Possible Suspect fråm Holland är en grupp som verkligen gillade när jag hörde deras CD som de gav ut på Mad Butcher för några månader sedan och därför gjorde jag en intervju med dem i september 2003.

Snälla ge mig lite historia om gruppen?

-Vi började någon gång mellan 1995/96 och då var vi fyra. Som tre före detta sångare i andra band bildade vi ett band. Vi hade ingen sångare ännu så vi hittade Mark som fick sjunga. Så det blev Esther på trummor, Wander på bas och Iwan på gitarr. I november 96 spelade vi vårt första gig i vår hemstad Utrecht. Efter några låtar , och spelningar här och var bestämde vi oss för att skaffa en andra gitarrist, Dick. Hans första spelning var på ACU-välgörenhetsspelning på Tivoli i oktober 1997. I mars/april 1998 spelade vi in vår första demo; "Alone in the Fight". Det var en sjulåtars demo.I November 1999 spelade vi in ytterligare 7 låtar till en sjutummare. 5 låtar kom att vara på singeln. De två andra skulle vara med på en samlinsskiva men de kom aldrig så långt. Sjutummaren släpptes i januari 2000. Mellan december 2001 och mars 2002 spelade vi in 8 nya låtar, som släpptes i april 2003 av mad Butcher. Mellan allt detta har vi spelat väldigt mycket. Först spelade vi i Utrecht  och i resten av Holland. Vi spelade på ockuperade ställen lagliga eller olagliga. Ställen Arnhem, Leiden, Alphen a/d Rijn, Rotterdam, Amsterdam, Rheden, Woerden, The Hague, Den Bosch, och många mer. Vi gjorde några små turneer genom  Tyskland och Danmark i November 2001.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, familj, intressen och något hemskt om varje medlem?

-Wander: Ung hund/ Snygg men gift / Bone breaker

Iwan: Kickboxande söt paj med metalriff/Överkontrollerande/ 200 Pound Fresh on the Hook

Mark: ADHD, för att han har druckit för mycket Coke / Bra hemmafru / Darth Vader fan

Esther: Hårtslående kvinna som vet allt / Ändrar alltid hårstil och färg / Alltid på humör för en bra öl(eller en dålig)

Dick: Mer Rock ‘n’ Roll än Elvis / Gillar Couch Consuming undar / Grafisk mästare

 

 

 

Band före eller bredvid Possible Suspect??

-Esther sjöng i B.O., Iwan sjöng i Disturbing Foresights, och spelade gitarr i De Pisnozems, Wander sjöng i Temporary Toad, Dick spelade bas i JoJo en de Aspro’s och i Diverse Artiesten och Wild Hakken och spelade gitarr i  Tra I Mati. Mark sjöng med en massa hardcoreband när de spelade I Holland (Show Off)

 

Att spela den här typen av musik I Holland, hur är det?

-Riktigt bra. Det är en luiten men lojal publik/scen. I många städer är det en massa folk som är intresserade av HC/Punk. Vi spelar oftast inför 50-200 människor. De större ställena är svåra att infiltrera. De går mer på trender och att banden säljer tillräckligt med biljetter. Det betyder inte att de är sellouts- bara att de drar en större publik. Men det finns en massa band i Utrecht.

 

Varför har punk/HC en såpass stor publik i Holland tror du?

-Ja, trenden för de lite stora spelställena är över nu men det finns fortfarande en stor scen. Det finns en massa band i Holland med ett brett och varierande spelstilar. Det finns SxE/Vegan scenen. PC scenen, Punk rock (epitaph) scenen, tuffa killar scenen, HC ungar, Punkare och träskpunkarna. Och oftast kommer vi bra  överens. Vi passar inte ihop med de tuffa killarna, det är inte vår cup of tea. Men alla är medvetna om att om vi stödjer varandra så kommer vi längre och tillfredsställelsen  blir större än om vi kastar skit på varandra. Punken är på väg till de mindre spelställena där den hör hemma!

 

Finns det några bra band I Holland just nu?

-Det finns band som: Mihoen!, S.A.F., Dodenwaard, Tra I Mati, Pisnozems, Toad, Chleb, Seein Red, Circle J, Carera, Rebound 215, Betercore, Urban Blight, The Bastards, Oil, NRA, Taco Ramirez, Crush, Insult och många många mer.

 

Finns det något speciellt med holländska punkband som skiljer de från andra band i världen?

-Nej, de flesta band är engelsk/amerikanskt influerade så det finns en hel del olika band. Men vi kan inte ge en speciell specifikation på ett typiskt holländskt punk/HC-band.

 

Jag jämför er med Mob och street punk? Vad tycker ni om det? Vilka andra jämförelser finnes?

-Många människor kallar vår musik streetpunk emd HC-influenser. Vi har blivit jämförda med  7 Seconds, Youth Brigade, Bouncing Souls och the Dead Kennedys. Men vi är svårbeskrivbara för vi passar inte in på en specifik stil av HC/Punk. Det är för meliodiskt för de riktigt inbitna HC-diggarna, vi är inte hårda tillräckligt för de tuffa grabbarna. Vi är inte emo och vi är inte melodiska tillrcäkligt för Epitaph-ungarna, vi är inte Oi tillräckligt för skinheadsen och vi är inte ett SxE band. Så det är svårt att säga vilken scen vi tillhör.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilka litar du mest på, de bra eller de dåliga?

-Vi bryr oss om dem, så länge de är gjorda med respect, så är det OK med negativa recensioner. Men det är alltid en personlig smak från recensenten.

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-Nästa fråga

 

Ni kommer från Holland, är ni fotbollsfans(jag tror att alla är det bara för att jag är så intresserad), ifall ni är det, vilka låg håller ni på och kan ni tänka er att vara med på en tribut till ett speciellt lag?

