Outbreak är ett gäng som slog knock på mig nr jag fick deras mini-CD häromdagen.I slutet av oktober 2002 gjorde jag denna intervjun.

 

Historia? -Outbreak bildades för drygt 10 år sen ur gruppen No Hot Ashes. Efter ett antal demos spelades mini-CD:n "Break the Pattern" in (KMS Records 1995) och musiken började spridas utanför hemstaden Eskilstunas gränser. 1996 släpptes "Outbreak vs. Carnated" (Keep it Up/Eternity 1996) - en split sjua med våra vänner i Carnated. Med tiden blev det mer och mer gig ut i landet och efter en turné tillsammans med Shellfire började jag (Berra) som gitarrist istället för Rikard Nyman - övriga medlemmar har varit med sedan starten. 1999 kom "the Outbreak e.p." ut (Monstera Music 1999) och vi turnerade i Skandinavien tillsammans med danska Lack och Complete. Året efter åkte vi till England tillsammans med Carnated och spelade in "A part of this machinery" (Rockstar Records 2001) sent på hösten år 2000 - en mini-cd som fått mycket bra kritik i många tidningar och fanzines välrden över. Under 2001 turnerade vi i Tyskland och Skandinavien och "APOTM" sålde i princip slut, vi har iallafall inga kvar. Skivan lanserades även i Nordamerika och Australien där den fick bra repsons och kritik, vilket kändes väldigt roligt. Nya låtar började skrivas och efter en turné på kontinenten tillsammans med The Ghoulies gick vi in i studion sommaren 2002 och spelade in vårt debutalbum. Materialet är precis färdig inspelat och mixat, men något namn för plattan är ej klart. Våra planer är att skivan ska vara ute i Januari '03 och i väntan på det ska vi ut och spela lite i Sverige och Norge. Till våren har vi planerat en lite längre turné, med nya plattan i ryggen. That´s it...

 

Berätta lite om varje medlem i gruppen, ålder, band före, intressen, familj och något hemskt om varje medlem? -Kalle Lundgren - trummor 24 år, spelar även i Carnated Jobbar som bandbokare på egna företaget Monstera i Göteborg Gillar att åka tåg, festa och gå på sköna klubbar Är tillsammans med Nina, som bor i Örebro Kalle är alltid den mest bakfulla medlemmen och han ser ut som Svarte-Petters polare Borstis när han e bakis. Daniel Sultan - gitarr 24 år, har ett okänt sidoprojekt tillsammans med Ljungman och några andra E-tuna locals Jobbar som postman Gillar att leva rapid motion lifestyle, tatueringar och att äta mat Bor tillsammans med sin tjej Ellen och deras katt Leia Sulla är bandets raggare som försökt sälja sin bil utan större framgång under en lång tid. Andreas Ljungman - bas 24 år, spelar bas i det okända bandet tillsammans med Sultan Jobbar med saker ibland, varierande Gillar film, tv-spel och att gå på efterfest Bor tillsammans med sin flickvän Anna Ljungman är killen som sprutade tårgas rakt i ögonen på mig, och så har han ALDRIG pengar. Peter Gustavsson - sång? 24 år, inget annat band Jobbar som isolerare Gillar öl, fotboll och hårdrock Bor tillsammans med sin tjej Jeanette Peter vågar jag inte säga nåt om för du kanske jag får spö. Men han super som en kratta. Berra Berthagen- gitarr 22 år, har ett rockband i Karlstad Student Gillar äventyr och att resa mellan svenska städer i jakt på den perfekta kvällen Bor tillsammans med flickvännen Jennie Jag får alltid en massa skit för att jag är tjockast i bandet, och så skrattar dom andra åt mig när jag har på mig mina glasögon.

 

Hur är det att bo i Eskilstuna? Andra bra band där? -Vi bor i olika städer. Jag bor i Karlstad, Kalle bor i Göteborg och de övriga bor i Eskilstuna. Men Eskilstuna är en bra stad, musiklivet är ungt och har stor bredd. Band som Carnated, The sound o.e., Traktor, Jettie och Auster förgyller vår tillvaro och ger oss "lokal" inspiration, alla känner alla.

 

Några bra band i Sverige? -Det finns många. Alla i Outbreak har väldigt varierad smak, men några gemensamma favoriter är nog In Flames, Entombed, Hellacopters, Kent, Daybreak och Nine för att nämna några.

