Ungefär tio år senare från förra intervjutillfället dyker det upp en ny skiva med Oldfashioned Ideas och då var det dags igen tycker jag för en ny intervju. Januari-2019

Det var ungefär tio år sedan jag intervjuade er sist, vad har hänt sedan sist…många medlemsbyten?

Niclas: Inga medlemsbyten! Det har blivit 5 skivor, några singlar och en massa spelningar på dom här åren. Vi har fått uppleva en hel del med det här bandet, mer än vad någon av oss trodde tror jag.

 

Vad är skillnaden tycker du att spela idag om du jämför med tio år tillbaka i tiden…

Niclas: Det är mer politik, mindre sammanhållning och det mesta är lite gnälligare nuförtiden. Vi gör i princip samma grej då som nu och försöker att bry oss så lite som möjligt om vad andra gör och tycker.

 

Hur gamla har ni hunnit med att bli nu då? Inga tankar på att pensionera er från punken (jag hade det i 45 år åldern men det har gått över)?

Per: Inte särskilt mycket som förändrats egentligen. Man gör vad man vill och om man inte vill så struntar man i det. Behöver inte vara svårare än så därför känns det onödigt att pensionera sig.

 

Vad betyder punk för er idag och vad betydde den för er i början av er punkkarriär?

Per: Musik, kamratskap och livsstil. Samma nu som då även om uttrycken och stilen förändras till och från så är det i grund och botten det som det handlar om. Sen är det klart att man har vissa behov när man är femton och vissa när man är 45 år, inga konstigheter med det.

 

SD fick 18,5 % av rösterna, kommentar på det? Kommentar till läget i politiken i Sverige överhuvudtaget? Lätt rörigt?

Per: Trist att folk väljer att smyga iväg till extremhögern och ser det som ett vettigt alternativ trots att man snubblat i den fällan förut. I övrigt helt ointresserad.

 

Jag gillar mycket låtarna på senaste skivan med saxofon, är det inte för lite saxofon i punkmusiken nuförtiden? Har ni några andra band i ni gillar som har saxofon med i låtarna?

Niclas: Kul att höra! Tycker nog ändå att det finns en del band som använder sax. Det är David från Gatans Lag som spelar sax på skivan. Nu är ju även jag med i Gatans Lag numera, så jag är inte helt opartisk, men Gatans Lag är ju värt att kolla upp om man vill höra mer sax. Sen finns ju några utländska band såklart, Stomper 98 och Bromure är några exempel att kolla upp om man inte hört dom.

 

Tycker ni det är viktigt att göra låtar där det är lätt att sjunga med i eller blir det bara så?

Per: Det blir nog mest så. Det är det sättet vi skriver musik på och det viset det kommer ut på.

 

Spelar ni några covers när ni spelar live?

Per: Nej

 

Vilka typer av band spelar ni ihop med på spelningar? Är det bara likasinnade band och vad är det konstigaste ni har delat scen med?

Niclas: Det är ju i princip uteslutande punk och oi, och det är väl som sig bör. Någon gång har vi spelat på någon stadsfestival där det även var andra genres, men annars vet jag inte om det varit några jättekonstiga grejer direkt. Eller jo, en gång i Tyskland, i Oranienburg, så hade dom en clown som uppträdde också. Riktig jävla buskis. Det var ganska konstigt.

 

Några nya bra band i Sverige ni kan upplysa mig om?

Niclas: Vi har alla tre i bandet även andra band vi spelar med, så kanske något av dom kan vara intressant att kolla upp: Bomber, Northbound, Vindicate This!, Volver, Gatans Lag

 

Contra Records är det ett bra bolag? Är det inte någon i Sverige som är intresserade av att ge ut er?

Niclas: Contra är ett bra bolag och framförallt bra folk som blivit goda vänner genom åren. De har byggt upp en ganska imponerande katalog genom åren, och de är eldsjälar som gör det de tror på och tycker om själva. I Sverige har vi ju samarbetat med både Switchlight och PST, och vi kommer bra överens med båda. Framförallt grabbarna i PST träffar jag på relativt ofta och det är alltid lika trevligt. Så i Sverige så skulle väl de vara närmaste alternativet i så fall, om ömsesidigt intresse skulle finnas, inga dörrar är stängda på det sättet. Man vet aldrig vad som kan komma i framtiden. Men just nu är det Contra som gäller för oss!

 

Vad föredrar ni mest CD, kassett, vinyl eller digitalt?

Per: Alla format har sina fördelar. Kassett och vinyl för de som älskar fysiska produkter. CD gillar många i andra länder och är perfekt i bilen. Eftersom alla konstant pysslar med sina datorer och telefoner så är ju digitalt ett perfekt sätt att lyssna på musik. Vad som är bäst är svårt att säga men det är ju inget snack om att vi nått ut till flest lyssnare digitalt.

 

Många tycker ju inte att man har släppt något på riktigt om det bara finns digitalt, vad tycker ni?

