Planet Trash har ju varit med ett tag och jag har några gamla skivor med dem men de var så snälla att de skickade sin nya LP till mig och jag blev mycket positivt överraskad. Maj 2021

 

Lite historia om gruppen?

-Startade 94. Det är Myran och Wille kvar från 90 och 20-talet. Vi spelade ofta någon slags hardcore med refränger som skulle kunna funka i vilket 77-punkband som helst. Sen har vi alltid haft några svenska låtar med. Så har vi fortsatt. 2009 (Elände) och 2018 (Vad fick du ut av livet) gjorde vi flera svenska låtar och nu 2020 var det dags igen.

 

Berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, familj, band före och band bredvid?

-William ”Wille” Jonsson. 53. IT-Tekniker, Sambo och två kids. Patrull Grisskit och Funny Farm före. Avfarten och AvArten bredvid.

Pontus ”Pow” Olofsson, 28 bast. Tidigare lirat med Inavel, och lirar för nuvarande med Widsith bredvid. Yrke inom vården D

aniel Rohlin 48 år. Berggasse 19, Molladu, lärare, 3 barn, 1 fru

Jan ”Myran” Myhrberg 50. Gas-Traktor, Funny Farm. Nu Avfarten som sidoprojekt. Yrke inom vården.

 

Jag kan höra mycket punk och en del hardcore och då både svensk och engelsksjungen, hör jag rätt? Var det bättre förr?

-Ja du hör rätt, en salig blandning av allt. Vi har inte varit stilrena på något sätt och kommer väl aldrig bli. Vi gör bara låtar och så får dom bli som dom vill bli. Vi tycker inte det var bättre förr utan vi försöker göra allt vi gör så bra som vi orkar för dagen. Huvudsaken att vi har roligt.

 

Planet Trash är ni nöjda med namnet?! Om inte det bästa bandnamnet hade varit upptaget, viket namn hade ni valt då? Jag menar vilket är det bästa bandnamnet? Ni är inte rädda för att alla som inte hört ska tro att ni spelar trashmetal?

-Vi vill inte fundera så mycket över namnet eftersom vi tror att vi skulle må sämre om vi började, haha. Det har lite ”miljötänk” över sig och är snott från en låt med Sham 69. Det stavas ju Trash (sopor) till skillnad från Thrash (som i Thrash-metal).

 

Vad är det bästa med att spela live? Saknar ni att spela nu i dessa covidtider?

-Öl och scenskräck. Ja vi saknar att spela. Vi har ju en massa nya låtar som vi känner att dom fungerar jättebra som live-låtar.

 

Var är bäst att spela, var är sämst?

-Bäst små och svettiga källare, sämst stora utomhusscener

 

Hur är det att spela denna sortens punk i Sverige idag?

-Vi vet ju inte riktigt eftersom vi inte hunnit spela dom nya svenska låtarna live ännu. Skivan 2020 kan inte beskrivas lika som det vi gjorde innan. Vi skulle gärna spela tillsammans med några bra liknande band. Vi lovar att det kommer bli bra.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord??

-Just nu. Snabb, kortfattad, varierad

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Hur har synen på punk ändrats genom åren?

-Jag tänker först på en musikstil. Man hör om musiken du lyssnar på och spelar är punk eller inte. Sen kan människor ha en skön och vettig livsstil oavsett musiksmak. Vi gillar bra musik och bra människor oavsett utseende.

 

Hur ser ni på nedladdning, mp3 och liknande?

-Vår musik går att ladda ner helt fritt från planettrash.se. Vi har varken intäkter eller kostnader att bry oss om.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag, politiskt? KD, SD, M och nu L

-Främst SD har ju förpestat allt de senaste åren. Kan dom inte bara försvinna någon gång, precis som covid-19 förhoppningsvis gör. Att dom lockar ca 20 % av missnöjda väljare är ett bevis på att dom lyckats med sin propaganda att sätta grupper emot grupper och upprätthålla missnöjet. Det enda som händer är att folk går om kring och är förbannade på andra människor istället för att fokusera på sitt eget liv. Att de andra partierna kan ta stöd av SD gör en bara trött. Hoppas det märks när det blir val.

