Oxydants från Norge skickade mig sina tre skivor och det är riktigt trevlig punkrock denna grupp spelar. Harald (och Tore) har svarat på frågorna från mig som och detta ägde rum i mars 2024.

 

Berätta lite om hur ni började, varför ni började, när ni började och om ni har spelat i några andra grupper tidigare?

-Tore och Harald har spelat ihop i 2 decennier. The Oxydants är, skulle jag säga, en soppa av allt vi har gjort tillsammans i olika band under alla dessa år. Av de band som vi inte har spelat i tillsammans är nog de mest kända Muzzelwhite, där Tore och trummisen Finn spelade, och Pink Dirt som Harald spelade.

 

Medlemmar? Jag känner att ni är uppe i ålder och är som jag uppväxta med punken. Vilka åldrar har ni och vilka medlemmar är med i gruppen. Vad jobbar ni med när ni inte spelar musik?

-Vi börjar bli äldre och klokare. Basisten Harald är i slutet av 50-årsåldern, resten av bandet är i början av 50-talet. Tore är författare och har skrivit ett gäng böcker. Terje är lärare och undervisar i svetsning och plåtbearbetning. Finn är VVS-ingenjör och Harald arbetar med avfallsdeponier.

 

Jag fick tre skivor av er och alla är suveräna, jag såg på Spotify att ni har gjort en skiva till, med covers, är det bara digitalt eller hur är det? Var det svårt att välja låtar till en hyllnings-LP eftersom det finns så många gamla bra punklåtar?

-Ja, vi ville spela in en cover med några av våra gamla hjältars musik. Alla valde några låtar. Vi gick till studion med ett par lådor öl och spelade in låtarna direkt. Mot slutet av skivan låter det ganska bra och att ölen snart tar slut. Det var både lätt och svårt att välja låtar, svårt för att det finns en massa bra grejer där ute, lätt för att mycket där ute är bra. Den här utgåvan finns tyvärr bara digitalt, men vi tycker att den är så bra att den förtjänar att släppas på vinyl

 

Känns det som att ni har släppt en skiva om ni bara ger ut den digitalt?

-Det är skillnad på att släppa musik och att släppa en ny skiva. Om vi ska släppa en ny skiva måste den definitivt släppas på vinyl

 

Ni sjunger bara på engelska, ni har aldrig gjort eller har några tankar på att sjunga på norska?

-Haralds old-school punkband, Pink Dirt sjöng bara på norska. The Oxydants sjunger på engelska och kommer förmodligen alltid att göra det. Men vi sjunger på norska också, på en låt, på det kommande hyllningsalbumet till den legendariske rock'n'roll-hjälten Joachim "Jokke" Nielsen.

 

Era texter, vad handlar de om, kan ni lägga in lite politik ibland eller är det något ni inte tycker har med musik att göra? Er mest politiska låt?

-Vi är inte så traditionellt politiska, låtarna handlar mest om vardagliga problem, läskiga saker, bråk och festande eller något annat som vi tycker är värt att skriva en låt om. Sedan blir det upp till var och en att tolka om detta är politiskt motiverat eller inte.

 

Vilket är ert favoritband när det gäller politik, jag menar vilket är det bästa bandet för att få ut politik på bästa sätt?

-Haralds favoritband, som också har politiska texter, är The Clash. Det finns en hel del band som är smarta och viktiga i sitt politiska budskap, Rock har alltid varit ett instrument för de förtryckta i världen

 

Är Norge ett bra punkland nuförtiden eller hur är det? Några bra band värda att nämna?

-Det är mycket som händer i den underjordiska punkscenen i Norge nuförtiden. Vi är väldigt lyckligt lottade som har ett bolag som Fucking North Pole Records. De ser till att smala band kan släppa skivor på vinyl. Tyvärr är punkscenen i Norge lite som Ebba Gröns låt "Alla Visa män"

 

Norge har en bra historia med gamla band som Svart Framtid, Bannlyst och andra band, är det något som ni gillar och vilka av de gamla banden är bäst?

-De här banden och många andra band är helt klart något vi lyssnar på. Det är svårt att säga vem som är bäst, och vi är inte fans av att ställa sådana här band mot varandra

 

Finns det några av de gamla banden som fortfarande spelar?

-TORE: Några – vi spelade med Bøyen Beng på en festival för ett par år sedan. Men Haralds gamla band, legendariska Pink Dirt, har en lång paus.

 

Oxydants, var kommer namnet ifrån? Någon speciell mening med det?

-När bandet skulle komma på ett namn så var det mycket snack om antioxidanter och hur hälsosamma de ska vara. Så namnet The Oxydants är förmodligen ett anti-case mot antioxidanter.

 

När ni spelar live, vilken typ av folk kommer, är det bara punkare och rockers eller hur är det? Gammal som ung?

-Alla typer av människor, unga och gamla, folk i kostym och unga punkare.

 

Är det några människor ni saknar på era konserter?

-Egentligen inte, vi spelar hellre för några få människor som gillar vår musik än en massa folk som bara är där.

 

Jag kan tänka mig att ni har hållit på med musik i många år, vilket är den största skillnaden med att spela i den här åldern som ni är nu om man jämför när ni började spela?

