Det franska bandet Pitfloor har svarat på en hel del frågor från mig. De spelar hardcore på ett bra sätt. Denna intervju besvarade i november 2023.

 

Snälla berätta lite historia om Pitfloor, hur ni träffades och varför ni började spela tillsammans och när ?

-Pitfloor är ett projekt som började för några år sedan, efter att vi släppte vår förra album med vårt förra band, Danforth. Jag kände ett behov av att skapa något utanför hardcore-scenen. Sommaren 2021 delade jag med mig av detta idén med Tit, trummisen i Danforth, och uttryckte min önskan om konstnärlig frihet. Senare träffade vi Sebastian, basisten, och Ben, gitarristen, som Var med på äventyret. Officiellt kom bandet till liv i och med släppet av vår första demon, 'Karma One', i september 2022.

 

Har det varit samma medlemmar hela tiden, eller har det varit många lineupförändringar? Tidigare band?

-De nuvarande medlemmarna är verkligen de ursprungliga medlemmarna i bandet. Som jag som tidigare nämnts, trummisen Tit och jag bildade ett hardcoreband, Danforth, som vi spelade med i över 15 år, åkte på många turnéer och hade möjlighet att uppträda i hela Europa. Danforth hade en relativt stor fanbas bland hardcore-entusiaster. Basisten Seb kommer från den franska metalvärlden Doppelanger, som också väckte intresse från fans av genren. I dag Vi samlas alla för detta nya projekt med gedigen erfarenhet, en tydlig vision om vad vi vill uppnå, och, viktigast av allt, vi går framåt i en lugn och vänlig atmosfär, vilket är mycket uppskattat.

 

Pitfloor heter ni, var kom det ifrån och var ni inte rädda för att någon annan grupp skulle heta så?

-Jag ville hitta ett bandnamn som inte redan fanns. Tanken var att kunna för att skriva in bandets namn i Google och direkt hitta de sidor som är relaterade till band, så vi behövde komma på ett namn. Namnet "Pitfloor" uppstod från denna tankeprocess. Även om det kan översättas till engelska som "botten av scenen" eller "golvets fundament", används det inte ofta på det sättet. Inspirationen till denna term kommer från hardcorekonserter, där "gropen" är utrymme framför scenen där fans dansar med specifika figurer och rörelser som förknippas med denna musikgenre. Precis som vi talar om ett "Dansgolv" för dansfester, tanken var att skapa konceptet "Pitfloor" att frammana detta dansutrymme i hardcore-kontexten.

 

Er låt 380 war, handlar den låten om något speciellt krig?

-Den här låten kan handla om alla pågående krig på jorden, men det är sant att det var i samband med kriget i Ukraina. Som européer är vi chockade, bara eftersom vi är chockade av de andra krigen som händer på Jorden, men då är det tusentals kilometer bort. Förra gången ett krig ägde rum på Den europeiska kontinenten var under andra världskriget. Vi är chockade över att vi i dag, 2023 drömmer om att vissa härskare ska att återvända till gränser, även om det innebär att krossa tusentals oskyldiga under stridsvagnarna. För din information är 380 riktnumret för Ukraina.

 

Är det viktigt att ge ut skivor som fysiska releaser tycker du? Skulle känns det som om ni har släppt en skiva om ni bara släpper den digitalt?

-I grund och botten måste musik existera i någon form idag. Majoriteten av musikens distribution sker genom streaming, vilket är bra eftersom det ger artister med en möjlighet att enkelt dela med sig av sin musik. Men vi är oldschool, Och vi strävar efter att släppa fysiska versioner för varje albuminspelning. Vinyl är vårt ideal, men på grund av att den är egenproducerad kommer den med en betydande kostnad vilket är anledningen till att vi inte kan släppa vinyl för varje album. Vi släppte vår första demon, 'Karma One', på vinyl, och det är ett vackert föremål. För vår kommande planerar vi en CD-release och kanske till och med en kassettutgåva. Personligen älskar jag fysiska föremål eftersom de tillför ytterligare en dimension till musik. Det är ett annorlunda sätt att konsumera musik. Som barn brukade jag tillbringa timmar med att jag tittade på omslagen till metalbanden som min äldre bror lyssnade till. Det är ett nostalgiskt minne för mig.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live? Om ni gör det, vilka då?

