Past the Fall är ett band som har ett trevligt sound mellan thrashmetal och hardcore tycker jag, Will från gruppen var verkligen snabb och svarade på mina frågor på några dagar i slutet av oktober 2019.

 

Berätta lite historia om gruppen?

-Vi bildade cirka 2012, jag och Thomas hade känt varandra sedan vi var barn, och vi hade spelat tillsammans i projekt tidigare, Sam kom in senare när vi började turnera hårdare för att ersätta en av våra första trummisar, det klciakde verkligen.

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band bid sidan?

Will-  Hårig basist och skrik, dålig loaklsinne.

Thomas- Kulinariskt begåvad gitarrvirtuos, hemsk skrivstil.

Sam Mclean- Pokerhaj och trumslagare, tvivelaktiga scenkläder.


Jag kan höra mycket olika influenser men mest thrashmetal men också lite hardcoremusik? Favoriter från förr?

-För mig, thrash-favoriter för mig är förmodligen alla old school- Sepultura, Slayer, Metallica, Megadeth, Death, COC. Hardcore favoriter är Black Flag, Hatebreed, ETID.

 

Past the Fall är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädd att något annat band skulle heta så här? Vilket är det bästa bandnamnet i världen?

-Ja gillar det riktigt! Nope var inte medveten om att någon hade något liknande då ... Sepultura är ett av mina favoritbandnamn!

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Släppa loss sig själv och få tillbaka energin från mängden!


Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

-Campeche i Mexiko är en av de bästa platserna vi spelat på Det värsta stället? Förmodligen Battle of the Bands där vi spelade för några år sedan när vi började - när blev det en tävling att spela musik ? Jag tycker den stämningen suger!

 

Hur är det att spela den här typen av musik i England just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

-Ganska bra i södra England, särskilt Wales och Skottland är bra. Tidigare har vi turnerat med Thrash-band som Hirax, Lich King, men med vår stil gillar vi att spela med modernare metal sound nu.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Mörk, episk, hoppfull.


Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil? Jag vet att ni inte spelar punk men ni har lite punkattityd tycker jag?

-Jag tycker att det är en attityd, ett sätt att närma sig livet, en frihet. Jag känner mig definitivt påverkad av punkinställningen, musik utan den om det är så är  dess blues eller death är ganska stel.

 

Vilken låt/album eller grupp var det som tog dig in i musik och sedan att du ville spela själv?

-Det var förmodligen Nirvana när jag var 10/11 år

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var små? De har redan sett allt ;-)?

-Det är tufft! Som medlem i den analoga/pre-internetgenerationen när jag var ett litet barn från en liten stad - det verkade ganska lätt haha, jag vet inte - kanske gör det motsatta, bli en främlingsfientlig populistisk bankir? Det skulle chocka mig om mitt barn gjorde blev det! Haha


Hur är det att bo i England just nu? Politiskt? Fascister? Brexit?

-Det är en svår tid med många okända, jag tror att många människor på båda sidor av den politiska ideologin förlorar tron på regeringen och blir trötta, men en positiv sak är att ung apativäljare har skakats upp och jag tror att det blir fler engagerade människor i politiken än tidigare. Jag hoppas att människor inser att frågor inte är enkla och inte kan märkas, och att populismen i sig är dehumaniserande. Över allt tycker jag om att det finns fler positiva berättelser än negativa, än vad media tycker att du ska tro.

 

Finns det några bra band från England just nu? Är punkscenen/metallcenen/hardcorescenen stor? Hur är det i din hemstad?

-det som jag först tänker på är "IDLES" ett punkband från Storbritannien, ärligheten och vildheten i musiken om Storbritanniens liv har känt som en frisk fläkt.

Jag känner att det fanns fler små arenor när jag var liten och vi gick på mer lokala metallspelningar utan att ha hört bandet först, men mycket har stängts. Men det finns fortfarande mycket underjordiska band där ute men det är mycket tuffare för nya band att starta. Min hemstad har alltid varit död, denna lilla plats, kanske det är därför jag gjorde uppror så mycket och lämnade den!


Vad vet du om Sverige? Har du varit här någon gång?

-Jag vet lite! Jag har varit i Stockholm 3-4 gånger för att arbeta och besöka vänner, Wasa-museet var otroligt och jag minns att jag drack mycket (av dyrt haha) öl i rock/bluesbarer!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-Gillar verkligen Opeth och Ghost för tillfället och ABBA!

