Noteingang är ett tyskt band som sjunger på tyska och de skickade mig tre skivor och jag tycker de har en riktigt trevlig punkrockstil på sina skivor så därför bad jag dem svara på ett gäng frågor.

 

Historia?

-Det finns ingen konstigt i vår historia. Några 15-åriga punkare startade ett band och skrev låtar om alla möjliga saker som störde dem, fick en massa erfarenhet och började växa upp till att bli ett seriöst punkrockband. Nu är de i sina tidiga 20 eller mitten av 20 eller sena 20-åriga åldrar och de beter sig som i början om inte värre.  

Snälla berätta lite om varje medlem, ålder, familj, intressen, arbete och något hemskt om varje medlem?

-Huh, okay.
Först är det Christopher (Gitarr/Sång). Han är 21, har riktigt fräcka föräldrar, en yngre syster och en äldre bror. Han älskar sin bil (Opel Manta, psychedelic-clown-vomit camouflage färgad), Tyska bandet "Die Toten Hosen", The Ramones och öl. Han äger exakt två böcker, en om Hosen och den andra handlar om Ramones och han har potatisnäsa. .

Christian (Trummor/Bakgrundssång) är 20.
Jag har aldrig träffat hans föräldrar eller hans äldre syster. Han gillar ytliga filmer, TV-spel och crustpunkband som låter som de är inspelade i en soptunna. Han är den näst lataste jag träffat.  
Leonhard (Bas/ Bakgrundssång)  Har just fyllt 26. hans föräldrar är båda läkare och han ska också bli det. Han är nog den smartaste i bandet men det håller inte tillbaks honom när han blir den mest störande när han dricker. Allvarligt så är han en av de trevligaste jag känner. Även när han är full. Vilket är väldigt ofta.
Sist men inte minst: Jag. Mitt namn är Steffen, jag är 28, spelar gitarr och sjunger en hel del. Jag kör en svart Jaguar från 1976, älskar att spela cricket på fritiden. Jag dricker oftast inte, förutom på helger men aldrig mer än lite lite cognac. Jag har en massa av inflytelserika vänner och fiender och alla i den globala politiken känner igen mitt ansikte….Nej, jag skojar bara. Min Jaguar är röd.

Ni sjunger på tyska, aldrig några tankar på engelska(gör inte det för jag älskar tysksjungen punk)?

-Vi har ofta tänkt på att skriva låtar på engelska men vi har van toss att skriva dem på vårt språk och folk har blivit vana med tyska texter. Så låtarna förblir nog på det säettet och vi vill behålla dem på vårt eget språk.

Er låt Stasi 2.0, vad handlar den om?

-Det är inte lät att förklara detta på engelska. Som du vet har vårt land varit delat från 1949 till 1989/90 och östra delen hade ju en hemlig polis som hette Stasi. Deras huvudsyssla var att kolla in innevånarna och se om de gjorde eller skrev något om regimen. 2006 eller något liknande så försökte den tyska regeringen att ändra vår lagstiftning om dataskyddande och det blev namnet web.20 som var en proteströrelse som växte fram. Självklart var det inte vår uppfinning men vi gillade det och var definitivt på de protesterandes sida.  

 

Politik och musik går det hand i hand?

-Det beror på, måste jag säga. Sätt på din radio och lyssna på den musiken ett tag. Det finns inget politiskt där men det är inte dåligt. Folk behöver inte politik varje minut av dagen, de gillar oftast vanliga låtar. En låt behöver inte vara politisk för att vara en bra låt. Men jag tror att skriva en politisk låt måste vara det mest kreativa sättet att få ut dina tankar.

 

Bästa politiska band?

-En ung Bob Dylan, Tyska band som Ton Steine Scherben eller Wizo, Brittiska band som New Model Army, Amerikanska band som Dead Kenndy's, NOFX... etc. Det finns många.

 

Ni sände mig en live-ep, demo 2010 och und keiner kann´s verstehen...har ni gjort något mer?

-Nej, inte ännu. Vi sparar pengar just nu för att spela in ännu ett album. Leonhard lämnar oss för mer än 6 månader nu och när han kommer tillbaks skall vi spela in ett nytt album.  

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Hög, melodisk, tryckande.

 

Punk, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

-Vi har fått denna frågan en massa gånger. Det är en typ av livsstil men ingen av oss lever så. Ingen av oss har en rosa tuppkam, lever på gatan, har en råtta i din munkjacka eller något sådant. Vi gillar bara musiken och försöker vara punkare i hjärtat.  

 

Vilka band jämförs ni med i recensioner?

-Hhm, Jag vet inte. Nåt tyskt punkband kan jag tänka. Some German punk bands I guess.

 

Vilken är den konstigaste recensionen ni har fått?