-För närvarande gör vi inga coverlåtar, men vi gillar tanken på att göra en ny eller två klassiska spår genom att tolka dem på vårt eget sätt. Det är alltid roligt för publiken att höra låtar de älskar, särskilt när de framförs i en annan stil.

 

Snälla berätta lite om vad era låtar handlar om?

Virus

Denna ikoniska låt placerar vår planet jorden i centrum av berättelsen, med tanke på den som en levande varelse i sin egen rätt. Vi liknar den ekologiska katastrofen vid en sjukdom som sprider sig över mantelns yta. Texterna presenterar två perspektiv: den första och den sista versen uttalas ur jordens egen synvinkel, med jorden som uttrycker sig. De andra verserna speglar min ångest över mänsklighetens ställning på vår planet. Jag har varit djupt ekologiskt sinnad sedan min tidiga barndom, och det är en del av verktygslådan för den humanist jag strävar efter att vara varje dag.

Balek

Den här låten syftar till att illustrera vår rätt att vara annorlunda genom att blanda metalkultur med stadskulturen. Vi har en passion för olika musikgenrer, bland annat punk, hardcore, heavy metal, rap och mer. Under min uppväxt växte jag upp nära ett bostadsområde i förorten, där de flesta av mina vänner lyssnade på hiphop eller funkmusik. Jag var en av de få som var ett metalfan, men det hindrade mig inte från att passa in bland dem. Det är oundvikligt att klädkoderna och den kulturella normer jag hade tillgång till var mer influerade av hiphopkulturen än metalkultur. Det är därför New Yorks hardcoremusik tilltalade mig. Utlösaren som definierade den musik jag skulle älska än i dag var det ursprungliga soundtracket till filmen "Judgement Night.

Magnetic attraction

Den här låten skapades för att överbrygga klyftan mellan vårt tidigare band, Danforth, och vårt nya projekt, Pitfloor. Danforth var ett politiskt engagerat, skarpsinnigt och positivt aggressivt projekt. För mig representerar Pitfloor ett ljusare projekt där jag förbehåller mig rätten att ta upp teman som andlighet, ekologi, kärlek, och alla de frågor som djupt inne resonerar med mig och höjer medvetandet. I musikvideon, illustreras låtens betydelse genom en kamp mellan negativa och positiva krafter. Om du inte har sett den än, låter jag dig upptäcka den själv.

 

Är det viktigt att få ut sina åsikter i er musik, eller sjunger ni bara om "triviala saker"? Vilken är er mest politiska låt eller bör man inte ha politik i musik?

 -Musiken vi skapar är protestinriktad. Vi uttrycker våra meningsskiljaktigheter med samhället och utforskar alternativ som vi tror är mer positiva. Det är dock inte strikt politik. Vi lierar oss inte med något politiskt parti, även om våra värderingar ligger närmare progressivism än populism. Vi tar upp sociologiska och sociala frågor utan att bekänna sig till en viss politisk ideologi. Vi dömer inte artister som engagerar sig politiskt i sin musik. Alla är fria att följa sin väg om de finner balans och syfte i det. Låten "Colors" kan ses som politiskt och socialt laddad, eftersom den tar itu med den svåra situationen för invandrare som riskerar sina liv när de korsar Medelhavsområdet för att söka en bättre framtid i Europa. Ämnet är universellt och har varit en politisk samlingspunkt i flera år.

 

Tror du att era texter kan ha effekt på andra människor som lyssnar på dem... Något exempel på det? Har ni fått någon att ändra sig?

