Paranoid State kommer från Nederländerna och det var en mycket positiv sak att lyssna på tycker jag och jag hörde mycket tidig engelskt punk i deras musik och jag ville intervjua dem och nu är det gjort. Wim är den som svarar på frågorna. Augusti 2019

 

Berätta lite historia om gruppen?

Wim: "Vi började 2014, Martijn, som jag jag har känt länge, frågade mig om jag var intresserad av att starta ett band i stil med Rites of Spring. Jag var på direkt för det är en stil jag verkligen gillar och jag hade några musikaliska idéer som inte passade in i mitt andra band, Tense Reaction. Så vi var tvungna att hitta en basist. Jag kände Gideon från scenen och han är en av de bästa musikerna men också mycket upptagen med sina band. Men när Jag skickade ett meddelande till honom och frågade om han var med och svarade inom några nanosekunder: "När repar vi?" Efter att ha spelat ett par minuter tillsammans var det tydligt att det var något där. Sedan övade vi i nästan ett år, skrev låtar och vi gjorde en inspelning som blev vår första LP. Det var roligt eftersom vi efter denna inspelning så gjorde vi vår första livespelning och direkt efter den spelningen fick vi två erbjudanden från bolag som ville släppa LP:n. "

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, arbete, intressen och något dåligt om alla? Tidigare band? Andra band vid sidan av?

" Wim: Gideon är 39 år gammal och bor i centrala Amsterdam. Fölrutom att spela musik så har han ett stort intresse för film och att samla skivor. Han jobbar i psykvården och lär ut att spela bas då och då. Just nu spelar han bas i Open Wounds, snabb 80-tals-hardcore med en medlem från Vitamin X. Och han är också gitarrist för det nederländska sjömanspunkbandet Karel Anker & De Joden.

Martijn är 35 år, han bor i Utrecht med sin flickvän och är en professionell filmskapare.

Jag är 51 år. Jag bor med min flickvän och vår hund och vår katt. Jag lever som konstinramare.

Kanske har de andra killarna något dåligt att säga om mig, jag har bara bra saker att säga om dem eftersom de är mina vänner och uppskattar dem för att de är i det här bandet tillsammans med mig.

Innan jag bytte till gitarr spelade jag trummor i ett band som heter DanDare och i Vitamin X. Jag spelade ocksågitarr i fastcorebandet Tense Reaction.

 

Jag kan höra mycket olika influenser men mestadels punk som GBH, One Way System, Husker DU? Favoriter från förr?

Wim " Husker Du är verkligen en stor influens men jag har aldrig tänkt på GBH. Det är lustigt eftersom du är den andra personen som säger att vi låter som en korsning av Husker Du och GBH, den första var James Rose, sångare i Annihilation och EEL. Det är coolt att du i din recension av våra skivor nämner att vår musik är svår att sätta i ett fack men att det är punk utan tvekan. Jag gillar att tänka på Paranoid State som ett hardcore punkband, arbetar inom parametrarna för HC punk-stilen, men vi förösker också vara så fria som möjligt att göra vad vi vill inom dessa gränser.

Mina favoritband, och även de band som har ett stort inflytande på låtskrivandet för Paranoid State, är Hüsker Dü, Wipers, Black Flag, Articles of Faith, Bad Brains, Government Issue, Scream, Funeral Oration (särskilt Communion LP:n) The Offenders, Minutemen, listan fortsätter. Jag är också mycket intresserad av band som Joy Division, Killing Joke och The Sound, det här mörka postpunksoundet och jag lyssnar mycket på John Coltrane. Men mina favoriter all time är The Clash, det är det viktigaste bandet i mitt liv. När jag upptäckte det bandet var det som en dörr öppnades för mig.

 

Paranoid State är ni nöjda med namnet? Hur kom det upp? Ni var inte rädda att något annat band skulle heta så redan? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Wim: "Vi brainstormade om bandnamn och det här var namnet som fastnade. Det fungerar på olika nivåer: personliga och politiska.

När jag kollade på internet om det fanns ett annat band med det här namnet kunde jag inte hitta någonting! Och sedan när vi satte upp en Bandcamp- och Facebook-sida kom plötsligt detta dansband från Nya Zeeland från omkring 2008 och jag hade aldrig hört talas om dem! Jag förstår fortfarande inte varför de inte dykte upp när jag letade efter band som heter Paranoid State på webben. Jag antar att Google fungerar på ett mystiskt sätt.

