Plastic Mars är ett tyskt punkband som sjunger mestadels på engelska men de gör några låtar på tyska också ... en intervju gjordes nu i september 2023 med gruppen... njut!

 

Berätta lite historia om Plastic Mars, hur ni träffades och varför ni började spela tillsammans och när?

-We are Plastic Mars är ett tyskt punkrockband baserat i Limburg an der Lahn (Hessen) mycket nära Frankfurt am Main. Bandet bildades i december 2017. Jag träffade Maddin på en lokal punkrockfestival i Limburg och vi bestämde oss för att göra musik tillsammans. Kort därefter hittade vi Marius via en musikplattform online. Så vi började som en Trio (Ronny - sång & gitarr, Maddin - trummor & bakgrundssång, Marius - bas & bakgrundssång) och började skriva vårt eget material. Steg för steg köpte vi lite inspelningsutrustning och kom på hur vi kunde producera några demospår på egen hand. Under 2019 hittade vi Chris (gitarr &; bakgrundssång) som krönte bandet. Strax efter att han gick med i Plastic Mars bokade vi en professionell inspelningsstudio för att spela in 5 spår (av 10 förproducerade låtskisser) för vår första EP som heter "Here We Go" (släppt i maj 2020). Vi hade spelat några mindre spelningar och en festival innan covid drabbade moder jord och gjorde det omöjligt att fortsätta spela live. Så vi bestämde oss för att inte förlora tid och blev signade av Timezone Records för att spela in vårt debutalbum som heter "Up To Our Necks" 2020 (släppt i juli 2021). Vid den här tiden hade vi mycket roligt med att filma några DIY-musikvideor också för vår YouTube-kanal. Det var fortfarande omöjligt att spela live, på grund av covid. Så vi började skriva nya låtar igen. Under 2022 sökte vi och hittade en ny professionell inspelningsstudio då vi ville låta lite mer organiska på vår nästa skiva. Sedan i juni 2023 släppte vi vår senaste EP som heter "Not Like You" inklusive 5 helt nya spår. Lyckligtvis är pandemin över nu och vi har redan spelat några riktigt coola spelningar och fått nya fans! Showen måste fortsätta!

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineup-förändringar?

-Japp, det är fortfarande samma lineup! Inga ändringar!

 

Plastic Mars är namnet, var kom det ifrån och ni var inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så?

-Ronny, vår sångare, fick idén till namnet på bandet. En dag satt han i sin hemmastudio och tittade på ett gummi på sitt bord med texten "mars plastic". Han tänkte: "Om du vänder på orden - det är ett bra namn för mitt punkrockband!" Självklart googlade vi namnet och som tur var fanns det inget annat band som hette så. Vi ville inte ha ett överdådigt, för allvarligt namn. Det ska låta coolt och punkrockigt!

 

Er låt Drowned handlar om hur folk drunknar i sina mobiltelefoner, är det något de gör när de är på konsert med ert band?

-Vi är väldigt glada att det inte är fallet på våra spelningar (åtminstone kan vi inte upptäcka människor i publiken som drunknade i sina mobiltelefoner, medan vi gjorde vår spelning från scenen).

 

Är det viktigt att ge ut skivan som fysiskt släpp tycker du? Skulle det kännas som att ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt? Jag tror att ni har gjort det med era senaste utgåvor? Kommer de att komma som fysiska, varför eller varför inte?

 -Vi tror att fysiska skivor fortfarande spelar roll för fansen. Åtminstone som en vara. Men lyssnar majoriteten av din fanbase på dina låtar via CD eller vinyl? Vi tror inte det. Streaming är verkligt! Och så mycket som vi älskar CD-skivor och vinyler från våra favoritband och identifierar oss som "oldschool" måste vi acceptera att de flesta människor konsumerar musik på streamingtjänster som Spotify, etc. Med vår senaste skiva "Not Like You" (EP, 2023) bestämde vi oss för att släppa den digitalt och, ja, vi känner att vi har släppt en skiva. Skivbolag är inte så viktiga längre och de små kan inte göra något för oss nykomlingsband alls. Intresset för CD-skivor är inte så stort heller. Kostnaderna för vinylproduktioner är otroliga. Så, vad kan du göra som DIY-Band när du redan betalat så mycket pengar för inspelningarna i en professionell studio och marknadsföringskampanjen för skivan helt själv? Jo, vi valde att släppa digitalt. Det finns alltid ett alternativ att trycka skivan på CD eller Vinyl senare. Vi skulle gärna göra det när vi har den nödvändiga förändringen!

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka låtar?

-Nej, inga covers.

 

Berätta lite om vad era låtar handlar om?

a)Coca Queen: Coca Queen är en fiktiv historia och först låter det som den "roliga kokainpunkrocklyriken". Det finns dock en tragisk mening bakom det. Låten handlar om ett giftigt förhållande till droger som bara varade så länge som en av båda hade pengar att köpa drogerna.

b) I´m Sorry: Låten handlar om förlåtelse. Föreställ dig att du är i ett seriöst förhållande, men vid någon tidpunkt börjar du vara otrogen och naturligtvis blir du en dag påkommen. Du börjar inse att detta var ett stort, smärtsamt misstag och du ber om förlåtelse.

c) Scherben: Låten handlar om människor som avviker från vägen (vad som var fallet särskilt under pandemin) och kryper ner i kaninhålet för att bli besatta av konspirationsteorier, men i slutändan för att komma tillbaka på rätt spår. Lämna skitsnacket bakom er, folk!

 

Är det viktigt att få fram sina åsikter i sin musik, eller sjunger ni bara om "triviala saker"? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga politik i musik?

