Partisans var ett band jag verkligen gillade när e var tillsammans. Jag mötte Andy(gitarristen) på några spelningar  tidigt 90-tal i Göteborg och vi pratade en del. Nu tio år senare har han återbildat gruppen tillsammans med en originalmedlem och två svenska medlemmar. Och hur bra låter inte de då. Jag gjorde den här intervjun i mitten av juni 2011 och lite efter det skulle de åka till Holidays in the Sun 2001 med alla gamla goa grupper.

När Partisans startade att spela var Andy 14-15 år gammal och det var tillsammans med Shark, Spike och Louise som han bildade gruppen. De lyssnade mycket till punkmusik som Clash, Sex Pistols och Vibrators och e var verkligen imponerade av dessa band. Som ung människa i England så fanns det mycket arbetslöshet och frustration och rasupplopp.- det var de enda banden man kunde förstå, säger Andy. Textmässigt och musikaliskt var det aggressivt och de hade bra texter. 

Andy skäms nästan lite av det faktumet att de har börjat att spela ihop igen. Eftersom Andy har sett många gamla band återbildas och många gånger tänkt att, lägg av nu va. Det var patetiskt hade han tänkt. - Det är svårt att sluta och jag har aldrig slutat att spela gitarr och jag har alltid varit intresserad av musik. Jag har spelat i band sedan jag var fjorton. Det verkade som om om alla andra gjorde det så varför skulle inte vi göra det.  Inte bara det. jag gjorde en hemsida med bandet och jag fick så mycket respons och många nya punkare ville att vi skulle börja igen. Det var mer ett publikt krav egentligen mer än någonting annat. Men i det stora hela så är det roligt att spela musik och det är roligt att spela in och det är väl därför vi spelar ihop igen.

Spike bor i Cardiff så det är omöjligt att öva egentligen och hur de gör är att de spelar in en replokalsband och skickar honom en tape på det och så får han öva i Cardiff. Så det var väldigt svårt att få ut singeln egentligen. De hade 8 timmar på sig att öva innan de skulle spela in de tre låtarna. De hade egentligen ingen aning om hur det skulle bli eller hur han skulle sjunga. Andy tycker nya singeln är OK. Magnus och Gustaf är två killar som kommer från Göteborg och Andy har bott i Göteborg i 14 år nu och för 10 år sedan hände något. - Jag såg Gustaf i ett rockabillyband som hette Jolly Jumpers och han stod upp och spelade trummor och han såg ut som en Stray Cats medlem , de var Sveriges svar på Stray Cats. Jag tyckte de var bra och han spelade trummor väldigt bra. Jag pratade med Spike och att vi måste ha en trummis från Sverige eftersom det var svårt att repetera med Shark. Gustaf var den enda trummis jag ville ha i Göteborg. Jag hade inte sett honom på tio år så jag ringde upp varenda Mikael Gustavsson i telefonkatalogen och det fanns hundratals av dem men jag hittade honom inte. En kväll gick jag för att se UK Subs och där var han, full som ett ägg. Ha sade , hallå Andy jag har inte sett dig på länge och jag talade om för honom att jag behövde en trummis, vill du spela.  Han visste ingenting om Partisans och han visste inte att jag hade varit med där. Allt han visste var att jag ville spela lite musik med honom som trummis. Han visste ingenting om vad vad vi gjorde med återbildningen och allt det där. Han ville spela trummor, det var det enda. Magnus är hans bäste kompis och han har varit med i en del punkband i Göteborg, inga stora. Han är ett stort Clashfan och han var gitarrist så han gick med oss men där fick han ta basen och det tog honom några veckor att bli bekväm med basen. Men nu är han riktigt bra.  

