Geoffrey, basist i bandet Plague Thirteen. ber om ursäkt för att jag fick vänta, men vi lyckades svara (det mesta av) dina frågor. Detta gjordes i november 2021.

 

Snälla, berätta lite historia om gruppen?

-Vi bildades våren 2019, Geoffrey och Michael hade ett band som hette LINK, Björn och Arthur spelade in SORE. Båda banden splittrades under 2018. Det är en liten scen här nere... Alla kände redan varandra och vårt D-beat-blod flödade snart tillsammans.

Berätta lite om alla medlemmar i gruppen just nu. ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt med alla, tidigare band? Andra band vid sidan av?

-Arthur är den yngsta i flocken, han är hälften så ung som Michael. Michael föddes samma år som albumet "High voltage" av AC/DC. Björn hade mindre tur att han föddes samma år som albumet "Nevermind" av Nirvana, ett album som gladde Geoffrey precis innan han gick i gymnasiet. Björn spelar i ett annat band som heter "Rhydes", som spelar bluesig indierock. Han arbetar på ett bryggeri, hans jobb är att förse barerna med sprit och ser till att ingen blir törstig. Geoffrey har inget annat band eftersom han är för irriterande för att arbeta med och för lat för att starta ett soloprojekt. Michael är lika irriterande som Geoffrey men lyckas spela i ett annat band som heter "Scraps" de kommer från norra Frankrike och har funnits i årtionden. Gammaldags hardcore ett riktigt måste att höra, hans soloprojekt "Exhale7" är också värt att kolla in! Arthur har så mycket inspiration kvar och spelar i en trashmetal outfit som heter "Lethal Injury" och ett par andra sidoprojekt. Hans främsta influenser och favoritartist genom tiderna är Leo Rojas. 

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels hardcore och lite death metal. favoriter från förr?

- Vi har alla ett brett utbud av smaker men hardcore är absolut den bindande komponenten.

 

Plague Thirteen, är ni nöjda med det namnet? Hur kom det upp. Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet du vet.

- Vi är ganska nöjda med namnet, Michael kom på det och lät så naturligt och tillämpligt att resten kom överens direkt. Känner du till något annat band som heter Plague Thirteen? Bästa bandnamn någonsin skulle vara Anal Cunt.

 

Vad är det bästa med att spela live? Saknar du det nu?

- Vi saknar att spela live mycket såklart, En av de trevligaste sakerna är adrenalinet och drivet vi får med varandra och folk på spelningar, det värmer mycket när alla blir galna. Det finns många platser med söta människor, det är vackert att se hur diy scenen fortsätter.

 

Och var är det bästa stället att spela på? Och det värsta stället?

-Vi spelade en gång en plats där gipstaket föll på någons huvud... Geoffrey förutspådde att det skulle hända... och det bästa stället jag har varit på är Kopi i Berlin.

 

Foto av Karel Karel Deweerd

Hur är det att spela den här typen av musik i Belgien? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med? Belgien hade en stor hardcore scen för många år sedan , hur är det nu?

-Hardcore H8000 scenen brukade vara stor och var välkänd, det finns inte mycket kvar av det nu, lite här och där ... Det finns fortfarande bra band som Silence means death, Frusterad, Hetze, Travolta, Lectamynol.

 

Hur skulle ni beskriva er musik med tre ord?

-Förbittrade kastade bord?

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Simma mot strömmen, inte låta regeringen och andra lura dig eller gå på deras pretentiösa linje.

 

Vilken låt/ album eller grupp var det som tog dig till punk/hardcore ?

-För mig måste det vara Minor Threat.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar som vi gjorde när vi var unga? De har redan sett allt?

- Jag vet inte... Många barn följer trenden med mumlande rap och att vara små matrealistiska prickar. Hjärndöd musik och nedsövda avLean och Xananx, som visar upp sina Gucci och gyllene tänder. Jag tror att det här är sättet att "chockera" nu, men det finns inget riktigt budskap bakom det.

 

Hur är det att bo i Belgien just nu? Politiskt? Fascister? Covid-situationen?

–Många vänder sig helt och hållet på grund av strömmen av invandrare. Det finns mycket rasism och högerentusiasmi, sorgligt men sant.

 

Finns det något bra band från Belgien just nu? Är punkscenen/metalscenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-Vi svarade tidigare... Inget massiv scen häromkring...

 

Vad vet du om Sverige? Har du varit här nån gång? Vad är typisk svenskt?

