Historian om ryska Prospekt 69 börjar 2006 och här är resten av historien berättad för mig i början av juni 2009. Vanmo är den som svarar på frågorna.

Historia?

-Det var på hösten 2006 när två vänner ( Dryn och Pakha) som spelade ihop i gruppen“Sistema” –  översatt blir det system. De var trötta på musiken som de gjorde och bestämde sig för att göra ett nytt projekt. Som sångare bjöd de in mig-Vanmo. Egentligen hade jag ingen vana alls för musik men vi försökte och gillade det vi gjorde. Sedan fann vi en gitarrist och hans namn är Sania (ex. Kasatka). I Februari 2007 gjorde vi en demo som innehöll 5 låtar, vi gjorde den med hjälp av våra egna pengar och fick inte hjälp från någon. Den 23 april hade vi vår första konsert på en Moskva-klubb. Senare den sommaren så gjorde vi en liveskiva men den lämnade vi på Internet och glömde den sedan…. Under 2008 så jobbade vi på vår första fullängdare. Det gick väldigt långsamt och svårigheten var avsaknaden av pengar. Alla av oss har finansiella problem. Just vid denna tid inbjöds vi att vara med på en massa samlingar som: ARRESTED IN RUSSIA TRIBUTE TO RANCID. medlemmar: VanMo – sång Dryn- bss, Sania –gitarr, Zmey- trummor, Roga-gitarr. I slutet av inspelningen så bestämde sig gitarristerna för att lämna gruppen. Våra repningar slutade och vi har druckit en lång tid…men sedan bestämde vi oss får att återbilda gruppen.  Dracon (ex. Est kak est) och Nixon (ex. Sistema) började att spela gitarr. Vi gjorde en ny konsert och på samma gang etablerade sig  “ THE BEST”. Vi namnade den för att ära de gamla medlemmarna i gruppen. Våra vänner från Petrozavodsk (Karelia)- ‘’STREET  OF STORY RECORDS’’ hjälpte oss med skivan. Nu jobbar vi på en splitskiva och att någon gång spela i Moskva.  

 

Snälla berätta om varje medlem?

-De första medlemmarna:  Pakha Voloshin 33, Dryn 27, jobbade tillsammans förut. Earlier Pakha har spelat i NOISY DIABLO, LESBIAN BOY, SISTEMA och i Otbrosy Obshestva ( transl. Society trash)  och idag spelar han i RAKETA BOY. Dryn har spelat i SISTEMA. Sania och VanMo var 20 eller 21 år. Dagens grupp:  Zmey-trummor,  Dracon - gitarr(ex. Est  kak est),  Nixon –gitarr (ex. Sistema), Vanmo-sång Dryn-bas.

 

Hur är det att spela punk i Ryssland?

-Det är ganska svårt för det finns inte så många klubbar för okända grupper och där de är välkomna och de som har ett namn brukar oftast spela inför sina egna. Vi kan inte heller glömma de vanliga bråken efter konserterna(lokala medborgare och nazister)

 

Varför sjunger ni på ryska och inte på engelska?

-Vi sjunger på ryska eftersom ryska är vårt hemspråk och det är lättare att uttrycka känslor om man använder detta språk för vår public är ungefär 15-19 och väldigt unga och det är lättare att förstå.  

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?  

-Punk för oss(och jag hoppas för alla)  det är inte bara musik och det är möjlighet att uttrycka våra åsikter och att visa folk som inte håller med oss . Kanske det later löjligt men punk är vårt sätt att leva. Vi tycker det är fel att besöka en konsert i en typ av klädsel och sedan efter det ta av dem….du måste vara ärlig till slutändan.

Vad handlar era texter om?

-Det är en bra fråga. Jag skall svara men det är bara mitt sätt att se saker. Jag tycker att varje grupp skall välja temat på sången som de vill göra. De kan handla om kärlek eller om fylleslagsmål eller om deras karaktärer och deras sätt att leva. Jag försöker att mixa sociala problem som de kommer ut från min själ.

 

Vilken är er mest politiska låt?

-Jag tror att vi kommer att skriva vår bästa politiska sång snart. Idag handlar låtarna mer om problemen på gatorna.  

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Det är upp till varje person.  En del spelar musik för att tjäna pengar eller för att bli känd. Men det finns de som vill dela sina ideér med sin public. För oss är inte politik det första vi tänker på men vi är intresserade av vad som händer i världen och i vårt land.  

 

Vilka är de bästa politiska akterna?

