Psychotic Youth har börjata att spela igen och jag anser ju att deras Some fun är en av de bästa plattor som någonsin gjorts. Jörgen fixade en skiva genom att Roine lämnade den och var snabb på att svara också. Snabb som musiken. Januari-2017

 

Varför började ni att spela igen och är det en permanent lösning eller bara en tillfällig sådan...?

-Jag hoppas den är permanent. Anledningen till att jag drog igång Psychotic Youth igen är att vi fick en förfrågan från amerikanska artisten Kurt Baker, att öppna för honom och norska bandet Yum Yums på en turné. Jag var även rätt trött på rockabilly-grejen då plojband fick spelningarna. Hela scenen känns oseriös...

 

Vilka medlemmar är kvar? Vilka är medlemmarna nu, berätta lite om dem? Andra band vid sidan?

-Den nuvarande grunden är jag och Lill-Ulf som kört ihop i PY sedan 1993. Sedan har vi Tommy Olsson på trummor och Roine Lundström på bas som även var en del av mitt soloprojekt Red West. Det goa med detta bandet är att även gamla medlemmar hoppar ut och in, som Gunnar Frick på orgel, Kent Sjöholm på bas och min barndomskamrat Anders Nordstrand som startade detta band med mig runt julen 1984. Om någon vill ha semester från bandet hoppar någon annan gammal medlem in.

 

Du själv spelade väl i ett rockabillyband eller liknande kallad Buckshots? Håller ni på fortfarande?

-Den gruppen imploderade i bråk om pengar, fylla och prestige 2008. Vi återförenades för ett par år sedan och testade några spelningar. Allt ballade ur direkt. Så numera umgås vi som polare utanför scenen istället. Efter Buckshots körde jag solo som Red West & Hot Rhythm, där även min dåvarande fru ingick samt Tommy och Roine. Vi finns fortfarande (med annan basist) men har tagit ett sabbatsår.

 

Du lever inte på musiken nuförtiden, har du någonsin gjort det? Är det en dröm eller är det bara jobbigt att ha det knapert?

-Jag "levde" på det under första halvan av 90-talet. Som alla musiker varvade jag fejkade ALU-jobb med turnérandet. Man levde för dagen och rörde sig i kretsar där mycket var gratis. Men inte fan var man rik inte. Fick jag välja så skulle jag inte vilja leva på musiken idag. Inte för pengarnas skull utan för att alla förhållanden pajar då man inte är närvarande.

 

Kommer ni att fortsätta spela med Psychotic nu?

-Japp. Vi har en diger konsertlista i vår - och då har inte ens skivan kommit ut i media. Jag ger mig på att skriva ett nytt album då saker lugnat ner sig till sommaren, så vi kör på igen.

 

Jag rankar ju Some Fun som ett av världens bästa album…vilket är ditt favoritalbum med gruppen förutom det senaste såklart?

-Det finns en samling av albumet Juice och minialbumet Pop kallad Bamboozle som kom ut 1994. Jag anser att den innehåller mina bästa kompositioner någonsin. Some Fun är ett litet kraftpaket, men lite för fyrkantigt för mig idag.

  

Vilken är låten som publiken alltid frågar efter? Vilken låt tycker du själv är roligast att spela?

-Publiken frågar oftast efter Let's Go. Min egen favorit är nog Nice Girls men jag ser fram emot att få spela min favorit på nya plattan kallad Let It Go.

 

 Om du kunde dra ihop fem band,levande och döda att ha en spelning ihop med Psyhotic Youth , vilka fem hade du valt?

-Yum Yums, Ramones, DM3, Eastern Dark och The Krispies + tusen till...

 

Jag tycker mig ju höra punk någonstans i bakgrunden. Vad betyder punk för dig?

-DIY. Grym sporre för musiker att våga utan att kunna.

 

Finns det några bra band i Sverige idag?

-Ignore The Elephant är grymma. Men banden lägger av så snabbt nuförtiden... Men Uddevalla hade ett grymt band kallat Ravendal som lät som tidiga Strindbergs. Annars är det mest gamla uvar som återuppstår som DLK, FAS3 och sånt. FEZZ är jävligt festliga också :-)

 

I utlandet?

-Då vi nyligen var i Japan så upptäckte vi en enorm mängd bra band som Hum Hums, Pilotan och Felix! (the band). Men amerikanen Kurt Baker och norska Yum Yums är storfavoriter. Som tur är lirar vi ihop emellanåt, närmast på påskafton i Benidorm/Spanien.

 

Köper du fortfarande skivor som jag gör?

-På turné brukar det bli en och annan vinyl eftersom vi alltid letar upp skivaffärer då Roine är galen Ramones-samlare. Senaste var en liveplatta med Plimsouls från Whiskey A-Go-Go, inköpt i Madrid.

 

Skulle det kännas som om man givit ut en skiva på riktigt om man bara gav ut den digitalt?

-Absolut inte. Känns knappt som en skiva då det bara är på CD.

 

Hur tycker du det är i Sverige idag, M flörtar med SD etc. Vad fan händer? USA-Trump?

-Eftersom folk bara går omkring och speglar sig i sina jävla mobiler så kan dessa avarter få ta plats. Snart vaknar de upp i Trumpland utan några rättigheter kvar.

 

Vad är det mest politiska ni gjort med Psychotic Youth?