Andy har spelat i band sedan Partisans splittrades och han har spelat i All the Kings men där hade de en engelsk kille som sjöng men annars var det bara svenskar i gruppen. De spelade på Magsinet(en rockklubb i Göteborg) några gånger och de gjorde några demos. Det var en slags punkstil och lite av New Model Amry-stil över musiken. Andy jobbar med handikappade människor nuförtiden och på sidan har han ett litet webföretag och skivbolaget. Andy hoppas att det kommer ut mer material med dem och de tre låtarna var ett experiment för att se om det fanns något intresse för bandet. De har skrivit 9-10 låtar och han tycker de låter bra.  -Ifall inte folk gillar dem så bryr jag mig egenetligen inte eftersom det i slutändan är vi som skall gilla det själva först och främst, säger Andy. Vi kanske ändrar namnet till någonting annat så folk inte hela tiden jämför oss med Partisans. Men å andra sidan är vi stolta över vad vi gör så varför skulle vi byta namn egentligen. Vi var aldrig trodda att vi skulle finnas med så många år. Så det brister inga hjärtan om de inte gillar oss längre. 

Andy har alltid skrivit musik till The Partisans så Louise och Shark gjorde inte några låtar så om någon skulle klaga på bandet så är båda originallåtskrivarna kvar i bandet. Så det är ju ändå låtskrivarna som får till soundet i ett band. Spike har skrivit alla texter så om någon vill klaga på texterna så är det Spike man skall klaga på. Andy har kontakt med de gamla medlemmarna och Shark jobbar i Singapore och Louise jobbar i en affär i London. Andy tror att Shark spelar i ett coverband i Singapore men ingenting allvarligt. Andy säger att han verkligen gillar Sverige och att han ser sig som en politisk flykting. Han vill inte prata om privata saker men erkänner att det var en tjej som drog honom hit en gång i tiden. - Jag känner mig helsvensk och när jag åker till England på semester så klagar jag på hotellen och på maten. Jag har blivit väldigt väldigt svensk. Typiskt svenskt är väl att vara sådär lagom och inte för mycket eller för lite, att vara lite blyg, osäker. Mycket integritet men jag älskar den svenska mentaliteten. Ifall du möter en amerikan så vet du inte var du har dem för de säger en miljon saker på en sekund och de bjuder dig på middag och de menar inte hälften av vad de säger. Ifall du möter en svensk som bjuder dej på middag eller på en öl så menar de vad de säger, det är svensk mentalitet. 

Andy tycker att den svenska scenen är en av de bästa i Europa. Mest beror det nog på att de kan det engelska språket så bra , mycket bättre än franska och tyska band. Han tycker det låter hemskt när man lyssnar på en skiva med bruten engelska. Han gillar det tidiga med Ebba Grön .- Det var en dokumentär på P3 idag om den svenska punken och de spelade lite med KSMB som var riktigt bra. Om man inte tar punkbanden så gillar jag Soundtrack of Our lives, många gillar Håkan Hellström men det är inget jag skulle köpa men det är inte dåligt. Det finns en bra svensk scen men folk pratar om Göteborg som Sveriges bästa scen. Centrum av världen, det är så hypat. Det finns inte ens ställen att repa på och inte många ställen att spela på. Och att kalla det Popstad 2001, det är lite av ett skämt. 

När jag först pratade med Andy om detta nya projekt med Partisans och då sade han att de gjorde det som en protest mot band som Blink 182 och liknande band. Andy menar att det inte direkt är en protest men..-Det enda jag tycker är störande är när det kommer band som kommer från en punkbakgrund och varje gång de är på radion eller TV:n så säger folk att det är ett nytt punkband som heter Blink 192 bla bla bla. För normala människor är detta punk och för de slutar och börjar punk med dem. Det vet inte eller bryr sig inte om att det är  en hel bakgrund till att de finns och egentligen inte alls kommersiellt. Det finns mycket bättre om du förstår vad jag menar. det är för mycket Roxette. De sjunger egentligen inte om någonting. Jag tycker att punk skall ha något slags socialt innehåll och social kommentar så det är lite störande. Det är inte fel att tjäna pengar av punk för jag är ingen anarkist eller kommunist. Det enda som är fult med att tjäna pengar är när någon utnyttjas för att det skall ske. Ingen tvingar någon att köpa en skiva. Många musiker gillar inte att ha 9 till 5 jobb. De är ofta under genomsnittet med pengar och får ofta socialhjälp. De vill kunna leva på musiken. Jag jobbar inom vården men det finns inget som är i närheten av att stå på scen. Jag gillar kanske inte att stå på scenen men att göra musik så ifall jag skulle kunna leva på att ge ut musik så skulle jag göra det med en gång. Så jag kan inte säga att jag är anti mot att sälja skivor för i slutändan handlar det om att överleva. Ifall du är en musiker eller en författare sp vill du kunna leva på det du gör bäst. 

