Outcasts är ett av mina favoritband all-time och det är roligt att efter 37 år äntligen få en intervju med dem ... .november-2104

 

Snälla berätta lite historia om bandet? Varför började ni igen?

-Startade i Belfast 1977 spelade in för Good Vibrations Label, spelades av John Peel, turnerade i England och Frankrike, en låt fick Radio 1 airplay -Nowhere Left to Run och nådde 49 på brittiska listorna. var med  3 gånger på nationell TV och deltog i den legendariska punkfestivalen i 1981 Christmas on earth. Släppte 3 album och 9 singlar och splittrades 1984.

Reformerades 2011 eftersom vi ombads att spela på Rebellion Festival i Blackpool. Har turnerat över hela Storbritannien och Europa; Tyskland Frankrike, Holland, Spanien etc. Vi är med i grammy nominerade filmen, Good Vibrations.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu ålder, familj, arbete, intressen och något hemskt om alla? Originalmedlemmar?

-Martin Cowan 59, pensionär, gift, 3 barn, löpning och friskvård, skrev alla låtar

Greg Cowan 54, målningsentreprenör, gift, festa och ha det bra , sångare

Raymond Falls, 49, lastbilschaufför, gift, 3 barn, 1barn barn, trummis

Petesy Burns 50, skådespelare, musiker, gitarrist .2 originalmedlemmar är inte med oss-Getty, för han var inte intresserad och Colin Cowan vår ursprungliga trummis omkom i en bilolycka 1981.

 

Scenen på Nordirland var bra på den tiden med många bra band ... Protex spelar fortfarande, några andra band som gör det? Varför var scenen så stor tror du?

-Yea Det var bra då, var en flykt från oroligheterna och var en väg ut, innebar det att du kunde höra till något annat än IRA eller UDA.The Defects har återbildatts och vissa andra inte så kända band.

 

Outcasts är en bra punknamn? Är ni nöjda med det? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

-Ja Det är ett bra namn och min bror Colin kallade oss att eftersom vi var punkare innan vi bildade bandet och folk inte gillade det sätt vi såg ut och började slåss med oss, jag tycker att Ruts är ett bra namn som det är slang för att sitta fast och inte kunna komma ut ur det livet du har!

 

Vad är det bästa med att spela live? Om du jämför då och nu?

-Det bästa med att spela live nu är att ljudet är så mycket bättre, tekniken har hjälpt till!

 

Och var är bäst att spela?

-Alla Platser har varit bra, skulle jag säga att Rebellion är bäst eftersom det är en stor festival.

 

Hur är det att spela den här sortens musik på Nordirland? Är det en stor scen?

-Nej Det är nu en kult sak tillsammans med Heavy Metal och Ska, jag tror att det är samma överallt, även i Tyskland och Spanien kommer yngre människor kommer för att se oss.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Punk Med melodier.

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Jag tror på de ursprungliga idealen av punk, innan det blev en uniform, en tvångströja, där varje låt måste vara snabb och ha dålig sång och liten eller ingen melodi. För mig handlade det om att kunna göra vad du ville, ge ut egna skivor, se ut hur du ville, skapa din egen identitet och i Belfast var det att ta ställning mot de paramilitära grupperna, som ville hålla de två sidorna uppdelade, punk hjälpte föra ungdomarna tillsammans och jag är stolt över den lilla del som vi spelade i detta, vilket visas i filmen Good Vibrations.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

-Jag Tror att det ger fler människor större tillgång till musik som de annars inte skulle få höra!

 

Hur är det att bo på Nordirland? Politiskt? Inte så mycket slagsmål mellan religiösa grupper längre?

-Saker har förändrats så mycket, mina barn förstår inte vad vi upplevt, detta är en bra sak, och det är bra att se fler och fler turister besöka oss och det är riktigt bra att kunna leva samma liv som någon i Sverige eller Tyskland och inte behöva gå ut på natten och tro att du kanske inte kommer hem.

 

Finns det några bra band från Nordirland nu? ? I din hemstad?

-Det finns bra band i Belfast spelar många olika typer av musik, ett band jag verkligen gillar är Cadaver Club.

 

Vad vet du om Sverige? Har ni varit och här och spelat?

-Inte mycket, nej vi har aldrig varit, eller har aldrig fått frågan, även om vi träffade några svenska fans på Rebellion tidigare i år; Vi skulle älska att spela där!

 

Har du hört några bra band från Sverige?

-har inte hört några svenska band, förutom Abba!

 

Era texter, vem gör dem och vad  påverkar er?

