PERKELE
Ett satans bra band

Perkele har släppt en underbar skiva som seglar upp som en favoriterna till förstaplatsen när 2005 summeras. Här snackar Ron och jag om fotboll, rasism och punkrock i en trevlig blandning……..augusti 2005

 

Hur länge har ni hållit på nu?

Ron - Elva år har det nog blivit nu, men det känns inte alls som det var  så länge sen, händer nya grejer med bandet hela tiden, kul som fan.

 

Har det varit många medlemsbyten?

Ron - Inte så många, Chris bytte av bassisten Olof -96 och innan dess var  det Anders som spelade kompgitarr som lämnade bandet.

Vi hade även på prov att Chris körde komp och vi tog in en bassist(Richard) för skivan No Shame, men sen blev vi den vanliga sättningen igen, jag  Ron - sång och gitarr, Jonsson - Trummor och Chris -bas.

 

Ni sjöng på svenska i början , varför inte svenska längre?

Ron - Tyckte det lät bra på engelska och kände att det passade våran stil  bättre,men vi gör fortfarande vissa svenska släpp, som Göteborg ep.n och förhoppningsvis en ny svensk Ep inom ett år.

 

Gör ni någon av de svenska låtarna live?

Ron - Jo, Från flykt till kamp blir det alltid och även Stolt ibland,  tyvärr så blir det inte av att vi spelar i Sverige så mycket längre, då hade det varit mer Svenskt på repertoaren.

 

Att vara skinhead idag är ju inte lika med att vara nazist som det nästan var för några år sedan? När kom vändningen och hur gick det till?

Ron - Jag tror att det har kommit mycket nya band utan någon sådan koppling och att nazister inte längre väljer att klä sig som skinheads i lika stor  utsträckning.

Man kan ju tänka sig att det inte är lika intressant för naziskinsen när  det har kommit så mycket originalskins på senaste och det har uppenbarats  hur subkulturen har uppkomit genom jamaicanska rötter.

 

Vad skall vi göra åt att "alla" nästan tror att skinheads är det lika med bråk, rasism osv?

Ron - Jag tror inte att man ska göra så mycket, bara när det gäller rasist  biten, bättre att folk är lite rädda så att det inte blir som med punkarna folk  kommer fram och ska pilla på håret, dra i kammen m.m. Skulle aldrig hänt när punken kom.

 

Jag tycker mig höra små skainfluenser i er musik, har jag rätt?

Ron - Jo, helt klart, jag lyssnar mycket på gammal ska även lite 2 tone men det blir mest gammal Toots, Skatalites och go skinheadreggae.

 

Hur skulle ni beskriva er musik i tre ord?

Ron - Aggressiv, ärlig och stolt

 

Jag tycker ni har gjort en av årets skivor? vad tycker ni själva?

Ron - Vi hoppas på det, vi är skitnöjda och älskar soundet samt låtarna,  det ska bli underbart att få framföra dom live.

 

Det känns som om ni är mycket influerade av 77-punkbanden? Några favoriter där?

Ron - När det gäller svenska band så är det, Gbg sound, KSMB och  brittiska/Utländska Buzzcocks, The Saints, The Damned och Eddie and the hotrods och massa  annat 77.

 

Ni satsar mycket på låtar som man kan sjunga med i? Är det ert mål att det skall vara så eller blir det bara så?

Ron - Jag tror det är nåt vi gillar och då blir det såklart så, vi alla  älskar att sjunga med till Cock Sparrers hits och det har nog smittat vår musik, he he

 

Chris ser ju lite mörkhyad ut, har ni haft problem med det ute någonting?

Ron - Yes, han är adopterad från Sri lanka, det hände en gång i Belgien på ett jävligt konstigt gig där det kom in nazis som började hetsa, vi  hetsade tillbaka och det slängdes öl hit och dit, sjukt som fan, annars  har det vart problemfritt då vi inte har den typen av folk på våra konserter.

 

Varför blev det namnet Perkele?

Ron - Det var nog mitt finska påbrå som hjälpte till där och vi fann inget

svenskt namn som kunde beskriva vår musik på ett värdigt sätt, ha ha Bandet är kort och gott som Perkele och sen ett knytnävslag, he he

 

Är det viktigt att ha ett namn som sticker ut, vilket är det bästa punkbandnamnet?

Ron - 4 skins är ju rätt fyndigt, jo, klart att namnet spelar roll, har  fan svårt att ta band som Radioaktiva Räkor seriöst, ett namn som inte ens blir roligt, kanske när  man är barn.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Ron - Absolut en livsstil, vi känner nog att det är ett alternativ till dagens skitsamhälle som man inte har nåt gemensamt med, ytlighet, pengafixering m.m. Passar man inte in så får man skapa sig ett eget liv där man trivs. Bra polare, bra musik och lojalitet.

 

I låten Subculture Shame får sig många kängor, vad vill ni med den låten?

Ron - Blev bara så satans förbannad på folk som kallar sig skins, Oi band,  punkare och punkband som bara gör det för att se coola ut, tjäna pengar och inte har  en aning om vad det handlar om, band som Blink 182, Good Charlotte och  andra ruttna band.