 

Er genre är väl inte så stor just i Sverige just nu, finns det en bättre marknad i utlandet? -Nej, i dagsläget är vår typ av musik inte det som spelas mest i kidsens strereos - men vi lockar många olika typer av lyssnare genom att blanda olika "stilar" i våra låtar. Men visst funkar musiken bättre i utlandet - "A part of this machinery" har sålt mycket nere på kontinenten och i Australien.

 

Beskriv er musik med tre ord? -Melodisk arg hardcorerock

Varför blev det just denna typen av musik? -Ilsken sådan, är det ett sätt att få ut sin aggrevisitet ? Vi är inte särskilt arga egentligen, men när pojkarna startade bandet för en massa år sen så var de nog argare än nu. Om jag ser till mig själv så började jag lyssna på den här musiken för att det inte bara var musiken som räknades - det var större gemenskap inom HC-scenen på den tiden och det positiva budskapet lockade mig hit. Men det är klart, det är en skön urladdning att få ställa sig på scen och det kanske har räddat oss från att vara ute och slåss på kvällarna. Vi men är som sagt ett gäng snälla grabbar, som gillar att ha kul och vi gillar den här typen av musik helt enkelt.

 

Jag tycker ändå att ni skiljer er från liknande grupper , i och med att ni har melodi i er musik, kommentar? -Jag tycker att det stämmer bra. :-) Vi försöker köra vårt eget race och suger åt oss influenser från många olika håll. Melodierna är en stor del av vår musik, och om de används rätt så kan de lyfta de flesta riff ett snäpp eller två.
Vilka band jämförs ni med i recensioner? -Refused och Abhinanda har genomgående varit band som vi blivit jämförda med, vilket givetvis känns smickrande - även fast det kanske inte är band som vi själva väljer att jämföra vår musik med. Jag tycker det är svårt att kategorisera sin egen musik, vi skriver vår "egen" musik, men givetvis påverkas man av det man hör runt omkring sig.

 

Bryr man sig om recensioner? -Jag ser recensioner som "ett gott ont" eller vad man ska säga. Man måste ju känna till lite om recensentens bakgrund och hans musikaliska värderingar för att kunna sätta sig in hans/hennes bedömning. En objektiv bedömning/beskrivning är alltid bra - jag tycker inte att en recensent har rätt att såga nånting rakt av (som i grund och botten kan ha personliga grunder eller att rescencenten  helt enkelt inte har någon koll på just sån musik) - då tycker jag istället att man kan strunta i att recensera den över huvudtaget. Vi har dock haft tur med recensioner, och jag hoppas det beror på att vi gör bra musik, inte för att vi är dom personer vi är. Jag tycker det är synd att en kille som Per Bjurman (inget ont om honom som person) ska kunna bestämma vad svenska folket ska tycka vara bra musik.

 

Vilken är den konstigaste ni har läst? -Ingen aning, men Close-Up och Randy´s sågningar av Stoned för en massa år sen tycker jag var skrattretande - om de nu hatade Stoned så mycket, varför orkade dom då lyssna på det och ens ta upp det ? Låt dom vara istället.

 

Hur är en bra konsert med er? -Mycket folk, bra ljud, bra stämning och mycket slamdance. Det är ofta bättre stämning på gigen ute i Europa, men det finns städer i Sverige som fortfarande känns som om det var 1996 - när hardcorescenen blomstrade, och det är självklart skitkul - det har blivit för vanligt att folk bara står och väntar på att nån annan i publiken ska börja röra på sig. En av våra roligaste spelningar, för att nämna någon, var som förband till Against All Authorities på The Underworld i London (2000) - riktigt mycket folk och mycket bra respons! Andra gig som jag värderar högt är våra gig i Berlin -01/02, Sommarens sista suck -01, Augustibuller -02, Passau -02 och Karlstad -01. Det finns hur många bra minnen som helst, men jag vill inte tråka ut er... *s*

 

Hur ser er publik ut? -Det beror på vart vi spelar - och om det är åldersgräns eller inte. Men oftast är det faktiskt roligare att spela på en ungdomsgård än på en klubb, ungdomarna har en förmåga att röra lite mer på sig. I Sverige har många metal/hårdrocks människor börjat intressera sig mer och mer, vilket vi tycker är roligt, men annars så är det väl mest hc-kids och punkare som är den vanligaste "typen" i publiken. Utomlands är det mer blandat.

