OI POLLOI

Scottish steel

Oi Polloi har varit på vägarna I många år och dessa skotska killar har varit så snälla att svara på lite frågor på mina frågor på dagen fem år efter “jubileumet” av terroristattacken 11/0-01 och nu är det 2006.

 

Ni har varit på vägarna ett tag nu , har det varit många ändringar i bandet genom dessa år? 
-Ja, men dagens lineup har varit ihop i 5 år nu!

Sättningen nu?
-Calum på bas, Deek på sång, Olssen på gitarr och Cam på trummor. 


Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, jobb, intressen, familj och något hemskt om varje medlem?
-Ingen av oss har barn. Vi är alla runt 30-årsstrecket eller äldre. Calum är engelskalärare och han undervisar flyktingar och hemlösa människor och resten av oss är arbetslösa just nu.   Vi är alla intresserade av en massa olika saker och alla andra än Calum spelar i andra band också.


Ert namn Oi Polloi(jag vet att ni fått frågor om ert namn många gånger) är lite annorlunda eftersom förr i tiden oi och anarchopunk var “fiender” , var det därför ni tog namnet?
-Namnet är en gammalt grekiskt uttryck som betyder “folket, mobben, det vanliga folket” som motsats till de rika jävlarna. Vi valde det för att vi inte ville ha något kliché punknamn som Urban Chaos eller-Dis-något. 


Hur är det att spela musik som denna i Skottland?
-Det är roligt!

Finns det några andra bra band i Skottland just nu?
-Ja, det finns en hel del bra skotska band. TRIBE är ett bra anarcho-crust band from Aberdeenshire precis som Filthpact. Sedan finns  Social Insecurity och Afterbirth från Edinburgh som har ett riktigt gott D-beat sound och In Decades Decline som spelar tight metallisk hardcore. Ifall du gillar mer 77-stil så finns Sad Society som gör det riktigt bra och även Gin Goblins som gör en slags horrorpunk. Det finns en del andra band också men det är några av de bästa. 


Vad vet du om Sverige, vad är typiskt svenskt?
-Jag hade nöjet att se er polis i action i Göteborg på den stora EU- demonstrationen- sjuka jävlar – slå oskyldiga människor – skjuta riktig ammunition in I folkmassan och klä ut sig i svarta kläder och masker och slå sönder affärer själva och få de protesterande att verka stygga. Inte för att polisen är bättre någon annanstans men det är min mesta minnen från Sverige.    

Har ni hört några svenska band?
-Jag såg Uncurbed Family på en festival I somras och de var riktigt bra. Det finns en massa bra band som börjar med ”Dis” också.  

Är ni intresserad av fotboll ….ifall ni är det så har ju Skottland fått en bra start på kvalet till EM? Nöjda eller bryr ni er inte?
-Vi bryr oss inte ett skit om fotboll. Det är Bröd och Cirkus för massan. 

Favoritlag….?
(Mitt är ett som heter GAIS)
-Alla som spelar emot Glasgow Rangers – de har en massa fascistiska, rasistiska supporters.

Politik och musik, går det hand i hand?
-Korrekt.

Bästa politiska bandet?
-CRASS.

Tror ni att musik kan ändra livet för någon och då menar jag inte för folket som spelar, jag menar för lyssnaren? 
-Självklart kan det. Det har ändrat alla våra liv – och ditt också kan jag slå vad om. Tyvärr på ett negativt sätt också – se på skadan som nazistbanden som Skrewdriver har gjort för att förgifta människors hjärnor och få upp rasist hatet över hela jordklotet. 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?
-Det betyder en massa olika saker för olika folk men för oss är det så mycket mer än musiken – det har kommit att innefatta DIY-filosofin på alla områden I våra liv och att ifrågasätta överheten hela tiden.  

Har musikindustrin och modevärlden missbruket punkens namn?
-Ja.

Ni sade att ni inte är ett proffesionellt band och att ni inte gör promokits och promotion? På vilket sätt får ni ut er musik isåfall? 
-Vi spelar en massa konserter over hela Europa och vi släpper en massa skivor och CD`s – vår musik kommer ut till en massa människor. Vi är inte intresserade av mainstream musikmedia – de skulle inte skriva om oss i vilket fall. 

Är My Space ett bra sätt att få ut sin musik?
-Yeah, det är ett sätt. Vi har haft en massa intressenter där. – thank you Mr Murdoch!!

