Not Available är ett riktigt bra tyskt band som oftast sjunger på engelska ... .Här har de svarat på en massa frågor från mig i december 2014

 

Snälla berätta lite historia i gruppen?

Not Available bildades 1992. Vi var ett par vänner som spelade musik tillsammans. En dag en pappa till en av dessa vänner, som också spelar i ett band, gav oss ett gammalt trumset gratis. Det var födelsedagen av vårt band.

 

Snälla berätta lite om varje medlem i gruppen just nu, ålder, familj, jobb, intressen och något hemskt om alla? Har ni varit i några andra punkband innan?

Det är bara vår basist, Stephan, som har spelat i ett annan punkband innan, The Seasick Pirates. Förresten, så är han 38 år gammal vår basist, en lärare, ingen familj (han är den enda singeln i vårt band, se upp flickor).

Vår gitarrist Didi är företagsekonom, 39 år, han är gift och har ett barn.

Vår andra gitarrist, Steffen, är 40 år gammal, Han är en tandläkare, också gift, två barn.

Vår trummis Chris, 39 år, är en oculist, han kommer att gifta sig snart, inga barn.

Slutligen så är det jag, Dragan (sångare), 40 år gammal, ingenjör, fru, två barn.

Och det finns absolut inget illa om oss, alla av oss är helt enkelt bra.

  

Jag tror att jag kan höra både ushc och gammal punkrock , har jag rätt? Favoriter från förr?

Jag gillar  båda, punkrock och ushc. Mina all-time favoriter: Bad Religion. Andra gamla saker vi gillar: No use for a name, Rancid, NOFX, Satanic Surfers, Gorilla Biscuits, No Fun at All.....

 

Not A´vailable, vem kom på namnet, är ni nöjda med det? Varför inte en tyskt namn ? Vilket är det bästa bandnamnet du vet?

Jag kom upp med detta namn. Jag tänkte, det låter riktigt coolt. Nå, det var det tidiga 90-talet, när en mobiltelefon var en framtidssak . Idag antar jag att vi skulle välja ett annat namn, ett som är lättare att stava, kanske Pupu till exempel. Vi har valt ett engelskt namn, eftersom det var de banden från USA som vi brukade lyssna på. Det bästa namnet jag vet? Tja Soziedad Alkoholika är ganska coolt.

 

Vad är det bästa med att spela live? Är det skillnad på att spela nu och när ni började spela?

Det bästa med att spela live är energin mellan bandet och publiken. Sjunga sånger tillsammans,att ha en bra tid tillsammans - obetalbart.

Skillnaden mellan att spela då och då? Den punkrockscenen är inte så stor som den var, när vi började. Så punkrockspelningar är oftare på mindre klubbar i dag.

   

Och var är bäst att spela? Finns det någon plats du verkligen hatar att spela?

Först av allt, det finns ingen plats som vi hatar att spela på. Om bästa platserna? Inte lätt att svara på, det finns ett par ställen i Tyskland,  Barcelona är också ganska coolt. Tja, det är bra överallt.

 

Hur är det att spela den här sortens musik i Tyskland?

Som jag sa tidigare, är punkrock scenen i Tyskland inte så stor som den en gång var. Så det finns inte många tyska punkrock band. Men vi försöker hålla det vid liv.

  

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

Melodisk, politiskt inkorrekt

 

Vad betyder punk för dig, är det bara ett ord eller är det en livsstil?

Om det skulle vara bara ett ord för oss, så skulle vi inte spelat med NOT AVAILABLE i över 20 år nu. Det är en del för oss sedan vi var tonåringar. Så nej, det är definitivt inte bara ett ord.

 

Hur ser du på nedladdning, mp3 och sånt?

Jag är inte inne i mp3, jag föredrar att köpa CD-skivor. Men det är ju för att jag växte upp med det. För ungdomar så är det idag mp3 som gäller  och sånt de är vana vid. Saker förändras.

  

Hur är det att bo i Tyskland nu? Politiskt?

Tja, vi är fria att göra allt vi vill. De flesta människor i världen kan inte säga det. Jag är född i Jugoslavien, så jag vet även ett par andra sidor. Så jag kan säga, det är ganska bra att bo i Tyskland.

 

Finns det några bra band från Tyskland nu? Är punkscenen stor? Hur är det i din hemstad?

Punkscenen i Tyskland ... vänta, har jag inte sagt det innan? ;) I vår hemstad finns det ingen punkscen alls. Det är därför vi inte spelar så ofta i vårt område. Bra punkband från Tyskland, Beatsteaks säkert. Och gärna, för att kolla in Itchy Poopzkid.

 

Vad vet du om Sverige?

Goda människor, bra band, Millencollin, Adhesive, Randy, No Fun At All, 59 times the pain ... Burning Heart, Brööl (good old times). Och alkohol är dyrt.