Andy var lite rädd för vad som skulle skrivas om den nya skivan i recensioner och så men det är bara Skrutt som har gett den enda recensionen hittills. Andy har hört bra saker från USA ,där deras bolag(TKO Records) är och många i musikindustrin där är riktigt vilda och många tycker att skivan är briljant. Många folk som har hört Mp3 låten säger att de gillar den. Men ingen har kritiserat skivan hittills men det kommer säkert. Vi kommer över till att prata om mp3 och Andy tycker det ör bra att band kan finna spå Internet och bli exponerade. - För jag menar att det är väldigt svårt för nya band att få någon publicitet i någon tidning för tidningar är väldigt rädda för att skriva om nya band. De väntar tills banden är stora i USA eller England. De vågar inte själva ta steget ut och skriva om banden annars. Utan fanzines skulle nog undergroundmusiken dö eftersom de är de enda som exponerar nya band. Många av de stora banden har säkert startat med att ge intervjuer till fanzines. För att komma tillbaks till din fråga om mp3 och att få fri musik så tycker jag det är jättebra. Du behöver ingen radiostation för att exponera dig själv, det är positivt.

de har bara spelat en gång med denna formationen och det var på Jailhouse i Göteborg. Det är en av de bästa konserterna de någonsin har haft anser Andy. Den svenska publiken var helt underbar. Nu skall de snart över och spela på Holidays in the Sun festivalen. Andy tycker det är lite skrämmande. De mesta bästa banden från förr är där. De spelar inga nya låtar ännu bara de som är med på singeln, han tycker det är för riskabelt att spela de nyaste låtarna ännu. Andy tror att det blir 19 låtar på festivalen. Andy gillar Police Story, Killing Machine, Arms Race av de gamla låtarna bäst., Only 21 är en annan favoritsång. I never needed you är ännu en. -jag tycker några av låtarna på första skivan är riktigt dåliga, Fire är en dålig låt tycker jag.

Låten de mesta frågar efter är är Police Story men han var förvånad över att folk på Jailhouse skrek efter Only 21 hela tiden. Jag frågar Andy vad det är för skillnad mellan att spela nuförtiden och hur det var när de började att spela en gång i tiden.- Jag kan nästan inte komma ihåg det men det var roligt på den tidne. Det var mer våldsamt och vi spelade på de värsta ställena i hela England. Som Birmingham, Leeds och London. Det var hemskt att spela där. Men jag vet inte riktigt annars vad skillnaden är. 

Många konstiga saker har hänt under den tid de spelat men den gången Louise fick ett ölglas som krossades på sig måste vara den konstigaste upplevelsen. Det har säkert hänt mer saker men Andyminns inte riktigt allt vad som hände för 20 år sedan.(gamle man, inga minnen kvar)  Han har blivit 37 år och de var väldigt unga när de började att spela(14-15 år). Så de var nästan som babyar om man jämför med de andra punkarna. Han skämdes lite att de var så unga på den tiden och att de spelade i ett band redan då. Han fick känslan att folk inte tog de på allvar.- Nu är det löjligt för nu är det tvärtom, nu känner vi oss för gamla för att spela punkmusik. Vem kan ta dig på allvar när du är för gammal. Så varje gång har vi missat tåget.