Vad tycker du om mp3 och nedladdning?
-Det är ett nytt sätt att få ut din musik over hela världen utan att fysiskt distribuera via CD´s och LP´s eller vad som helst. Personligen gillar jag  “hårdvaran” men det är kanske min ålder. 

Är det bra eller dåligt för små band?
-Bra och dåligt. Lätt att nå för folk men det är lite störande när man försöker sälja en CD och någon säger ”Jag har laddat ner den gratis på nätet”. Det kanske inte betyder så mycket för de stora banden som inte behöver bry sig om pengar men små band har lånat pengar för att spela in och behöver sälja dina saker för att få lite pengar tillbaks så man kan betala tillbaks till de folk som har hjälpt dig med pengar, det är lite störande.

Laddar du ner själv? 
-Nej, men det gör Ricky. Han är mycket inne på progressiv rock och han tycker det är skitbra att han kan få tag på sådant här gammalt från 70-talet från alla dessa obskyra band från hela världen. Han skulle aldrig ha råd med det annars så det är skitbra allt som han kan få gratis. ,

En bra konsert med er? Hur är den? Är den våldsam?
-Självklart är den inte våldsam!! Vilken typ av fråga är det? Vår musik är inget soundtrack för folk att slå varandra på ett dansgolv i någon form av manlig exhibition. En bra konsert för oss är när folk dansar och sjunger med och har det bra – och förhoppningsvis till vad vi har att säga. 

Vilken typ av folk kommer på era konserter?
-Vi har en bra mix av folk på våra konserter – punkare, kängpunkare, antifascist skinheads, djurrättsaktivister och annat politiskt folk I Skottland och vi har gaeliskpratande eftersom vi gör en hel del av låtarna på gaeliska. 

När ni skriver texter, bad inspirerar er?
-Titta bara runt och se all skit i världen – det är en massa ämnen att ta av tyvärr.   

Gör ni bäst texter när ni är arga eller när ni är glada?
-När jag är arg.

Blir det mycket intervjuer? Är det tråkigt?
-Yeah, vi gör en massa intervjuer men det är ett bra sätt att nå folk. Ifall det var tråkigt hade vi aldrig svarat på dem.

Vilken är frågan du vill ha men aldrig får? Ställ den och besvara den?
-Jag måste tänka på den!

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?
-Icons of Filth "Onward Christian Soldiers" LP, Cockney Rejects "Greatest Hits Volume 1" LP, Discharge "Why?" 12", Antisect "In Darkness There is no Choice" LP och Killing Joke "Extremities".
Favoritkonserter:-
Discharge - Glasgow 1982
Killing Joke - Edinburgh "Night Time" tour
Killing Joke - Edinburgh "Extremities" tour
Antisect - Leeds "Out from the Void" era
Celtic Frost - Helsinki 2006
Viktigaste sakerna:-
Kärlek, frihet, vänskap, hälsa och bra musik!!

Första, senaste och dyraste skivan du har köpt?
-Första singeln jag någonsin köpte var "Into the Valley" av The Skids som var ett utmärkt bra punkband från Skottland på det sena sjuttiotalet – riktigt bra – kolla in dem om du inte hört dem! Jag vet inget om dyra skivor eftersom jag aldrig köpt något som kostat utöver det normala priset. Den senaste skivan jag köpte var en samling av Killing Joke remixes- klassiskt. 

Finns det någon Oi Polloi skiva som är värd mer än någon annan? Jag menar i pengar?
-Jag gissar att de första testpressningarna av Furim Ctacha som av misstag hade första låten på andra sidan sist på första.
Det finns bara 20 stycken av denna I världen så jag kan tänka mig att den är något för samlarna. 

Den mest pinsamma skivan i samlingen?
-Jag skäms inte för någon av mina skivor men jag vet att Calum köpte “Take on Me” av Aha så han borde skämmas över den. 

Framtidsplaner för bandet?
-Vi turnerar nästa månad och vi spelar i Sverige i Umeå den 3:e November på en stor festival som säkert blir kul. Vi har en ny 7-tummare ute i januari också. Det kommer att bli mycket mer rockande mot systemet nästa år!

För dig själv?
-Jag skall göra mig en toast med vegetariska saker på nu ------ mmmmmm!  

Visdomsord?
-Ifrågasätt allt.

Nåt att tillägga?
-Ja, det är årsdagen för 9/11 attacken idag och vi har fått fem år av skitsnack lögner angående om vad som egentligen hände och jag vill uppmuntra folk att kolla in denna.:-
http://video.google.com/videoplay?docid=-1016720641536424083&q=press+for...