 

Finns det några band i Sverige idag? I er hemstad?

-Ja. Hela Sverige är fullt av bra band. Doka och M.I.D är från Bollnäs och är väldigt aktiva. Det finns fler, men har inte koll på aktiviteten just nu hos dom andra. Annars har vi mycket metal och pop i Bollnäs av olika slag. Alla hänger med alla. Vi har rätt nära till Hudiksvall där det händer en del via Angry Hudik HC som kört festivalen Ostämman, där vi också spelat.

 

Spelar ni något utanför Sverige?

-Vi har gjort det tidigare några vändor. Tyskland, Frankrike, Tjeckien, Polen, Danmark och Norge. Vi hade planer på en västkustturne med MDC i USA, men den har lagts på hyllan. Nu blir det förmodligen mest Sverige framöver.

 

Andra bra band från utlandet?

-Vi gillar ju så många band. Vi har ju lirat ihop med MDC över tio gånger så dom måste vi nämna.

 

Era texter, vad influeras ni av? Bara på svenska nu i framtiden? Berätta lite om följande låtar -Landet som las ner -Suicidsvall -Sverigehatarna

-Vi influeras mycket av sånt som känns snett. Vi kommer göra en till svensk skiva snart, men efter det får vi se. Landet som las ner handlar mycket om att det som gör att det är värt att bo i mindre samhällen är sådant som inte behöver kosta en massa pengar. Det räcker med vänner, en gitarr och en sjö. Suicidsvall handlar lite om hur vi stänger andra ute, att vi blivit rädda för varandra istället för rädda om varandra. Det finns lite kopplingar till en låt med Docenterna som heter förbannat kall. Sverigehatarna handlar om den hemska SD-svansen. Dom kallar oss för landsförrädare och sverigehatare. Det gäller att vi orkar och vågar stå emot idiotin dom sprider överallt så fort dom får chansen, ofta via felaktiga uppgifter.

 

Finns det något ni aldrig kommer att skriva om? Eller finns det inget som är heligt eller inte någon idé att skriva om?

-Typ I wanna rock, eller så kanske vi redan skrivit om det fast på svenska i När musiken dör. Nu kom jag på att jag ska skriva om den låten till något helt nytt. Tack. Vi har skrivit en ny låt där vi sjunger ”På en pizzeria är alla människor lika”. Det låter lite pinsamt, men det handlar om att det är kanske det enda stället där ingen är förmer eller bättre än någon annan. Alla vill ha en sjysst deg ibland.

 

Politik och musik, hör det alltid ihop?

-Vilka svåra frågor. Skriver man att man är trött på allt så är det ju inte politik i sig. Men orsaken till ens känsla kan bottna i politik. Men ämnet kärlek känns ju inte som politik. Nu tappade jag tråden. Tar nästa fråga.

 

Bästa politiska band/artist? Något bra band som inte är politiskt?

-Allt mellan Dead Kennedys till The Clash funkar ju som ett brett svar, men även Asta Kask, Mimikry och The Baboon Show är ju stora svenska band med rätt så tydligt budskap. Inte politiska. Allt mellan Ramones till Rancid, fast nu stämmer det ju säkert inte alls eftersom jag inte suttit och lusläst texter, men jag går på känslan.

 

Tror du musik kan ändra någons liv, då menar jag texter etc?

-Ja. Antingen vill man skapa en förändring i samhället eller så skapar texterna en förändring hos en själv. Musiken är även väldigt många människors liv. Man lever i och runt musiken varje dag.

 

Ert omslag är riktigt fräckt på er LP, vem har gjort det. Är det viktigt att ha ett omslag som man förstår vilken typ av musik man spelar? Vilken är ert favoritomslag alla tider?…

-Myran fotade under en stilla höstpromenad och det kändes som 2020. Vi är inga experter på omslag, men att det känns lite som musiken på skivan är nog inte fel, men helt tvärtom kan ju funka det också. The Day The Country Died med SUBHUMANS är ju ett sjysst omslag.

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Vinyl eller CD eller både och? Finns det någon bra skivaffär i er närhet kvar? Handlar du några skivor själv eller är det bara digitalt som gäller?

