kille från staterna som beslutade att kalla sitt band Pukes också och skickade Clara några riktigt otäcka meddelanden som hotade med rättsliga åtgärder om vi inte ändrade vårt namn. När hon ifrågasatte hans rättigheter att använda namnet skickade han tillbaka "Google it Bitch". Fem år senare väntar vi fortfarande på advokatens brev ha ha. Angel of the North skrevs på en tysk turné, därav användningen av tyska i kören. Det handlade om en kille i Gateshead som lät oss alla Pukes bo hemma hos honom efter en spelning. Alla 12 !! Legenden som är Bob Noxious.

Old And In The Way handlar om när Clara gick till en hiphop spelning (Loyle Carner - han spelade nere på samma gång GBH spelade på övervåningen på samma plats) och blev till sagd av en yngling för att stå på fel plats ... .

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

CLARA: Nej, ingenting är säkert.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram era åsikter i musik?

DEBS: Ja, jag tror att de går hand i hand, men du behöver inte vara för hård med det. Vi förösker inte predika för människor, men vi har några viktiga meddelanden i våra texter. Zero Hour - Chris skrev denna och det handlar om noll timmars kontrakt, dagliga kämpar och lånehajar .... vi lever i sorgliga tider eftersom det är verkligheten för så många människor. Musik borde ha ett meddelande ..... vara mer än bara la, la, la ..

 

Bästa politiska band/artist?

EMILY: Anti Flag har varit ett av mina favoritband i åratal och de är fantastiska live .. men det finns några fantastiska kvinnliga band som verkligen väcker saker hos mig just nu! Svelanans, Petrol Girls och mina nuvarande favoriter är Maid of Ace som verkligen krossar allt just nu!

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra männsikor, jag då menar jag människor som lyssnar på musik?

CHRIS: Att höra punkmusik för första gången förändrade mitt liv - det var spännande och det fanns en energi som jag inte hade hört förut. Det kändes som om allt ändrade sig över natten, en dag såg barnen på skolan normala ut och nästa dag var alla punkare och jag ville se ut som dem. Jag gillade hur äldre människor inte förstod det och gick över gatan hellre än att få ögonkontakt med dig. Det tillhörde oss.

CLARA: Som många andra punkare blev jag vegetarian efter att ha läst Conflict's texter på 80-talet och har varit det ganska mycket sedan dess. Musik är kraftfull, den förenar människor.

 

Ditt favorit skivomslag alltime? Vem gör era skivors omslag? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

CLARA: Jag vet inte om du vet att vi skapade en kalender där vi tog 12 klassiska punkalbum-omslag och skapade om dem med oss ​​på fotografierna. Lorna som brukade vara med i The Pukes är grafisk formgivare och hon gjorde ett fantastiskt jobb med att få dem att se ut precis som originalen. Du kan se dem här https://thepukes.co.uk/iconic-punk-art/

Emily ritade illustrationerna för Never Mind The Buffet Emily.  Debs gjorde buntingen och jag gjorde designen och layouten. Vi gillar att göra så mycket vi kan själva. Vi har en stor oberoende skivbutik som heter SoundClash plus några andra begagnadeaffärer. Chris köper och säljer alltid skivor.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar ni om ni skulle kunna välja vad som helst?

DEBS: Det är definitivt viktigt för oss att släppa musik fysiskt. Människor vill fortfarande ha en fysisk kopia av en CD eller vinyl ... mp3 och nedladdningar är  inte samma sak. Det nya albumet finns ute på CD, och vi hoppas släppa det på vinyl med begränsad upplaga snart. Jag gillar idén om en begränsad kassettbandsläppning någon gång också - jag har fortfarande en kassettspelare hemma och tycker att det är bra att de kommer tillbaka.

 

Berätta för en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

EMILI: Jag tycker att det roligaste ögonblicket för mig var när vi spelade en vegansk festival och Clara av misstag dränkte en geting i sin öl medan hon var på scenen! Getingen återhämtade sig tack och lov men det fanns några gnisslanden från publiken medan vi väntade på att se om han levde!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

CHRIS: En blandning av punkare, ukulele-entusiaster och generella allroundmusikfans som uppskattar våra knäppa tag med punkklassiker och våra egna självskrivna låtar. Det största bandet vi har spelat med, wow det är svårt.

