Ett riktigt bra och intressant streetpunkband är det nya bandet Oldfashioned Ideas som var ytterst vänliga och svarade på ett gäng frågor från mig i slutet av november. Köp deras skiva…..

 

Historia?

-(Niclas) vi drog igång i slutet av 2009, jag och Per började prata om att göra något ihop eftersom vi båda var sysslolösa för tillfället, och Gustaf hakade på på trummor, och sen dess har det rullat på ganska fort.

 

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen, arbete och något hemskt om varje medlem?

-(Niclas) Det här kommer ju att låta som en kontaktannons, men visst... 36 år, delad vårdnad om 2 barn, jobbar med scenbelysning och spelar punk på fritiden. Något hemskt vetifan, det får väl någon annan svara på... Jag anser mig vara god rakt igenom, hahaha.

(Per) 33 år gammal bor i Malmö och jobbar som vakmästare/servicetekniker. Trivs bäst med att titta på Film/TV och lyssna på skivor på min fritid.

(Gustaf) 26 år, ensamstående, jobbar med mat, kör hoj. Det hemska
skulle väl vara mitt ankleverberoende ;)

 

Är ni eller har ni varit med i några andra band?

-(Gustaf) Jag lirar i Vindicate This! samt ett nytt projekt med några
Royal Stakeoutsnubbar.

(Niclas) Senaste bandet jag var med i hette Doughnut Overcook, men det var ett tag sen. Det var några års stiltje med spelandet på grund av barn osv...

(Per) Har spelat i ganska många band av extremt varierande kvalité från erbarmligt dåliga trallpunksförsök till hardcore projekt som inte kommit igång ordentligt. Mest långlivade projektet i modern tid får väl anses vara Skunks united som spelade 2000-2007 med en pik av febril aktivitet kring 2003 som sen rann ut i sanden.

 

Oldfashioned Ideas, syftar ni på original skinhead tankarna utan rasism och så vidare eller hur tänkte ni med namnet?

-(Niclas) Det är en betydelse som man absolut kan läsa in i det, men tanken från början var nog snarare en tillbakagång till en äldre typ av sound, rakt och enkelt.

(Per) Som sagt man kan tolka in ganska mycket i namnet, men tanken från början med bandet var inte att uppfinna hjulet en gång till utan bara fortsätta spela punk på samma sätt som andra gjort tidigare med vår egen personliga touch på det såklart.

 

Det ser ut som om två av er ser ut som skinheads, är det något ni alltid får försvara eller?

-(Niclas) Inte som band, det har det aldrig varit tal om. hur det ser ut i privatlivet får de andra uttala sig om...

(Per) Egentligen inte. Vi spelar ju för oss själva och för dom som vill lyssna. Resten har vi ingen kontakt med och det är säkert människor som hittar saker att gnälla om oavsett vad det gäller. Så som sagt dom man i så fall skulle vara tvungen att värja sig mot skulle ju aldrig vara intresserad av vår musik ändå.

(Gustaf) Jag är motorcyklist inte skinhead. Men det är förvånansvärt lite försvarande nuförtiden. Det var nog mer sånt i tonåren.

 

Var det inte i Växjö den gamla tanten slog en skinhead i huvudet på någon slags demonstration, den där klassiska bilden?

 

-(Niclas) Det stämmer. Tanten med paraplyet. Hon lär inte behöva slita så mycket på det där paraplyet nuförtiden, skinheads är sällsynt i Växjö numera.

 

Öster, intresserar ni er för fotboll? Är det isåfall Öster som gäller eller vad?

-(Niclas) Inte nämnvärt faktiskt. På klubbnivå orkar jag inte riktigt engagera mig. Jag kan tycka det är kul att kolla på landslaget ibland. Gillar dock kulturen runt det hela, så jag skulle vilja vara mer intresserad. Jag har inget emot att hänga med dom andra på en pub och ta ett par öl och slökolla lite ibland.

(Gustaf) Jag älskar fotboll, dock inte Öster. Jag håller på Arsenal
och har väl någorlunda vass koll på engelsk boll. Svensk fotboll är
inte direkt högintressant men jag får väl ändå se mig som ngn
medgångssupporter för mina Malmökamrater.

(Per) Jag följer Landskrona BoIS i superettan och Newcastle United i England. Svart och vitt är alltid bäst om man räknar bort Juventus..

 

Nu till era texter....Spirit of 95, vad handlar den om?

-(Niclas) Den låten handlar om hur det var på 90-talet när Per och jag var unga små punkpojkar. För Gustafs del handlar den om att börja mellanstadiet, hahaha.

(Gustaf) Det var tider det, mellanstadiet.

 

Young and foolish,varför en låt om1964 och upploppen mellan mods och raggare?

-(Niclas) Den låten kom sig av en artikel vi hittade i ett gammalt nummer från 1964 av engelska dagstidningen Guardian som handlade om kravallerna på den engelska västkusten mellan mods & rockers. Rubriken var Young and foolish - with oldfashioned ideas, så då var det ju oundvikligt att göra en låt av det.

