Protestera har jag länge tänkt att intervjua. Johan som tidigare gjorde Pie Mag och som numera driver Flyktsoda där hans skiver och ger ut skivor spelar också gitarr i Protestera och skriker även ut sin ilska. Jag lät honom komma till tals sent i oktober 2017. Tack till IA HAMMAR för korten.

Nya skivan Pengarna eller livet kommer ut både på CD och LP, jag är tacksam som gillar CD men hur kommer detta sig i dessa vinyltider? Ni skulle aldrig tänka er att bara släppa digitalt väl?

-Ja, vi vill ju att våra låtar ska vara tillgängliga för alla, så åtminstone ska varje skiva finnas på vinyl och digitalt men nu ville Danne (Halvfabrikat rec) även släppa den nya  skivan på CD och det är ju bara bra. Att bara släppa låtar digitalt tror jag inte någon av oss är intresserade av, blir ju svårt att få med eftertexter och layout som vi vill då. Vi lägger ju mycket tid och energi på att göra skivorna till en helhet, delvis därför som det har tagit över två år att få ut skivan hahaha.

 

Titeln på skivan Pengarna eller livet, anspelar den på något speciellt eller var det bara en bra titel?

-Det är ju en bra titel tycker vi och den anspelar ju på kapitalismens rovdrift på vår planet och på hela vårt sociala sammanhang som människor. Ingen människa äger ju rätten till sin egen existens som det är nu, utan vi tvingas in i konstruerade sociala sammanhang där vi främst ska slava för kapitalet och konsumera och reproducera, istället för att leva våra liv som fria människor. Så titeln är som att väljer du att vara slav för pengarna eller leva livet, tja då är väl svaret såklart att leva.

 

Du har ju liksom jag varit med länge i punken hur tycker du att den har utvecklats/ändrats genom åren? Vilka är de bra utvecklingarna och vad är de dåliga sakerna som blivit sämre utvecklade?

-Ja, jag hör ju till de som inte tycker att det var bättre förr. Jag upptäcker hela tiden nya band som är hur bra som helst, punkscenen i Skandinavien är mer öppen nu och det är inte bara en massa grabbar i banden och i arrangörsgrupperna ochdetta har varit ett stort lyft eftersom det har fått fler personer att känna sig välkomna och våga starta egna band, fanzines, labels och spelningsgrupper. De som tittar tillbaka till slutet av 80-talet och är nostalgiska verkar ha glömt hur inskränkt det var då och hur lite folk det kom på spelningarna, i alla fall i de flesta fall. Sen är det ju trender som kommer och går, runt sekelskiftet var det ok att vara ett politiskt band, nu är det väl mer blackmetalinfluerat och deppigt i allmänhet, antar att det följer samhällsutvecklingen i övrigt där det är typ förbjudet att föra fram nåt slags vänsterbudskap. Men trender kommer och går. När den så kallade hardcorescenen var som störst på 90-talet så tycker jag den var som mest ointressant; banden spelade ju inte hardcore alls, utan nåt slags långsam machometal som jag aldrig kunde identifiera mig med, hardcore ska ju vara snabbt och ösigt! Tycker jag… Nu är det även bättre på den fronten.

 

Protestera har hållit på länge nu, hur länge är det och har det bytts många medlemmar?

-Vi började spela 1999 och i början byttes det medlemmar ganska ofta, när sättningen satte sig ordentligt så var det väl jag och Anders (gitarr) som varit med hela tiden men Kalle (trummor) kom med -02 och Hanna (bas/sång) -03 och vi fyra har ju hållit ihop sedan dess, sen har vi haft sångerskor som kommit och gått och kommit tillbaka och slutat igen men nu har vi varit en kvartett med samma personal i cirka tio år och när vi hållit ihop så länge och varit med om så mycket tillsammans så känner vi ju varandra utan och innan, så det skulle nog vara svårt för någon ny att komma in i gruppen.

 

Berätta lite om dagens medlemmar, namn, ålder, familj, jobb, andra band och något riktigt kul som ingen vet om varje person i bandet?