-Jag, Martin skriver och har skrivit alla våra låtar, texter och musik. Jag är influerad av allt möjligt, jag gillar att försöka berätta en historia; Self Conscious Over You, handlar om när jag var en skolpojk och jag gillad en tjej på bussen till skolan och jag brukade generad gå förbi henne.  

 

Finns det något ämne som du aldrig kommer att skriva något om?

-Inte egentligen, så länge det stimulerar mig och låten kommer lätt.

 

Politik och musik, går det hand i hand? Vilken är er mest politiska låt? Och er mest oseriös låt?

-Jag är inte riktigt intresserad av politik, jag blev en punk och bildade ett band för att försöka fly från politik och slagsmål i Belfast! Min mest politiska låt är Gangland warefare, det berättar den sanna historien om min bror, en vän och jag själv blev attackerade av ett gäng killar, när vi kom hem från en klubb i Belfast, på grund av det sätt som vi såg ut; Vi sprang inte utan stod och slogs och polisen såg det och hjälpte inte oss.Den mest oseriösa låten är The Cops are coming, jag skrev det som en svart komedi, det berättar  historien om en svartsjuk kille som dödar sin otrogna tjej och gör dåliga saker med hennes döda kropp!

 

Bästa politiska band / artist?

-Jello Biafra (som jag har träffat och jag gillade verkligen honom), the Dead Kennedys.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, menar jag människor som lyssnar på musik?

-Ja det tror jag, det hjälpte med musik att stoppa Vietnamkriget och Anarchy in the UK förändrade mitt liv.

 

Ni har spelat en lång stund nu, Vad är skillnaden med att spela punk och konserter nuförtiden om du jämför när ni började?

-Vi Startade 1977 och splittrades 1984, börjadeigen 2011, när vi turneradeförr var vi tvungna att köra till England eller Europa i en gammal van med alla våra instrument, nu flyger vi och det levereras för oss, jag tycker det är bättre nu när vi gör det för skojs skull, och det är inte samma press på oss att vara framgångsrika!

 

Är det viktigt för er att få ut fysiska skivor? Nya saker på gång?

-Ja Det är det, men alla våra gamla grejer finns på internet,det gör att alla kan komma åt det och när vi spelar ungar kan våra låtar och det är bra. Just nu spelar in en 8 spårs minialbum, men det tar lång tid eftersom det ibland kan vara svårt att hitta tid .

 

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och under någon spelning?

-Vi spelade i Paris 1979 och för att komma till vår spelning vi var tvungna att gå igenom ett judisk området och de ville skjuta oss orsak för att de trodde vi var nynazister, tills vi förklarade att vi var ett punkband och de gav oss Davidsstjärnearmband som vi fick bära när man gick igenom detta område, så det var inte så annorlunda från Belfast!

 

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

-I England är det mer medelålders än i Europa, men vi får unga folk som har upptäckt oss via Internet; det är verkligen alla åldrar. Förmodligen unga flickor är vad vi saknar, men vad kan man förvänta sig i vår ålder!

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?-Hurt(av 9inch Nails)- Johnny Cash, Rebel Rebel- David Bowie, Anarchy in the UK- Sex Pistols, Complete Control- The Clash, I Am the Walrus- The Beatles

David Bowie- Dublin 1991, Rancid- 2012 Rebellion, The Ruts- 2014 Rebellion, T-Rex- 1971 Belfast, The Clash- London 1980

Att hitta någon som du älskar och som älskar dig, dina barn, dina föräldrar, jag älskar djur; mina 2 hundar; Jag har varit vegeterian de senaste 30 åren, hitta din ande.

 

Varför har ni släppt era skivor Frustration och Blood and Thunder i begränsad utgåva på 100 ... varför inte mer?

-Gary, Ägaren av Punkerama Records släpper mest på vinyl och endast ett mindre antal på CD. Vinyl släpps i PARTIER AV 500 eller 1000, CD-skivor i mindre mängder.

 

Är det tråkigt med intervjuer?

-Det beror på frågorna, det kan ta ganska lång tid att svara på frågor!

 

Framtidsplaner för bandet?

-Släppa vårt album och fortsätta spela så länge vi fortfarande njuta av det!

 

För dig själv?

-Att hålla sig i form och vara frisk och lycklig.

 

Visdomsord?

-Gör något du gillar och slösa inte ditt liv med att oroa dig för saker du inte kan ändra!

 

Nåt att tillägga?

-Vi vill göra en mini- turné i Sverige så är det några promotors eller någon jag kunde kontakta som du vet om det finns så  kan du skicka mig deras e-post snälla,

Tack

Martin