OVERFLOW

från det soliga Kroatien

Goran från Kroatien och gruppen Overflow har varit så snälla att svara på en massa frågor från mig om sin musik. Han säger att hans svarade på dessa frågor i september 2006 men något gick fel för nu är det januari 2007 men snälla läsa detta nu...

 

Historia?

-För det första , hej till alla som kommer att läsa intervjun. För att läsa vår historia så kan jag säga att den är ganska lång och väldigt rik. Vi startade bandet 1990, vi har gjort fem fullängdare, många singlar, videos och samlingar. Om du verkligen är intresserad av vår historia så kan ni kolla in vår hemsida www.overflow-tv.com/eng/biography.aspx

 

Snälla berätta lite om varje medlem , ålder, jobb, intressen, familj och något hemskt om varje medlem?

-Ok, låt oss börja...vår basist är det yngste av oss. Han är 22 år gammal och han är student. Nikicia är vår gitarrist,han har en son så han är den enda riktiga mannen i bandet.  Dado är trummis, en av de bästa jag någonsin hört och han jobbar med webprogrammering och design. Mitt namn är Goran och jag är 33 och jag är den äldste i bandet. Jag sjunger, studerar historia och pedagogik. ,

 

Är "live" at parties någon sorts best of eller hur är det...ni har många olika medlemmar på låtarna?

-Du har noterat detta korrekt, but det är inte en best of eller greatest hits. Några låtar är nya men några av låtarna har varit släppta förut på vår första eller andra skiva. Eftersom produktion på det tidiga 90-talet var ganska annolrunda, speciellt i Kroatien så har vi bestämt att några av dessa låtar förtjänade att be inspelade igen med bättre produktion. Dessa skivor finns inte heller att köpa.

 

Hur är det att leva i Kroatien?

-Kroatien är ett vackert land och ni borde alla komma hit och besöka oss. Det har en perfekt kust, intakt natur, höga berg, fantastiska sjöar och floder. Men det viktigaste är att de kroatiska kvinnorna är de vackraste i världen....tror du mig inte? Kom och kolla in detta själv.  

 

Politik och musik, går det hand i hand?

-Detta är den negativa delen av historien om Kroatien. Ibland är det inte lätt att leva här eftersom vårt land styrs av totalt inkompetenta korrupta politiker. Det finns en hel del korruption and avundsjuka. Här är politiken involverad i allt, även i kulturen, lärandet och musiken....Vi är oberoende och vi håller oss lpngt ifrån detta även om det luktar.  

 

När ni gör en låt, vad är viktigast, är det att ha bra melodier, en bra text eller at ha en refräng som folk kommer ihåg?  

-Det viktigaste är at killarna i bandet gillar låten. Det är egentligen det enda som är viktigt. Vi spelar musik för att tillfresställa oss själva först och kan vi sedan underhålla andra. När vi gör låtar tänker vi inte på melodier, texter eller refärnger. Vi tänker på glädje i just den låten och att den låten ger oss den glädjen och ifall vi gillar den så hoppas vi att våra fans går det också.

 

Bästa musiken/artisten?

-Det är fyra stycken i bandet så jag kan inte tala för alla. Vi lyssnar på olika sorters musik och jag tror att det är bra. Det värsta med din musik är nog om man lyssnar bara på en sorts musik. Det tänkandet dödar din kreativitet och utr den situationen är det svårt att få fram något nytt, originellt eller bra för den delen. Men om du verkligen insisterar på denna frågon så kan jag nog inte säga någon personlig favorit men just nu njuter jag mycket av Descendents och deras underbara “Everything Sux”.

 

Har ni varit utomlands och spelat något, var är bäst?

-Ja, vi har spelat en hel del runt hela Europa....till exempel i Tyskland, Frankrike, Hollan, Österrike, Schweiz, Italien, Slovenien osv. ....var är bäst? Det är en svår fråga. Några städer är bättre än andra men ibland när man spelar på samm ställe kan det vara väldigt olikt förra gången man spelade där. Men allt som oftast är det kul att spela i alla europeiska länder

 

Vilken typ av folk kommer till era konserter?

-Väldigt långa och blonda människor kommer med horn på sina hjälmar....skojade bara....Vilka „typer“ finns det? Jag hoppas att det kommer folk till våra konserter som gillar vår musik, gillar att ha roligt och vet hur man skall ha kul tillsammans.  

 

Har det ändrats mycket genom åren?

-Ifall du frågor om oss så måste jag säga ja, saker ändras och det är normalt. Det mest viktiga är att de ändringarna går till det bättre och inte till det sämre.  

 

Är det roligare att spela nuförtiden än det var i början av er karriär?

-Det är olika. Vi hade väldigt roligt då och vi har riktigt kul idag. Vi har mer erfarenhet nu och kan njuta av saker fullt ut men när du kommer in i dina 30 års bakfyllor som varar mer än en dag och det kan vara riktigt tråkigt. Ifall du fattar vad jag menar.  

 

Hur är ert skivbolag?

-Vi letar efter ett nytt.

 

Snälla berätta något roligt som hänt under er karriär?

