Protexhistorien är en lång historia och Belfast bandet är riktigt bra. Och vi börjar med lite historia om gruppen ....

 

Vi bildades 1978 efter att vi hört den nya vågen av musik, som var punk. Vi lyssnade på John Peel BBC radioprogram för den senaste musiken och ville spela något liknande. The Clash kom till Belfast, och spelade en ett skit bra gig. Det var när \ Belfast var en farlig plats, en krigszon där få band kom för att spela. Vi träffade The Clash och tillbringade kvällen och talade om politik och musik. De uppmuntrade oss att fortsätta att spela i vårt band. Vi giggade lokalt och en ny lokal etikett "Good Vibrations" hade signat oss för en single(Terri Hooley startade etiketten). Singeln, skriven av Aidan Murtagh kallas "Don´t ring me up." Vi fick en hel del intresse i Storbritannien och John Peel bjöd in oss till London för att spela in en session för hans show. Den Good Vibrations singel blev populär och blev licensierad till"Rough Trade" för att möta efterfrågan i hela landet ..

Bandet fick mycket press och vi fick också reda på att det fanns intresse från EMI, CBS och Polydor. Polydor signade bandet 1979. Vi spelade över hela Irland (ett band som heter U2 var förband till Protex 1979) ... .. vi släppte vår första singel "I can´t Cope" för Polydor i juni 1979.De flesta i bandet var 17 år vid tiden !!! Vi bytte bas till London och spelade i större utsträckning. Vi spelade in ett album med Chas Chandler, ex Animals basist och Jimi Hendrix chef och Slade Manager. Albumet släpptes inte på den tiden. Protex släppte ytterligare två singlar för Polydor.Vi gjorde flera brittiska och irländska turnéer och en supportturné till The Boomtown Rats hösten 1979, vi turnerade också USA 1980. I början av 1981 vi delas upp. Vi hade spelat så mycket livespelningar och inspelningar i 2-3 år.

 

Vi fortsatte med våra liv tills Protex började igen 2012.

 

Protex 2014.

Under 2010 Sing Sing rekorcs i New York släppte albumet som spelades in 1980 Det fanns ett stort intresse när den kom ut, vi trodde verkligen inte att det skulle vara det. Dave Mc master föreslog en återförening av bandet med Aidan Murtagh, och vi beslutade att spela en spelning i Belfast. The Good Vibrations filmen kom ut (vi är inte med i den, även om vi var en av deras huvudband). Det blev mer intresse.

Vi spelade på "Rebellion festival" i Blackpool uk, sedan blev vi inbjudna till Japan av 1977 records som återutgav Don’t Ring Me Up i Japan. De livespelningar som vi spelade i Japan släpptes på cd också.

Det var mer och mer intresse över internet och vi blev inbjudna att spela London, Dublin, Madrid och nu senast Berlin och Hamburg. Vi ombads också att spela i SXSW-festivalen i Austin Texas, USA. Det mesta av intresset är utomlands- internationellt. Vi VILL SPELA I SVERIGE-KAN VÄNLIGEN NÅGON TA OSS TILL SVERIGE.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla?

-Aidan Murtagh, sångare låtskrivare, gitarrist och originalmedlem ... 50 år ung! Två barn, dagjobb, jobbar på hotell och föreläser om gästfrihet på College.

Dave Mc Master-Singer songwriter Gitarrist, pensionär, en man av fritid, 2 barn

Norm Boyd - grafisk formgivare och en mästare på att posera.- Bas

Gordy Walker- kommunal arbetare och deltid grottman..spelar trummor

 

Protex var ett riktigt bra namn 77, är du fortfarande nöjd med det?

-Protexnamnet togs från det första Clash albumet. Joe Strummer dedikerade låten i Belfast på deras första spelning i Belfast.

Namnet var mycket "Punk" eftersom det var en Clash låt. Det var inte inget radiovänligt namn för oss och kan ha förhindrat en massa spelningar på radion.

Idag är namnet fortfarande associerat med punk, men många företag har nu detta namn .Eg Protex tvål, Protex kakmix, Protex Hotel i Ryssland.

 

Den irländska scenen var riktigt bra då, hur kom det sig tror du?

-Det var en stor Punk scen i Belfast i början, det var en krigszon då och de enda personer i staden som var ute på natten var punkare och armén. Musiken förenade barnen på tiden från båda sidor av den politiska klyftan. Det gav ett syfte till den lokala ungdomen, det var rebellisk attityd och inställning. Rätt typ av musik för en stad som Belfast.

Band då - Shocktreatment, The Bankrobbers, Extreamists, Ex Producenter, Outcasts och de underbara "Undertones"

Stiff Little Fingers skrev (tillsammans med sina managers som också var journalister) om den politiska situationen.

Protex tog en annan väg och skrev först om tjejer och relationer. Vi var trötta på att leva genom de bekymmer och även trött på att se det på TV. - Vi ville inte sjunga om det också på den tiden, och SLF gjorde ett strålande jobb med detta. Vi var mycket mer en sorts punk/rock and roll band.

Vi spelade vår egen ursprungliga uppunkade Rock n Roll låtar - som liknar ett uppunkad Buddy Holly eller punkrockens Everly Brothers.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Punk/POP / Kraftfull- beskriver vår stil.

 

Finns det några bra band från Storbritannien nu? Hur är det i din hemstad?

-Idag i Belfast finns det en liten punk gemenskap = Bra band är "Shock Treatment 21",, Ex SLF, Monkey Man. Terri Hooley grundare av Good Vibrations håller fortfarande på i sin skivbutik och någon gång har han spelningar. Det finns inte många människor kommer ut för att se band nuförtiden. De flesta människor vill ha tribute band eller coverband. Det finns några få punkare.

 

Vad står du när vi pratar om mp3 och nedladdning?

-Protex är mycket mer populära utomlands tack vare internet !!

 

Nya låtar?

-Vi Har några nya låtar redo . Vissa är lite mer politiska om Belfast politik i dag, en del handlar om punkscenen, andra om dålig kärlek. Det finns inte ett ämne som vi undviker att skriva om.

 

Några nya skivor du har köpt?

-Senaste skivorna jag har köpt är 

-1.Band of Skulls,

2.60s Garage bands

3.Stiff Little fingers

4.Raconteurs

5.Daddylong legs

6.Shocktreatment 21.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Den roligaste saken på senare tid var att få introduceras i Hamburg av en kille i en pannkostym med en påse över huvudet,

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-medelåldern på vår publik är nu egentligen mellan 25- 35 år. Vi är i våra sena 40/tidiga 50-årsåldern. . I den här åldern många människor slutar att gå till klubbar för att se liveakter, men vi fortsätter bara att rocka.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Våra framtidsplaner är att spela in några nya låtar. Vår publik ber om nytt material och vi är skyldiga dem något som de gör allt detta möjligt för oss 2014. Det är en sådan förmån att kunna spela den här musiken till publiken ännu idag. Vi hoppas att återvända till USA i början av 2014, och sedanen del europeiska spelningar.

Vi har hört att det finns en stor scen i Sverige. Vi hoppas kunna hitta en promotor som skulle sätta upp lite Protex spelningar och föra oss till ditt underbara land.