Jag skickade iväg en intervju i juli 2023 och nu i mitten av oktober 2023 fick jag tillbaka den….men den som väntar på något gott som det heter…Paradigmer svarar här på frågorna.

 

Berätta lite historien om Paradigmer? Berätta lite om varje medlem, ålder, familj, tidigare band och någon kul fakta om varje medlem?

-Allt började med att Blank (trummor) var sugen på att spela 2 takt igen, kollade runt lite och efter ett tag kom han i kontakt med Palme (bas) som i sin tur redan fört diskussioner om att starta band med första gitarristen (Tony). Så vi bestämde en träff, allt kändes bra, vi körde på ett tag, sen blev det några byten på gitarristsidan, tills vi fann Mogge och efter det har vi känt oss bekväma med den sättningen.

Palme 55, bas och sång. Fyra vuxna barn, singel och gillar att odla chili. Har spelat musik till och från sen jag var 14 år så det har ju blivit en del band, Piskad Senap, Ingenting, Diagnos Arg mfl.

Blank 40, trummor och kör, upptagen och 2 barn. Har spelat i massvis med band men senaste banden var Gulzot och Charlie Skaville. Gillar att samla på bilbanor från 80 – 90 talet.

Mogge 42, gitarr och sång, singel, har nästan alltid spelat gitarr, men inte i band sen gymnasiet. Haft körkort i snart 20 år, men inte kört bil på 15 år.

 

Namnet Paradigmer, var kom det ifrån? Har ni någon speciell tanke med det?

-Vi fick en spelning tillsammans med Köttgrottorna strax efter att vi hade bildats, så där stod vi namnlösa och en spelning inbokad. Efter att förslaget “Palmegruppen” blivit nedröstat så kom den dåvarande gitarristen (Tony) på namnet Paradigmer efter att ha snöat in lite på ordet paradigm, så vi kände att det kan vi ta och finns ingen speciell tanke med det, mer än att det är ett ord som faktiskt inte finns.

 

Hur är det att spela den här typen av punk/hardcore i Sverige idag?

-Framförallt är det svårt att nå ut i “bruset”, man blir överöst med information om andra band och allsköns annan skit. Men annars är det nog ganska bra, känns inte som att det finns så många band som kör den typen av punk som vi gör.

 

Vilken typ av publik drar ni live?

-Är lite olika, men en hel del punkare av den lite äldre sorten, dock ser vi att det dyker upp en hel del yngre människor och det är jävligt roligt att scenen får en föryngring.

 

Ni har ju gjort en CD nu? Var det självklart att släppa en fysisk skiva?

-Ja, detta släpp var lite utav en självklarhet att släppa i någon fysisk form.

 

Ni sjunger ju på Svenska för det mesta eller, har ni gjort någon låt på engelska?

-Nej, vi kör enbart på svenska, känns mer ärligt och sen om sanningen ska fram är vi nog för kassa på engelska för att det skulle bli bra.

 

Berätta lite om följande låtar

Slagen o spottad:

Handlar om en kvinna som blivit mobbad och misshandlad hela sitt liv. Tyvärr så känner de flesta till en sån här person, dock kanske man gärna blundar, fokuserar på något annat i stället, så vi kände för att ta upp ämnet i en låt.

Hockeykillen :

Som texten lyder” när han var ung, så var han bra på sport, men blev aldrig nått” är också tagen från människor som vi upplever finnas i samhället, de gömmer sig bakom en “sportig fasad” för att de var sportiga som unga, men idag har de sjukt jävla unkna värderingar...men de var bra på sport som unga, så de kommer undan med det på något sjukt jävla vis.

Förr fanns du där för oss: Handlar om människor som inte står kvar för sina ideal och värderingar. Tidigare stod dessa upp för helt andra saker än den blåbruna skit de spyr ut sig idag. Visst man förändras med åren, men att helt ändra uppfattning om det mesta är för oss en stor gåta som vi inte riktigt förstår.

 

Berätta lite om följande skivor och vad du tycker om den idag..

-Första skivan du köpte eller fick?

Blank: Köpte Mega dance 2 för egna pengar 1992, den gick varm under ganska många år av min barndom, har den kvar än idag, fick mig att inse att musik kan påverka en på väldigt många olika plan (även om det bara är eurodisco)

Palme: Sweet : Strung up, va den första skivan jag fick typ runt -77 har den kvar än idag,och jag spelar den fortfarande.

Mogge: Tror att min första platta jag köpte för egna var Kenneth and the Knutters ”Stor,stark o vacker”när jag gick i 3:an

-Albumet som förändrade ditt liv?

Blank:Måste varit när jag kom över Burning Heart samlingen Cheap Shots 1, hade hört banden som var i ropet (Green Day, Offspring) men den skivan var verkligen en ögonöppnare för min del.

Palme: Två album va det, Ebbas första och Pistols första, köpte dom samtidigt, å jag blev frälst på direkten

Mogge: Dubbel skivan ”Ny våg” o Ebba Gröns ”samlade singlar” vände upp o ner på mitt liv på ett underbart sätt.