-Vi spelar kaos och dricker öl på scen och låtsas vara 20 år gamla, men det är vi inte. Så den största skillnaden är att vi är helt slut efter en konsert.

 

Snälla berätta lite om följande texter,

-Back for the sequel

-Shitty water all over the floor

-Old dead fucks

-TORE: Back for the Sequel är en kärlekshistoria om ett tragiskt förhållande som återuppväcks – som uppföljaren till en trashig skräckfilm.

Shitty Water all over the Floor handlar om vad titeln säger, bokstavligen, i en sjaskig bar någonstans. Men det speglar förstås också huvudpersonernas sinnestillstånd.

Old Dead Fucks är en hyllning till gamla döda hjältar inom litteratur och musik: Raymond Chandler, Warren Zevon, Dylan Thomas, Joe Strummer, Stiv Bator, hela gänget, i princip.

 

Vem gör texterna och hur gör ni era låtar. Är det några som kommer till repet med en hel låt eller jammar ni ihop dem?

-Tore skriver de flesta texterna och alla låtar. Harald bidrar också med en del texter. Vi gör demos av nya låtar som vi övar in innan rep så att alla kan grunderna. Sedan repeterar vi och gör lite justeringar längs vägen.

 

Om ni skulle beskriva er musik med tre ord för någon som aldrig har hört er – vilka tre ord kommer ni att tänka på?

-Old school skit

 

Snälla berätta lite om följande skivor och lite om det. -Skivan som får Oxydants att låta som ni gör? Den första skivan du köpte själv? -Skivan du vill ha inspelad och vara en del av? -Skivan du gillar som du inte borde gilla? -Skivan som fick dig att vilja spela rockmusik själv?

-The Oxydants spelar tungt och enkelt, rytmsektionen lägger grunden med enkla basriff och tunga trummor, trummisen använder inte en HiHats. Tores finurliga ackord och Terjes kryddor på toppen ger The Oxydants en distinkt ljudbild.

 

Har ni varit mycket utanför Norge och spelat? Vilka är drömställena att spela på?

-Nej, vi har mest varit upptagna med att göra musik och spela begränsade konserter i Norge. Vi planerar dock en liten turné i Tyskland

 

Ifall ni kunde sätta ihop en stor konsert med både döda och levande band och en minifestival med fem band plus Oxydants, vilka fem band hade ni valt då?

-TORE: Wow, jag antar att våra stora hjältar och inspirationskällor: Iggy Pop, The Clash, The Saints, The Dictators, Patti Smith? Kunde lätt ha valt ett gäng andra.

 

Finns det några svenska band du gillar?

-Oh yeah, många, Charta 77, Nationalteatern, Ebba Grön och allt Thåström har gjort efteråt, Vi är också fans av The Hives som turnerar just nu.

 

Bryr ni er om recensioner? Vilket är det konstigaste ni någonsin fått, med det här bandet eller något annat band ni har varit med i?

-Det är alltid kul att få bra recensioner, speciellt när de kommer från oväntade håll. The Oxydants senaste singel 3 Legged Dog fick ett tärningskast 5 från en rikstäckande tidning i Norge. Det var jättebra

 

Vilka band jämför folk er med? Är det frustrerande att folk jämför band med andra band eller är det förståeligt?

-Haha, vi får ofta höra att vi låter som ett band som spottas ut från CBGBs, det gillar vi.

 

Ni har gjort en ny skiva nu, Bite The Bait? Är ni nöjda med det eller är det något ni önskar att ni hade gjort annorlunda?

-Vi är väldigt nöjda med den senaste skivan. Vi älskar omslaget som är en rip off från en mycket känd klassiker (från 1967!! ) som är ett av våra absoluta favoritalbum.

 

Planerar ni för en ny skiva snart? Turné eller vad händer härnäst?

-Vi gör alltid ny musik, så det kommer ett nytt album så småningom.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Det är väldigt svårt att välja en favorit, en låt som alltid träffar live och som vi älskar att spela är "Waiting For The Storm to Break" från The Oxydants 1:a album.

 

Vilken är skivan som ni alltid måste ha i turnébussen?

-Svårt att säga, men det går ofta i klassisk punk.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och sånt för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din hemstad?

-Vi köper mycket vinyl, musik låter bäst på vinyl. Oslo är ett bra ställe att köpa vinyl på. Både nya och begagnade skivor

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Musik är bra för allt, ingen musik inget liv...

 

Vad ska en ung kille göra idag för att chocka sina föräldrar på samma sätt som vi gjorde när vi var små? De har redan sett allt ?

-Jag tror att de skulle chocka sina föräldrar om de inte var på SåMig 😉

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket intervjuer? Vad föredrar du telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

-Intervjuer är bra, det är lättare med personliga intervjuer, eftersom du kan vara mer spontan.

 

 Framtidsplaner för bandet? Och för dig själv?

-Punk Punk Punk  😉

 

Visdomsord?

-Den gamla skiten kommer aldrig att dö.

 

Nåt att tillägga?

-TORE: Tack för intresset! Vi är glada att du gillade vår musik!