Peter Stormare

 

Historik

Jag satt och lyssnade på Peter Stormares skiva Dallerpölsa...på jobbet och tänkte efter ett tag att jag gillade den väldigt mycket. Det fanns något där som berörde mig. Där fanns Reeperbahn, där fanns punk och där fanns rock och vemod. Jag gick in på hans hemsida och skickade en förfrågan till honom om en eventuell intervju. Blev jag överraskad eller när han svarade mig och gav mig svar på de frågor jag ville ha. Nu ser jag framemot hans nya skiva med glädje......Peter svarade på frågorna i slutet av januari 2004 och njut nu av intervjun.

 

Jag har förstått att du har hållit på och strulat med lite olika instrument men gitarren blev favoriten eller? Har du varit med i några band innan du gjorde den här skivan?

-Jag har spelat och alltid lekt med olika band, men det har alltid rört sig om "en hobby" Teater Film är min Hustru, Musiken min älskarinna.

 

Att du gjorde skivan, hur kom det sig, jag har hört något om Bono, vad var det?

- Jag har alltid skrivit låtar och vissa är jag tom stolt över. Tycker det är kul med ord och ackord...att leka fram en text och en melodi. Jag har varit nära att göra en skiva tidigare, men sammanhangen passade inte mig, För stora bolag, för mycket "styrande och ställande" från deras sida. Jag vill göra min musik på mitt sätt, inte vad diverse A&R-gubbar tror att det ska låta eller se ut som.

Bono, som jag jobbade med var en stor inspiration till att ta mitt Amerikanska 4trax-material till en högre nivå. Att få en bekräftelse är alltid en inspiration.

 

Vad fick skivan för respons i recensionsväg?

- Vissa gillade den, faktiskt...men för det mesta så är det bara negativt, negativt....speciellt som man inte är 18 år och figurerar i såp-operor, etc...eller om man, som jag, är en Svensk som bor och arbetar i Hollywood, så är det inte nådigt att komma hem till Sverige och dessutom ge ut en CD. Man skall hålla sig på mattan vet du! Inte gå över några gränser, för då blir det oreda i leden. Vad di skriver i tidningarna om bryr jag mig egentligen inte om...jag fortsätter med det jag älskar i alla fall, vare sig en kritiker vill det eller ej.

 

Tycker många att du har gjort den här skivan bara för att du är känd skådespelare?

- Vet ej...träffar inga Svenskar utom mina närmaste när jag är hemma. Oftast när en aktör gör en skiva så sjunger han Taube, eller Brel...saker som verkligen går hem. Jag skriver allt själv...vill inte göra andras material...och väljer inte låtar för att de skall hamna på någon tio-i-topp-lista. Även om jag var stolt över att KELLY'S SÅNG  hamnade på Svensktoppen.

 

Men du betalade allt själv eller hur var det, jag menar inspelning och så?

- Nä, jag betalar inte allt själv...Universal och City-Music tror på min musik och det jag står för. Får se om min nästa kommer ut hos dem...vi haver ej enats om hur det skall gå till. Jag är en envis rackare, serru!

 

Varför blev det Universal som fick släppa den?

-För att dom är bra, helt enkelt...

 

Jag förstår att du har fått frågan förut men Dallerpölsa och Småfåglar , var kommer det namnet ifrån?

- Dallerpölsa är ett Hälsinge-uttryck...att det känns lite som ångest i broestet, suger, dallrar och drar...har hört det sen barnsben...Det där som fanns i bröstet tidigt på lördagskvällen innan flickvännen dök upp...man hade en föraning att hon skulle göra slut eller dyka upp med en annan...men sedan längre fram på kvällen så kunde det dyka upp en annan...och då infann sig småfåglarna i bröstet på en...en lek med ord och bilder....

 

Jag är ju uppväxt med punken och jag förstår mellan raderna att du också har en förkärlek till den ibland, vari ligger kraften där tycker du?

- Inget slår två gitarrer, bas och trummor....raka texter och energi...en unik konstform...alla lyckades inte...men vissa...oj, oj, oj...

 

Favoritpunkband?

-Ebba, Strindbergs, hemma...Clash i övriga världen...och Ramones tidiga alster

 

Kan du ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Naeeeee....därför att di fem favvoskivorna skiftar med dagarna på året...UNG & KÅT, LONDON CALLING, WHITE ALBUM(Beatles)...finns alltid i bakhuvudet...men lika väl så lyssnar jag på JUSSI BJÖRLING eller JAPANSK folk musik....det är omöjligt....

