Ostatnia Próba är ett riktigt bra hardcoreband som jag kom I kontakt med via Hardcore Worldwide. De skickade snabbt en skiva för en recension och här är intervjun som ägde rum i slutet av februari-2024.

 

Snälla berätta lite om varje medlem och bandets historia? Berätta lite om varje medlem, tidigare band och band vid sidan av Ostatnia Próba, jobb, ålder och vad jobbar ni med förutom musiken?

-"Ostatni Proba" är ett hardcore-projekt skapat 2022 av tre vänner som har spelat tillsammans sedan 1999. Sedan (1999) i Zakopane grundade vi vårt första gemensamma band och skapade Zakopane HC-scenen. Nu, efter många år, bestämde vi oss för att mobilisera oss och försöka spela in något bra material som vi alltid har drömt om. 2023 spelade vi in vårt första album som heter "Weź Mniej". För att förstärka vårt budskap har vi även gjort några klipp som finns tillgängliga på vår YOUTUBE-kanal. Vi vill ta tillfället i akt att tacka våra vänner, familjemedlemmar och speciella gäster som dök upp där med oss :)

Line-up i Ostatnia Proba är som följer:

 Rafał Szklarczyk - trummor, sång

Tomek Szelest - bas, sång

Karol Kerneder - gitarr, sång

Nu till historien och grunden för vårt band. Det viktigaste är vår vänskap - tre av oss har känt varandra sedan tidig grundskola. Sedan dess har vi gjort allt tillsammans så det var självklart att om vi skulle spela musik så skulle vi också göra det tillsammans. Allt började redan 1999 under gymnasiet. Vi träffade en hårdrockare med långt hår som spelade bas. Vi bildade det första bandet med honom, köpte gitarrer, trummor. Genom gymnasiet har vi byggt upp våra musikkunskaper, spelat spelningar med andra vänner och haft allmänt kul. Oförglömlig tid, grundandet av 99 CREW :) Det här albumet är någon slags hyllning till den här tiden. Alla dessa år senare lyckades vi på något sätt hålla ihop och skapade en stor familj med våra närmaste och vänner. Vårt band är en slags bekräftelse på det.

 

Er musik är en stil som kom fram för många år sedan, gamla favoriter som ni gillar idag?

-När vi började tänka på vårt första band 1999 så hade vi lyssnat på band som Next Step Up, Hard Resistance, Rykers och Only Attitude Counts. Våra främsta inspirationskällor är klassiker som MADBALL, 25 TA LIFE, BACKFIRE, HATEBREED, TERROR men vi beundrar även yngre band som ALEA ACTA EST, ROTNS och DEEZ NUTS. En stor inspirationskälla för oss är dock våra två största polska band SCHIZMA och 1125.

 

Namnet Ostatnia Próba, var kommer det ifrån? Ni var inte rädda för att något annat band skulle heta så tidigare? Vad betyder det? Ert absoluta favoritbandnamn?

-Ostatnia próba betyder sista försöket/sista chansen - sista chansen för världen att förändras, för människor att sluta slösa med resurser, förstöra planeten och varandra. Det handlar också om att behandla varje dag och allt du gör som ett sista försök, som om det är sista chansen för dig att förbättra saker, relationer och dig själv. Å andra sidan har vi den där känslan av att det var sista chansen för oss som band som började spela ihop för 25 år sedan att göra musik tillsammans igen.

 

Är det viktigt att släppa fysiska skivor? Eller kan man känna att man har gjort en skiva om man bara släpper den digitalt? Har ni gjort något annat än Wi'z Mniej? Vad betyder det??

-"Weź Mniej" betyder "Ta mindre" - det är huvudtanken med det här albumet. Människor i "västvärlden" lever som om jorden, världen, resurserna skulle vara oändliga. De tar så mycket de kan och tror att de bara förtjänar det, att deras höga levnadsstandard bara ges till dem för alltid, medan de flesta människor i resten av världen inte har något och lider också på grund av vårt välbefinnande och vår enorma konsumtion. Samtidigt säger politikerna åt oss att konsumera så mycket vi kan för att förbättra ekonomin.