-Pitfloor är ett relativt ungt band och om jag ska vara ärlig så är jag inte säker på om våra texter har påverkat någon. Men med mitt tidigare band har jag några exempel på personer som påverkats av mina låttexter. Jag kommer ihåg att jag fick ta emot meddelanden från personer som berördes av orden i mina låtar. Jag vill inte framstå som inbilsk, men det verkar som om några av mina texter kan ha hjälpt människor att må bättre under svåra tider. Att ta emot sådana meddelanden är alltid hjärtevärmande, och det uppmuntrar oss i vår resa för att sträva efter förbättring.

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Frankrike och vilken typ av band har ni konserter med? Vilket är det konstigaste bandet ni har spelat tillsammans med?

-Metal är ganska populärt i Frankrike. Pitfloor siktar på att vara lite mer crossover än Danforth var det, vilket gör att den sannolikt kommer att tilltala en bredare publik. För närvarande har vi fått mycket positiv feedback från våra liveframträdanden. Nyligen hade vi möjlighet att spela med ett band som delar liknande värderingar och en liknande musikstil som kallas Kamizol.k. Vi hoppas faktiskt kunna bjuda in dem till Paris för att huvudrollen på releasefesten för "Zombies".

 

Har ni något fotbollslag som ni hejar på? (Jag håller på Arsenal och det svenska laget som heter GAIS)....har ni någonsin gjort en låt som hyllningslåt till något lag eller liknande?

-Vi är inte så stora fans av fotboll i gruppen. Det finns dock en liten plats i mitt hjärta för PSG, "Paris är magiskt!"

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord för folk som inte har hört er? Säg det med tre ord?

-Vår musik har gjorts tusen gånger och vi har inga anspråk på att återuppfinna genren. Nyligen pratade jag med en vän som organiserar en metallfestival i Frankrike, och han sa: "Pitfloor är fräscht! Det är inte en musikalisk revolution, Men det finns något som gör er unika, annorlunda." Personligen gör jag inte det men jag uppskattade verkligen komplimangen. När det gäller de tre orden skulle jag föredra så att du kan definiera dem... ;)

 

Jag gillar öl och gör även öl. Om Pitfloor skulle göra en öl, vad skulle det vara och vilken typ av öl skulle det vara? Eller kanske ni är straightedge?; -)

-Om Pitfloor skulle vara en öl skulle vi nog vara en solig öl, mer som en blonde eller till och med en vit öl. Vi är stora ölentusiaster i bandet. Personligen är jag Llckligt lottad att bo nära en bryggare som gör fantastiska öl med ett brett utbud av smaker. Vi är inte straightedge, som ni kanske förstår, även om jag respekterar den rörelsen, eftersom jag var en del av den under mina sena tonår...

 

Och hur är det att bo i Frankrike nu? Rasister, levnadskostnader och människor ska till Sverige nuförtiden för att köpa saker eller är det inte så mycket billigare hos oss längre?

-Jag har tillbringat hela mitt liv i huvudstaden Paris, som jag älskar från djupet av min hjärta. Men 2015, efter Bataclan-attackerna, bestämde min fru och jag oss att flytta till sydväst för att uppfostra våra barn. Jag ångrar inte det beslutet alls för livet där är fridfullt och billigare. Precis som hela Europa måste vi hantera inflationen, och allt blir dyrare. Att bo i provinsen, som jag gör, kräver användning av en bil, och elbilar är extremt dyrt att köpa. Dessutom närmar sig bensinpriset två euro per liter. Problemet ligger i det faktum att allt blir dyrare, med undantag för löner. Fler och fler människor befinner sig i en otrygg situation. Jag vill inte klaga eftersom min fru och jag får nästan ekonomin att gå ihop. Jag är dock medveten om att allt fler människor är i extremt oroande situationer, och ångesten har aldrig varit större än vad det är idag. Tyvärr är jag rädd att situationen inte kommer att förbättras. Angående din fråga om folk åker till Sverige för att köpa billigare produkter, Jag är inte säker. Är Sverige mer välkomnande och tillgängligt än Frankrike? Mer och mer, som överallt i Europa, ser vi en ökning av rasism, kollektivism och en minskad tolerans mot andra. När du tar ett steg tillbaka och när man tittar på helheten inser man att många saker inte går bra med planeten. Det är därför det är viktigt för mig att söka skydd inom min familj, med mina barn och vänner, för att bevara dessa sfärer där kärleken råder.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Just nu gillar jag verkligen låten "Virus", även om publiken börjar upptäcka det. Jag hoppas att de kommer att gilla den lika mycket som jag gör när vi framför den på våra konserter. Det verkar som att "Color" och "Trigger" också är väl mottagna. Jag kan ge mer insikter om detta ämne om några månader när vårt andra album har omfamnats av allmänheten.

