Ett riktigt bra ganska nytt svenskt punkband som heter Psykbryt svarade på mina frågor i september 2015. Jag tycker de är ett av de mer intressanta punkbanden som har kommit det senaste och de tar tillvara de tidiga svenska bandens pondus och gör detta till något eget.

 

Lite historia om gruppen?

-Tobbe, Zack och Nikko hade ett punkband runt 2006 eller 2007 som inte blev nåt av eftersom ingen kunde sjunga och vi knappt kunde spela. Vi la ut lite annonser efter sångare på nätet som ingen nappade på. Sen typ 2008 ville Zack och Nikko starta nytt punkband, Linus råkade då se annonsen av en slump, svarade på den och sen gled Tobbe in på en räkmacka. Första repet var tidigt 2009 nån gång.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-Zack, elbas: bor i Hallunda med min sambo, jobbar extra som elevassistent och planerar att börja läsa på högskolan till hösten. Är tjugotre och spelade, förutom i Psykbryt, i Constitutional Breakdown som nu ligger på is (men medverkar på skivan Chaos In Sweden #2 som ska släppas snart) och fumpade lite bas med Reidar Assine ett tag.

Tobbe, gitarr: 25 år gammal, bor i Stockholms söderort, jobbar inom vården, var med och startade upp bandet Avgå men hoppade av efter ett par månader. Har inte haft några andra band värda att nämna.

Nikko, bankar takten: 23 år och bor i Hökarängen. Pluggar bildbehandling och gör ströjobb som fotograf. Spelar även i Avgå! och var med i Derby STHLM som vikarierande batterist ett tag.

 

Jag kan höra mycket gammal som Incest Brothers, Göteborg Sound tillsammans med trallpunk, hör jag rätt? NI är ju inte så gamla varför dessa influenser? Var det bättre förr?

-Zack: Vi är inte så gamla, men vad ska vi influeras av då, Green Day? Ja, när det gäller punk från Sverige var det nog faktiskt bättre förr. Influenser är ju en smakfråga, och vad folk gillar beror ju sällan på vilken tid musiken är ifrån. Jag trodde vi hade mer Stockholmsinfluenser?

Tobbe: Ja Incest Brothers är ett gammalt favoritband från tonårspunkåren och GBG Sound är också goa. Har aldrig hört oss bli jämförda med nåt av dem banden tidigare men det är kul. Vad gäller trallpunk är det väl inget som vi lyssnar mycket på eller influeras av ”med flit” och jag tycker inte vi har det klassiska 90-talstrallsoundet men folk tänker väl trallpunk så fort det är på svenska, går fort och inte är skrikig sång.

Zack: Allt beror på vad man ser som trallpunk. Tänker man på Asta Kask, som jag inte tycker är trallpunk, har vi ju väldigt mycket influens därifrån. Tänker man på typ Coca Carola har vi mindre (förlåt, Curre!).

Nikko: Alla fyra i bandet har ju lite olika influenser och alla är med och petar i låtarna. Som grund har väl alla den gamla punken som influens med KSMB och de andra i spetsen. Men sen sticker vi åt lite olika håll. Linus gillar supertrallig trall och gamla arbetarklassproggvisor och Zack gillar fusionjazz. Tobbe diggar streetpunk och Oi vilket jag också gör och går även igång på tunga texter a la Johan Johansson och Dylan.

 

Psykbryt, är ni nöjda med namnet. Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar, vilket är det bästa bandnamnet?

-Zack: Jag är väldigt nöjd med namnet, det är snorbra. Den som kom på att vi skulle heta så var otvivelaktigt ett geni. Hrm... The Kristet Utseende och Risken Finns är två otroligt bra bandnamn, tyvärr är själva banden inte så mycket att hänga i granen.

Tobbe: Tatuerade Snutkukar och Slita Ficka är också två riktigt bra bandnamn.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Zack: Att folk lyssnar.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Tobbe: Bäst är väl ställen där det är bra arrangemang och det kommer mycket folk, både barer och andra spelställen. Sämst är typ ungdomsgårdar och gig i hålor där ingen gillar punk (vi är inte dryga Stockholmare, jag lovar).

Zack: Jag gillar ställen som pröjsar det de ska pröjsa utan knussel och halar upp mat, öl och sovplats utan försök till kryphål eller liknande i form av att stuva in folk i en källare där det är tio grader kallt och försöka blåsa i folk att det är en ”sovplats”.

 

Hur är det att spela denna sortens punk I Sverige idag?

-Tobbe: Det känns som att den går hem hos en rätt blandad publik bland folk som gillar punk och det är ju kul. Det är ju väldigt långt från att slå bland ”vanligt folk” men det är ju inte därför vi lirar heller.

Nikko: Det var mycket kommentarer för något år sedan om at vi var ¨bra för att lira trall¨från de som gillade hårdare varianter av punk och samtidigt att vi var ¨Bra för att vara så skräniga¨ från folk som diggade trall. Men nu var det ett tag sen jag hörde nåt sånt.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-Tobbe: Passar på den.

Zack: Jag ändrar till fyra ord: Dumbom, lipsill, stolle, tokskalle.