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar?

-Jag och Tom skriver alla texter och musik, vi tittar ofta på våra egna personliga upplevelser för inspiration och våra känslor om tidens tillstånd.

 

Finns det något ämne som ni aldrig kommer att skriva något om?

-Inget är verkligen tabu, men det finns saker som vi inte skulle sjunga om vanligtvis för att vi inte ansluter oss till känslan eller idén, vi måste tro på det vi spottar ut ur mikrofonen!


Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Är det viktigt att få fram sina åsikter i musik?

-Jag tycker det, även om det inte alltid är nödvändigt känner jag att det är viktigt att använda din plattform för att kommunicera något du tror på. Aternativ musik tror jag har mycket kraft genom sitt budskap och kan forma människors syn på världen.

Vår mest politiska låt är förmodligen "Poison Mirror"

 

Bästa politiska band / artist?

-Idles / Clash

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra vem som helst, jag menar människor som lyssnar på musik?

-Definitivt! Jag vet att det verkligen gjorde det med mig.

Ditt favoritskivomslag alltime? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i din hemstad?

-Kanske "Chaos AD", Costin Chioreanu på Twilight 13 media har gjort våra två senaste omslag. Inga bra skivbutiker i min hemstad, faktiskt inga alls!

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor med era grejor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du skulle kunna välja vad som helst?

-För mig är det mindre viktigt i hela världen, jag tror att digitalt är det sätt som vi mest konsumerar musik nu, men jag gillar att erbjuda fysiska CD-skivor för fansen och speciellt på livespelningar. Vinyl är någonting som vi inte har gjort ännu - tror att en begränsad utgåva skulle vara väldigt coolt!

Berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Vi spelade en show i Mexiko en gång som stoppades av beväpnad polis mitt under showen! Det var ganska vilt!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

-Det är en blandning av kön, men främst tonåringar, 20-30 åringar. Män mest skulle jag säga, men vi har haft små barn och pensionärer på spelningar!

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Reinventing the steel, All sabbath, Bleach, Live and dangerous, Dirt.

Ozzfest (Black Sabbath and Tool) 2001 Milton Keynes, Megadeth 2003 Nottingham, Alice in Chains 2009 Brixton, Nile / At the Gates Graspop 2008, Metallica Reading 2003

Musik, vänskap, kärlek, skratt, rena underkläder.

 

Första, sista och dyraste skivan som du någonsin har köpt?

-Först- Kula Shaker

Senaste:  Tool 10 000 days

Dyraste- Diamond Head- Am I Evil (Vinyl Comp)

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer?

- Beror på intervjun! Var och en erbjuder något lite annorlunda Just nu har vi många intervjuer på grund av det nya albumet.

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga du någonsin har fått, med det här bandet eller något annat band du har varit med i?

-Jag uppskattar feedbacken men jag tar dem inte riktigt till hjärtat, vi är förmodligen våra mest allvarliga kritiker! Jag tror att vi jämfördes med ett obskyrt 90-tals death metalband en gång och det var konstigt!

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

-För att vara ärlig tror jag att det kan vara tvärtom, att människor kämpar för att hitta band att jämföra oss med, vilket är positivt och negativt, jag bryr mig inte riktigt, jag respekterar att alla har rätt till en åsikt - jag bara försöker låta musiken tala!


Om du kunde välja fem band från förr och nu och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med ert band. Vilka fem hade du valt?
-
Pantera, Black Sabbath, Mastodon, Alice in chains, Sepultura

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ?

-Definitivt! Jag tycker att musik har en otrolig kraft av katarsis och bemyndigande - förmodligen varför metalheads är några av de coolaste människor som finns!

 

Vilken är den konstigaste frågan ni någonsin har fått i en intervju?

-Sannolikt i den här intervjun om vi gillar vårt bandnamn!

 

Vilken är frågan ni vill ha men ni aldrig får. Fråga den och svara på den?

-Vill ni vara support till Mastodon? JA!

Framtidsplaner för bandet?

-Turnerande och festivaler nästa år, och förhoppningsvis också spela i några länder där vi inte har varit förut!

 

För dig själv?

-Jag lär mig franska och spanska så förhoppningsvis är det flytande nästa år! Inne i sportklättring också, så förhoppningsvis några turer till om tiden tillåter.

 

Visdomsord?

-Filosofi

 

Något att lägga till?

-Tack för intervjun har det varit skitbra!