-Lirat på ANC-gala och sånt, men vi har aldrig varit politiska trots att alla i bandet är till vänster. Själv har jag öppnat för Stefan Löfven med Red West & Hot Rhytthm efter hans första tal på Götaplatsen 1 maj 2012.

 

Tycker du att musik och politik passar ihop om man gör det på rätt sätt?

-Om man pekar på felaktigheter i beteenden som KSMB etc. Det anser jag vara politisk musik på ett bra sätt. Men inte som proggarna var på 70-talet. Jävla sekt som slog ned på alla som inte höll med till 100%.

 

Bästa politiska artist?

-Tom Robinson.

 

Jag läste någonstans att sångaren i Sonic Surf City hatade sommar och sol etc men spelade väldigt somrig musik, är det något som du känner också? I och för sig tycker jag er musik passar alltid och inte bara på sommaren?

-Ha ha! Ola är bara rädd att få sand i skägget :-) Som norrlänning är solen ett helvete att leva med, vattnet bräckt och salt som fan och fullt med mygg. Nä, jag håller nog med Ola ändå...

 

Är det lättare att göra musik idag än det var för typ 20 år sedan?

-Teknisk sett är det busenkelt då man kan spela in med bra resultat på en enkel dator = billigt. Svårare däremot att få ut musiken då ingen orkar stanna upp och engagerat lyssna. Tyvärr så är det skitmusik med hjärndöda rappare som får ta plats idag. Knappt några band uppmärksammas. Allt ska vara jag-jag-jag.

 

Vad är skillnaden med att spela med bandet idag om du jämför hur det var när ni började? Hur är publiken idag, bara gamlingar eller finns det några yngre som är intresserade?

-För det första så är vi underbara vänner, hela gänget från 80- och 90-talet till nuvarande sättning umgås och trivs ihop. Publikmässigt så är det mycket folk som har minnen till oss som kommer på konserterna men med nya plattan hoppas jag att vi även kan locka yngre i fördärvet.

 

Fem viktigaste skivorna i ditt liv, fem viktigaste konserterna och de fem viktigaste sakerna i livet?

1. Elvis - The rockin' days

2. Stray Cats - Stray cats

3. KSMB - Rika barn leka bäst

4. Nuggets - samling

5. The Nomads - Outburst

 

1. Boppers i Kramfors 1978

2. The Nomads i Sundsvall 1983

3. Psychotic Youth - Roskilde 1990

4. Elvis på Skandinavium 2000

5. Kurt Baker Combo i Moss 2015

 

1. Hälsan

2. Bandkompisar

3. Gitarrer

4. Förstärkare

5. Mikrofoner (30-50-tals)

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Första var Elvis - The rockin' days (av farmor då jag var 9 år)

Senaste var Plimsouls - Live at Whiskey A-Go-Go 1980 (vinyl)

Dyraste är nog Brian Setzer - Lonely Avenue boxen för 1000 kr

 

Vilken av era skivor är dyrast på Ebay, Tradera etc, eller finns det kanske inte någon sådan med er? Annars den dyraste som du medverkat på?

-Gissar någon av våra tidiga 7" vinyler som Devils Train-EP:n eller Just like me utgiven i 2 olika versioner i Frankrike och Spanien. Dyraste jag medverkat på är nog Thåströms Explodera 2000. Den var nog inte billig att spela in. Jag och Hasse i Sator körar på ett par låtar. Kass skiva.

 

Om du skulle beskriva er musik med tre ord, vilka blir det?

-Energi/körer/poppunk

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Nä, alltid kul när någon visar intresse för vad man gör. Jobbiga kan vara att jag måste hålla koll på allt jag säger då organisten Gunnar Frick är manisk på detaljer och påpeka felen. han har hästminne dessutom till skillnad mot mig som glömt allt efter en timme :-)

 

Vilken är den konstigaste frågan du någonsin fått i en intervju?

-En japansk tidning frågade på knagglig engelska "Whät dass KRISTEN BÖGPUNK means?". Vi skojade med publiken i Jönköping en gång och skrek att vi skulle köra skiten ur dem med Kristen bögpunk. Ingen tyckte det var roligt i frikyrkornas huvudstad... Hur nu japanen fick veta detta?!

 

Vilken är frågan du saknar och aldrig får, ställ den och besvara den?

-Är det ensamt att sköta ett band, skivbolag, studio och ekonomi? Svar - JA!

 

Som jag förstod det jobbar du som fritidsledare just nu, vad är bäst respektive sämst med det?

-Den direkta positiva uppskattningen att finnas där som ett vuxet bollplank för goa ungdomar. Baksidan är den direkta avskyn riktat mot ett vuxet bollplank från de som missköter sig. Man ska vara ett helgon, polis, socialsekreterare och uppfinnare samtidigt. Världens lättaste jobb :-)

 

Finns det mycket eller något outgivet med Psychotic?

-Det enda är nog första 10-spårs kassetten från maj 1985 då vi fortfarande hette Rat Fink A-Boo-Boo. Kassetten "The return of the screaming zombies" trycktes i 60 ex och såldes på en skivaffär i Härnösand.

 

Framtidsplaner med bandet?

-Ut och lira, ta en öl och se till att alla mår bra under resans gång.

 

För dig själv?

-Nyskild i egen lägenhet i Kortedala är en utmaning. Har inte hunnit landa ännu.

 

Visdomsord?

-Per Aspera Ad Astra

 

Nåt att tillägga?

-Titta gärna in på www.psychoticyouth.com

 

Something to add?

-Checkout www.psychoticyouth.com