-Jag var i Sverige några dagar för några år sedan. Ni bor alla i trähus, helst rödmålade. Det finns en nolltoleranspolicy för att dricka/köra, men de flesta är vänliga förare. Några av er snusar, en slags nikotintablett som är inproppad i munnen och stannar där i timmar, riktigt rekommenderat på morgonen! Trots kylan är det ganska livligt på gatorna och i parkerna. Typiskt svensk ... Inget lämnas åt slumpen...

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Martyrdod, Wolfbrigade/ Wolfpack förstås. Bathory, Craft, Lifelover, Crude SS, Anti Cimex, Kaaos, Totalitar... Jag vet inte vad det är med Sverige men ni gör svettig bra musik!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar er?? Aldrig på erteget språk?

–Alla i bandet skriver texter, ibland passar det, ibland inte. Det är det vackraste för mig med bandet. Alla påverkar alla och lyssnar på varandra. Faktum är att det är dumt att sjunga och skriva på ett annat språk, vissa band har insett det och gör alla eller några låtar på sitt modersmål, mycket respekt för det. en riktig dörröppnare för den kreativa resan, som kan skilja dig från ett band och kan göra en bra (er) koppling till publiken i ditt eget land. Å andra sidan, om du är från Belgien som är ett litet land delat i tre språkgemenskaper upptäcker du ganska snart begränsningarna i den resan. Så vi valde att skriva på engelska och nå fler människor, men jag utesluter inte att prova detta i framtiden för en låt eller två.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om? Eller är inget heligt?

-Så länge musiken passar orden eller vice versa... allt går....

 

Berätta om att följa låtar..

Haunt them : handlar om rika människor som kommer undan med brott, och låt resten av världen betala för det. är det nu och hur det var förr i tiden. Ingenting kommer att förändras om du inte "hemsöker dem".

Mourn(Sörj) : talar för sig själv.

Sunken : handlar om att se allt i den större bilden och hitta lite sinnesro i det.

 

Bästa politiska band/ artist? Och bästa opolitiska?

-Svårt att säga en men att följa artister/ögonblick kommer jag att tänka .... Jag såg Greg Bennick för några år sedan med ett talat ord, som var ganska rörande. Dropdead överraskade mig verkligen förra året med sitt nya album. den nya Iron Maiden är värd en lyssning. 

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra någons liv, jag menar människor som lyssnar på musik?

- Javisst, för musik är uttryck för tankar och känslor, det är relaterat till minnen oavsett om de är bra eller dåliga. Det kan lyfta upp dig, de kan få ner dig. Och särskilt din egen skapade musik kan fungera som medicin.  Det är vad det gör med mig, och vissa band/artister har fört mig till insikter. Dessa insikter bildade mig delvis till den person jag är idag.

 

Alltime favoritskivomslag? Vem gjorde ert omslag?

- Vi gjorde det själva, Michael tar flest poäng för det. Alla tiders favoritomslag.... Twisted Sister : Come out and play

 

Är det viktigt att få ut skivor med era alster? Varför eller varför inte? Vinyl, cd, kassett, vad föredrar du om du kunde välja ? Kan du få känslan om du bara gör det digitalt att du inte har gjort en skiva?

-Jag hoppas vinylen överlever. För mig det ultimata formatet, särskilt för konstverket. Digital/ streaming är användbart för att upptäcka nya saker. 

 

Snälla, berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under något gig?

– Mitt liv är ett stort skämt, så det är svårt att välja ett visst ögonblick.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilken är den märkligaste ni någonsin fått. Har ni någonsin ändrat något efter en dålig recension?

-Jag bryr mig inte så mycket. Ändrar aldrig något på grund av en recension . En recension berättar någon gång något om bandet / skivan, och ibland berättar det mycket om recensenten....

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-Folk gillar att jämföra, antar jag... Vi är jämförbara. Band vi har jämförts med är Martyrdod, Tragedy, From ashes rise... kan du lägga till några ? 

 

Framtidsplaner för bandet? 

–Vi kommer snart att börja spela in ett nytt album, som ska vara klart i slutet av året. Efter detta hoppas jag att några lokala spelningar kommer att hålla oss borta från en vintersömn. Och under tiden ska vi försöka lösa saker och ting för att göra en Europaturné våren 2022. Kanske kommer Sverige att prickas av på kartan, vore det inte coolt Peter?