Per: Det är ju som att säga att man inte varit med på tv om man inte varit med på Hylands hörna. Tiderna förändras och uppenbarligen släpper folk musik digitalt. Sen är det såklart roligt att se en fysisk produkt men i grund och botten handlar det om att höra på musik.

 

Berätta lite om följande låtar och hur texterna kom till…..

Disregarded Bones

Niclas: Detta är en (av tre totalt på skivan) låt som vi skrivit ihop med Coste Eriksson (Lowriders, Nasty Boys, Jet Black Gasoline etc.). Första gången vi samarbetat med någon utanför bandet när det gäller låtskrivande. Så detta är en text av Coste som jag gjort musiken till, och det är kul att det blev en möjlighet att skriva ett par låtar med en god vän som dessutom är en jävel på att formulera sig och spruta ur sig texter!

Punches from below

Per: En låt om att man tror att man är väldigt alternativ och självständig men i grund och botten är man lika osjälvständig som alla andra. Men det känns bra att säga man gjort sina självständiga val

Let them know

Niclas: Den handlar ju om läget i landet, i stort och smått. Den kan man väl säga blev ännu mer aktuell efter att den skrevs med tanke på nuvarande regeringskaos osv. Vem som än kommer till makten i slutändan lär inte få det lätt att göra något bra av det, risken är väl stor att det går ännu mer åt helvete istället. Men det återstår att se.

 

Ni har gett ut skivor vartannat år, så då kan vi räkna med att det inte kommer någon skiva i år eller?

Per: Det vet man aldrig

Niclas: Det är ju tioårsjubileum i år, så vem vet?

 

Spelar ni mycket ute, i utlandet har det blivit mycket där?

Niclas: Ja, det får man väl säga, betydligt mer spelningar utomlands genom åren än i Sverige. Sen spelar vi inte överdrivet mycket live, inga långa turnéer eller så. Det funkar inte med jobb och familjer. Men det blir ett antal per år, vissa år mer och vissa år mindre.

 

Era omslag pryds ju ofta av en tjej etc, varför har ni gjort omslag på era olika fullängdare som är ganska lika varandra? Blir lite förvirrande, är er tanke att man ska köpa på sig dubbletter 😉?

Niclas: Köpa dubbletter är väl inte direkt tanken, men att de ska ha ett återkommande grafiskt tema och att varje skiva ska vara som en del i en serie är ju såklart tanken och medvetet. Finns säkert dom som tycker annorlunda, men jag tycker de är snygga, framförallt tillsammans!

 

Senaste skivan du/ni köpte?

Niclas: Tror det kan ha varit nyaste Braindance

 

Jag vet att sist sade ni att ni inte tror att det kommer att bli några låtar på svenska, har ni tänkt om eller står ni fast vid engelskan?

Niclas: Man kan väl säga att vi funderar på det. Man ska aldrig säga aldrig osv.

 

Berätta om den värsta spelningen ni någonsin har haft med Oldfashioned Ideas och den bästa? Vad gör en spelning bra?

Niclas: Värsta vetifan, en av de första i Tyskland kanske med alldeles för hög fyllenivå och allmän misär på spelstället. Bästa är också svårt, men PSK i Stockholm och Pogorausch i München är ett par höjdare.

 

Hur ser den medelmåttige Oldfashioned Ideas-diggaren ut?

Niclas: De brukar ha vit rock och stetoskop. Eller är det läkare jag tänker på?

 

Läser ni recensioner på era skivor? Vilken är den konstigaste ni någonsin fått?

Niclas: Javisst, det är klart man vill se vad folk tycker om det man åstadkommit. Kan inte minnas någon direkt konstig på rak arm, någon som inte varit så positiv finns ju, men inte direkt konstiga.

Per: Det gör man såklart när man snubblar på dom

 

Har ni några favoritzines etc som ni ofta kommer tillbaka till?

Per: Umezine och non servium som det alltid är gött att bläddra i även om dom inte kommer ut längre.

 

Om nu inte någon av statsministerkandidaterna kan få ihop en regering och någon av er blir tillfrågad att ta chansen att bilda regering. Vad skulle du göra då?

Niclas: I teorin fixa allt som behöver fixas. I praktiken förmodligen ställa till det mer än någonsin, jag kan inte ett skit om politik.

 

Framtidsplaner för bandet?

Niclas: Vi har några små grejer på gång, förhoppningsvis kan vi uppmärksamma att vi firar tio år i år på något vis. Men inget är så klart att vi kan gå ut med det, så vi får se helt enkelt!

 

För dig själv?

Niclas: Närmast är Bratislava med Gatans Lag i början på februari, sen rullar det väl på resten av året som det brukar ungefär med gig och jobb om vartannat. Förhoppningsvis blir det ett bra år!

 

Nåt att tillägga?

Tack för intervjun, vi kan väl göra det till en tradition att göra en var tionde år så kör vi igen 2029!