Nikko: Dra åt helvete

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? 

-Tobbe: Musik, subkultur och livsstil. Det finns väl en miljon olika åsikter om vad som är punk och inte punk.

Zack: Vetefan. Jag har aldrig sett det som att det är en livsstil för mig, men tänker jag på saken hade jag nog varit väldigt annorlunda om jag inte haft mitt punkintresse. För mig är det dock framförallt musik.

Nikko: Jag lämnar den frågan till Facebookforumet ¨Jag minns min punk¨. Där finns det tydligen en hel del experter på området. Har jag hört.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Zack: Alltihop är här för att stanna, men det är ju förstås roligt att leka med tanken på degen man teoretiskt sett hade kunnat tjäna utan dessa. En hel hundring, kanske.

Nikko: Huvudsaken är att folk lyssnar och kommer på gig.

 

Hur tycker ni det är att bo I Sverige idag, politiskt?

-Tobbe: Jämfört med de flesta andra länderna i världen har vi ju det bra här. Samtidigt blir det ju bara sämre och sämre med borgare som monterar ner välfärd som det tagit hundra år att bygga, sossar som inte gör nånting för att bygga upp dem igen och politiker i allmänhet som inte gör ett skit åt klyftor och segregation och sen gnäller över att folk röstar SD (som också kan dra åt helvete, for the record).

Zack: Det finns ju alltid länder där folk har det jävligt mycket sämre (det enda bra med att bo i ett sånt land måste vara att kunna klaga utan att någon säger ”tänk på att det finns folk som har det värre!”), men man fokuserar väl naturligt på problemen man själv uppfattar i landet där man bor. Vi är inne i en jävligt underlig politiskt epok, jag ser verkligen fram emot att se hur den kommer beskrivas i historieböckerna.

 

Finns det några band I Sverige idag?

-Zack: Ja?

 

Spelar ni något utanför Sverige? 

-Zack: Räknas Åland?

 

Andra bra band från utlandet?

-Zack: Clash, Bad Religion, Ramones, samt Rise Againsts och Anti-Flags tidiga grejer.

Tobbe: Finns ju hur många som helst. Känns som man mest rapar upp klyschor här men några klassiska band som betytt mycket för mig är Dead Kennedys, Sex Pistols, Stiff Little Fingers, GBH, Abrasive Wheels.

 

Era texter, vad influeras ni av? Ni hatar en del, Anders Borg, Reinfeldt, USA och AIK(vilka håller ni på då?)

-Zack: Har vi uttalat hat mot USA? Det kan jag inte minnas. Det är skillnad på Uncle Sam och USA. Allt om saker vi ogillar har väl att göra med att vi spelar punk och vill säga något om hur vi ser på saker och ting. Själv har jag extremt svårt för punklåtar som bara handlar om öl och slagsmål eller typ ”ja längtar mensann te sömmarn, för då kan man grilla!”, jag tycker att det ska finnas något att säga.

Tobbe: Vi är bajare alla fyra, men bara tre som går på matcher (ibland).

Nikko: De flesta texterna är väl influerade av saker vi inte tycker om bara.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om?

-Zack: Hur hållbarheten i betong påverkas av värme.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Zack: Nej, inte alltid, det finns gott om utmärkta band som inte bara kör politiskt.

Tobbe: Som inte kör politiskt alls för den delen.

 

Bästa politiska band/artist?

-Zack: Svårt. KSMB, Asta, Stockholms Negrer, System Of A Down? Metallicas AJFA-platta?

Tobbe: Kan hålla med om de tre första. Överhuvudtaget tycker jag att när politiken tar över från musiken blir det sämre. Alltså, när man spelar musik för att förändra nåt blir det i allmänhet sämre än när man spelar musik och råkar ha ett starkt budskap.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Zack: Ptja, det kan ju förändra någons liv så pass att denne fattar tycke för en viss typ av musik.

Tobbe: Texter kan väl påverka åsikter och syn på saker lite grann, speciellt i tonåren då man är lättpåverkad. Tror till exempel inte lika många hade vart vänster på 70-talet om det inte vart för proggen, eller höger på 90-talet om det inte vart för RAC/WP-musik.

Zack: Eller var det vänstern som gjorde att det spelades mycket progg?

 

Ert omslag är riktigt fräckt på era CD vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?… Vem är den femte personen på Ursäkta röran?

-Zack: Mitt favoritomslag är nog London Calling med Clash, eller kanske Metallicas Master of Puppets. Om det finns en femte person på Ursäkta röran har jag inte märkt denne, men det kan förstås ha varit den gule konungen. Alla våra omslag är gjorda av Nikko.

Nikko: Jag diggar omslaget till The Whos ¨Whos’s next¨ platta. Den femte personen låter vi vara mytomspunnen. Men det är en riktig jävel.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor?

-Zack: Ja, det tycker jag, annars känns det inte som att man släppt något på riktigt. Är så extremt trött på band som skriver ”lyssna på vår självsläppta debutskiva på soundcloud”. När ska folk haja att om den bara ligger på tramssidor är det ingen skiva, då är det en demo?

