Det här är den första intervjun jag gör med ett ryskt band. 25 år och inte ett ryskt band innan. Sasha var snäll och svarade på mina frågor , denna dag i mars 2009.

 

Historia om gruppen, ni har varit igång många år?

-The Pauki började att spela 1991. Första skivan spelade vi in 1996  “Flag on the flagpole”. Och nu har vi släppt 9 album tillsammans med splittar. Pauki har hållit på I 17 år!

 

Snälla berätta om varje medlem, ålder, familj, intressen, arbete och något hemskt om varje medlem?

-The Pauki är et gammalt band men det är bara jag och basisten Max som spelar I bandet ända från början. Jag jobbar, gör tatueringar på ett ställe som heter “Spiderland Tattoo Studio”, plus att jag släpper Punk Occupation samlingar, det är en international samling.

Basisten Max jobbar. Zenja trummisen är DJ också, , punk partyn på klubbar i St.Petersburg.

De andra jobbar också, inget speciellt.

 

Har det varit många ändringar i sättningen genom åren?

-Självklart har det varit lite ändringar i sättningen. I The Pauki har det varit mellan 10-12 medlemmar och jag tror att det kan bli mer av det.

 

Att spela punk i Ryssland , hur är det?

-Nu har det ändrat sig till det bättre. För länge sedan var det kriminellt att spela punk i Ryssland…nu kan ungdomar spela all sorts musik, och många folk förstår inte and det för länge sedan var en galen lag emot punkfolk.  

 

Så ifall ni hade spelat punk före Berlinmurens fall så hade ni tagits för galningar, kriminella eller vad?

-Jag tror det. I Ryssland var det en gammal kille som hette Egor Letov från Grazdanskaja Oborona, som många kände till och jag vill berätta om de problemen som han hade med polisen och de slog honom bara för hans texter och åsikter. Han började att spela på 80-talet och då var det fortfarande en hård tid för punkarna.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Punk – är självklart en livsstil. Men det är kanske oftare när man är yngre. Jag kan inte säga att vi alltid spelar punk. Ifall du lyssnar på vår musik kan man säga att det är mer oi-folk med punk atmosfär.

Men jag tycker kanske att The Pauki kan kallas ett punkband.

 

Beerpunk, vad är det? Inga “riktiga” texter alls?

-Det skulle hellre kallas för BEER-CORE stil. Vi spelar PROCHABILLY, Procha var vår vän men han dog. Och vi kallar vår stil för hans namn. Men i väst förstår man inte  PROCHABILLY, och jag säger BEER-CORE till andra folk!

 

Vilken är er mest politiska låt?

-Yes, senaste jag försökte att skriva något sådan så var det emot kriget. Vi har några låtar om detta. Jag vet att texter och musik kan vara ett vapen men det kan vara farligt att skriva sådana texter. Jag vill inte att någon från mina texter blir dödad. Inte bara det…

 

Finns det några riktigt bra ryska politiska band? Andra bra ryska band?

-I Ryssland så är det stora problem mellan de som är vänster och höger. Den här historian är en lång historia och jag vill att detta krig skall ta slut. Jag är personligen emot krig, punkare och skinheads, utan politik.

Självklart så vet jag mer band från Ryssland men alla sjunger inte politiska saker: Jag gillar: Chimera, FPG, Caries, Beerocephals, Uchitel Truda, Tequilajazzz, Messer fur Frau Muller etc… den här listan kan bli riktigt lång..

 

Hur är det att leva i Ryssland idag? Vad är bäst och vad är sämst

-Nuförtiden är livet i Ryssland intressant och hårt. Mycket mer öppna möjligheter men det är svårt att förtjäna dem. DE senaste månaderna har saker blivit värre och folk har förlorat sina jobb och kan inte hitta nya. Jag vet några som inte har jobb nu och de vet inte vad de skall göra härnäst.  

 

Är det stora skillnader mellan fattiga och rika?

-Hehe, självklart. Jag tror att ni hört talas om ryska affärsmän som köper hus i Europa. Och tro mig, det är inte möjligt för alla från Ryssland. Väldigt vackert är det i stora städer som Moskva,  , St.Petersburg och andra stora städer. Men ifall du åker 50-100 km utanför storstäderna så får du det RIKTIGA Ryssland. Där finns fattiga, fattighet och ruiner. Alla unga folk försöker att flytta till större städer. Gamla folk lämnas att dö.  