Singeln Police Story sålde ungefär 20000 1981 och den har sålt genom åren. de har fått siffror från något bolag men Andy litar inte på skivbolag. Andy gjorde en igenomräkning av skivor och samlingar och kom fram till att de har sålt ungefär 250.000 skivor. Andy har bara skrivit texten till Blind Ambition, annars är det som sagt Spike som gör texterna. Det beror nog på at Andy inte vill lämna ut sitt privatliv och han uttrycker sig med musik istället. Och han tror inte han har så mycket att säga . Andy tror att det är viktigt att ha viktiga texter men när det handlar om politik så får man nog ta det lugnt.- Många band som jam i sina tidiga dagar och Clash var socialister med ett budskap men i slutändan blev de miljonärer. Så ifall du skall ha et politiskt budskap är det bättre att vara politiker än musiker.

Att musik kan ändra någons liv är Andy säker på. Och han säger att när man är tonåring är det väldigt lätt att bli påverkad. Han tror att musiken han lyssnade på när han var 13-14 år har påverkat hela han sätt att leva. Både musikaliskt och det sociala med vänner. Vi hade ett EU-toppmöte i Göteborg förra veckan och folk kastade sten på polisen och gjorde sönder en ansenlig mängd med fönster. Jag undrar vad Andy tyckte om det. - Jag vet egentligen inte, det var lite av en protest, nu är vi i min privata sfär av politik igen som jag inte vill pratat om egentligen. Vad jag finner störande är att en del folk kastar sten mot McDonalds och det är fruktansvärt och de utmålas i media som huliganer. de blir mer arga på folk som kastar sten än de blir på McDonalds som försöker förstöra vår planet, det stör mig, folks ignorans. Att folk kan bli arga för att några fönster går sönder istället för att bli arge när företag våldtar vår planet. Men förutom det vill jag inte prata om politik. Jag var i staden under den tiden men jag kastade inte några stenar, jag kollade bara.

De har haft några småbolag som vill släppa deras skiva. TKO Records har en massa band som är melodiska och som spelar lite Stiff Litle Fingersinspirerad musik. Andy tycker att många av de andra banden som släpper musik inte är så professionella och de gillar inte när banden bara sjunger om fylla och slagsmål. - Jag vet inte hur det var med Ramones men i sina tidiga dagar hade de inte varit med på någon samling, inte för att de inte gillade andra band men bara för att de ville behålla sin identitet. Det är coolt på något sätt. Vi har blivit sorterade in i ett speciellt fack, folk tycker att vi är ett oiband och andra tycker att vi är ett 82-band och en del tycker att vi är ett 77-band. Det är ganska tråkigt eftersom man aldrig planerar att man skall passa in på ett speciellt sätt när man skriver låtar. Så är det med många bolag också, det finns bolag med en speciell profil och det finns oibolag, hardcorebolag så du måste vara försiktigt på vilket bolag du släpper ut musik på.

När punken kom i slutet av 70-talet var det inte så viktigt att kunna spela jättebra och jag frågar Andy om det är viktigt att kunna det idag.- Jag tycker det är mindre vktigt idag för jag menar om du lyssnar på ett band från 76-77 så kan man höra att de var väldigt tajta och inte så dåliga musiker som många ville säga. 1981 var det inte så musikaliskt men bandet var ändå tajta. Jag vet inget band som blev riktigt stort som inte kunde spela. De var verkligen skit. Det finns en hel del tajta punkband idag också. Många av punkproduktionerna idag är mycket tajtare om du jämför med punkutsläppen 1981 till exempel. Jag menar att punk borde vara en rörelse med band som inte behöver kunna spela så bra. Men problemet är ju att det är väldigt tråkigt när man inte hör någon kvalité i musiken men det är klart att man kan spela för att det är roligt men låter det bra är det en bonus. 

Framtidsplnaerna är att spela på Holidays in the sun och det snackas lite om en turné i USA i november men som vanligt är det inget klart och Andy tror det inte förrän han ser det. De förösker att få ut lite nya låtar också och letar pengar till det.