 

Vad är den största skillnaden när ni spelar live nuförtiden om du jämför när du först började spela i ett band?

-Mina tidiga konserter lämnade mig med minnen av scenskräck och blyghet. I dag och  många år på scenen känner jag mig extremt bekväm, kanske till och med en av de platser där jag mår som bäst. Jag dansar som jag vill, och jag talar fritt, i vetskap om att publiken är där för att se oss, och deras omdöme skiljer sig från vad vi skulle möta i andra sociala sammanhang.

 

Och har din åsikt om punk förändrats genom åren? Vad betyder punk betyder för dig, bara en musikstil eller en livsstil?

-Nej, vår syn på punk har inte förändrats; Vi har alltid älskat och respekterat det. Punkrörelsen är nära besläktad med Hardcore-rörelsen, från vilken jag och vår trummis Tit kommer från… punkrörelsen. Punk är inte bara en musikstil; Det är ett sätt att leva som är knutet till en filosofi och en form av opinionsbildning. Generellt sett har punken alltid varit lite mer politiskt engagerad än hardcore.

 

Ni gör er låtar på både engelska och franska? –

Jag sjunger på både franska och engelska och jag tycker om att alternera mellan de två. Engelska är trevligt för att skrika, medan jag gillar att sjunga på franska för att ge texter med mer djup och subtilitet.

 

Vilket språk är bäst att sjunga på, franska eller engelska?

-Jag föredrar att sjunga på franska, eftersom det är mitt modersmål.

 

Vilken är er största livespelning som ni har gjort hittills? Det största bandet ni har spelat med? Och vilken är den bästa spelningen ni någonsin har gjort? Spelar ni bara i Frankrike?

-Med vårt förra band fick vi möjlighet att uppträda på Hellfest, som var fantastiskt, liksom på olika festivaler runt om i Europa. Vi har också öppnat för band som Hatebreed, Parkway Drive, Agnostic Front, Madball, Rise Of The Northstars och många fler.

 

Vad vet du om Sverige? Vad är typiskt svenskt?

-Vi vet inte så mycket om Sverige... I vår fantasi är Sverige en idylliskt land där alla är snälla och välkomnande, även om solen inte visar sitt ansikte så mycket under sex månader om året. Stämmer det? ;)

 

Har du någonsin varit här? Några bra band från Sverige som du gillar?

-Själv har jag aldrig satt min fot i Sverige, och jag tror inte att de andra medlemmarna i bandet har varit i Sverige heller. När vi var unga trummisen och jag var vi fans av banden från Burning Heart Records. Jag är en stort fan av bandet Breach. Ett av mina favoritalbum är No Fuel Left for the Pilgrims till DAD.(kommer i och för sig från Danmark)

 

Er publik när ni spelar live, vilken typ av folk kommer, ålder?

-Det är ganska varierande, även om publiken tenderar att vara på den yngre sidan, runt 15 till 25 år.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-För Pitfloor var det bästa liveframträdandet förra sommaren på Furiosfest. Det mottagandet var fantastiskt och publiken var mycket mottaglig för vår musik. Det var ren glädje.

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under en livespelning med ert  band?

-För några månader sedan var det meningen att vi skulle vara huvudakt på en konsert men vi frågade arrangören att låta oss spela näst sist så att vi kunde njuta av kvällen. Alla banden som spelade före oss upplevde förseningar, och när vi till slut tog oss upp på wcenen var arrangören 30 minuter försenad. Efter tre låtar kom han till mig och bad oss skynda oss. Vid fjärde låten berättade sade han till oss att gå av scenen. För att göra saken värre så var bandet som spelade efter oss fick spela sitt 40-minutersset. Jag vet att det inte är roligt, och på den tiden var vi  väldigt arga. Men när vi ser tillbaka kan vi skratta åt att vi blev utsparkade scenen efter bara fyra låtar, vilket resulterade i det kortaste setet i metalhardcorens historia ... ;)

 

Finns det några bra band i Frankrike idag? Nya och unga band som är bra?