 

Ett band som Tarakany är de stora?

-Visst, Tarakany är vänner till oss och de har en väldigt bra public här. Jag tror snart att de kan fylla ett stadium. Bra för dem.!!!

 

Är det många stora punkband som har varit i Ryssland och spelat?  (Jag menade kända band från andra ställen än Ryssland)

-Punkrock i Ryssland har en bra historia. Första bandet var Grazdanskaja Oborona självklart. Även band som Automatic Udovletvoriteli, Narodnoe Opolchenie, Yugo-Zapad, Chudo-Yudo, Nol, Mongol Shudan, Oblachny Kray etc, men de spelar inte längre. Många från dessa band är döda nu.

 

St Petersburg, hur är musiklivet där?

-Riktiga musiklivet i SPb började på tidigt 90-tal. Före det hade vi inga klubbar. Den första klubben  TaMtAm var skitbra! Alla band kunde spela där utan problem. Senare öppnade klubbar och nu finns det en massa intressanta klubbar för gigs och att besöka för en drink.  

 

Vad vet du om Sverige?

-Sverige är ett bra och vackert land. När vi kommer till Tyskland för att göra några spelningar så skall vi åka över till Sverige och kanske vi kan få spela några spelningar i ert land.  

 

Har du hört några bra svenska band?

-O! Jag känner till en massa bra band från Sverige The Bones, Perkele, Mob 47, Clawfinger, etc, och självklart ABBA! Hehe… det är ett väldigt älskat band och min mamma gillar dem!

 

Du ger ut Punk occupation också…berätta lite om det?

-Vi började att ge ut detta 2002. Jag hade lite olika låtar från olika band och gjorde min PUNK OCCUPATION. Senare började folk att skicka mig demos och jag började erbjuda plats på min samling och nu har jag gjort 15 CD av den här samlingen och jag har börjat med den sextonde.

 

Nya saker som My Space, Facebook och de sakerna, har det hjälpt er något?

-Självklart har det hjälpt oss eftersom den är internationella och många folk kan se och höra din musik. Det är skitbra,!

 

Ni har varit utanför Ryssland och spelat, var har ni varit någonstans och var har varit bäst?  

-Vi har varit i en del länder i Europa: Finland, Tyskland, Holland, Tjeckien, Slovakien. Vi har spelat på festivaler som Antifest in Tjeckien, det är ett skitbra ställe att spela på. I Tyskland i Dresden, Leipzig, Berlin är en väldigt bra stad, där känner de till The Pauki och folk ger oss bra support. Vi sjunger på ryska men folk har gillat det.  

 

Hur ser den medelmåttige Pauki-diggaren ut?

-Brukar vara en man , 25-30 år, punks, skins, fotbollsfans.

 

Vilken låt är publikens favorit? Vilken är egen favorit?

-Självklart är det MUG OF BEER. Vi spelar den alltid I slutet av våra konserter och det är verkligen en favoritlåt för våra fans. Jag tror verkligen de kan den och vi gillar den också.  

 

Gör ni några covers?

-Ja vi har gjort tre låtar av ryska bandet Chimera. NVU från Tjeckien och Die Zlaskhunx från Finland. Alla de här låtarna har vi gjort till en tribut till dessa band. Några andra covers har vi inte gjort eftersom vi vill göra nytt och egna låtar.  

 

Bira Bärs later riktigt svenskt, varifrån kommer detta?

-Oh ja, låten Bira Bars spelades in 2002 och det kom från vår gitarrist. Han talade om för is, hallå killar, jag vet några riktigt bra svenska ord till en ny låt. Och han sade Bira Bärs, den här är från Sverige. OK Ok vi kan göra låten. Hehe.

Och resten är historia.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-När vi snackar pm skivor så är det svårt eftersom det ändrar sig hela tiden men jag försöker säga 5 grupper som var bäst 2008:

Dropkick Murphys, The Bones, Horrorpops, Perkele, Jello Biafra & Mojo Nixon.