De bästa namnen är de vi görr för band som fortfarande håller på att bildas för att passa dessa namn men förmodligen aldrig kommer att bli realiserade.

 

Vad är det bästa med att spela live?

Wim: "Att gå vilse i bruset, vara i ögonblicket. Det händer inte hela tiden men när det gör är det det bästa någonsin."

 

Och var är bäst att spela? Och det värsta stället?

Wim: "För mig är det inte så mycket en specifik plats eller plats utan mer om folket och känslan på hela grejen. Det bästa stället är där människor är öppna gentemot de band som spelar och är helt med i det. Det värsta platserna är de spelningar där människor föredrar att sitta runt en lägereld utanför och lyssna på någon rövhål med en akustisk gitarr snarare än att kolla in de band som spelar sina arslen av sigpå scenen. Men vi kommer alltid att ge minst 110 procent. Även om vi " spelar i ett tomt rum. "

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Nederländerna just nu? Vilka typer av band har ni konserter tillsammans med?

Wim: "Scenen har upp- och nedgångar men just nu är det faktiskt ganska händelserikt. Många unga band, människor som organiserar saker men också veteranband som Seein 'Red spelar igen. Band vi har spelat en hel del shower med och alla bör kolla in är: Forbidden Wizards, GFR, Pressure Pact, Raylin, SFD, Stranded, Pauper, Terror Defense, Azijnpisser, Pig Frenzy, Network76. "

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Wim: "Löst, tätt, högt."

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Wim: "Punk har funnits i ungefär 43 år! Den har förklarats död så många gånger och den är fortfarande viktigt för så många människor. Det kan ge dig så många möjligheter: plocka upp ett instrument, starta ett band, organisera shower, lalla inte runt, gör det bara. Det händer fortfarande överallt, unga kommer in i det. Inte bara musiken, utan i hela saken. Sättet saker görs. För vissa människor är det kanske bara musi, men för vissa handlar det också om den etiska sidan. För mig tog punk den ursprungliga känslan av rock 'n roll, friheten och såg till att det var säkert, så rövhålen kunde inte få sina smutsiga händer på det.

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chockera sina föräldrar som vi gjorde när vi var små? De har redan sett allt 😉?

Wim: "Unga människor kan alltid chocka de äldre generationerna. När jag var ung var det en frisyr eller ett par söndriga jeans. Men nuförtiden,kan du tänka dig att vara en punkförälder och ditt barn är helt inne på Mumford och Sons eller någon autotune monstrositet , sen då?"

 

Hur är det att bo i Nederländerna just nu? Politiskt? Fascister? Är det en paranoid stat?

Wim: "Extremhögern verkar bli starkare och starkare. Idéer som var oacceptabla för 30 år sedan omfamnas nu även av etablissemanget. Vi har ett nytt högerparti här i Holland med en ung och medievänlig ledare som är mycket populär, också bland ungdomar och människor som är högutbildade, men också bland människor som är konservativa kristna. Och de flörtar öppet med högerfigurer och rasister och sexister. Det ger mig krypningar. De har redan några problem inom sina egna led som så många högergående grupper, men det verkar som om en av dessa grupper imploderar så kommer en ny att uppstå.

 

Finns det några bra band från Nederländerna just nu? Är punkscenen/metallcenen/hardcorescenen stor? Hur är det i er hemstad?

Wim: "Många bra band (se tidigare fråga). Metallscenen är alltid stor i Holland, men jag vet inte så mycket om den. HC punk-scenen i Utrecht var väldigt stor för 15 år sedan, men när squats försvann så gjorde scenen det ett tag eftersom det var svårare att hitta platser att göra DIY-spelningar på men saker ser bättre ut med initiativ som Onrust Mosh Alert och Revival Hardcore Fest. Vi har också platser som dB och ACU som är mycket stödjande för den här scenen. Amsterdam är fortfarande alltid mycket aktiv, massor av spelningar och initiativ. Och i Rotterdam och vissa andra städer i södra Holland organiserar unga människor en hel del spelningar. Band att kolla in är: Forbidden Wizards, GFR , Pressure Pact, Raylin, SFD, Stranded, Pauper, Terror Defense, Azijnpisser, Pig Frenzy, Network76, Kru $ h, Crustenunie, Crawling Blind, Savage Beat och naturligtvis våra broderband Open Wounds, Karel Anker en de Joden och Tense Reaction "

 

Vad vet ni om Sverige? Har ni varit här någon gång?

