No Shame intervju:

Först av allt vill jag saga at den här intervjun är besvarad av Sampsa och det behöver inte vara åsikter för hela bandet( vi är ingen product av någon imagekonsult utan ett riktigt band.)

 

Historia?

-No Shame föddes i Salo (en liten stad i södra Finland) december 1996! Vi gjorde vår första  cd-r “Through it all” 1997 och efter det lämnade vår ordinarie rytmsektion oss och blev ersatta av Schpex på bas och Teemu på bas. 1998 gjorde vi “Hope”-ep (cd-r) och vi fick ett skivkontrakt med Straigedge Records(har inget med rörelsen att göra) . Vårt debutalbum “Greed is god” kom ut året efter. Vi gjorde en massa spelningar i närheten av Helsingfors/Salo/Åbo och vi började få ett namn som ett bra live band. I november 2000 släppte vi vår andra fullängdare som såldes för det löjliga priset av 2 euros. Den mottogs väldigt bra och vi spenderade över 2 år med turnerande i Finland och vi förtjänade att bli ett av Finlands mest kända punkband. 2002 släppte vi vår första 7 tummare med hjälp av våra vänner på Sitruunamaailma och Hardbeat records. Vi har spenderat hela hösten till att spela in den nya skivan “Rebound for Glory” som blev en dubbel CD som just släpptes i Finland…

 

Snälla berätta lite om varje medlem, arbete, ålder, intressen, familj och något hemskt om varje medlem?

-Esa Salokoski(gitarr,sang) Han är den ende som jobbar för tillfället (på Janitor). Han spelar in och mixar alla våra skivor och jobbar för andra punk/rockband också. Han tatuerar också men oftast reparerar han en massa saker(som våra förstärkare och gitarrer efter vi har slagit sönder dem på spelningarna) Hemskt är att han alltid är två timmar sen. 

Teemu Horto(trummor) är den mest musikaliske av oss(spelar all instrument batter än alla oss andra) han har varit I punkscenen längst av oss(före Schpex gick i skolan)  Allt han gör är att spela trummor och ta hand om sin lilla bebisflicka. Han är aldrig nöjd med något vi gör. Schpex(bas/sång) är yngst av oss alla. Allt han gör är att hänga ute med vänner, dricka öl och försöker att hålla vår hemsida igång. Hemskt med honom är att de tycker att han är ett asshole och folk är inte helt fel ute.

Sampsa Sarparanta(sang/gitarr) well, ifall jag inte är på turné eller skriver nya låtar eller gör flyers eller organiserar turneér så målar jag säkert av min flickvän, indianer, natur, demonstrationer eller något…Hemskt med mig är att jag tror att jag är så bra att det inte finns något dåligt att säga om mig och det är DÅLIGT!

 

Jag hör i er musik att ni ölskar det ni gör och jag kan även höra band Husker Du, Sham 69 Rancid och lite New Model Army kanske, kommentar på det?

 -Tack. Vi gör verkligen musik som vi själva gillar och det är alltid roligt att höra att andra känner det också. Riktigt bra band du nämnde där så jag förmodar att det vi gör är rätt. Vi lyssnar alla på olika musik och det märks väl i våra låtar. Vi försöker inte att kopiera något sound  och vi försöker att låta som No shame och jag tror vi har blivit mer framgångsrika ju mer vi har varit tillsammans.

 

Vilka andra band jämförs ni med?

 -Oftast hör vi namn som Rancid, Anti-Flag, Clash, Social Distortion…

 

Hur är en bra spelning med No Shame?

 -Vi är definitivt ett liveband. Det är vad vi tycke själva och det gör nog våra fans också om ni skulle fråga dem. Det är ett bra gig när du inte kan komma ihåg vad som hände på scen efteråt(jag dricker aldrig före en konsert) du känenr dig bara tom och full efteråt, det är som riktigt bra sex.

 

Hur ser den medelmåttige No Shame-diggaren ut?

-Jag tror att den ser ut som de flesta punk, garage eller hc-killar och tjejer ser ut idag men jag tror inte det finns något som vi kan kalla medelmåttig No Shame diggare. Det är väldigt olika typer som kommer till våra spelningar?

 

Hur tar publiken en akustisk sång som Democracy?

-Vi visste inte vilken typ av respons den skulle få men vi gjorde bara som vi ville men den har blivit riktigt bra mottagen hittils.

 

Jag förstår när jag hör era texter att ni är inne I politiken och på den vänstra sidan, spelar ni mycket gigs för politiska partier?

 -Nej, eftersom politiska partier organiserar oftast inte spelningar här i Finland. Men vi är alltid intresserade av att spela på andra välgörenhetsspelningar( som att stödja den lokala scenen, Greenpeace, Friends of the earth, anti-rasistiska, djurens rättigheter osv.)

 

Är det viktigt att blanda in politik i texterna?

 -Jag tror att en bra text kan handla om vad som helst men jag tror att du måste skriva om något som är viktigt för dig- att det kommer från hjärtat- Jag skriver om saker som betyder en massa för mig och det kan vara politiskt eller personligt. Det viktigaste är att de tror på vad du säger, att du är ärlig mot dig själv och att du är ärlig mot din publik.

 

Kan musik ändra någons liv, ge ett exempel?

