Primetime Failure har gjort några skivor de senaste åren vilket är bland de bästa skivorna på länge. De kommer från Tyskland men sjunger på engelska och när det gäller det här bandet är det ok att de sjunger på engelska. Augusti 2023.

 

Berätta lite historia om gruppen, medlemmarna och vad ni gör när ni inte spelar musik, vad jobbar ni med och vilka åldrar är ni i? 

-Först och främst, tack för möjligheten att svara på alla dessa frågor för dig! Från vad vi kan komma ihåg i vår bibliska ålder startade Primetime Failure runt 2016, för vi kände att det var dags att spela lite Pop Punk / Skatepunk igen och vi gjorde aldrig riktigt några andra planer förutom att träffas och skriva och spela, bara umgås som vänner. Allt annat som hände av sig själv och vi kunde inte vara mer glada över det! Vi är alla mellan någonstans i trettioårsåldern och "lite äldre" hahaha... det är allt vi kan säga om det, men vi kanske har bevittnat Epitaph och Fat Wrecks glansdagar, så du kanske har ett hum. Två av oss arbetar inom IT, en av oss är fotograf och en arbetar på sjukhuset, så om du skadar dig själv medan du är arg över några datorsaker, kan vi lösa det, ta bilder av det och få dig till sjukhuset levande.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar? 

Berätta lite om varje medlem? Tidigare band?

-Primetime Failure har i princip varit samma gäng av vad du vill kalla oss haha. Tobi, Jan och Daniel startade allt och "den andra Tobi" anslöt sig lite senare. Vi har alla vuxit upp med massor av musik och vi har alla varit med i massor av band, de flesta av dem kanske du aldrig har hört talas om från Krusty Crew till Sec.100, Pointless och Me to Getaway Drivers, Skipjack, Modern Saints, Übergangsregierung och andra.

Vår bas som spelas av Tobi är den som skriver det mesta av musiken och på fritiden brygger han några av de godaste ölen som finns (kolla in https://bielefelderregen.bigcartel.com/).

Vår trummis Daniel blev nyligen pappa och för att vara ärlig kan det ge oss en chans att slå honom i ett dataspel åtminstone ett inom överskådlig framtid, eftersom vi hoppas att han kanske inte har tid att träna. Om du någonsin spelat något mot honom online, förlorade du troligen ... Åh och han är den som skriver en bra bit av texterna också!

Jan fick också nyligen en Xbox och vi kanske aldrig hör från honom eller repar igen. D

en andra Tobi kan vara upptagen med att förlora onlinespel mot Daniel eller lyssna på några av sina obskyra vinyl som han hamstrar för det oundvikliga ögonblicket att hans syskonbarn kommer att ge bort dem alla till välgörenhet när han är borta på grund av något dumt han kan ha gjort ... Inte för att det någonsin skulle hända. Vi är alla ansvarsfulla vuxna!

 

Primetime Failure är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så? 

-Jag kanske inte är den mest kompetenta personen någonsin att svara på den här, men från vad historieböcker och minne säger mig, det kanske bara lät trevligt eller det var på en lista med namn och det var den minst taskiga ... antar att en snabb google-sökning förhindrade några juridiska problem när det gäller andra band som hette Primetime Failure ... annars utmanar vi dig att tävla i något onlinespel mot Daniel för att kämpa för namnet.

 

Vad är bäst med att spela live? Var är bäst att spela, vilket land, stad, plats?

-Åh, det är svårt, eftersom det inte finns ett ställe, eller en stad, men vi hade vanligtvis de bästa tillfällena, medan vi spelade i små, svettiga rum fyllda till max med ett gäng människor redo att festa, men vi hade också chansen att spela på båtar två gånger och fan, det är kul! Stor påminnelse här: Om du någonsin har chansen att besöka Booze Cruise Festival i Tyskland, missa inte, de goda tillfällena framöver!