Konserter likaså...många är glömda...men EBBA...REEPERBAHN...KSMB slår ut Stones och Bowie, etc....

De fem viktigaste sakerna kan lödas ihop till en...var dig själv, gå din egen väg, lita på att du äger något unikt, att just du är du av en alldeles speciell orsak. Skit fullkomligt i vad andra försöker få dig att göra om du inte vill själv. Unik är var individ och unik skall en vara

 

Första , senaste och dyraste skivan du har köpt?

- Beatles White Album...Finlay Quay's senaste...Bootlegs med Beatles

 

Köper du mycket skivor?

- Jo men visst!

 

Jag förstår att du lyssnar på mycket olika musik, är det så att musik är något som passar olika vid olika tillfällen eller kan du sätta på Ramones när du skall vila och Polynesiska vaggvisor är du är förbannad?

- Jo, det stämmer...musik är alltid på här hemma...men pga av mitt arbete så vill jag ha det lite lugnt och skönt när jag kommer hem...så då blir det tyska CAN eller ASH-RA-TEMPLE....eller polynesiska barnvisor

 

Bandet du har på skivan, hur fick du ihop det, en slump, annons eller hur sattes det ihop?

- Genom att leta en bassist och trummis här i LA. Jag tittade på flera band, träffade en del...men föll pladask för både Johnny Bass och Matt Drums Teddy Zig-Zag kom med på turnén för vi behövde en keyboardist. Micke Nord vill väl alla ha med...och hans genialitet vad gäller allt från fiol till slide är unik. Dessutom ville jag spela in på hans studio NORD-studion i Sthlm. Legendarisk och en av de bästa i världen , liksom Nord själv. Micke East träffade jag genom kontakter. En enorm svensk punk-akademiker som behärskar allt. Älskar punk som jag men även stråk-kvartetter. Dessutom så är han "skolad"...han är en kraft i studion, spelar allt, och har en organisationsförmåga som behövs i en studio.

Harald Pettersson har jag arbetat med tidigare. Han gjorde musik till mina teateruppsättningar på Dramaten, Sveriges bästa på gamla folkmusikinstrument. Kan all historia och är helt fantastisk.

 

Att göra en skiva är väl ingen konst(skämt) men kommer du att fortsätta med detta?

-Jo men visst! Snart så kommer min SWÄNSKA HWISOR del 1...del 2 kommer ett halvår senare och del 3 lagom till Jul.

 

Har du gjort några låtar på engelska?

-Massor, mer än massor

 

Jag står liksom utanför, är det något som du bara sjunger eller vad handlar den låten om?

- Jag har alltid stått LIKSOM UTANFÖR...aldrig varit del av det jag ser...handlar väl om mig och alla byfånar som kan se skiten som de andra låtsas om inte finns där.

Att vara sig själv, helt enkelt.

 

Texterna för dig verkar viktiga och ibland riktigt poetiskt, hur kommer man på en text som Ättestupan?

- Ättestupan finns vid Ljusnan inte långt från där jag växte upp. Ättestupor finns över hela Sverige...hela världen faktiskt, i olika mytiska och mystiska former.

Som barn cyklade man dit för att leta efter Vika-lik...eller benfragment...hitta väl en del ben...och trodde att det hade tillhört en gammal viking som fick bli lämnad bakom när resten av stammen skulle dra vidare. Finns väl en hel del trovärdighet till dessa platser. Man var Nomader(Nomads är oxo kanon)och de som inte orkade längre blev "left behind", Att man knuffade ner folk tror jag inte men att de gamla fick bli efter stämmer. De ben vi hittade hörde väl till en kråka eller räv, men för oss var det fantasieggande så det skrek.

Dessutom så är det en liten hyllning till Gustav Fröding (som du säkert inte hört talas om). En av mina favorit poeter...Läs hans GRÅBERGS-SÅNGEN så kan du se vad riktiga poeter kan...kunde i vårt avlånga land.

 

Vem är den bäste textförfattaren efter dig då såklart?

­-Det vet jag inte...jag läser poeter jag...inte texter till låtar...Bob Dylan, Springsteen, Lennon är tre stora kanoner...på engelska...på svenska så får det bli Dan Andersson eller Per Lagerkvist för mig.