-Vi jobbar alla inom vård, skola och omsorg. Alla utom jag är födda på 80-talet, jag är född…eeeeeh, före det kan vi säga… Alla utom Kalle har kids. Nåt kul om varje person….tja, Hanna borstar tänderna så fort hon får chansen och är en riktig ”doer” som får saker och ting utförda. Kalle har ett helt sjukt bra lokalsinne; en gång när vi spelade i Zûrich satt han och sov i baksätet på bussen och vi åkte vilse (fanns inte GPS på den tiden och vi hade bara varit i staden en gång tidigare) plötsligt ropar han från baksätet ”här ska vi svänga höger och sen är det vänster…osv” mitt i natten… hur visste du det? Frågade jag ”gick förbi här när jag postade ett brev en gång”. Anders är personlig tränare och har faktiskt medverkat att träna en skådespelare i filmen om Håkan Helllström, har även delvis hand om landslaget i MMA. Jag har sjukt dåligt lokalsinne och gick en gång vilse på toaletten på Tysklandsfärjan… följde efter en snubbe som skulle gå ut (trodde jag) men han tryckte dörren mot mig och jag tryckte tillbaka, sen sa han ”nein!” och då upptäckte jag att det inte var utgången utan att snubben skulle in på ett toabås och ville uppenbarligen inte ha sällskap där….

Ni har gjort en hel del turnéer genom åren och främst då i gamla Östeuropa eller hur det? Man har ju läst en del i Flyktsoda om era turnéer men har du något riktigt roligt minne du inte delat med dig av och något riktigt jobbigt?

-Nja, vi har väl mest turnerat i Västeuropa faktiskt, vi har bara gjort två kortare omgångar i Polen och några spelningar i Tjeckien och på Balkan. Det finns ju hur många roliga minnen som helst och jobbiga med. När det gäller jobbiga grejer så är det ju ingen hit när vi åkt bil hela dagen, hittar fram till spelstället och det visar sig att de inte förberett något alls, eller typ glömt det… har dessbättre bara hänt ett par gånger. Annars har vi nästan alltid jättekul och som jag sa innan så känner vi varandra så väl och litar på varandra så det blir sällan något strul nu för tiden. OK, kan berätta en kul grej; vi skulle åka iväg och spela 3-4 spelningar i Tyskland på vintern, träffades tidigt i replokalen, det var kallt och snö och en av våra medlemmar kom i täckväst, stretchjeans och benvärmare och det var allt, ingen packning, ingen sovsäck ingenting. Denne person hade uppenbarligen glömt att vi skulle åka iväg utan trodde väl att vi bara skulle repa men ville inte förlora ansiktet utan sa bekymmerslöst; ”Jag kör så här, skönt med lätt packning”. Utan sovsäck på squats i Tyskland där det inte alltid finns värme…. Jag frågade om denne, icke namngivne person, inte ville låna en sovsäck av mig…”nja…ok då, om du tjatar”.

 

Är det väldigt varierande hur de som bokar har styrt upp saker innan eller funkar det alltid?

-Det funkar nästan alltid bra, nu har vi ju skaffat oss ett ganska bra kontaktnät så vi vet ungefär hur det blir, det är ju mest söder om Tyskland där folk inte verkar käka riktig frukost, utan mest äter lite vitt bröd med eventuellt marmelad på som vi tycker är jobbigt… vi är ju riktiga frukostpersoner allihop, så en rejäl frukost och kaffe är nåt som vi verkligen uppskattar.

 

Vilket är det största bandet ni spelat ihop med?

-Största bandet…? Hm…ja, det vet jag inte, jag är inte så imponerad av ”stora band”, det är ju subjektivt, jag tycker ju att Sara och Josefin/Burning Kitchen/Sju Svåra År/Abductee S.D m.fl är de bästa låtskrivarna vi har i det här landet och de har vi ju spelat med. Sen har vi ju turnerat med Apatia No och spelat med så många band att jag har svårt att välja ut några få.

 

Om ni kunde välja fem band från historien, levande eller döda att ha en konsert ihop med Protestera, vilka fem hade ni valt?