 

Är det viktigt att ge ut skivor som fysiska släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

-Bra fråga och jag tror att det verkligen beror på. Vi växte upp i tider, innan det digitala och några av oss redan innan CD-skivor fanns, så jag antar att vi bryr oss mycket mer än yngre band. Vi vill alltid ha våra skivor ute på vinyl, CD och band, eftersom vi älskar att ha något i händerna och vi alla älskar att lyssna på skivor, konstverk i händerna, läsa texterna och vi växte upp i tider när du hittade nya band från att läsa tacklista i skivomslag.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka spelar ni då?

-För tillfället spelar vi inga, eftersom vi inte kan bestämma vilka vi ska göra och våra liv inte lämnar så mycket tid att öva för oss som vi alla skulle vilja, så vi föredrar att skriva och öva in nya. Från vad jag minns (stäm mig inte) kan vi ha spelat en cover på en tysk "klassiker", "Verdammt ich lieb Dich" av Matthias Reim och vi kan ha gjort Sk8ter Boy av Avril en gång.

 

Berätta lite om följande låtar

a) All hope is gone

-Ibland kommer du till en punkt, där du känner en viss känsla av nederlag och du blir så nere för ett ögonblick, att du bara måste låta din frustration ha sin väg. Vi är inga som är negativa och vi kommer säkert inte låta världen få ner oss, men jag antar att vi alla har dessa stunder och det är helt okej att veta att du # inte är ensam med det.

b) Watch it burn

-Gissa vid det här laget att vi alla är medvetna om att klimatförändringarna är verkliga och vi ligga som vi har bäddat, men inte bara vi, vi borde alla vara medvetna om vad vi lämnar efter oss för nästa generation och hur våra handlingar får konsekvenser, om det är den tanklösa konsumtionen, allt avfall vi producerar etc. ... Det finns de stunder, när du är klarvaken, medveten om röran vi har ställt till med men vi lämnas utan svaret på alla frågor som uppstår om hur man löser den här skiten.

c) Songs about Mike Dawner

-Det är den vi egentligen inte ska prata om eller förklara ... Lyssna bara, det är inte så länge och det kommer sannolikt *host*host* aldrig bli en ordlek på någon av våra skivor...

 

Är det viktigt att få fram sina åsikter i sin musik, och är det ett bra sätt att få ut frustration också?  Ni är inte så mycket för att sjunga om politiska saker?

-Åh, vi älskar att få ut våra åsikter antar jag, annars skulle vi leta efter en annan uttrycksform än att spela musik, skriva texter vi sjunger högt, men vi föredrar att skriva ur ett personligt perspektiv och det kan ibland vara ännu mer politiskt än att skrika i någons ansikte. Vi försöker sjunga om det vi vet, som berör oss och som vi upplever i vår vardag. Det finns inte ett stort ämne vi skriver om hela tiden. Idag kan vi vara förbannade på högerpolitik och människor som drunknar när de försöker fly till en säker plats och imorgon sjunger vi om naken cykling till nästa pizzeria, det finns ingen huvudplan.

 

Tror ni att era texter kan ha effekt på andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har ni ändrat någons åsikt? 

 -Wow, jävligt bra fråga. Jag har en känsla som helt beror på den som lyssnar ... Vi fick lite cool feedback om våra texter nyligen, men vi har ingen aning om vi någonsin ändrat någons sinne genom våra musiktexter. Människor vi kanske når som har motsatta åsikter kanske inte tenderar att sluta lyssna på oss eller komma till våra spelningar och vi älskar tanken på att vi kan ändra någons åsikt, men vi skulle inte satsa på det.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det mest märkliga band ni har spelat tillsammans med? 