-Well Dick håller på Ajax, Esther, Iwan och Mark är Feyenoord supporters och Wander bryr sig inte om fotboll alls. Mark's svenska favorit är Djurgådens IF. Så de flesta av oss gillar fotboll, men vi kan inte vara med på en tribut eftersom vi gillar olika lag.

 

Men en samling emot rasism då?

-Vi är alltid intresserade av att stödja något som hare tt positivt mål. Antifascism/rasism, att stödja hemlösa eller flyktingar. Så länge det är OK socialt, så gör vi det.

 

Hur är det med rasism I Holland just nu?

-Den finns här och folk är mer öppna med sina obscena tankar. Och skillnaderna mellan etniska grupper blir bara större och större. Så ifall vi inte öppnar våra sinnen för varandra så komemr det att bli en slags social apartheid. Men det finns inte så många fascist/rasist/skins gäng som håller på. Men hela den politiska opinionen har flyttats till höger. Helst de två senaste åren. Det är en ny regering som är ganska högerinriktad. Så de fattiga och försvarslösa har det svårare, med sjukvård och sociala försäkringar. Såklart för de rika och företagen är det inga problem men sedan för medel och den lägre klassen det sämre och gissa vilka som får skulden. Utlänningarna, flyktingarna och invandrarna, vilket är skitsnack.

 

Ni är på Mad Butcher, är det ett bra bolag?

-Ja de mesta är ska/oi band. Men vi gillar det bolaget, helst den antifascistiska ideologin. Och vi får en hel del support från Cable Street Beat, som är en antifascistisk musikorganisation i Tyskland.

 

Vad vet ni om Sverige, vad är typiskt svenskt?

-Det är kyligt och mörkt på vintern. Esther och Iwan har varit på semester I Skandinavien så de vet lite om Sverige. Det finns mycket skog och folk är vänliga och Stockholm rockar..

 

Har n I hört några bra svenska band?

-Mark gillar svenska crust/grind/metal bands som Nasum, Genocide Superstars, Krigshot, Wolfbrigade, Intensity, The Haunted, Accursed, Uncurbed, DS 13, Entombed, Skitsystem, Regurgitate, Vomitory, ETA. Men vi andra gillar band som : The Tequila Girls*, Abba, Refused, The Hives, Bathory, Sahara Hotnights*, Monsteri, JR Ewing och The Troublemakers*. *band som vi har spelat med.

 

Ifall ni kunde välja fem band från idag och från förr att spela en konsert ihop med Possible Suspect , vilka skulle ni välja?

-Mark: Dead Kennedys med Jello Biafra, Yuppicide, Negative Approach, The Wretched Ones ochGenocide Superstars

Esther: Excel, Face To Face, Heresy, Dawn By Law och 7 Seconds

Dick: The Ex och Chumbawamba

Iwan: Motörhead, The Locust, Sham 69 och The Spermbirds

Wander: At The Drive-In och The Buzzcocks

 

Snälla ranka de fem bästa skivorna, fem bästa konsertern och fem viktigaste sakerna I livet?

-Nästa fråga

 

Idoler när ni var små?

-Esther: Abba

Iwan: Zorro

Wander: Madonna var en idol då och är idag också.

Dick: Floris

Mark: Dolly Dots

 

Första senaste och dyraste skivan ni har köpt?

-Nästa fråga.

 

Hur mycket säljer ett band i er stil i Holland? Vilket band säljer mest just nu i Holland?

-Ifall vi har tur säljer vi 200/300 av vår senaste Cd .Band på I Scream records som Discipline, Backfire!, Right direction etc säler tusentals skivor runtom i världen. Mihoen har salt en hel del singlar, jag tror att 1500 singlar har sålts av de singlarna men jag vet inte vilket band som säljer mest.

 

Hur är en bra konsert med er? Har ni bra kontakt med era fans? På vilket sätt?

-Vi gör en mycket bra spelning när alla låtar går rätt, publiken ger oss bra respons och att stället vi spelar på har varit avslappnande med bra mat , dricka och folk. Vi har inte ett stort följe av fans men många av de som kommer är våra kompisar eller liknande, Vi får inte en massa email eller brev.

 

Hur ser er medelmåttige diggare ut? Vilken ålder?

-Från 17 till 40. Från träskpunkare till välklädda HC-ungar. Vi har inget standard fan.

 

Har ni gjort något mer än "So sick of your dependence" Hur kan jag få tag på den?

-Skicka oss pengar så skickar vi vår  7". (€ 5,= P&P)

 

Vad menar ni med titeln på skivan och med bandnamnet?

-Titeln kommer från låten "Euthanasia". Det betyder en massa saker. Vi är trötta på beroende folk. (Missbrukare, religösa fanatiker, icke oberoende folk som lever på andra etc.) Och faktumet att vi är beroende av en masa saker i livet och vi kan inte ta något för givet. Och om vi uinte tar tillvara dem så faller saker i bitar. Till exempel vår miljö, social säkerhet, allmäna transportmedel, bra finanser och så cvidare. Och en del folk är beroende av andra folk för att de inte vill leva mer(kolla texten påEuthanasia) Bandnamnet , vi väntar på dig att kolla in oss.

 

Vilka är era framtidsplaner?

-Spela gigs och göra en ny CD.

 

Som människa?

-N.O.Y.F.B.

 

Visdomsord?

-Gå med i Force Luke.

 

Nåt att tillägga?

-När du är i Utrecht, Gilla Possible Suspect, och gå till ACU, Voorstraat 71 Utrecht.

 

 

 

www.madbutcher.de

www.acu.nl

 

 

 

 

 

possiblesuspect@popmail.com

bilder tagna av Titus och Judith