-Nu är det ju bara jag som svarar så jag skriver vad jag tycker i skrivande stund:

Sju Svåra år

M.D.C

Bratakus

Witch Hunt

Asta Kask

 

Har ni fått mycket klagomål på ert namn eller mottages det mest positivt. Ni var inte rädda att något annat band skulle ha tagit detta eminenta namn innan?

-Haha, jo i början var det många som undrade och dissade men nu har vi ju funnits så länge att folk har väl vant sig. Nej, vi har nog aldrig tänkt att det är jättebra namn som nån skulle vilja sno, men nu har det ju kommit ett band som heter Protester som är jävligt likt och som dyker upp när en söker på vårt namn. Men nä, som sagt inget vi tänker mycket på längre.

 

Hade ni några andra namn på gång när ni skulle döpa bandet?

.Åhh joo…. Alla förslag var ganska dåliga, så varje person som var med i bandet då fick rösta på två eller tre förslag som de absolut inte ville ha, så det förslag som fick minst röster ”vann” och det blev Protestera.

 

Det funkar bra ihop med Halvfabrikat förstår jag? Vad är det bästa med det bolaget?

-Ja det funkar jättebra! Skuldreleases gav ut vårt första album -00 och Halvfabrikat gav ut vår första EP -04, sedan dess är det ju framför allt de två som gett ut våra skivor och de har samarbetat tidigare när vi släppt album; Skuld har släppt LP:n och Halvfabrikat CD:n och nästan alla våra EP:s. Sen hände ju den här förfärliga olyckan med Kleister/Skuld releases när han tyvärr gick bort (vilket jag fortfarande har svårt att inse då han var en av våra bästa vänner) och nu ville Danne/Halvfabrikat ge ut nya skivan på både LP och CD så det var ju aldrig nån tvekan. Halvfabrikat låter oss göra det vi vill men är ändå noga med hur utgivningarna ser ut och han verkar ha ett stort kontaktnät så skivorna sprids. Såklart är det också en DIY-label, så inget tjafs om pengar hit och dit, vi får ett visst antal procent av de skivor som trycks som vi kan sälja på spelningar och när de tar slut kan vi köpa in fler till schysst pris.

 

Finns det en massa outgivet som bara väntar på att bli utgivet i en stor LP/CD-box med Protestera eller finns det mesta ni spelat in utgivet?

-Haha, så lång tid som det tar för oss att få ur oss nya låtar så finns det garanterat inget outgivet material. Däremot har Halvfabrikat pratat om att ge ut en samling med singlar och andra lite udda låtar på en samlings-CD nästa år, vi har skickat alla låtar och texter till den i alla fall.

 

Vem gör texterna och vad inspireras ni mest av?

-Alla är väl delaktiga i texterna, oftast har nån skrivit en text och så filar vi på formuleringarna tillsammans. Jag kan ju inte tala för de andra men en ny skiva med Thåström eller Burning Kitchen eller Sju Svåra År ger mig mycket inspiration att skriva, även om texterna inte är influerade av de jag nämnde så blir jag liksom peppad när jag lyssnar på dem. Generellt när det gäller texterna så vill vi ju försöka skriva positiva texter och undvika misär och pessimism och det finns det tillräckligt många som gör, vi vill göra texter som människor blir peppade av och som skapar samhörighet och kampvilja. Det är vårt mål.

 

Jag förstår att ni tycker att politik och musik hör ihop men finns det något/några band som gör musik utan politiska förtecken som ni gillar mycket?

-Tja, jag lyssnar ju mycket på The Breeders och sån flummig indie, Hanna och Anders lyssnar mycket på döds- och blackmetal, Kalle lyssnar fanimej på allt du kan tänka dig.

 

Finns det något som ni aldrig skulle skriva en text om?

Hm, vilken svår fråga, jag vet inte riktigt vad du menar faktiskt. Kommer inte på något fenomen vi inte skulle kunna tänka oss att skriva om.

 

Jag vet ju att du är AIKare , är de andra intresserade av fotboll och isåfall vilka lag gillar de?