-Varje person är politisk, helt klart. Vi tycker inte att ett band måste vara politiskt. Vi försöker sjunga om teman som betyder något och även om vi sjunger om roliga saker försöker vi lämna ett budskap bakom låten. Om vi tycker att det finns ett behov av att lägga fram vår åsikt om flera teman, så gör vi naturligtvis det och det gjorde vi! Våra mest politiska sånger är IN OUR OWN HANDS, WOHLSTAND, UEBER ALLES och SCHERBEN.

 

Tror du att era texter kan ha effekt på andra människor som lyssnar på dem ... något exempel på det? Har ni ändrat någons åsikt?

-Vi vet inte om våra texter påverkar andra människor, men vi vet att musik kan göra det. Musik är kraftfull och kan förändra människors sinnen. Vi känner så när vi lyssnar på våra favoritband och låtar.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Tyskland och vilken typ av band har ni konserter med?

-I Tyskland är det svårt att få chansen att spela på klubbar eller festivaler för vår målgrupp - för människor som älskar punkrock. Det beror väldigt mycket på var du bor och hur bra du är uppkopplad. Det finns inte så många punkrockscener längre. Men vi vill inte klaga! För det mesta spelar vi konserter med rockband i allmänhet eller med heavy metal-band.

 

Har ni något fotbollslag som ni stöder? (Jag supportar Arsenal och ett svenskt lag som heter GAIS)....har ni någonsin gjort en låt som en hyllningslåt till något lag eller något liknande?

-Maddin och Ronny supprotar den tyska Bundesligaklubben Borussia Dortmund (BVB 09). Marius och Chris är inte intresserade av fotboll alls. Vi försöker skilja på att vara ett punkrockband å ena sidan och att vara fotbollsfans å andra sidan. Så tänkte aldrig på det. Det är inte vibben i vårt band.

 

Hur skulle ni beskriva din musik med tre ord för människor som inte har hört er? Beskriv det med tre ord?

-Autentisk - Positiv - Catchy.

 

Jag gillar öl och gör öl också.. Om Plastic Mars skulle göra en öl, vad skulle den heta och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?

-Vi gillar öl också! Definitivt skulle det vara en Pilsener och kanske skulle vi kalla den "Plastic Hops From Mars".

 

Och hur är det att bo i Tyskland nu? Rasister, levnadskostnader, och ska folk till Sverige nuförtiden för att köpa saker eller är det inte så mycket billigare här längre?

-Vad kan vi säga? Vädret kunde vara bättre - sommaren kunde vara längre! :-) Och tyskarna är alldeles för seriösa ... Levnadskostnaderna har blivit ganska höga under de senaste åren. Vi vet inte om det finns fler rasister i Tyskland än i andra länder, men så länge någon form av diskriminering fortfarande existerar i samhället har vi mycket att göra för att stoppa hatet! Aldrig hört talas om tyskar som köper saker i Sverige för att det är billigare. Kanske är det så - vi vet inte. Vi har alltid hört att alkohol är brutalt dyrt i Skandinavien.

 

Vilken är er egen favoritlåt bland dina egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Vi kan inte välja en låt framför en annan som vår favorit. De är alla våra bäbisar och vi älskar var och en av dem. Vi tror att folk gillar SHOUT IT OUT och NOT LIKE YOU!

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om ni jämför när ni först började spela i ett band?

-Många fler band än för 15 år sedan! Men rockmusik är inte så populärt just nu.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk för dig, bara en musikstil eller en livsstil?

-Hm... Inte lätt att svara på. Kanske är punkrock lite mer "polerat" och välproducerat idag. Eftersom tekniken blivit bättre och bra inspelningsutrustning blev billigare, så kan band låta bättre på sina skivor nu än för år sedan på sina råa demoband och helt enkelt vant sig vid det perfekta ljudet. Inget emot råa, skitigt klingande demoband. De var fantastiska! Punk betyder för oss: Gör vad du vill!

 

Ni gör låtar på både engelska och tyska?

-Ja, både och!

 

Vilket språk är bäst att sjunga på, tyska eller engelska?

-Engelska. För det mesta låter det bättre och människor utanför Tyskland kan förstå låtarna och få kontakt med bandet.

 

Vilken är den bästa spelningen ni någonsin har gjort? Spelar du bara i Tyskland?

 -En gång spelade vi i en stor utsåld stor konsert (Circus without animals)! Det var ganska coolt och väldigt speciellt! Folket blev galna. Hittills har vi bara spelat i Tyskland. Vi spelar gärna konserter i andra länder!

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt? Och vad är typiskt tyskt?

-Bara stereotypa saker.

 

Har ni någonsin varit här? Några bra band från Sverige som ni gillar?

-Nej, men vi skulle gärna besöka Sverige. Vi gillar många sorters musik och svenska band levererar alltid! Vi gillar The Hellacopters, Backyard Babies, The Hives, Refused, Ghost och såklart Roxette!

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av människor kommer, ålder? Mycket dans? Svettigt?

-Alla typer av människor och åldrar. Mestadels unga människor. Vi gillar det svettigt - på scenen och framför scenen!

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Att få kontakt med publiken!

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte?

 -Ronny: Jag kan bara tala för mig själv... Min första skiva var Manowar "Fighting The World" på kassett och min senaste skiva var AC/DC "Power Up" på CD.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida band och både döda och levande band för att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?

-The Rolling Stones

The Clash

The Cure

Blink-182

Rise Against

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi försöker spela så mycket vi kan för att bygga en stark fanbase. Det skulle vara väldigt coolt att bygga en liten fanbase i Sverige också!

 

Visdomsord?

-Rock'n'Roll är död! Länge leve Rock'n'Roll!