-Det finns en massa bra band i Frankrike, inklusive Gojira, hehe. Jag inbjuder dig att lyssna på Kamizol-k; de spelar hardcoremetal, och Streamliner spelar straight edge.

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

-Jag tycker om att upptäcka nya band, så jag sätter alltid igång med en mängd olika album...

 

Köper ni mycket skivor eller är det bara Spotify och sånt som ska lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din hemstad?

-Jag har dragit ner på mina vinylinköp på sistone. Sedan tonåren har jag älskat vinyl kivor och samlade dem, och ägde till och med några sällsynta och värdefulla föremål. I mitt dagliga liv, lyssnar jag på musik på iTunes, men då och då gillar jag att sätta en vinyl Spela in på skivspelaren och återupptäck gamla klassiker. Det är ett nöje jag unnar mig på helgerna. Tyvärr, i min stad, finns det inte ett specialiserat register metal, punk och hardcore. Nyligen öppnade en vinylbutik, men den har en ett bredare utbud av musik.

 

Vilken var din första skiva, den senaste du köpte och den dyraste du har köpt?

-Vid sju års ålder fick jag kassetten av min äldre bror, ett heavy metalalbum av "Stay Hungry" av Twisted Sister... De senmaste vinylskivorna jag har köpt är de färgade dubbelvinylutgåvorna av "Deliverance" och "Blind" av Corrosion Of Conformity . Jag tror att det dyraste skivan jag någonsin köpt var en Kate Bush bootleg, eftersom jag har varit ett  fan sedan min tidiga barndom.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det konstigaste ni någonsin haft, med detta band eller något annat band du har varit med i?

-Jag bryr mig inte så mycket om elak kritik. När kritik är konstruktiv, så lyssnar jag gärna, men för övrigt bryr jag mig inte.

 

Om du kunde välja fem band från det förflutna och historien och nutida och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ditt band. Vilka fem hade du valt?

-Jag skulle välja Beastie Boys, Nirvana, Rage Against the Machine, Slayer, och Body Count.

 

Och om ni hade fått betalt för att göra en cover-skiva med fyra låtar, vilka fyra låtar hade ni gjort då?

-"Sabotage" av Beastie Boys, "Punishment" av Biohazard, "Running Up That Hill" av Kate Bush och "Sleeping My Day Away" av D.A.D. är alla fantastiska Låtar.

 

Framtidsplaner för bandet? Och för dig själv?

-Vi jobbar på Pitfloors första album med hela vårt hjärta, med sikte på att utvecklas och leverera det bästa albumet vi kan till våra lyssnare. Vi hoppas kunna släppa den till slutet av 2024. Under tiden har vi konserter och några festivaler inplanerade för i sommaren. Själv har jag börjat jobba på att skriva framtida musikvideor för Pitfloor. Dessutom arbetar jag på en animerad kortfilm samtidigt som jag fortsätter mitt arbete i min audiovisuella produktionsstudio, MyFlower.tv

 

Visdomsord?

-Från låten "VIRUS": "... Prioritera livet i alla dess former, respektera det och älska det utan ansträngning..." « ... Privilégier la vie sous toutes ses formes, la respecter et de l'aimer sans effort….. »

 

Något mer att tillägga till intervjun?

-Tack så mycket för att vi fick möjlighet att prata om vår bebis, Pitfloor. Vi hoppas innerligt att vårt nya album 'Zombies' kommer att uppskattas av dina läsare. Och tveka inte att kontakta oss. Vi kommer alltid att vara tillgängliga för att få kontakt med dem som tycker om att lyssna på oss. Fred.

Sly / Pitfloor.