 

Ni har aldrig varit i Sverige och spelat eller varit här som turister? Med det här bandet eller något annat band ni har varit med i? Om ni inte har det, när kommer ni?

-Vår basist var en gång i Sverige under studier i mellersta Dalarna. Fantastisk tid och minnen. Besöker gärna Sverige och spelar med Ostatnia Próba om tillfälle ges :)

 

Vilka länder har haft nöjet att höra bandet live?

-Vi har spelat olika spelningar med våra tidigare band och sidoprojekt i Polen. Ostatnia Próba är helt nytt så vi planerar att börja spela live om några veckor. Vi är förväntansfulla och ser fram emot det eftersom det är först då som den verkliga kraften i hardcore släpper :)

 

Snälla berätta lite om följande texter....och vem skrev den och varför?

-De viktigaste låtarna enligt texterna för oss är:

Ostatnia próba - Sista försöket - som i albumets huvudämne - att ta mindre, köpa mindre, lämna mer till andra som inte kan få det som är normalt för oss.

Powrót do dziś - Tillbaka för idag - alla har stunder i livet när något går extremt fel, du lider och du säger dig själv "om jag bara kunde vrida tillbaka tiden och göra mitt misstag bra" om jag försöker behandla varje dag, närvaron, som om jag skulle ha vänt tillbaka från framtiden för att reparera mitt misslyckande skulle det nästan vara som om jag verkligen skulle vända tillbaka , nästan :)

Sprawiedliwosc - Rättvisa - återigen temat social och global rättvisa - ju mer vi tar, konsumerar, desto mer lider de fattigaste i världen, resurserna är inte oändliga trots vad vi hör från politiker som försöker göra bruttonationalprodukten till en gud för oss.

 

Vem gör texterna? Vad är viktigast, är det texterna eller musiken? Aldrig på engelska?

-Karol (gitarr och sång) gör alla texter. Text och musik är i symbios här. Det finns ingen examen. Våra texter, manifest förstärks av musik och vårt gemensamma rop. Det måste gå hand i hand. Vi bestämde oss för att skriva polska texter eftersom det på något sätt är ärligare, mer verkligt för oss själva. Jag tror att när man skriver engelska texter som en icke-modersmålstalare finns det en risk att de blir banala och helt enkelt inte sanna.

 

Finns det något ämne du aldrig kommer att sjunga om?

-Tuff fråga :) Vi sätter inga gränser för oss själva här. Men vi försöker skriva om det som är viktigt för oss, och inte bara sjunga om triviala saker.

 

Hur är det att bo i Polen nuförtiden, rasister, politiker, Ukraina-krig?

-Tror att vi försöker leva normalt men det finns naturligtvis en känsla av att tiderna förändras av kriget vid våra gränser och vi är alla vid vägskälet och tänker på vad det kan föra med sig och hur det kommer att sluta så småningom.

 

Är det bättre att bo i Polen nuförtiden om man jämför för säg ca 25 år sedan? Eller är det inte så bra?

-Självklart är det bra nu. Skillnaden mellan nittiotalet och nu är vansinnig. Välfärdsnivån i Polen är numera nästan lika hög som i de "västliga" länderna. Men vi tror att det inte är alla som uppskattar det och är tacksamma för detta. Folk har också mycket i Polen men de vill ändå ha mer och mer. Det är också en anledning till våra texter.

 

Vad är typiskt för människor i Polen?

-Polacker är öppna och vänliga men också ganska konservativa vilket ibland orsakar sociala problem. Jag antar att vi också har ett gott sinne för humor.

 

Öl är dyrt i Sverige. Jag har ett väldigt stort intresse för öl och brygger själv… Din favoritölstil? Har ni ingen egen Ostatnia Proba-öl? Om ni gör en sådan, eller kommer att göra det, vad kommer det att heta? Eller kanske är ni straightedge?