(Per) Låten blev ju till av den anledningen att det inte gick att undvika att skriva en låt på grund av artikeln. Men den tar ju också upp lite tidlösa fenomen om hur den väletablerade medelklassen och inskränkta vuxenvärlden saknar förmåga att begripa sig på ungdomskulturer och varför oroligheter uppstår. Det är enklare att bara säga att dom är unga och dumma så slipper man själv ansvar för hur samhället ser ut.

 

Er publik är en blandning av punkare och skins eller hur ser det ut?

-(Per) Ja väldigt blandad skulle man nog kunna säga. Malmö är en väldigt blandad stad och olika typer av punkanhängare och olika åldrar går på varandras spelningar.

(Gustaf) Jo nog ser det ut så, men jag tror till och med att andra rockentusiaster kan uppskatta oss med ;)

 

Hur ser scenen ut idag för ett svenskt band av er dignitet?

-(Gustaf) Overall ser det väl bra ut, nu har vi inte tagit oss runt och lirat live så mkt ännu. Det skulle vara kul att lira i Europa med.

(Per) Den ser väl ganska ok ut. Ganska mycket arrangemang runtom i Sverige och i Malmö finns det ett par klubbar som kör bra musik. Däribland klubb Pogo som fokuserat på Oi där det gjorts mycket bra framträdande.

 

Finns det några bra svenska band?

-(Niclas) Ja absolut. Antipati, On the job, CDCP, Clichés, Vindicate this!, det finns många.

 

I utlandet?

-(Niclas) Många, men just nu lyssnar jag mycket på Black Marias, fantastiskt bra band.

(Per) Jag lyssnar på många utländska band allt från gamla brittiska klassiker till moderna förmågor. Jag har alltid haft en förkärlek till Tysk Oi.

 

Hur tycker du det är att leva i Sverige annars?

-(Per) Sverige är väl på många sätt ett trevligt land att leva i. Jag gillar klimatet hyfsat. Är vintern för jävlig uppskattar man sommaren mer. Om man jämför med många andra har vi det kanske något bättre här med löner, anställningstrygghet, fackföreningar och välfärd. Men det är ju inte direkt något lyckorike. Den där grundtryggheten som man tänker finns i Sverige kanske inte är så självklar längre trots allt. Hela världen anpassar sig på något sätt till varandra och blir mer lika. Politikerna träffas i Bryssel och blir mer och mer lojala med varandra istället för de människor de säger sig företräda på hemmaplan. I det tomrummet uppstår det istället massa suspekta organisationer som snackar om enkla lösningar. Då väller det ut en gegga av rasism, religiös extremism och annat elände. Den enkla lösningen är ju att dom som bestämmer är korrupta och bryr sig bara om sin egen makt. Dom kommer vara korrupta och behandla oss som skit oavsett ifall det finns invandrare eller inte. Som du nog begriper har jag inget förtroende för någon politisk organisation överhuvudtaget. Men i övrigt är Sverige ett trevligt land.

(Gustaf) Kan väl bli bättre men vi har det nog rätt jävla gött här i
gamla Svedala?! Nu ska jag bara hitta ett jobb här med så jag slipper
pendla till Danmark.

 

We´re in this shit together, vad är det för skit ni går igenom tillsammans?

-(Niclas) Livet...

 

Är det er debutskiva?

-(Niclas) Ja, det är det första vi ger ut. Det fanns en slags livedemo på ett tidigt stadium, men detta är det första ordentliga vi ger ut.

 

Var står ni när vi snackar om nedladdning och mp3 och så vidare?

-(Niclas) Det beror på. Nu är det ju knappast aktuellt för oss, men om man tänker sig att tjäna några pengar på musiken så är det ju inte bra. Nu har pengar aldrig varit drivkraften för mig, så för mig är det inget problem. Men jag förstår den sidans synpunkter också. Å andra sidan kan man ha stor nytta av det, vi har ju haft stor hjälp av att folk kunnat lyssna på oss på Myspace osv. till exempel. Om det drabbar skivbolagsjättar skiter jag fullständigt i, men små egenproducerade skivor är ju beroende av att åtminstone sälja så det täcker upp utgivningskostnaden, där drabbar det ju mer personligt. Men det är inget som jag kan se skulle gå att stoppa, och inget jag heller vill stoppa för den delen. De som är intresserade lär köpa skivor även i fortsättningen, och de andra kan förhoppningsvis upptäcka lite bra musik via nerladdning.

(Per) Min personliga åsikt är att jag inte har någonting emot nedladdning överhuvudtaget. Så klart finns det vissa negativa effekter för vissa. Men i det stora hela blir det på något sätt ett utmanande av de stora skivbolagsjättarna som bara sitter och cashar in pengar. Jag kommer alltid att köpa skivor om de är värda att köpa. Jag stöder alla punkband jag kan. Det kommer aldrig bli ointressant för mig att köpa musik. Musik är för mig en kombination av livsstil, kamratskap och umgänge. Dom allra flesta som håller på med punk hoppas och tror jag har en stor kärlek till scenen i bred mening och stöder den i vått och torrt. Om Orup och Abba blir bestulen på musik skiter jag fullständigt i. Kan man ladda ner vår skiva så gör det.