-På senare år har de melodiska punkgrejerna fått "en liten comeback" tycker vi, så det blev lättare att spela spelningar och mestadels spelar vi med andra punkband, men vi har haft nöjet att spela med scream / emoviolence samt med emo-band eller band som gör grejer med syntar. Vi har massor av vänband som vi tycker är värda att kolla in, så om du har lite tid att slösa har vi en Spotify-lista som heter #PunkRockPandemic som har många av dem: https://open.spotify.com/playlist/14PDpkV2uzL91Bj8xtPzbB


Ni sjunger på engelska och inte tyska? Varför inte på tyska?

-Bra fråga där, men jag antar att vi har en känsla av att tyska kan begränsa oss när det gäller att nå människor och vi känner oss alla tillräckligt säkra för att uttrycka våra tankar på engelska. I slutändan kanske vi inte ens har tänkt på det till att börja med.

 

Jag gillar öl och gör öl också.. Om Primetime Failure skulle göra en öl, vad skulle den heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

-Inga straightedgekillar i det här bandet och det är verkligen säkert att vi alla älskar öl! Vår basist Tobi har sitt eget lilla bryggeri här i Bielefeld, "Bielefelder Regen" med sin vän Salva ((shameless plug, kolla int https://www.facebook.com/Bielefelderregen/) och vid det här laget blev ingen förgiftad och vi njuter verkligen av de saker han kommer på, från en stor Pils till en fruktig IPA och allt däremellan. Så en Primetime Fail-Ale är alltid bara en kort resa till bryggeriet bort! Vi spelade också nyligen kort weekendturné med våra vänner i Heart A Tact, Holly Would Surrender, Small State och Kings &; Hurricanes och Sudden Death Brew gjorde en speciell öl för det!

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord för alla som aldrig har hört er? 

-De tre orden kan vara tre ackord och det är ungefär det hahaha

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Det är svårt att välja en favorit, det kan ändras från dag till dag. Vanligtvis är det en av de nyare låtarna. Du har spelat de gamla en miljon gånger under repen, så vi är mest glada över att spela de nyare. Det kan vara "“I like what you’ve done with the place” just nu. Å andra sidan (det är enligt mer än 600000 Spotify-spelningar) verkar folk gilla Watch It Burn mycket ...

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

-Den största skillnaden är att folk kan texterna vid det här laget och fan, det är så kul om folk sjunger med medan du spelar och vi är verkligen tacksamma för att alla sjunger med sitt hjärta.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil?

-Punk formade många av de tankar och etik vi växte upp med och kan ha haft en av de större effekterna på oss när vi växte upp. DIY-etik, att sätta upp spelningar, det lärde oss mycket om att skapa och det gav oss självförtroende och en plats att tillhöra och jag är inte säker på hur den nuvarande scenen är för yngre människor nu, men jag hoppas att det ger dem samma känsla av syfte och en säker plats att uttrycka sig.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Åh , låt oss inte börja, vi älskar Sverige. Varit där på semester flera gånger och det finns så mycket att älska med det, maten, naturen, människorna och det kommer så mycket bra musik från Sverige! 

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

-Har varit där flera gånger på semester, förlåt, skrev det förut, men var för lat för att rätta mitt senaste svar. Vi växte upp på en hel del av Burning Heart Records Millencolin, NFAA, Satanic Surfers, du fattar, men också hardcore eller emo band som Abhinanda, Refused, Shield, Starmarket och för närvarande tycker vi verkligen att du ska kolla in Movin In Stereo.

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder?

-Svårt att svara på, men troligtvis är alla mellan 16 och 50 och är där för en skön stund, inte helt säker på det... (fan jag är för gammal 😉/redaktör)

 

Vad är det bästa med att spela live? Och var är bäst att spela? Har ni varit utanför Tyskland och spelat?

-Det bästa med att spela live är att få en direkt feedback på vad vi kom fram till "i labbet" och att få umgås med vänner. Den bästa spelningen att spela är alltid nästa, men eftersom vi spelade på Punk Rock Holiday i Slovenien i fredags, fan det var trevligt. Spelade även i Nederländerna och kommer att spela i Luxemburg snart.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under ett livegig med ditt band?