-Nej nej, vi är inte straight edge :) Vi har inte heller vår bandöl men det är en bra idé att ha en. Tack. För mig borde det vara något i stil med APA eller IPA.

 

Finns det några bra band från Polen värda att nämna? Gamla och nya band?

-Som redan nämnts - 1125 och Schizma men de känner du säkert redan till. Vi rekommenderar HARD WORK, GOOD OLD DAYS, SUNRISE, RATRACE.

 

Vad är er styrka när ni spelar live? Vad är den största skillnaden mellan att spela nuförtiden och om du jämför när du började spela?

-Som nämnt ovan så har vi inte spelat med Ostatnia Próba än. Men det kommer att ändras om bara några veckor. Vi har fortfarande i åtanke och minnen denna spänning och fantastiska känsla det är att spela live. Vi saknar det.

 

Köper ni mycket skivor, eller är det bara Spotify och sånt för att lyssna på musik? Finns det någon bra skivaffär i din stad?

-Jag kommer fortfarande ihåg de gånger när vi var tvungna att ta med oss hundratals band och en stor bergsprängare varje gång vi åkte någonstans tillsammans på semestrar så det fanns nästan ingen plats kvar för mat eller kläder :) Därför uppskattar vi mycket att vi nu har Spotify :) Vi samlar inte på CD-skivor. Å andra sidan var det kul att ha vår skiva på en riktig cd.

 

Vilken är din egen favoritlåt bland era egna låtar? Och vilken låt är folkets val?

-Vi inser efter ett tag att de bästa låtarna att spela live är de enklaste som "Dam Więcej" eller "Nie wierzę". Självklart när vi skriver en låt vill vi lägga in många idéer och riff men det är viktigt att kunna reducera det till det mest väsentliga.

 

Ni har spelat många band antar jag, är det bara hardcoreband eller vad är det för band ni spelar ihop med? Vilket är drömbandet att spela med?

-"I forna tider" ;) Vi spelade mest med punk, hardcoreband som kom från södra Polen. Vi hade även ett death metal-projekt på gång och hade några spelningar med metalband. Det var en bra tid också.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Kraftfull, hård, rå

 

Är musik ett bra sätt att få ut frustration och bli en trevligare person utanför musiken?

-Absolut. HC är en speciell typ av musik i sammanhanget. Det ger styrka (som du skrev i recensionen), det är kraftfullt och ger ibland en känsla av att man har råd med allt. Men den har också en enorm mängd ilska som måste hållas under kontroll, annars kan den förvandlas till ilska eller aggression.

 

Politik och musik, hör det ihop?? Vilken är er mest politiska låt eller vill ni inte lägga in politik i er musik?

-Vi vänder inte våra låtar direkt till något specifikt politiskt alternativ, parti eller politiker utan försöker visa konsekvenserna av dålig politik inom ekonomi, miljö, obegränsad girighet och val som vi gör som ett samhälle som har en direkt inverkan på vår planet.

 

Finns det några bra svenska band du gillar?

-Trots hardcore lyssnar vi mycket på metal speciellt death och black metal så YES Sweden är en hemmabas för metal. Det viktigaste svenska bandet för oss har funnits i 25 år, TIAMAT. Vi bara älskar dem. - tidiga som de senaste albumen.

 

Är det tråkigt med intervjuer? Blir det mycket intervjuer? Vad föredrar du telefonintervjuer, ansikte mot ansikte eller som den här via e-post?

-Ärligt talat är det vår första intervju :) Så tack för den möjligheten. Vi uppskattar det mycket.

 

Framtidsplaner för bandet?

-Vi har redan påbörjat andra skivan. Spelningar, skivor, klipp.

 

Framtidsplaner för dig själv?

-Fortsätta uppskatta det vi har.

 

Visdomsord?

-Less is more :) - citat Frank Lloyd Wright

 

Nåt att tillägga?

-Tack så mycket för visat intresse och vi hoppas att du fortsätter att följa våra aktiviteter.