 

Ni har(hade ett kontrakt med ett tyskt bolag, hur kom det sig, vad är på gång för fullängdaren? -Rockstar Records hörde något av vårt äldre material och hörde av sig när vi hade spelat in "A part of this machinery". Tycke uppstod och den skivan är nu i princip slutsåld. Fullängdaren släpps av Rockstar Records (D) och Trial and Error (Aus). Just nu ser det ut som att den kommer att distribueras i Sverige via Dogbreath Records. Skivan kommer att innehålla 10 eller 11 låtar och är inspelad hos EAR studios i Uppsala

 

Ni har(hade ett kontrakt med ett tyskt bolag, hur kom det sig, vad är på gång för fullängdaren? -Rockstar Records hörde något av vårt äldre material och hörde av sig när vi hade spelat in "A part of this machinery". Tycke uppstod och den skivan är nu i princip slutsåld. Fullängdaren släpps av Rockstar Records (D) och Trial and Error (Aus). Just nu ser det ut som att den kommer att distribueras i Sverige via Dogbreath Records. Skivan kommer att innehålla 10 eller 11 låtar och är inspelad hos EAR studios i Uppsala

 

Jag vet att jag såg ett program om en medelålders skinhead i Eskilstuna för några år sedan som verkade helt bombad, lever han och vet ni vem jag menar, hur har det isåfall gått för honom? -Jag antar att du menar Kent Hägglund. Vet varken vad som hänt med denne man eller hans kumpaner. I och för sig så har jag väl inte direkt haft intresse att forska i ämnet. Men många kommer ihåg just det teveprogrammet. Många av de sk nazister som visade sig mycket förr har helt gått under jorden...

 

Hur är det med rasismen i Eskilstuna, vad anser ni om Sverigedemokraternas framgång i valet? -De ökade klasskillnaderna i Eskilstuna har bidragit till ökad rasism. Många s.k. smygrassar gömmer sig även bakom de finare barrikaderna. Personligen tror jag att rasismen kommer att öka, en utveckling som visar sig i många länder ute i Europa. Vi måste visa att dem att de har fel - man kan inte döma människor utifrån deras härkomst eller hudfärg, folk som tror det är dumma i huvudet. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti och dess organisation har inget med demokrati och rättvisa att göra. Rasism bygger ofta på ovetande och egoism vilket Sverigedemokraterna är ett tydligt tecken på.

 

När ni skriver  texter, vad influerar er? -Livet och dess äventyr. Våra kompisar ger oss inspiration och många låtar handlar om grejer vi gjort/upplevt tillsammans med dem. Men även andra händelser påverkar vårt skrivande självklart - vi skriver dock sällan om politik, även fast jag har skrivit en text som behandlar mina politiska åsikter på den nya plattan.

 

Vad är viktigast för er när ni gör låtar, texterna, melodin eller att ha en refräng som fastnar hos folk? -Det är lite olika. På nya skivan har vi några låtar med "riktiga" refränger. Tidigare har vi aldrig skrivit låtar med den klassiska vers/refräng/vers/refräng/stick/dubbel refräng ordningen. Det har vi nu, vi ville testa har det funkade med vår musik - men jag föredrar nog att röra om i grytan och skita konventionella "rockregler" om hur en låt ska vara uppbyggd. Eftersom vår musik karaktiseras av melodier så blir nog svaret att vi försöker göra musik som svänger, rockar och är melodisk.

 

Vilken /vilka är världens bästa textförfattare?- Hmm. det borde vara Turbonegro. Eller N.W.A. kanske. Svår fråga...

 

Kan en låt vara bra trots att att den har en skittext? -Ja, det tycker jag, jag lyssnar oftast mest på musiken. Men om man tänker åt andra hållet - en bra låt blir ännu bättre om texten är skitbra.

