Pelle Blohm blev fort en kultspelare och ansedd som den ende riktige gaisare på många år när han kom till klubben 1999. Han har ett genuint rockintresse och det är väl därför jag intervjuade honom, plus att han avslutade sin elitkarriär i GAIS. Intervjun ägde rum i början av juni 2001.

Berätta lite om dig själv?
 -Jag är 34 år gammal, född och uppvuxen i Örebro, sambo med Åsa och katten Alf. Jag har spelat fotboll i sju klubbar nämligen BK Forward, Örebro SK, IFK Norrköping, Dalian Wanda, Viking Stavanger, GAIS och Utsikten BK.

Vad har varit roligast i din fotbollskarriär?
-Åren i Norrköping, Kina äventyret( Mästare ) och kvalet med GAIS 99 plus en och annan höjdpunkt i enskilda matcher.

Att du avslutade din elitkarriär i GAIS, vad betydde det för di g,
kommer GAIS alltid att vara i ditt hjärta?
-GAIS kommer alltid finnas i mitt hjärta men att jag avslutade just i denna klubb betyder väl inte så mycket.Möjligtvis fick jag mer uppmärksamhet i denna klubb än i någon annan jag spelat för. Anledningen är nog kombinationen storstad och klassisk omtyckt förening.

Vad är det unika med GAIS som förening och deras fans?
-Det finns en närhet mellan spelare, ledare och supportrar som gör att det känns som om man är med i en stor kär familj.

Du spelade en landskamp också, är det inte så, hur var det ,hur gick
den och vilka var det mot, vilka andra var med den gången?
-Jag spelade 12 minuter i en träningslandskamp mot Västtyskland i deras sista landskamp som just Västtyskland. Vi förlorade med 3-0. Dom kom med hela sitt lag som vann VM 1990. I Sverige spelade bland annat Hysen, Thern, Schwarz, Rehn, Ravelli, Roland Nilsson, Janne Eriksson och Limpar.

Vad tycker du om dagens landslag, är Lars-Tommy för fega?
-För fega vet jag inte, men problemet med Lars-Tommy är att dom hamnat i en väldigt olycklig situation. Allt dom gör och säger blir fel i medias och alla fotbollsfans ögon och öron. Även när dom tar rätt beslut så blir det ändå ofta fel i slutet. Jag tror det var tur att dom vann sina senaste kvalmatcher annars hade dom nog varit borta från sina poster idag.


Vad skall de göra för att få till en roligare fotboll?

Dom måste få ihop ett lag som fungerar bra ihop. Individerna finns men dom passar inte in med varandra. Taktiskt på papper är dom rätt ute tycker jag.


Du skall vara expertkommentator i något TV-program, berätta?
-Inte mycket att berätta. Jag arbetar alltså som expertkommentator för Telia Com Hems digital tv satsning på allsvensk fotboll. Jag jobbar på cirka två matcher i veckan där jag både finns med i studion och i kommentatorshytten.


Hur skall en bra bisittare vara, vad skall denne göra och inte > > göra?
-Det finns säkert tusen olika åsikter i den frågan men jag tycker att en bra bisittare ska kunna förklara olika situationer som händer på planen lite mer på djupet än vad kommentatorn gör. Jag tror och hoppas att det känns trovärdigt i mitt fall beroende på att jag precis nyligen lagt skorna på hyllan. Jag känner spelare i allsvenskan och jag vet vad som händer i den moderna fotbollen.

Vad gillar du programmet Fotbollskväll?
-Jag gillar fotbollskväll och jag gillar SVT.
Det låga tempot tilltalar mig som tittare.


Din krönika efter Assyriska matchen var besk och du var inte n ådig
mot vissa spelare, var har du lärt dig skriva så bra och syrligt?
-Jag tycker det är kul att skriva. Jag skriver och läser mycket för att utvecklas. Sen hoppas jag att jag har en viss talang och fallenhet för det, men det får andra avgöra. Kul att du gillar det!


Hur reagerar spelarna när en gammal medspelare skriver så om dem?
-Det är naturligtvis känsligt, men jag tror att så länge man är saklig och ärlig så kommer dom acceptera det även om dom kan bli sura till en början. För min trovärdighets skull måste jag skriva som jag tycker att det är och inte undanhålla för att man känner spelarna.
Men jag skulle aldrig göra några riktiga påhopp och håna dom för det är inte min stil.


Hur kommer det sig att du skriver din krönika?
-Jag fick en förfrågan och sa ja beroende på att det var ett bra sätt att finnas kvar i GAIS plus att det är ett bra forum för att visa upp mina eventuella skrivarkunskaper.


Du har varvat ner i Utsikten, vad är skillnaden mot att spela i
fyran och i div 1 ,Allsvenskan?
-Allt, förutom kamratskapen och sammanhållningen i laget.


Ni förlorade mot min sons fotbollslag Fässbergs IF med 4-1, var  de
bra(han är bara nio år så han var inte med där men ändå)?
-Fässberg var helt okej, unga, kvicka, ivriga och i denna match bättre än oss. Annars är div 4 väldigt jämn verkar det som.


Vad är ditt råd till en nioåring för att bli bättre?
-Ha roligt, prova många idrotter, lyssna på tränaren och när man blir lite äldre, träna hårt och var nyfiken.


Han hade dig som idol i laget när du var med i GAIS, fick du
mycket brev och sådana grejor, är det besvärande att få det eller blir man
enbart glad?
-Jag fick kanske fyra, fem brev på två år i GAIS.
Det är bara kul när jag får dom.

Du får dessa svar så länge för musikfrågorna måste jag fundera lite mer på.
Ha det bra så länge, ska försöka att inte dröja för lång tid med resten.
MvH, Pelle Blohm

Det kanske tar en stund eftersom han numera är tredje tränare i GAIS så det blir kanske lite svårare att få tid men vi får se.