 

Blir det mycket intervjuer?

-(Niclas) Mycket vet jag inte, men det har blivit några. Men det är bara kul.

 

Finns det något intresse från utlandet?

-(Niclas) Intresset är ganska stort från utlandet faktiskt. Vi har sålt fler skivor utomlands än i Sverige, hittills iallafall. Framförallt Tyskland verkar gilla oss. Men vi finns även hos distros i Tjeckien, Slovakien, England, Italien, Finland och Spanien. Vi har dessutom gjort nån intervju med ett fanzine från Ukraina och spelats på radio i Kanada, så spridningen är väldigt bra.

 

Killen på omslaget, vem är det?

-(Niclas) Killen på omslaget är en tjej och heter Sandie. Bilden är tagen någon gång på 80-talet i Linköping.

 

Snälla ranka fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-(Niclas) Du kan få 6st skivor till och med: Cocksparrer - Shock troops, Dead Boys - young loud and snotty, Stiff Little Fingers - Inflammable Material, 999 - Biggest prize in sport, Control - Hooligan rock n' roll, Black Marias - Clockwork army. Där de fyra första är all time favourites och de två sista är favoriter just nu.

(Per) Skivor: Cock Sparrer - Shock troops, The Opressed - Oi Oi Music, Last resort - Skinhead anthems, Angelic uppstarts - 2000000 voices, Asta Kask - Aldrig en LP (Mycket klassiskt som kommer hålla för evigt).

(Per) Konserter: CockSparrer - London, CockSparrer - London, CockSparrer - Berlin, CockSparrer - Venedig, CockSparrer - Köpenhamn. Fånigt men sant, dom är mina rolling stones.

(Niclas) Kan nog nästan skriva under på den listan också, fantastiskt bra spelningar allihop.

(Gustaf) - Familjen, Vännerna, Musiken, Hojen, Köttgrytan.

 

Första, senaste och dyraste skivan du köpt?

-(Gustaf) Första var nog Iron Maiden - Killers, senaste var Looking for
trouble cd-splittarna. Istället för den dyraste tar jag den billigaste
då jag fyndade Strength tru Oi! hemma hos en pundare. Han skulle sälja
allt han ägde för att dra till Amsterdam så jag betalade ca 35 pix för
skivan.

(Niclas) Första skivan jag köpte för egna pengar var nog en Kiss-skiva tror jag. Första punkplattan var iallafall nån bootleg med Sex Pistols. Senaste plattan var Black Marias. Kan inte minnas att jag köpt någon som varit riktigt dyr nån gång faktiskt.

(Per) Första skivan jag köpte var en kassett med Kiss. Första punkskivan var LP:n Rika barn leka bäst med KSMB (fortfarande en personlig favorit) Dyra skivor har jag aldrig köpt.

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-(Niclas) Ingen direkt pinsam platta, men jag har några Televinken-singlar jag inte spelar så jävla ofta...

(Gustaf) Jag vet att i andras ögon är min Lambadasingel sjukt pinsam.
Men säg den som inte vill skjuta fram pelvis i den förbjudna dansen
efter litervis med flaggpunsch!?!?!

 

Ni gjorde en riktig skiva och inte en bränd, varför(skitbra tycker jag)?

-(Niclas) Det var aldrig något vi funderade på att ge ut en bränd skiva, vi jobbade hela tiden på att vi skulle ge ut en riktig skiva.

 

Bara engelska texter, aldrig några svenska?

-(Niclas) Tror aldrig att vi kommer göra några svenska låtar, åtminstone inte på skiva. Det finns många som gör det bra, Antipati till exempel, men för mig känns det svårt att gå över till att skriva på svenska. men vem vet i framtiden.

 

Framtidsplanerna för bandet?

-(Niclas) En singel ligger färdiginspelad och ska förhoppningsvis kunna komma ut inom rimlig framtid. Sen ska vi spela i Malmö med Last seen laughing och Skinfull i januari, och sen så lutar det åt en del utlandsspelningar under nästa år, framförallt Tyskland då. Vi har fått ett par erbjudanden därifrån som vi tänkte följa upp om allt går som det ska.

 

För dig själv?

-(Niclas) Närmast ligger väl jul nu då med ungarna, sen får vi väl se vad nästa år har att bjuda på.

(Gustaf) Skaffa jobb i Sverige.

 

Visdomsord?

-(Niclas) Man får bara ett visst antal chanser i livet att göra något slags avtryck, så se till att det blir rätt och meningsfullt när chansen kommer. Make it count. Vad det än gäller.

 

Nåt att tillägga?

 -Tack så mycket för intervjun, ta gärna chansen att se oss nån gång om tillfälle ges, och se för guds skull till att köpa plattan och en t-shirt av oss nu på en gång!