Buzzcocks och Snoop Dog finns där liksom Bad Manners som vi turnerade med i ett antal år vid jul tillsammans med vår gode vän Max Splodge.

 

Ranka era fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

CLARA: 

Shock Troops - Cock Sparrer

The Specials - The Specials

Xray Spex - Germ Free Adolescents

Out Come The Wolves - Rancid

The Jam - Dig The New Breed

 

Jag har ingen lista med favoritspelningar så jag tar de fem senaste jag varit på istället

Neutrinos - Norwich

Madness - London

Clown Smash Everything - Norwich

Cobbler Bob - Norwich

Rebellion Festival - Blackpool

 

Mina barn såklart

Vänner

Ha ett jobb du gillar

Göra musik

Försök att inte var en idiot

 

Första, sista och dyraste skivan som någonsin har köpt?

DEBS: Första skivan var förmodligen ett David Cassidy-album ... Jag kommer ihåg att jag sparat mina fickpengar för den. Den sista CD jag köpte var The Bolokos album - de är det första och enda Guadeloupe Punk-bandet. Vi såg dem på Rebellion och de var lysande - plus att de är Pukes-fans också!

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

EMILI: Vi älskar att göra intervjuer och det är alltid kul att se de kreativa frågorna vi får ställda ... alla är så annorlunda!

CLARA: Endast tråkiga människor blir uttråkade, det är vad jag säger till mina barn.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

CHRIS: Ja jag bryr mig om vad folk skriver men det är inte det viktigaste. Det är alltid bra när din musik uppskattas, men vi skriver musik för oss själva först och om andra gillar den är det coolt.

Jag gjorde en intervju med ett italienskt fanzine där de frågade mig om det var sant att Dave Vanian från Damned har ett träben! Det var förmodligen den konstigaste frågan jag någonsin fått förutom mitt svar på frågan nedan.

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

CLARA: Vi jämförs inte med band som ofta, jag antar att det inte är så många andra band som gör vad vi gör. Jämförelser är ganska användbara antar jag. Jag blir riktigt nervös av att läsa recensioner, du lägger allt på att skapa din musik och du vill att andra ska gilla det. Jag brukade recensera album för Terrorizer och sa några hårda saker om andras musik, förmodligen försökte jag vara rolig. Jag beklagar det nu.

 

Om ni kunden välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

DEBS:  Cock Sparrer, The Poison Girls, Girlschool, Killing Joke, Johnny Cash, 

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

EMILY: För mig är det bara roligt att spela med Pukes! Vi kommer alltid från scenen och känner oss upprymda  och positiva ... det är att dricka  rom som gör mig till en trevligare person och får ut livets frustrationer !!!

 

Vilken är den konstigaste frågan ni någonsin har fått i en intervju?

CHRIS: Om du var ett djur, vilket skulle du vilja vara? För protokollet - en grävling.

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den?

CLARA: Vem skulle du helst vara? Lennon eller McCartney. Lennon, men jag vet att jag verkligen är McCartney.

 

Framtidsplaner för bandet?

DEBS: Att resa världen runt med vår ukulele-kärlek, träffa nya vänner och spela massor av mer fantastiska spelningar!  ... Tyskland, Spanien, Sverige ....

 

För dig själv?

EMILY: Fortsätt lära mig UKE! Jag har inte spelat så länge som de andra damerna har gjort  så jag lär ständigt . Vi gjorde en workshop om Barre-ackord förra helgen på en Ukulele-festival och jag gick därifrån och hade lärt mig något nytt!

 

Visdomsord?

CHRIS: Öva!

 

Något att tillägga?

CLARA: Up the punks!

 

Här är vår Diskografi

Albums

Too drunk to Pluck                   2014      Hoo Ha records

Never mind the Buffet              2019      Hoo Ha records

 

Singles and EPs

Will I learn                                 2013      Damaged Goods

London City Lights CD EP         2016      Hoo Ha records