  

Era texter, vem gör dem och vad som påverkar dig? Varför inte på tyska?

Vi började med att sjunga på engelska, eftersom banden som påverkat oss var från USA. Och vi ville låta som dem. De flesta av våra texter är skrivna av vår trummis Chris en mig. Influenserna är olika, det handlar om bandet, om tjejer, om saker som har hänt för någon av oss. Men ärligt talat, det är inte riktigt "budskapet" Not Available vill berätta. Det finns andra band gör det mycket bättre,än vad vi kan.

  

Finns det något ämne ni aldrig kommer att skriva om?  

Nej.  

  

Politik och musik, går det hand i hand?

-Ja, visst. Som jag sa tidigare, det finns ett par band med bra politiska texter, som Bad Religion eller Rage Against the Machine.

 

Tror du att musik (texter och så vidare) kan ändra någons liv, då menar jag folk som lyssnar på musik?

Klart jag gör. Det finns en fin berättelse. För 15 år sedan när vi fick ett brev från en kille i fängelse. Han skrev att han har ett album med oss  som han lyssnar nästan varje dag. Och det gör hans dag lättare sade han. Det var verkligen hjärtevärmande.

 

 Första skivan, senaste och dyraste skivan du har köpt?

Första skivan: MC Hammer - vänligen Hammer do not hurt em (jag vet, jag vet ...)

 Senaste skivan: Lagwagon - Hang

 Dyraste skivan? Ingen aning, jag har bara CD skivor med ordinarie priser.

  

Är det viktigt för er att få ut dina skivor fysiskt också? Nya saker på gång? Etikett?

Ja, precis som jag sagt tidigare, vi växte upp med CD skivor, det är därför vi ville ha våra album fysiskt. Ett nytt album är inte på gång just nu, eftersom vårt senaste album kom ut januari 2014 NO Excuses(Antstreet records)

  

Snälla berätta en rolig sak som har hänt under er karriär och eller under någon viss spelning?

Det finns massor av roliga saker. Till exempel gjorde vi en 4-spelningarsturné i Spanien för några år sedan. Den 2: a spelning var i Malaga. Vi var tvungna att sova hemma hos bandet som spelade med oss. Så efter spelningen berättade killarna att  dom skulle ta bussen och hämta oss upp nära en plats, där vi hade spelat. Tyvärr fanns det några pubar på vägen. Så vi tog ett par drinkar. Efter 90 minuter anlände vi till slut till vår mötesplats, där killarna skulle möta upp oss. Men det fanns inga killar, ingen buss. Vi kunde inte nå någon av killarna, deras mobiler var avstängda och vi hade ingen adress. Så vi började leta efter ett hotell där vi kunde sova. Jag vet inte vad som pågick den där dagen i Malaga, men absolut varje hotell var bokat, inte en enda rum kvar. Så efter att ha vandrat i några timmar genom Malaga hittade vi en öppen klubb. Vi gick in och köpte en drink. Men alla som fanns där dansade lambada. Det var skrämmande, så vi gick ut på. Vi var så trötta, så vi bestämde att sova på stranden. Några timmar senare killarna från det andra bandet ringde oss och plockade upp oss på stranden. Det var en av de längsta nätterna i vårt bands historia.

  

Hur ser er publik ut? Vilka människor saknar du på era konserter?

Vår publik ser fantastiska ut, vackra människor överallt. Ungdomar, äldre (som oss), flickor, pojkar ... Så vi inte saknar inte någon alls. 

  

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna i livet?

Skivor:Bad Religion – against the grain  

NoFX – Punk in drublic  

Rancid – And out come the wolves  

No use for a name – The daily grind  

System of a down – Toxicity  

  

Konserter:  

Bad Religion - Toy Dolls - No Use for a name – NoFX - Lagwagon  

  

Mina viktigaste saker: Familj / barn - Vänner - Musik – Band

 

Är det tråkigt med intervjuer? Är det mycket intervjuer ??

Nej, de flesta intervjuerna är inte tråkiga. Men vi har inte intervjuer ofta. Kanske det är därför det inte är tråkigt för oss.

 

Fråga de frågor du aldrig får men vill ha, ställ den och besvara den?

Fråga: Hur många vägar måste en man gå innan du kallar honom en man? Svar: 5

 

Framtidsplaner för bandet?

Att komma till Sverige, vi har aldrig spelat i SVERIGE !!!!!

 

För dig själv?

Uppfostra mina barn så bra som jag kan. Resten? Låt oss se vad som kommer...

 

Visdomsord?

Låt aldrig ditt glas bli tomt.

 

Nåt att tillägga?

Tack så mycket för dina frågor. Hälsningar till alla, särskilt till Sveriges punkrock gemenskap. Hoppas vi ses snart.