-Ja det stämmer, jag är nog värst. Hanna är nog mer intresserad än de andra och hon håller på GAIS, Anders håller på alla lag som kommer från Gbg men mest tror jag IFK Gbg, Kalle har jag aldrig hört prata om fotboll…

 

Så en hyllningslåt till AIK är inte aktuellt för Protestera?

-Nej, knappast, det skulle kännas löjligt också och inget som passar vårt band. Att vara fotbollssupporter är ju mer som en sjukdom och inget jag rekommenderar nån annan att bli, fastnar du i det så är det ju mer ångest än kul.(Där kan jag som gaisare verkligen hålla med/red)

 

Du gör ju Flyktsoda också och är väldigt flitig med utgivningar där. Vad driver dig till att göra den och få ut den så ofta som du får ut den?

-Ja, det stämmer. Jag håller just nu på med ett nummer där temat är fanzines och där jag försöker mig på att förklara min kärlek till fanzines och den totala frihet det innebär att göra ett fanzine. Jag var med i ett fanzinekollektiv på 90-talet och efter att vi lagt ner så har det alltid funnits ett sug efter att göra ett nytt fanzine. För snart fyra år sen satte jag igång och nu har jag precis släppt mitt 17.e nummer. Det som driver mig är främst att det finns så jäkla mycket bra musik att skriva om just nu. Sen så har det hela tiden varit så att så fort jag får ett nytt nummer från tryckeriet så är jag missnöjd med något och vill genast sätta igång att göra ett bättre…och så fortsätter det.

 

Om du tänker tillbaka på recensioner som ni fått på era skivor, har du någon riktigt konstig eller udda recension som du kan delge oss?

-Ja, den sämsta är ju fortfarande recensionen på första LP:n i Close-Up där de kallade oss för stalinister…. Om nån skriver så efter att ha läst texterna så vet vederbörande inte ett skit om vad stalinism är…det tyckte vi var underhållande. Det är den enda jag kan komma på som varit weird, men så gillar jag ju inte Close-Up alls heller så det var ju bra att det var i den kommersiella blaskan.

 

Bryr man sig som musiker mycket om recensioner egentligen?

-De flesta säger väl nej på den frågan men jag tror alla bryr sig… vi har ju lagt ner själ och hjärta på våra skivor så om nån tycker att det är skit så blir i alla fall jag lite ledsen men det går ju snart över och det finns ju alltid nån som gillar det vi gör så då får vi energi ifrån dem istället.

 

Hur tycker du att punken i Sverige är just nu? Du har ju bra koll på nya band, finns det några band som du kan rekommendera till läsarna och beskriv gärna vilken stil de spelar?

-Oh ja!!! Punken i det här landet har aldrig låtit bättre! STRUL släppte precis en ny 7” som heter ”Föredrar ju fest” som är en riktig jävla snabb hc-stänkare som verkligen rekommenderas! TROTS självbetitlade 12” är också ett av årets bästa släpp, punk/hc med aggressivitet såväl som melodier, hade det kommit på 90-talet hade säkert Profane Existence släppt det. SJU SVÅRA ÅR släpper snart en ny 7” treackordspunkrock med världens bästa texter, bland det bästa jag hört. SHAKING HEADS självbetitlade debutalbum som jag släppt tillsammans med Ken Rock-garagepunk med otroligt bra sång. ISOTOPE SOAP -knasig synth-hc som släppt en 7” och en 12” som båda är helt suveräna. HEAVY BLEEDING håller på att spela in en demo som jag är väldigt sugen på att höra. Jadu, det finns ju hur många bra band som helst!

 

Fem favoritskivor just nu?

-Bratakus ”Target grrrl” (12”), Strul ”Föredrar ju fest” (7”), Shaking Heads s/t (12”), RAS ”Entreprenad” (12”),  Trots s/t (12”)

 

Politiskt är det ju turbulent i Sverige just nu. Vad är det värsta som är på gång nu i landet förutom SD och NRM och liknande?