 -Ja, det kan det. Jag skulle inte vara där jag är idag om jag inte hade hört min pappas Beatles och Rolling Stones skivor när jag var 3 eller 4 år. Runaways Boys med Stray Cats när jag var 7 , se AC/DC när jag var 15 och höra min lilla syster varje dag när jag var 18.

 

EU-mötet hölls ju I Götebirg I juni 2001, vad tycker du om det som hände? Var ni där?

-Nej, ingen av oss var där. Jag är bara ledsen för att det blev som det blev.

 

Hur är det politiska läget I Finland just nu?

 -Jag tycker att på det stora hela har blivit bättre i Finland eftersom folk börjar göra aktioner mot orättvisor. Jag kommer just nu från en krigsdemonstration(Irak-kriget startade i natt) och atmosfären där i liksom många andra demonstrationer var den väldigt bra. Mer och mer folk deltar i den här sortens demos. Jag hoppas bara inte att detta är en sorts modesak som försvinner. Istället för som det var under 80 och 90-talet när det var ett mode att skita i allt.

 

Hur är musiklivet I Finland, finns det några bra band?

 -Det är riktigt bra för punkrock just nu och det finns en massa bra band som har dykt upp som till exempel: Endstand, Wasted, Hero Dishonest, Stakeout, Flipping beans…

 

Har du hört några bra svenska band?

 -Yes! Bombshell Rocks! Vi spelade med dem I Finland för något år sedan och det är ett av de bästa punkbanden I värdlen just nu. Andra bra band är ju  The Hellacopters, Raised fist, Voice of a generation…

 

Vad vet du om sverige, ni snackade om att komma hit och spela?

-Well, just nu försöker vi att organisera en Europaturné och senare detta år hoppas vi att kunna få några spelningar i Sverige men inget har blivit klart ännu.  Så ifall någon är intresserad av oss kontakt oss via: pekka@ifeelnoshameatall.com Vi kan hjälpa ditt band att få spelningar i Finland som tack. Vi skall spela en eller två spelningar i Västerås den 19.4 i Västerås!

 

Blir det mycket intervjuer, är det tråkigt??

-Vi har inte gjort så många intervjuer så det har inte hunnit bli tråkigt. Inte ännu i alla fall.

 

Vilken är frågan ni aldrig får men vill ha, stall den och besvara den?.

 -Det här är frågan jag vill ha men då kommer jag inte på något svar.

 

Hur skulle du beskriva er musik med tre ord?

-Ärlig

infekterad

storhjärtad

 

Vad betyder punk för er, är det bara ett ord eller…?

 -Unbribable life, positive idealism, sparks of hope in unrelenting headwind and the guts to question when it would be easier to adjust.(svårt att översätta så därför får ni försöka själva)

 

Ifall ni kunde välja fem band från nu och från historien vilka skulle ni välja som skulle ha en konsert ihop med er?

 -Rancid, Social Distortion, All, The Clash och ifall jag fick välja Bruce Springsteen, Esa skulel välja Reverend Horton Heat, Teemu skulle välja The Kinks, Pekka troligen NOFX.

 

Snälla ranka dina fem favoritskivor, fem favoritkonserter och fem viktigaste sakerna I livet?

-Det här är självklart omöjligt men jag försöker…

Mina är: Social Distortion: White light, white trash, white heat Rancid: Life won’t wait Bombshell Rocks: Street art gallery AC/DC: Highway to hell Bruce Springsteen: Born to run

 

Konsert: Bruce Springsteen & the E-street band: Stocholm, Globen 2002

 

Viktigaste sakerna:bandet, flickvän, vänner, naturen och självrespekt.

 

Första,senaste och dyraste skivan du köpt?

 -Stray Cats: Gonna ball, Rancid: Life won’t wait, I don’t remember

 

När terroristattacken aged rum I September 2001 hur reagerade ni då, var dte med ilska, ångest eller var det precis som om ni visste vad som skulle hända

 -Först var det med ilska och förvåning, sedan  blev det mer ångest för hur Amerika reagerade. Men det är aldrig så enkelt att allt är svart eller vitt.

 

Har det det ändrat ditt liv något

-Inte egentligen.

 

Ni har inte hört något från ett större bolag?

 

-Inte ännu men vi börjar få promos därute och vi är glada för det som görs av Full Steam och Hardbeat för de är våra vänner och de jobbar hårt för oss. Men vi är vana att göra saker själv och vi har gjort det hittills men det skulle vara trevligt att få skivan släppt utanför Finland också.

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att vara med I ett band?

 -Det värsta:väntandet

Bästa:allting

 

Vad är det bästa respektive det sämsta med att bo I Finland?

 -Värsta: Vinter och det mörka är lite för långt.

Bästa: Våren och summaren är trevlig efter en mörk vinter och folk menar vad de säger och snackar inte så mycket skit.

 

Framtidsplaner för bandet?

 -Att få den här showen utanför Finland.

 

Framtidpslaner för dig själv?

 -Att leva länge och bra. Hålla mina ögon öppna och försöka ta varje dag som ett mirakel.

 

Visdomsord?

 -Det är hög tid för värdlen att komma tillsammans I denna tid av mörker och försöka få folk att ta tillbaka hoper. Och vi måste bygga en bättre värld och positivare sådan för våra barn.