-För mig är det roligaste att vi fortfarande spelar ihop efter alla dessa år...Men en sång hände i Italien som vn gillar att snacka om idag. Vi hade en dag ledigt och vi gick till stranden där vi blev rånade av medlemmar från en maffia. De stal alla våra pengar, så vi var 2000 km hemifrån utan några pengar. Det var inte roligt då men idag skrtarr vi åt det.

 

Vilken av era låtar vill alltid folk höra och vilken av era låtar är roligast att spela?

-Det finns några få låtar som folk gillar som. “Dorothy”, “Pussy Eater”…och så vidare… Vilken låt som är roligast att spela....jaja....för mig är det just nu „The Lamb Song“....jag tycker det är en vacker låt.

 

Gör ni några covers?

-När vi började att spela ihop var vi 13-14 år gamla, så då brukade vi spela covers av band som Husker Du, Velvet Underground, Firehose… det var riktigt roligt att spela ramoneslåtar, men vi har ändrat våra instrument....det var riktigt roligt.

 

Vad vet du om Sverige?

-Inte så mycket som jag skulle vilja veta. Jag vet att ni har ett bra hockeylag, inte så bra fotbollslag(de förloarde mot Kroatien) Ni gör bra musik och ni har vackra flickor. När jag ser ert folk komma till Kroatien så har de alltid ett leende på läpparna, så jag gissar att ni är ett trevligt folk och jag hoppas koma och spela några spelningar i ert land så fort som möjligt.   

 

Har du hört några bra svenska band värda att nämna?

-Kanske detta kommer som en överraskning för dig men jag repsekterar er deathmetal scen. Det finns and fanns en hel del bra band. På punkrocksidan har ni en av de bästa scenerna i Europa med band som:  : The Hives, The Hellacopters, Refused, Millencolin, Mando Diao, Randy, Asta Kask.…

 

Hur är det att spela den här typen av musik i Kroatien?

-För oss är det inte dåligt. Vi har spelat mer än 20 spelningar de senaste 4 månaderna i Kroatien och Slovenien. Punkrock sov i Kroatien några år men nu är det levande och sparkande.

 

Vad tänker du på när jag säger rosa(pink), är det bara ett ord eller är det en livsstil?(jag stavade fel och skrev pink istället för punk

-När du säger „rosa“ så är det definitivt en livsstil....skojade bara...Punk kan vara ett sätt att leva men vi är inte så intresserade av den ideologin. Vi är mer inne på musiken. Den är bra, energisk, vild, glad, ledsen, levande...punk kan vara vad du gör den till. Vi repekterar varje människas val

 

Vilken är din hållning till punk?

-Jag tror jag redan besvarat den. Vi gillar den musiklaiska sidan av punken, vi utforskar och njuter av den men tar inte punk som vår ideologi eller livsstil..

 

Finns det någon chans att se er i Sverige snart?

-Absolut! Vi skulle gärna spela några spelningar i ert land. Det är långt bort men vi är unga och tuffa J

 

Vad driver er till att spela musik ?

-Kärleken till musiken. Vi älskar att spela och göra låtar. Det är en fantastisk känsla, bättre än droger. Och när man ser att folk gillar det man spelar, att man gör dem glada är det omöjligt att beskriva hur det känns. .

 

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?

-Ja, det blir en hel del intervjuer och jag kan inte alltid svara så snabbt. Jag hoppas inte du fick vänta för länge....det är inte tråkigt och det är en del av det vi är en del av. Absolut helt normalt och inga problem.  

 

Vilken är frågan du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

-Är du kär?

Ja det är jag!!

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Låt mig försöka:

1. NomeansNo: Wrong

2. Fugazi: 13 songs

3. Sonic Youth: Sister

4. Violent Femmes: Add it up

5. Ivica Šerfezi: Zlatni Casi (känd kroatisk sångare)

 

Konserter:

1. NoMeansNo

2. Fugazi

3. DOA

4. Johnny Cash: Live at Folsom (jag var inte där såklart men jag älskar verkligen inspelningen)

5. Elio Pisak (en annan lokal hjälte)

 

Det viktigaste i livet:

1. kärlek

2. kärlek

3. kärlek

4. god hälsa

5. fred

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-Det var ett intresant sammanträffande, för den dyraste skivan var  Bruce Springsteen LIVE75-85 (5 Lp så den var rätt dyr), och den senaste också Bruce Springsteen: We shall overcome (den är riktigt bra och även om du inte gilalr honom så bör du kolla in denna

 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?

-Abba… hehehe… skojade bara, jag tycker de är skitbra...Jag vet inte. Som du ser så lyssnar jag på all sorts musik så jag har nog ingen pinsam skiva....jo...kanske Duran Duran. ….

 

Framtidsplaner med bandet?

-Att spela en massa, göra musik, se lite mer länder, att ha roligt..  …

 

För dig själv som människa?

-Att vara glad och tillräckligt smart att se när det kommer skit emot mig , att jag aktar mig...så skall jag ha minst 7 barn och ta hand om dem....(detta är inget skämt)

 

Visdomsord?

-Lyssna inte på „visdomar“ från „smartare“ personer....Upptäck världen själv!!

 

Nåt mer att tillägga?

-Jag tyckte verkligen om interjun och hoppas vi kan göra den öga-mot-öga nästa gång i Sverige. Hoppas vi syns snart och mina bästa hälsningar till alla.

Puss

 

 

 

.