Nikko: Många verkar släppa på Soundcloud ja, men det är väl för att de går och väntar på att någon ska nappa på att betala all skivpressning åt dem. För billigt är det inte, men jävligt värt det framförallt för en själv. Det är nånting jävligt nice med att hålla sin egen musik i handen. Båda våra plattor har vi släppt själva med hjälp av Kabbe på Buzzbox (Ligisterna, Vanvett etc) och det är därför vi har gjort CD och inte vinyl tidigare, vi har helt enkelt inte haft råd att göra något annat, men 7an som kommer nu till hösten släpps av Noise of Sweden och det finns lite planer på att det kommer mer grejer framöver.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scenen etc?

-Zack: Linus har spytt på scen några gånger, jag har ramlat en gång, om du menar roligt som i komiskt. Annars har det varit otroligt kul att spela med band som Asta Kask, Alonzo, Attentat, Köttgrottorna och massa andra gäng vi influerats något extremt av. Astagiget är nog störst i mitt hjärta, det var, om man ska uttrycka sig klyschigt, en dröm som gick i uppfyllelse.
Nikko: Jag tycker nog fan att det fetaste var när Fjodor Lindström gick upp på scen mellan oss och Alonzo på 44an senast och brände av en cover på oss. Honom kommer punkscenen få se mycket mer av framöver.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Zack: Rätt mycket blandad kompott. De roligaste är nog ett gäng kids runt tioårsåldern som bor i Karlstad och verkar väldigt förtjusta i oss. Helt rätt, hjärntvätten ska börja tidigt.

Nikko: Många av dem ser ut som en kasse skridskor. Men de diggar ju vår musik så det spelar ingen roll egentligen.

 

Snälla, ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Tobbe: Fem skivor: Cock Sparrer – Shock Troops, KSMB – Aktion, Stiff Little Fingers – Inflammable Material, Komintern Sect – Dernier Combat, Agent Bulldogg – Ett tusen glas.

Fem konserter: Komintern Sect på PSK i Stockholm 2014, Bad Manners på Augustibuller 2006, GBH på Augustibuller 2006, Asta Kask på Pretzeltown i Södertälje typ 2009 kanske, och Cock Sparrer på PSK i Stockholm 2013.

Zack: Fint att du säger ”snälla”. Fem skivor: System Of A Down – Toxicity, Biffy Clyro – The Vertigo of Bliss, Red Hot Chili Peppers – Stadium Arcadium, Thåström – Mannen som blev en gris, Black Sabbath – Paranoid.

Fem konserter: Thåström på Cirkus 2012, Ester Kex på Gula Villan 2006, Stefan Sundström, Karin Renberg och Johan Johansson på Kafé 44 Julafton 2009 (tror jag det var), Biffy Clyro på Debaser Medis 2012, KSMB live på Guld-Lars gravöl.

 

Är det tråkigt med intervjuer??

-Zack: Det beror på vem som skrivit frågorna. Jag tycker överlag att det är jävligt kul.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med Psykbryt, vilka är drömbanden då?

-Zack: Eftersom det inte är någon idé att gorma på svenska tillsammans med Hendrix, Beatles och Zeppelin får det nog bli Ebba Grön, KSMB, Asta Kask, Stockholms Negrer och Strindbergs. Skulle bli en mäktig konsert, och det vore skitkul att se Johansson och Alonzo bli dödströtta av två set var.

Nikko: En död Carola hade passat fint som backdrop.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person?

-Tobbe: Säkert. Fast vissa blir inte snällare utan mer diviga.

Nikko: Musik är ett bra sätt att ha något annat än pubsitteri att göra på fritiden.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått I en intervju?

-Zack: ”Tror ni den här intervjun kommer ge er en skjuts framåt i branschen” eller nåt liknande. Det uppenbara svaret var förstås ”nej”.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Tobbe: Jag har dålig fantasi och säger som Zlatan: ”Ingen aning, det är väl ditt jobb att veta det. Jag är här för att svara, inte för att fråga.”

Zack: ”Bollen är rund och allt kan hända.” Annars fantiserar jag ofta om frågor kring själva musiken, vilket har att göra med att jag är jordens basnörd och älskar att hålla låda om basister jag tycker är bra.

Nikko: Hur mår du? Jorå.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Zack: Ny fullängdare.

Nikko: Fullängdare ska det bli och lite fler gig på andra ställen än Stockholm. Göteborg vägrar svara på mail så de får klara sig utan oss, men Malmö och Norrköping står på listan. Sen ska vi försöka ta oss utomlands och dra något gig också.

 

För dig själv?

-Zack: Måste börja öva igen och hoppa upp några pinnhål i basliret.

Tobbe: Har inga större ambitioner. Instrumentbögandet lämnar jag åt Zack.

 

Visdomsord?

-Tobbe: Bättre en cigarett i handen än en fot i skogen.

Zack: Ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn

Nikko: Gör aldrig nåt du ångrar, eller ångra aldrig nåt du gjort – Psykbryt

Tro inte att du undgår döden för att du slutar leva – KSMB?

 

Nåt att tillägga?

-Zack: Den gamle vilar under havet.