-Ja det är ju kanske värre en nånsin, där alla partier är inne på samma linje mer eller mindre; en extremt nyliberal politik som blandas med rasistisk skit. Vidrigt att sossarna tillsammans med de flesta i alliansen och nazisterna i SD stängde gränserna tidigt 2016 samtidigt som en humanitär katastrof pågår i Syrien. Den här rasismen som SD och NMR är ytterligheterna av är ju sanktionerade av regeringen och alliansen -jag mår illa när jag ser hur rasisterna spyr galla över regeringen och kallar dem ”vänsterelit, pk” etc när det är precis tvärtom. Att folk är så blåsta att de inte ser sambandet med helt bisarra skattesänkningar för de allra rikaste (som aldrig gjort ett handtag i hela sitt liv förutom att äga saker och flytta pengar) och försämringar i den offentliga sektorn, utan på fullt allvar tror att det beror på att det kommer flyktingar hit… men det handlar ju om hjärntvätt -när högerspökena upprepar sina lögner gång på gång så tror ju folk till slut att det ligger nåt bakom.

 

-Hur tror du valet utvecklar sig nästa år?

Ingen aning, eller jo jag är 100% säker på att de rikaste sitter kvar vid makten och det kommer ju inget så kallat demokratiskt val till ett parlament att ändra på

 

Röstar du? Varför eller varför inte?

-Jag har gjort det nån gång men kände mig smutsig efteråt, som att jag på nåt sätt godkänt den här diktaturen vi lever i. Men att rösta eller inte rösta gör ju inte nån som helst skillnad.

 

Blir det mycket intervjuer? Vad föredrar du, mail, face to face eller hur vill du bli intervjuad? Är det tråkigt att bli intervjuad?

-Nä det är inte jätteofta nu för tiden, det är ju lättast med mail så en hinner tänka efter lite…Men när jag själv kollar på resultat när jag intervjuat folk till mitt fanzine så är ju face to face roligast att läsa men det är ju svårast att göra tycker jag. Nej det är inte tråkigt, det här är ju det roligaste jag vet att pyssla med så att bli intervjuad angående det är ju bara kul.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju? Uppskattar du att få konstiga frågor eller känns det bara tröttsamt när folk försöker vara lustiga och ha idiotfrågor?

-Haha, nä vi har väl inte fått så mycket konstiga frågor. Det konstigaste var när ett par idioter lurade oss och skickade en intervju där de låtsades vara en tjej från Spanien med ett fanzine och när vi svarat så tyckte de att de ”satt dit oss” och tryckte det i sitt fanzine (Meskalin tror jag det hette), det var ju jättekonstigt för det var ju inga konstiga frågor och vi svarade inget konstigt.

 

Blir det mycket spelningar nu i och med nya skivan?

-Vi ska åka på en kortare turné med Myteri nu i slutet av november till Tyskland och Danmark, sen ska vi försöka göra tre spelningar i Skandinavien tillsammans med MASSMILICJA i vår och så hoppas jag vi hinner med en ”riktig” turné” på ett par veckor nästa år, om vi kan få till det med alla småbarn och jobb och grejer men det har vi ju lyckats med tidigare.

 

Har ni något favoritställe att spela på i Sverige?

-Sist vi spelade i Umeå på Verket var helt suveränt, Sicksounds arr på Cyklopen i Sthlm likaså, det är alltid kul att spela här i stan också.

 

Framtidsplaner för bandet annars?

-Det är väl det där med att åka ut och spela så mycket som möjligt. Vi har ju alltid prioriterat att försöka tacka ja till alla spelningar vi får och turnera så mycket det går, lite på bekostnad av att skriva nya låtar och det har alltid känts helt rätt. Så vi ska väl försöka fortsätta på samma sätt, men hoppas även att det inte tar så lång tid innan vi får ihop nåt nytt material.

 

För dig själv?

-Jag är rätt nöjd med det jag har, bandet skulle jag vilja lägga mer tid på, framför allt i replokalen men det är nog inte möjligt just nu. Annars är min plan att fortsätta med fanzinet, utöka distron jag har och så småningom få ihop pengar till fler skivsläpp.

 

Visdomsord?

-Gör det själv – tillsammans!

 

Nåt att tillägga?

-Tack för intresset! Vi ses i korridorerna på det stora sjukhuset