-www.wasteofmind.de skrev att vi visste hur vi skulle hålla våra instrument rätt. Jag tror det är snällt nog.  

 

Bryr ni er om recensioner?

-Några mer än andra. Det finns inte många recensioner med våra skivor först och främst så vi måste vänta tills vi får några mer och se hur det påverkar oss. .

 

Hur är det att bo i Tyskland just nu?

-Ännu en hård fråga. Det beror på. Det är som de flesta europeiska länder. Det är i grunden ett väldigt bra ställe att leva, du har alltid något att äta, dricka, sova i och gå till och det är så mycket bättre än i många andra länder i världen. Vi har allt vi behöver och vi har ett solitt system som fångar upp alla som faller. Självklart så kunde saker vara bättre i vår politik. Vår regering kunde göra saker bättre, vet du?

 

Finns det några bra band där just nu?

-Jag är inte så mycket för tyska band. Jag lyssnar på radio i duschen varje morgon och det knäcker mig varje gång. Jag är säker på att 90 procent av all musik som görs i Tyskland är total skit. Det finns ett band som heter  "Chefdenker" som jag har lyssnat på en del de senaste dagarna.  De är riktigt bra. "Rasta Knast" (du vet Asta Kask? De brukade spela covers av dem) är ett annat bra exempel.

 

Vad vet du om Sverige?

-Det är en konstitutionell monarki(är det väl?) Ni är omringade av Norge och vatten. Ni har en massa deathmetalband. Ni har get os IKEA och Volvo(jag sitter på ett IKEA bord just nu och vill gärna köra en stor Volvo en dag). Ni har också en väldigt solitt socialt nätverk. Era stora städer är väldigt rena, har det berättats. Sprit är väldigt dyrt i Sverige och  själv ångrar jag att jag bara åkte till Norge hittills. Men jag kommer att kolla in Stockholm 2011, det lovar jag.

 

Har du hört några bra svenska band?

-Självklart! Backyard Babies, Refused, Friska Viljor, No Fun At All etc.

 

Finns det någon websida du tycker att alla måste kola in?

-www.noteingang-online.de

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

-Det är svårt.
Skivor:
- Tom Waits - Rain Dogs
- Ramones - Rocket To Russia
- NOFX - Punk in drublic
- Turbonegro: Apocalypse Dudes
- Bob Dylan- Highway 61 Revisited
Konserter:
- Cream, Royal Albert Hall London 2005
- Dropkick Murphys, på någon klubb i Boston på St. Patrick's Day 2004
- Turbonegro, Southside 2004
- Misfits, Halle 2, 2003
- Bob Dylan, Offenbach 2000
Saker:
- Familj
- Vänner
- Musik
- Öl
- Katter (jag vet, det är udda)

 

Första senaste och dyraste skivan i din skivsamling?

-Första: Scorpions - Crazy World
Senaste:  Rival Schools - United By Fate
Dyraste.: Pink Floyd - Dark Side Of The Moon (vit vinyl orig. 1974 pressning)

 

Mest pinsamma skivan i samlingen?

-Phil Collins - Hello, I must be going
 

Erat namn på gruppen är ju Noteingang, hur viktigt är ett namn för en grupp? Vilket är det bästa bandnamnet?

-Ett namn är alltid viktigt för ett band. Du måste vara väldigt kreativ ifall man vill att folk skall komma ihåg det. Det bästa namnet är definitivt "Diagnose Arschlochkrebs", som betyder "Diagnos Ändtarmsmcancer ".
 

Hur ser du på mp3, nedladdning och allt sådant?

-Jag är skivsamlare och jag gillar inte de sakerna. Å andra sidan så kanske det är bra för ungdomar att få tag på bra musik. Jag vet inte…....

 

Är det bra eller dåligt för ett band som ert?

-Ifall vi någon gång blir så kända så att vi marker det så skriver vi tillbaks… :-)

 

Berätta lite om Alzenau?

-Det är en liten stad i Bavaria, på gränsen till Hessia, ungefär 45 minuter från Frankfurt med bil. Vi har ungefär 20000 invånare, ett sjukhus, en massa vingårdar, god korv och det mest kända är vårt ”äppelvin” som är lite som cider.
 

Framtidsplaner för bandet?

-Bli rik och fet. Och sedan ska vi köpa oss en liten ö i Franska Polynesien….det skulle vara fräckt. Nej seriöst. Vi skall försöka att skriva ett massa bra låtar och göra ännu en skiva. Det är det största målet..

 

För dig själv?

- mitt liv dit jag vill.

 

Visdomsord?

-Ät aldrig den där gula snön.

 

Nåt att tillägga?

-Inte mycket. Det tog mig en stund :-) Tack så mycket för ditt intresse i bandet. Säg hej till Sverige , kanske vi kan komma över dit och göra några spelningar.