 

Ranka dina fem favoritplattor, favorit konserter och fem viktigaste sakerna i livet? -1. Guns N' Roses - allt 2. Entombed - Uprising 3. Turbonegro - Apocalypse dudes 4. Refused - Songs to fan the flames of discontent 5. Weezer - Pinkerton 1. Guns N' Roses - stadion 1993 2. Slash's Snakepit - klubben 2000 3. Turbonegro - Hultsfred 2002 4. Kent - Hultsfred 2001 5. Refused - rockfesten 1995 1. Rock 2. Äventyr 3. Rättvisa 4. Välmående 5. Öl

 

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt? -Första plattan jag köpte själv var R.O.C.K. med Sha-Boom. Den senaste är "By the grace of god" med 'Copters och dess för innan var det "Reroute to remain" med In Flames. Skivorna har ju blivit så jävla dyra nu för tiden, så det blir tyvärr inte så många inköp längre... :-/ Den dyraste plattan jag köpt är nog något vax med GN'R, har ett gäng såna dyrgripar hemma.
Idoler när du var liten? -Bröderna Herrey´s och Owe Thörnquist. Undrar dock hur mycket de har format min musikaliska karriär... Några efter det så halkade jag in på GN'R och dom har följt mig sen dess, dom fick mig att börja spela musik på allvar och jag tycker fortfarande att de är världens bästa rockband. No shit!

 

Vad gillar du det "nya" sättet att kommunicera med email och internet och allt det där? -Jag gillar det. Min tjej hatar det (jag sitter för mycket framför datorn ibland) - men det är ett utmärkt sätt att sprida sina idéer, budskap och sin musik. Det kan dock bli lite enahanda om man sitter för mycket, det är viktigt att vara social även i det verkliga livet, att inte tappa kontakten helt... Just nu sitter jag på ett tåg med min PowerBook i knät och svarar på dessa frågor, så jag använder mig av den nya tekniken väldigt mycket, det måste jag erkänna.

 

Har det hjälpt er något med kontakter utomlands? -Oja, självklart, Internet är ett utmärkt hjälpmedel vid utlandskontakter, vi kommunicerar nästan bara via email med våra utländska skiv- och bokningsbolag. Och vi hoppas att många som ser eller hör oss någonstans kollar upp vår website http://go.to/outbreak  där vi har en massa mp3:or, videos, bilder och merchandise.

 

Har ni någon favoritsida själva? -Det finns en hel del schyssta communities på Internet och jag tror det är upp till var och en att försöka hitta sin egen nisch, där man känner att man passar in på ett naturligt sätt. Det är ju det som är bra med Internet, du kan låtsas vara nån du egentligen inte är, men alltid drömt om att vara - även fast jag hellre pratar med "ärliga" människor i dessa communities/forum. Jag har inte så stor koll på de webzines som finns på nätet, men det är bra att fanzine traditionen lever vidare i modern tappning, nu när xerox-kopieriade zines inte görs av var-och-varannan musikälskare längre... Jag tycker det är skitkul att surfa runt och bara kolla på olika bands hemsidor, och se att scenen fortfarande lever.

 

Framntidpslaner för bandet?- Först och främst ska vi göra klart allt arbete med skivan. Imorron ska jag och vår producent mixa om några låtar från fullängdaren innan vi skickar DAT:en till mastering på Tonteknik. Vi ska ut och spela lite under hösten, i Skandinavien och sen när skivan kommer ut så är det tänkt att vi ska göra en lite längre turné på kontinenten - och givetvis även spela så mycket som möjligt på hemmaplan. Sen är det väl bara att börja hämta inspiration och börja jobba på nästa platta, när det nu blir... :-)

 

Framtidsplaner för dig själv?- Jag ska bli klar med min utbildning och flytta till Los Angeles. Nej, jag vet inte - jag ska försöka komma in på Journalistprogrammet vid GBG's universitet. Just nu känner jag att jag gärna vill jobba med dokumentärfilm i någon form.

 

Visdomsord? -Live and let die.

 

Nåt att tillägga? -Gå in på vår hemsida http://go.to/outbreak och ladda ner låtar, videos och så vidare. Vi kommer att lägga upp lite låtar från kommande plattan ju närmare releasen vi kommer, just nu finns en ny låt uppe, "The Sphere". Om ni tycker att vi verkar vara ett schysst band och vill höra hela "A part of this machinery" så är det bara gå in på närmaste skivbutik och beställa hem ett exemplar, skivan distibueras av Amigo! Vi ses där ute!