-Det är den tiden vi måste ringa vår advokat och hålla käften hahaha... allt jag kan säga är att vi åtminstone aldrig satt eld på något eller fått polisen att ringa oss ... Men man ska aldrig säga aldrig.

 

Finns det några bra band i Tyskland idag? Nya band som är bra? Gamla band som fortfarande är bra? Gillar du tyska band som sjunger på tyska?

-Det finns massor av stora tyska band och även band som började sjunga på tyska mer nyligen som Donots. Vi har ett gäng riktigt duktiga vänner som Heart A Tact, Eaten By Snakes, Sewer Rats, Hell & Back, Bike Age, Flick Knives, Melonball med flera, bara det först som kom upp i mitt huvud.

 

Vilken är skivan som du alltid måste ha i turnébussen?

-Åh, vi är  ponnyer i en häststad när det gäller det, så vi gillar verkligen att lyssna på de vanliga hitsen från förr. Ge oss en Blink-skiva, gamla Green Day, No Use For A Name och du kan se ett stort leende på våra ansikten.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och sådana saker du använder för att lyssna på musik?

-Åh, vi köper många skivor. Det finns tillräckligt med vinyl för att bryta ryggen på alla som hjälper oss att flytta till en annan lägenhet i framtiden. Spotify är en bra sak för att kolla in ny musik, ta reda på om band eller om du är på väg, men hemma är det en annan historia. Spotify hjälper också till att ta reda på ny musik för att köpa senare, så det går hand i hand här och allt har sin plats.

 

Hur är det att leva i Tyskland, rasister och politik överlag?

-Jag tror att det är lite som överallt i världen just nu, högerpolitiken är på rulle och många saker tenderar att bli mer konservativa och samhället blir mycket mer uppdelat. Hoppas bara att det inte slutar som det amerikanska samhället, där det bara finns två partier och det inte handlar om fakta längre och det har blivit ett fullt krig om kultur. Vi har ett riktigt högerparti här som heter AFD och det enda man kan säga om det är "f*ck them". Sociala medier och gul media gör inte saken bättre också, men vi håller tummarna. Så mycket för politik, men Tyskland är ett jävligt trevligt land att leva i. Vi har grym sjukvård och det finns egentligen bara ett fåtal saker att klaga på.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

-Varje person i varje band som någonsin säger att de inte bryr sig alls ljuger, så mycket kan jag säga. Det är mest bra att läsa människors tankar om något du lade ditt hjärta i, särskilt när du vet att folk tog sig tid att lyssna och du kan säga att de vet vad du går för. Inga riktigt konstiga att berätta om eller klaga på hittills, tyvärr.

 

Om du kunde välja fem band från förr och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-Åh fan, tufft ... Operation Ivy skulle vara ett av dem, så mycket jag kan lova och No Use For A Name också ... lägg till Blink 182 i uppställningen och medan vi har chansen att få omöjliga saker att hända, ge oss också lite Sublime. Eftersom vi har en kvar, så blir det NOFX, eftersom vi är klyschiga så där hahaha ... 

 

Framtidsplaner för bandet?

-Mellan jobb, familj, hundar och barn finns det bara så mycket tid, så framtida planer inkluderar definitivt att hitta tillräckligt med tid, att skriva låtar till en ny skiva, snarare förr än senare och komma in i studion för att spela in dem och få dem ut i världen. Förutom det är det fantastiskt som det är, att få spela spelningar med band vi älskar och beundrar.

 

Visdomsord?

-Var bara snäll, det är inte så svårt. Var bara inte en k*k och världen är en bättre plats. Det är så enkelt.

 

Något mer att tillägga till intervjun?

-Tack så mycket för att du tog dig tid att skriva alla dessa frågor och prata med oss. Hoppas att spela en spelning eller två i Sverige någon dag och hoppas att träffa dig för en öl eller två!