-de soma hr spelat i Europa:  What we feel  (Moskva), Distress ( Saint Petersburg).  För ett tag sedan kom vi i kontakt med den unga ideologiska gruppen från  Nignii Novgorod som är riktigt politiska . Det finns en massa politiska grupper i Petrozavodsk:  Unity of inferior, the Mink etc.  Från Moskva: Change the world without taking power. Det finns en massa bra grupper i Ryssland och de mest kända är: Purgen, Distemper, Diagens, Tansilit…

 

Hur är det att leva i Ryssland idag? Jag menar politiskt

-Dagens liv i Ryssland är inte stabilt eftersom det är ekonomisk kris och vår massmedia håller tyst om det. På 90-talet var det hårdare. Men i varje tid finns det folk som vill ändra regeringen även ifall de säger att allting är bra.

 

Är det stora skillnader mellan fattiga och rika?

-Det har alltid varit problem mellan klasser och det kommer alltid att vara det. Ifall vi pratar om sfären punkmusik så finns det en massa exempel(utan namn) där folk från grupperna säger att livet är väldigt svårt och efter konserten stiger de in i en dyr bil och den har de fått av sina föräldrar. En del av dem kritiserar vår skiva men de är inte rädda för att bli utan bröd. Eller när en ”skinhead” som ha en tatuering ” – ‘’working class hero’’  sitter på sitt kontor….Ingen  kommentar.

 

Favoritlag i fotboll?

-Vi är inte intresserade av fotboll.

 

Snälla beskriv er musik med tre ord?

-Ärlig, vänskap, kamp.

 

Hur är musiklivet i er hemstad?

-Det är skit. Det finns bara ett band från vår stad ‘’Isho-isho  ‘’ (pop-punk), våra vänner “Est kak est” och vi. Det finns bara en klubb som är ockuperad av gamla rockare och hälften av dem har de “rätta” åsikterna.

 

Vad vet du om Sverige och musiken därifrån?

- Vår trummis är ett fan till Nasum!!! ‘’Refused’’ ifall jag inte missminner var det ett bra band. Raised Fist och en massa crust, “d-beat’’ band, Tragedy Mob-47 och självklart ABBA)))

 

Har ni gjort några mer skivor än den jag fick?

-Demo 2007, men vi har inga skivor kvar. Det finns en del samlingar:  Punk occupation Tribute to rancid – official, DIY – save forest.

 

Nya saker som facebook, My Space osv, har det hjälpt er något?

-My space hjälper oss mycket, du hittade oss. Facebook –använder vi inte.  

 

Har ni varit utomlands och spelat?

-Vi har inte spelat utomlands. De största städerna vi har varit i är Petrozavodsk, Vologda, Cherepovets och Krasnogorsk  när vi haft konserter.

Hur ser era fans ut?

-Det spelar ingen roll hur ett fan ser ut, han måste förstå meningen med vår musik och våra texter.

 

Vilken låt är den mest önskade och vilken är er egen favoritlåt?  

-Våra fans favoritlåt är 4242 och vi gillar alla låtar.  

 

Gör ni några covers?

-Jadå vi spelar“Sick of it all” – Step down, vi spelar också en låt av “ Otbrosi obshestva” – Army will kill you

 

Vad är Prospekt 69?

-Det är adressen till vår replokal-  – Prospect drugbi 69. 69 är ingen datum eller position))

 

Snälla berätta era favoritskivor?

-Varje medlem har 5 egna favoritlåtar och bandets favoriter har ändrats sig från början av vår karriär och vi lyssnar på väldigt olika musik så som industrial till emo , hård grind men det finns ingen plats för fascism eller andra diskrimineringar.  

 

Är ert skivbolag bra?

-Våra skivor är gjorda av egna pengar så vi tjänar inga pengar på att göra dem och alla kopior ör DIY Distro..

 

Vad tycker ni om nedladdning och mp3?

-Personer som bor 1000 km från Moskva kan inte få tag på vår CD och har de möjlighet att ladda ner den från Internet så är vi glada för dennes skull. Men vi förstår att det är skillnad mellan CD´s och nedladdning i kvalitet. Vi har också hört en hel del av era grupper med hjälp från mp3.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi kommer att spela in en split tillsammans med gruppen Voice of the protest från Karelia.

 

Visdomsord?

-Det är nödvändigt att leva och inte glömma vem du är.  

 

Nåt att tillägga?

-Lev som du vill, kliché – trash. Tack till  Ylia Go ( Satana) som har översatt intervjun.

 

 

 

 

 

.