Även människor som beter sig som skit, tar på sig kängor, rakar av sig  håret bara för att ställa till bråk.

 

Fotboll, är det något ni är intresserade av(själv gillar jag GAIS)och isåfall vilket lag?

Ron - För mig är det i såfall Gais som gäller, de andra är mer åt Blåvitt

 

Skulle ni kunna tänka er att göra en låt till ett fotbollslag eller något annat ni brinner för?

Ron - Inte till fotbollslag, som sagt vi håller inte på samma, ha ha Vi hade nog inte gjort det ändå, då vi inte tycker att det har med vår  musik att göra, vet att andra Oi! band gjort det men man vill inte tjata ut ämnet.

 

Politik och musik, hör det ihop?

Ron - Det beror helt på vad man kallar politik, kanske vissa politiska  ämnen, men tycker helst att musik ska förbli musik, annars kan man bli politiker  i stället.

 

Var står ni politiskt?

Ron - Från ingenstans till vänster, men det har absolut inget med bandet  att göra, vi skriver om det vi tycker är viktigt.

 

Finns det några bra politiska band runtom i världen?

Ron - KSMB var ju bra, mest för roliga texter och bra musik,nu blir det inte så mycket av den varan, allt är för seriöst och extremt i den falangen.

 

Finns det några bar band i Sverige?

Ron - Hmmm, om Asta kask räknas så är dom jävligt bra, annars gillar i allafall jag, Medborgargardet från Gbg, det ser tyvärr lite torrt ut för tillfället.

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt?

Ron - Jo, väldigt mycket, från alla möjliga länder, kan bli bra förvånad  ibland. Kan bli tråkigt om det är samma frågor intervju efter intervju, med detta  var kul helt klart, dessutom roligare på svenska.

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

Ron - Frågor om musiken, tex favorit gitarrister, trummisar, hur vi får fram vårt sound m.m.Det är ju faktiskt musik vi håller på med, ha ha

Svar på det är att jag har helt klart Olga i Toy Dolls som en av favorit  gitarristerna även Adrian Smith och Dave Murray från Iron Maiden och Angus Ac/Dc.

Jonsson har Bill Wards som en av förebiderna.

Soundet får vi fram genom att se till att mixa sounden från alla band vi  gillar och kör helst på gamla grejer, rörförstärkare, Fender telecaster, Ludwig  trummor m.m.Försöker att ha ett gammalt ljud men ändå nytt och gött.

 

Hur funkar det med Bandworm records?

Ron - Skitbra! Vi är jävligt nöjda och det hoppas vi att Bandworm är med.

Detta är klart det bästa hittils. Vi har dessutom varit och träffat direktörn (Mark) i tyskland och han är  en skitbra och seriös snubbe. Hoppas få jobba med Bandworm ett bra tag framöver.

 

Vad är det ni har gjort förutom Confront, Från flykt till kamp....? Hur får jag tag på dem?

Ron - Voice of anger Lp/Cd, No Shame Lp/Cd, Göteborg Ep och Stories From  The Past Lp/Cd. Dessa går alla att inhandla från www.oiaintdeadrecords.com eller Madhouse  i Göteborg.

 

Att vara med på samlingar, har det gett något?

Ron - Jo, helt klart, speciellt första Brewed in Sweden då fick övriga  världen nys om oss och det har ju hjälpt oss enormt.

 

Ni har varit både på Bronco Bullfrog och Blind Beggar och numera på Bandworm, varför byter ni bolag så?

Ron - Taskiga dealar och oproffsigt beteende som man tyvärr måste ta sig igenom för att tillslut hitta rätt, nu hoppas vi att det ska funka.

 

Ranka dina fem favoriskivor, fem favoritkonserter?

Ron - Oj, det är svårt.

Skivor: Templars - Phase II, Mr Review - Keep the fire burning, Iron  Maiden - Peace of mindeller Powerslave, Combat 84 - Send in the marines och Adicts - Sound of  music

Konserter: Iron Maiden Göteborg, kommer inte ihåg vilket år det var,

Desmond Dekker - Lindesberg förra året, Asta Kask Lindesberg, även det  förra året, King Diamond Kåren, detta är i allafall några av de bästa jag kunde komma på.

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

Ron - Första var Kizz Solo albums när det gäller allra första, då var jag  sju år.Första punkskiva var nog The Clash eller Sex Pistols never trust a hippie (Live) vilket skit ljud, ha ha

Dyraste, hmm, vet inte riktigt, de är många, he he är fan torsk på att  samla punk rariteter.Senaste skivan var i allafall senaste Dicsipline skivan.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

Ron - Oj oj, finns det nån sån, he he, kanske Radioaktiva Räkor

 

Visdomsord?

Ron - Tänk själv, låt dig inte bli påverkad av skitsamhället, lev ditt eget liv så får du roligare.

 

Nåt att tillägga

Ron - Perkele vill tacka för intervjun och hoppas också att de som läser intervjun får lust att inhandla vår nya skiva som vi har spelat in med blod, svett och tårar.

Vi älskar det och hoppas även att ni också kommer att göra det, Perkele är här för att stanna.

Vi ses!

 

Det är bara att hålla med , köp nya skivan Confront och hör riktig och äkta skinheadsmusik!