Wim; "Gideon spelade på Linköping Hardcore Fest 2009 med sitt tidigare band Civil Terror. Det var en fantastisk festival som inte finns längre om jag inte misstar mig. Jag har aldrig varit i Sverige. Men vi borde spela några spelningarr där i ditt land!"

 

Har du hört några bra band från Sverige?

Wim: "Sverige har alltid haft en stor D-Beat och metallscen eller hur? Sorry State Records jämförde oss en gång med det svenska bandet Data Control men jag har aldrig hört talas om dem. Känner du till dem? Gideon gillar Masshysteri"

 

Era texter, vem gör dem och vad påverkar? Varför inte på holländska?

Wim: "Jag skriver alla texterna. De flesta av låtarna handlar om personliga grejer även när de är mer på den politiska sidan av saker. Jag försökte skriva på holländska men det fungerade inte för mig. Jag gillar engelska och jag har en känsla av att den passar bäst till denna musikstil. Jag gillar också att det inte är mitt första språk, så det är lite avstånd mellan mig och orden. Det är lättare att skriva på ett personligt sätt och att skriva om vissa ämnen. Det är svårt att förklara men det fungerar för mig. "

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

Wim: "Mat, festa, åka till puben, förbjudas från pubarna etc. (Även om jag gillar Descendents, Peter and the Test Tube Babies and Sham 69 haha!)"

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt?

Wim: "Det kan gå hand i hand men det bör vara från hjärtat. Vissa band gjorde till och med sloganeering till en konst, så det finns ingen formel, om det fungerar så fungerar det.

Våra mest politiska låtar är Down in Flames, Paranoid State och Damage Done. Jag skrev Down in Flames om framväxten av yttersta högern här i Holland och hur böjliga vissa prestationer vi har gjort de senaste decennierna fortfarande är. Jag ville inte att det skulle vara specifikt om bara en situation, och MRR, när de recenserade skivan, förstod inte vad det handlade om. Då blev Trump vald och jag tänkte att: "Nu vet du vad det handlar om!"

Låten Paranoid State handlar om mörka krafter på jobbet, så titeln på låten fungerar båda vägarna.

Damage Done handlar om ordens kraft, hur en älskades ord kan skada dig med sanningen och hur en person med makt kan förstöra saker med lögner.

 

Bästa politiska band / artist?

Wim: "Joe Strummer, Jello Biafra, Max Beckmann."

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan förändra månniskor, då jag menar människor som lyssnar på musik?

Wim: "Jag kan bara tala för mig själv men musik hade definitivt en enorm inverkan på mitt liv redan innan punkrocken, mer än jag kan sätta ord på. Musik gav mig riktningen. Det kan förändra dig eller förstärka dig på ett visst sätt. Det är ett kraftfullt verktyg, ibland till det bättre eller värre. "

 

Ditt favoritomslag alla tider? Vem gör era skivomslag? Och har ni några bra skivbutiker i er hemstad?

Wim: "Mitt favoritomslag är London Calling, inte bara för att det är så bra utan också för att det är en så viktig skiva för mig. Jag gillar också Raymond Pettibon-konsten på SST-skivorna. Och Dischord-grejerna, jag gillade de rena designerna i kombination med hardcore punkmusik.

Martijn gör alla våra designer. Jag tycker det är fantastiskt på ett sätt att det är väldigt originalt och att det verkligen fångar din uppmärksamhet.

"Dig It" är en riktigt cool skivbutik här i Utrecht. Killen som äger den är från scenen och stöder mycket lokala band som gör skivor. "

 

Är det viktigt att få ut fysiska skivor? Varför eller varför inte? Vinyl, CD, kassett, vad föredrar du om du skulle kunna välja vad som helst?

Wim: "Det är alltid coolt att ha din musik tillgänglig i fysisk form. Nu i dessa tider kan du ha det bästa av båda världar, du kan lyssna online och få skivan. Jag föredrar vinyl, det ser bra ut och jag gillar ljudet av det. Det är naturligt. Det överför energin från musiken på ett sätt som är mer verkligt än CD-skivor "

 

Berätta en rolig sak som har hänt under erkarriär och under någon spelning?

Wim: "En gång spelade vi på en vegansk restaurang i London. Men inte i källaren där vi skulle spela, chefen satte oss på mellan borden med matgästerr. Vi spelade naturligtvis fullt ut."