-Senaste albumet du köpte?

Blank:Mascara snakes - Fullständiga rättigheter

Palme: Är Aldrig en ep, en split-LP ifrån Grönpeppar rekords

-Albumet du skäms för?

Blank:Kent – Isola

Palme: Kan tyvärr inte komma på något

Mogge: Kommer inte på någon jag skäms för

-Albumet som gör att Paradigmer låter som ni gör?

Blank:Skulle vilja säga Asta kask - Aldrig en LP

Palme: Instämmer med Blank

Mogge: Instämmer med Palme o Blank om Astas ”Aldrig en LP”.

-Albumet som alltid måste finnas med i turnébussen?

Blank: Ingemar Nordströms - Saxparty 12 Skönt med ett avbrott från all skräning punk.

Palme: Beppes godnattsagor

Mogge: Motörheads ”Bastards” får åka turnébuss med mig.

-Albumet som du skulle ha velat ha varit med och spelat på?

Blank: Misfits – Walk among us, musikhistoria, mer behöver inte tilläggas.

Palme: GBH, City baby attacked by rats

Mogge: Turbonegro-Apoclypse dudes-perfektion rakt igenom.

 

Finns det några andra bra band i Sverige idag som ni tycker är värda att nämnas?

-Alla fina punkband som finns runt om i landet, är för många för att ta upp och troligtvis kommer vi glömma hälften av alla vi vill nämna.

 

Ni ger ut era skivor själva? Inget intresserat skivbolag?

-Ja, det har (tyvärr) blivit så, vi har inte haft orken att tjata på något bolag, sen är det ingen som hört av sig och då har vi gjort allt själva istället.

 

Många släpper ju musik bara digitalt, är det något för er?

-Våra 2 första släpp var digitala, men vi kände att det var trist att inte ha fysiska skivor, så de 2 senaste släppen är i fysisk form.

 

Vad betyder punk för er idag om ni jämför med när ni började gilla punk? Och hur kom ni in i punkens underbara värld?

-För oss idag är punk rätten att få uttrycka sig som man vill och få vara sig själv. Tror alla upptäckte punken under tidiga tonåren i lite olika former. I dag upplever vi att punken var farligare förr (även på 90-talet) i dag anses man snarare lite udda som fortfarande lyssnar på punk.

 

Politik och musik hör det alltid ihop? Eller säg några band som du gillar som inte är politiska? Vilket är det bästa politiska bandet?

-Vi anser att det är svårt att inte vara politiska, så oftast hör musik ihop med politik. Skulle väl vara Misfits som inte är så politiska och sen har vi alla en förkärlek till Sten&Stalin.

 

Vem har gjort omslaget? Är det viktigt att ha ett omslag som beskriver vilken typ av musik det handlar om?

-Senaste omslaget är ritat av Håkan Eklund (stor eloge till honom). Nej inte själva omslaget i sig, men vi vill att vår logga ska ge en hint om vad det hela handlar om.

 

Vad är det bästa med att spela live?

-Att få respons från publiken och att få träffa nya människor.

 

Om du fick chansen att bli statsminister för en vecka, vad var det första du skulle ändra på?

-Vi skulle vända på steken dvs de allra rikaste skulle få betala betydligt högre skatt och inte ha massa förmåner som inte knegarna har.

 

Hur tycker ni det är att bo i Sverige idag med politiken, NATO , musiklivet etc? Hur ser du på hur Sverige utvecklas politiskt, vad kan vi göra åt idioterna?

-Oroväckande och skrämmande med dessa som styr Svea idag, Nato vill vi inte vara med i, musiklivet är bra men kan ju alltid bli bättre, utvecklingen i svensk politik har ju gått bakåt i tiden, får dom fortsätta så har vi ingen demokrati kvar, mest skrämmande är ju att det är så många som tror att landet ska bli bättre med dessa vid rodret, se till att dom blir bortröstade.

 

Vilket är det största bandet ni hittills spelat ihop med?

-Det måste va Trubbel och Gatans Lag.

 

Vilka band jämförs ni med när ni får recensioner? Vilket är det mest udda som ni har jämförts med och inte förstår alls?

-Kan inte minnas att vi har blivit jämförda med något band, bara att vi låter mycket som 80 talets HC,

 

Vilka tre ord beskriver er musik?

-Inget krångel, bara punk, blev fyra ord 😜

 

Blir det mycket intervjuer? Tråkigt eller kul?

-Nä, alldeles för lite intervjuer, nä men det är kul.

 

Konstigaste frågan ni någonsin fått?(förutom denna då)?

-Det är nog denna 😜

 

Framtisdplaner för bandet?

-Fler spelningar och släppa mer.Spela mer ute, inga bokade spelningar just nu, å självklart kommer vi släppa mer.

 

För dig själv?

-Fred på jorden 😉

 

Dagens visdomsord?

Nä, har du ?

 

Något att tillägga?

-Boka oss!!!