-Jag tror det var Pontus som sa att nu måste det ut en riktig LP-skiva. Det kändes roligt att få något att fokusera på för oss och nu känns det bara som att vi ska göra fler. För lyssnare kanske det inte är så viktigt. Det finns väl nåt som heter Vinylstallet i Alfta och ett gäng loppisar med skapligt utbud om man har tur. Vi är flera i bandet som köper skivor (mest LP), men inga samlartendenser.

 

Snälla berätta något riktigt roligt som hänt under er karriär på scen eller bakom scen etc?

-I Waldkirchen i Tyskland hade vi en väldigt rolig och blöt kväll fast vad som hände stannar inom bandet haha. Vi brukar väl bara köra på när vi spelar och på sin höjd säga ”jag vill inte va arg, jag vill va glad”. Det var häftigt när publiken ropade Enas, Enas, Enas och Enas gick fram till scenkanten och tog emot jublet. Enas var vår förra trummis. Tyvärr finns han inte med oss idag på grund av ett odiagnostiserat medfött hjärtfel. Enas hade ändå världens finaste hjärta. Alla borde vara lite mer som Enas.

 

Hur ser er publik ut? Vad drar ni för folk? Saknar ni några typer av folk?

-Frågan är om vi har en publik. Vi har ju haft många av våra lyssnare i USA (syns på Spotify) och varit med på några samlingar där. Sen har vi ju släppt en CD i Tyskland, men den är nog bortglömd idag. På senare tid har vi fått fler och fler lyssnare från Sverige. Vi saknar alla just nu i dessa covid-tider och hoppas att folk kommer lyssna på och gilla låtarna på LP:n. Då kommer vi såklart och lirar om folk vill.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter?

-Pontus – 1: Första Motorhead 2. Supershitty med Hellacopters 3. Hot cars med Turbonegro, 4. Communicate med The solution. Konsert Infraction 2016 (Brukar inte komma ihåg spelningarna).

Wille - Lana Del Rey – Born To Die, Millions of dead cops, Radio Rebelde – The Baboon show, Out comes the wolwes – Rancid och That’s life med Sham 69 och Håkan på Ullevi 2014

Myran – Ramones 92 (den var Wille också på men minns inte så mycket) Sen kom det inga fler svar.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket eller är det mycket lugnare nuförtiden på den fronten?

-Det är ovant att svara på så många frågor, men roligt att få tänka till lite. Vi har väl aldrig haft många intervjuer. Kan knappt minnas när vi haft någon. Vi gjorde en pod-inspelning i samband med ett HC-gig i Hudik för ett par år sen och det är väl det sista jag kommer ihåg där vi svarat på frågor.

 

Ifall ni kunde välja fem band från historien, döda och levande att ha en konsert ihop med ert band, vilka är drömbanden då?

-Pontus – The Germs Wille – Ebba Grön och The Undertones skulle funka.

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en snällare person? Är ni argare idag än ni var unga punkare?

-Som ung ville man ha roligt, men det förstördes av en massa dryga människor som skulle störa sig på hur man såg ut. Idag vill man också ha roligt men man är ju så medveten om all skit som händer överallt att man måste hitta sätt att koppla bort allting. Då är det jävligt skönt att få skrika punktexter till hög och snabb musik.

 

Vilken är den konstigaste frågan ni fått i en intervju?(förutom denna då)

-Vi minns inte faktiskt.

 

Vilken är frågan ni aldrig får, ställ den och besvara den?

-Vem som är bäst i bandet på pimpelfiske. Det är Pontus tror vi.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Spela in alla nya låtar och släppa på LP nr 2, samt försöka komma ut och spela.

 

För dig själv?

-Åka iväg med ett gäng gubbar och spela golf, utan att ens skämmas för svaret. Vi hade en bana i Freluga där Myran och jag bor som var ”lågbudget”. Nu är banan nedlagd, men vi åker ändå på en ”fylleresa” varje vår och lirar.

 

Visdomsord?

-Man vet aldrig i förväg när det är försent.

 

Nåt att tillägga?

-Pontus behöver knappt repa en låt förrän han kan sätta trummorna till låten helt utan bakrundsmusik. Han bara sätter sig vid trummorna och spelar in den. Diagnos – okänd.