 

Fem favoritspelningar de senaste 17 åren:

28.09.08. - St.Petersburg "Roks Club"

25.04.07. - Moscow "Tochka"

24.10.05. - Leipzig “Villa” (Tyskland)

23.10.05. - Dresden “Luise” (Tyskland)

07.08.04. - Svojsice "Antifest" (Tjeckien)

Jag tycker detta var skitbra spelningar men varje gig är bra tycker jag.  

 

Livet, Jag tror det är: min familj, min dotter, The Pauki, tatueringar, Fred(vilket det inte är).

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?

-Min första skiva köpte jag 1984 och det var LP:n Kansas the band från 1977. Jag hoppas ni vet att det var svårt att hitta musik på den tiden. Så gick jag i skolan också och hade inga pengar. LP-priset var ungefär  $ 30, väldigt dyrt.

Den senaste CD:n jag köpte var Last Resort för 10 euro i Finland på en spelning med Last Resort.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Om detta kan jag inte prata egentligen eftersom och jag hör musik från hela världen men jag kan inte påminna mig någon pinsam skiva. Haha, kanske kan jag säga grindmusik från Mexiko, det är inte lätt att förstå. Voice monster, kanske den. ,

 

Var står ni när vi pratar om mp3 och nedladdning?

-Mp3 musik från bandet hjälper en vän från Tyskland oss med att få ut på My Space och You Tube. Jag gör inte detta själv. Även I Moskva har jag kontrakt med mp3 internet

 

Är det bra eller dåligt för ett band av er kaliber?

-Nu är det tiden för internet och mp3 format och det är en bättre metod för ditt eget rykte.  Jag tycker det är bra såklart men det stora problemet är att man inte hjälper banden och inte köper något av banden. Det är inte så bra eftersom det är dyrt att spela in och vi tjänar inga pengar på detta. I Ryssland är det svårt att få tag i ett bolag och vi vill ha pengar så vi kan få ut mer CD´s.

 

Hur mycket säljer en grupp som Pauki?

-Inte så mycket, Vi har mp3 på internet. CD är mer för folk som vill ha en samling. Vi säljer ungefär 1000 av varje album. Bara  Splinters of the Mind har sålt 2500 kopior och Through around 1500 kopior. Många av skivorna försvinner när jag byter med andra bolag och band från hela världen.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi är beredda på att göra nya skivan som kommer ut på CD och LP. Efter det kommer vi att turnera i Ryssland och i Europa. Men vi måste först göra skivan och vi hoppas vi kommer att komma till Sverige för några spelningar.!

 

För dig själv som människa?

-Människa….framtid inte troligt…Rymdattacker, jag vet inte. …

 

Visdomsord?

-Ta det lugnt! Livet är vackert och farligt, var uppmärksam och modig!

 

Nåt att tillägga?

-Filtrera TV-nyheterna, de ljuger och de blir glada om folk tar till vapen mot varandra!

Keep your mind!

 

Thanks

Sasha

THE PAUKI

 

 

Discography of THE PAUKI:

01. THE PAUKI “Metallostroy Destroy” (live) 1994 (tape)

02. THE PAUKI “TaMtAm’s Biological Strengthening” (live) 1995 (tape)

03. THE PAUKI “The Flag on the Flagpole” 1996 (CD, tape)

04. THE PAUKI “The Dragon Tooth” 1997 (CD, tape)

05. THE PAUKI “The Holiday at the Lunatic Asylum” 1998 (CD, tape)

06. THE PAUKI “The Arakhnofoby” 1999 (CD, tape)

07. THE PAUKI “Wild Dances of Dead Dogs” 2000 (CD, tape)

08. THE PAUKI “The Pauki: Is That What You Expected?” (the best of) 2001 (CD, tape)

09. THE PAUKI “Through” 2002 (CD, tape)

10. THE PAUKI “The Splinters of the Mind” 2005 (LP,CD)

11. THE PAUKI “1994-2002 mp3” 2005 (CD)

12. THE PAUKI/THE VENDETTA/SICK OF SOCIETY “A.R.E. Freundschaft” 2006 split (LP,CD)

13. THE PAUKI / OTSTOI / DEAD RABINZ “split” 2008 (Russ/Germ/Israel) (CD)

14. THE PAUKI “The Das Ist Pauki” 1999 video tape (60 min, PAL system)

15. THE PAUKI “The Pauki and no snivel” 2003 video tape (65 min, PAL system)

16. THE PAUKI “15 year over boat” 2008 (DVD)