 

Första låten Ambrosia och Nektar påminner mig om ett tidigt new wave band men jag kommer inte på vilket , kan du hjälpa mig vilket svenskt band jag tänker på?

-Ja, inte vet jag...Det är ju vev-lira i början och slutet...Kanske Reeperbahn, men dom hade aldrig folkmusik med...Commando Musse Pigg...men dom var "svårare"...vet ej riktigt...får bli en fråga till dina läsare...

 

Du bor endast i USA nuförtiden eller?

-Jo, men visst!

 

Hör du någon svensk musik därborta?

-Cardigans, Hives, Soundtracks(efter Jonas Åkerlunds pluggning)...ABBA...RASMUS(alla tror att de är Svenskar) Jag saknar att inte Wannadies spelas längre....favvo-band.

 

Vad tycker folk är typiskt svenskt därborta?

- Sex, Ingmar Bergman, sex och självmord. Höga skatter och fri vård...jo, du...tiderna förändras. Vi har ju fortfarande fri tandvård även om vi måste betala för den. Lättlurade är vi...

 

Nu kort över till dina filmroller, vilken film är den bästa du har varit med i?

-Det är alltid den sista man arbetar med på något konstigt sätt...så det får bli CONSTANTINE som jag nu arbetar med. Omöjlig fråga egentligen....

 

Kan du finna någon likhet i film och musikskapande?

- Jo, men visst....därför ser du så många i min bransch hålla på med musik. Som aktör så bör du även kunna sjunga, dansa...det ger dig fler arbetstillfällen. Här i USA är man väldigt begåvade måste jag säga...men det kräver det hårda arbets-klimatet...en bra aktör har oftast en konstnärlig hobby...om nu musik klassas som konst. För mig är det konst i alla fall...från ett ackord på en akustisk gitarr till symfoniorkester

 

Har ni spelat mycket ute med bandet? Hur är responsen då?

- Bara ett par gånger, eftersom di flesta är så upptagna med andra band och jag med filmandet. Mottagandet...jag är väldigt nöjd...och det är vår manager också så då är allt frid och fröjd.

 

Hoppas nu inte att jag har tagit för mycket tid från dig och jag hoppas på en ny skiva med dig inom kort, lova mg det?

-Den är på väg...inspelad under sommaren i Prag...massor av låtar blev det...svenskar, amerikaner och ett gäng lokala tjecker...jo, min vän...det låter som inget annat...Del 1 kommer i vår...

 

Framtidsplanerna för dig själv, inom filmen och inom musiken?

-) Rakt på bara...Amerikansk CD släpps i slutet av våren...efter den svenska(som måste vara klar nu)...vi mixar för tillfället...Film blir det mer av...var luggen(som man sa i Hälsingland)

 

Visdomsord?

-Var dig själv. Våga stå "lite utanför"

 

Nåt att tillägga?

-Nä! Inte direkt...utom...Vad hände med bandet Torsson?

 

 

 


 

Svenskfödde skådespelaren Peter Stormare startade sin karriär på scenen, med att vara 11 år på den kungliga tetaern i Sverige.I mtten av 80-talet började Stormare att synas i en handfull svenska filmer och snart kom han över till Amerika och amerikanska filmer och var med i Awakenings 1990.

Filmer

 

13 Moons

Brothers Grimm

Birth, 2004

The life aquatic, 2004

Constantine, 2004

Bad Boys II, 2003

Spun, 2003

The tuxedo, 2003

Minority report, 2003

Windtalkers, 2002

Bad Company, 2002

Million dollar hotel, 2001

Big Lebowski, The, 2001
Hamilton, 2001
Armageddon, 2001
Playing God, 1997
Lost World: Jurassic Park, The, 1997
Larmar och gör sig till, 1997 (TV)
Somewhere in the City, 1997
Ett Sorts Hades, 1996 (TV)
Fargo, 1996
Polygraphe, Le 1996
No Man's Land, 1994 (TV)
Fatale, 1992
Riflessi in un cielo scuro, 1991
Awakenings, 1990
Mälarpirater, 1987
Den Frusna leoparden, 1986
Seppan, 1986 (TV)

 

Skivor

 

Dallerpölsa och småfåglar, 2002