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar ni på era konserter? Vilket är det största bandet ni någonsin har spelat tillsammans med?

Wim"En massa unga folk kommer på punkspelningar nuförtiden, tillsammans med gamla svin som mig. Så det är ganska varierat. Folk som vi saknar är de som stannat hemma och missar en spelning med oss för de är de jag  saknar.

Det största bandet vi har spelat iihop med är Stiff Little Fingers och vi gjorde Rebellion Fest Amsterdam med många stora namn som UK Subs och Ruts DC. "

 

Ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Wim: "Den här är tuff!

Skivor: The Clash - London calling, Hüsker Dü - Zen Arcade, Wipers - Over the edge, Bad Brains - ROIR tape, Black Flag - Damaged.

Konserter: Scream 1988, Bad Brains 1989, Wipers 1989, Hüsker Dü, 1987, Toxic Reasons 1985.

De viktigaste sakerna: Musik, att kunna göra saker du älskar, skönheten i allt, livet är kort och viktigast: personen du älskar och som älskar dig tillbaka. "

 

Första, sista och dyraste skiva som någonsin har köpt?

Wim "Första: Everly Brothers - 20 Greatest hits. Senast: Toxic Reasons - Bullets for you. Dyraste skivan är förmodligen Hüsker Dü-boxset Savage Young Dü. Men jag behövde inte köpa det, jag fick det som födelsedagspresent!"

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket intervjuer?

Wim: "Jag gillar att göra intervjuer, vi gör inte så mycket intervjuer så det är fortfarande coolt!"

 

Bryr du dig om recensioner? Vilket är det mest märkliga ni någonsin har haft, med det här bandet eller något annat band du har varit i?

Wim: "Recensioner är alltid lite konstiga, å ena sidan är det en persons åsikt men om det görs på ett bra sätt, om granskaren använder sin insikt och kunskap på ett bra sätt för att granska ett verk, vare sig det är musik, en film eller en bok eller ett konstverk, har det ett värde. Men jag känner människor som kommer att köpa en skiva om en viss recensent hatar det. De tänker: "Om han hatar så måste det vara bra!"

Ett av mina tidigare band fick en gång en recension av en demo i en holländsk tidning och som sa att skivan var fantastisk för att bli av med förstoppning. Ett par veckor senare var det "veckans demo" på en kanadensisk online-tidning, så vad kan du säga. "

 

Vilka band jämför folk er med, är det tråkigt att folk jämför er med andra band eller är det förståeligt?

Wim: "Jag förstår varför människor jämför band, jag gör det själv hela tiden. Det ger dig en uppfattning om sammanhang och ibland kan det vara en överraskning, som GBH och One Way System, vilket är coolt! Vi jämförs med tidiga Hüsker Dü mycket, det är uppenbart, folk hör saker i musiken som är väldigt cooal. Black Flag eller Rites of Spring eller till och med Killing Joke. Jag älskade den där eftersom bandet är en viktig del av min musikaliska formning. Och de är fortfarande lika kraftfulla som någonsin. "

 

Om du kunde välja fem band från förr och nutida band och både döda och levande band att ha en konsert tillsammans med er band. Vilka fem hade du valt?

Wim: "Jag väljer band som är borta sedan länge så jag skulle få chansen att se dem live (igen): Dead Kennedys med Jello, Minor Threat, Bad Brains, Hüsker Dü, The Clash."

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken ??

Wim: "Ja, utan musik och att spela i band skulle jag tappa mitt förnuft."

 

Vilken är den konstigaste frågan ni någonsin har fått i en intervju?

Wim: "Vilket är ditt favoritdjur. Gideon svarade på det briljant. (Något om en havssköldpadda.)"

 

Vilken är frågan du vill ha men du aldrig får. Fråga den och svara på den?

Wim: "Fråga: Kaffe eller te. Svar: Kaffe !."

 

Framtidsplaner för bandet?

Wim: "Vi har en massa nya låtar så förhoppningsvis en ny skiva snart. I september åker vi till Storbritannien för ett par spelningar. Vi gillar att göra spelningar utomlands så kanske vi gör några i Sverige? Vem vet!"

 

För dig själv?

Wim: "Se senaste frågan!"

 

Visdomsord?

Wim: "Gör det. Och lita på dina instinkter."

 

Något att lägga till?

Wim: "Tack för att du gjorde den här intervjun med oss och ditt intresse för vårt band, jag uppskattar det verkligen!"